Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Sa druge strane ako se NIS proda/preuzme i sl koliko brzo se može nastaviti proizvodnja?
Ako sa Rusima izađu i njihovi kadrovi da li ćemo mi moći u kratkom vremenu da nadomestimo to da NIS radi u punom kapacitetu do preuzimanja od nekog novog vlasnika?

Ovo je isto jako bitno pitanje koja govori u prilog tome zašto se ne vrši nacionalizacija.

Važi, živi bili pa videli.

Znači ništa od opklade? :dil:

izvinjavam se svima ostalima, ali je ovo jače od mene
Objasni mi na čemu treba da budemo zahvalni Rusiji?
Na tome što su im žuti dali NIS debeo ispod cene i što smo im dali da izvlače našu naftu a da je prodaju kao uvoznu ili na privilegovanom položaju NIS-a, iako većinski strana firma,

A šta očekuješ od vlasti koju drže stranci? Zapad zbog litijuma i Kosova, a Rusi zbog NIS-a i ostalih štetnih aranžmana.

Ne kažem ja da Rusi loše vode NIS, daleko od toga. To je jedna dobra firma. Ali oni ljudi rade u svom interesu, a ne u našem.
Rusofili uvek smatraju da je podanistvo ako radis sa zapadom a ako si s rusima to je onda "prijateljstvo"
:ROFLMAO:

Na tome što su im žuti dali NIS debeo ispod cene i što smo im dali da izvlače našu naftu a da je prodaju kao uvoznu ili na privilegovanom položaju NIS-a, iako većinski strana firma,

A šta očekuješ od vlasti koju drže stranci? Zapad zbog litijuma i Kosova, a Rusi zbog NIS-a i ostalih štetnih aranžmana.

Ne kažem ja da Rusi loše vode NIS, daleko od toga. To je jedna dobra firma. Ali oni ljudi rade u svom interesu, a ne u našem.
У оптим тезама, на томе што су они нпр. рафинерију у Панчеву обновили, а коју су ови што нам уводе санкције разрушили бомбама, због чињенице да су модернизовали предузеће, на другом плану због подршке у међународним институцијама, и то не само од преузимања НИС-а, већ кроз све историјске периоде.
Нису једни од оних који нам прете санкцијама, који нису у стању да испоштују споразуме који су сами потписали.

Укратко, да им будемо захвални на томе што апсолутно нису непријатељски настројена земља.

Rusofili uvek smatraju da je podanistvo ako radis sa zapadom a ako si s rusima to je onda "prijateljstvo"
:ROFLMAO:
Еуфили и Натофили сматрају да је једини могући начин да постојимо да прихватимо сваки ултиматум који запад постави, што је апсолутно супротно циљу постојања ове државе.

Еуфили и Натофили сматрају да је једини могући начин да постојимо да прихватимо сваки ултиматум који запад постави, што је апсолутно супротно циљу постојања ове државе.
Pa i jeste jedini nacin. Samo nikako da shvatimo evo 35 godina pa vidimo sta nam se desava kad teramo inat i zelimo da budemo veci rusi od rusa
Mudra politika nas je dovela tu gde smo, prodje zivot Srbija sve manja sa sve starijim stanovnistvom

Модел на коме нам се заснива цела држава је јефтина производња (скоро у рангу са Кинезима, али са битно мањим трошковима транспорта ) која опслужује Европу углавном. Кључно у том моделу опстанка су јефтинији инпути, па би ето, могло да се израчуна колико смо били конкурентнији у последњих 15+ година само на рачун тога. Мука ми је више да читам ирационалне навијачке постове, Русофиле, Еврофанатике и сл.

Сада ни то није довољно, па ћемо бити и депонија и ресурсна база.

Укратко, да им будемо захвални на томе што апсолутно нису непријатељски настројена земља.
Ili u prevodu, da budemo srećni što nas i oni nisu tukli 1999., nego su kroz prozor navijali za nas.

Prijatelju, u međunarodnoj politici 21. nema više prijateljskih i neprijateljskih država. Sada su to samo interesi.
U tom svetlu Ukrajina se deli, a i onaj "slobodan" deo pada u Rusku sferu uticaja, Palestina se briše, a i u ostatku sveta se decenijski sukobi konačno rešavaju, a sve zahvaljujući Trampu, Putinu i bratu Si.
Tako i mi Srbi i formalno ostajemo bez Kosova i potpadamo pod Zapadni blok.

Ako si pratio vesti, za rešavanje problema u Ukrajini neće ih ni pitati za mišljenje. Tako će isto biti i kod nas, koliko god se mi kurčili, odnosno "branili nacionalne interese".
A to što je kod nas veš dva veka "odbrana nacionalnih interesa" zapravo čista odbrana vlasti ili borba za istu, može se videti dokle smo došli.

Ako ništa drugo u ekonomskom smislu samo zbog gasa treba da budemo zahvalni Rusiji. Trenutno ga plaćamo više od dva puta jeftinije za potrebe industrije.
Koštao je 11 milijardi evra koje mi nismo nikad imali, samo deo kroz Srbiju 1,7 milijardi evra!
Sada ubiremo rentu na godišnjem nivou za tranzit! Lepe pare!

Imamo sigurno snabdevanje + što je još važnije, kad bude neka kriza OPET imamo sigurno snabdevanje...2 u 1

...a kad potpadnemo pod istočnu sferu uticaja biće dogovoreno i Kosovo da se vrati u okrilje Srbije. Što bi rekli "nema bolje"...3 u 1

Ajde dogovorite se dal idemo u zapadnu ili istocnu sferu interesa

А зашто би уопште тако посматрали, поготово у светлу у коме свет иде? НАШ ИНТЕРЕС је да се они ДОГОВОРЕ, што је опет добро за све, Европу и нас и опет ће јефтинија енергија са истока да долази овде (с тим што ће Амери вероватно узети провизију кроз инфраструктуру, ако им се дозволи).

То какве су личне преференције свакога од вас, а које пројектујете овде и на другим темама у доношењу одлука које нису рационалне, ствара само проблем. Ја бих волео да сутра поново у миру могу да видим и Кремљ и Ермитаж, али и Кијев или остале западне градове.

Ja sam čuo da su Rusi već na Dunavu i da za 48 sati dolaze na Kosovo, naše je samo da pustimo Legiju i JSO iz zatvora...

Da se vratimo mi na NIS i činjenicu (koja je ponovljena više puta od strane svih: od stručnjaka iz oblasti finansija i energetike pa do same nesrećne ministarke i još nesrećnijeg direktora Srbijagasa) da će, ukoliko ne dođe do odlaganja sankcija u toku ove nedelje, platni promet preko banaka biti obustavljen. Preko koje banke će NIS poslovati (jer mora nekako da se odvija platni promet), odnosno da li vredi podmetnuti Štedionicu (pod rizikom od sekundarnih sankcija koje bi je mogle pogoditi), kako plaćati obaveze prema unutrašnjim i spoljnim poveriocima NIS-a (naročito spoljnim, tu je veći problem, pre svega zbog JANAF-a), da li privatnici imaju kapacitete dovoljne da nadomeste svu NIS-ovu veleprodaju (i odakle uvoziti ako u regionu već postoje poteškoće sa snabdevanjem dizelom koji se najviše troši) i tako dalje... I na kraju, možda i najvažnije, koliko će to plaćati građani Srbije.

Emocije po strani, ovo su sve operativna pitanja koja se tiču svakoga u ovoj državi.

Ja sam čuo da su Rusi već na Dunavu i da za 48 sati dolaze na Kosovo, naše je samo da pustimo Legiju i JSO iz zatvora...

Da se vratimo mi na NIS i činjenicu (koja je ponovljena više puta od strane svih: od stručnjaka iz oblasti finansija i energetike pa do same nesrećne ministarke i još nesrećnijeg direktora Srbijagasa) da će, ukoliko ne dođe do odlaganja sankcija u toku ove nedelje, platni promet preko banaka biti obustavljen. Preko koje banke će NIS poslovati (jer mora nekako da se odvija platni promet), odnosno da li vredi podmetnuti Štedionicu (pod rizikom od sekundarnih sankcija koje bi je mogle pogoditi), kako plaćati obaveze prema unutrašnjim i spoljnim poveriocima NIS-a (naročito spoljnim, tu je veći problem, pre svega zbog JANAF-a), da li privatnici imaju kapacitete dovoljne da nadomeste svu NIS-ovu veleprodaju (i odakle uvoziti ako u regionu već postoje poteškoće sa snabdevanjem dizelom koji se najviše troši) i tako dalje... I na kraju, možda i najvažnije, koliko će to plaćati građani Srbije.

Emocije po strani, ovo su sve operativna pitanja koja se tiču svakoga u ovoj državi.
Pojedinci ovde izgleda imaju memoriju na nivou riba(bez uvrede molim vas) pa se ne sećaju kako je režim predviđao da će biti na desetine hiljada mrtvih ako se ne zatvorimo i vakcinišemo.
Otkud sad odjednom (kod pojedinaca) da se režimu veruje šta izjavljuju?
Ja ove njihove izjave o kataklizmičnom scenariju vidim kao taktiku da kada se na kraju ništa bitno ne desi izađu i kažu: Evo mi smo spasili Srbiju i zahvaljujući ovoj vlasti nećete biti vraćeni u srednji vek.
Zato ljudi, više realnosti a manje političarenja, molim vas.

Уколико НИС буде у проблемима, приватници могу преко ЈАНАФА да увезу нафту из Ирака, и да изнајме капацитете НИС за прераду, уз уговор плаћања само услуге, тј. трошкова производње и плата радника.

Ajde dogovorite se dal idemo u zapadnu ili istocnu sferu interesa
Rekao bi da ti @beli labud zivis u nekim fantazijama i to losim fantazijama
Ja razumem da vi sanjate da živite kao na zapadu, ali to je obično zanesenjaštvo jer vas zapad takve ne želi, gledajući i razmišljajući kroz lično vašu prizmu ni okvirnu deceniju za EU vam ne daju, niti je NATO vratio Kosovo Srbiji kako neki od vas maštaju 😂, ali čak i kad bi se nešto promenilo u tom smislu možda bi samo jedan sasvim mali, minijaturni deo od 2-3% ljudi u državi tako živeo na grbači naroda, a ostali narod bi se mučio i plaćao preskupe zapadne energente i bio kreditima zaduženo roblje. Ali evo nama studenata evo u svim gradovima zapadne evrope protesta. Menja se svet, čuli ste USA potpredsednika Vensa na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, ceo kolektivni zapad je u šoku, znači sad ide tuš pa buđenje...optužio je EU za Cenzuru, Nedemokratiju, Nasilno ukidanje izbora u Rumuniji itd itd
Veliki će se dogovoriti, naše je samo da se držimo starih prijatelja...zna se sasvim dobro ko nas je bombardovao, ucenjivao, izrabljivao i sve drugo

Verujem da će amerika otkupiti Severni Tok i deo naftovoda/gasovoda Družba preko Ukrajine i Poljske i tako kupovati jeftino rusku naftu, a prodavati ostalom zapadu po skupim cenama. To će biti Trumpov potez da smanji ogroman deficit sa EU. I sam je rekao da su ameriku do sada dosta opljačkali, pa verujem da će ovako namiriti račune

Pa i jeste jedini nacin. Samo nikako da shvatimo evo 35 godina pa vidimo sta nam se desava kad teramo inat i zelimo da budemo veci rusi od rusa
Mudra politika nas je dovela tu gde smo, prodje zivot Srbija sve manja sa sve starijim stanovnistvom
Како да не... На сваки захтев дође нови.
Да сутра кажу дајте ту. Санџак, ми можда морали да прихватимо?

Ako si pratio vesti, za rešavanje problema u Ukrajini neće ih ni pitati za mišljenje. Tako će isto biti i kod nas, koliko god se mi kurčili, odnosno "branili nacionalne interese".
A to što je kod nas veš dva veka "odbrana nacionalnih interesa" zapravo čista odbrana vlasti ili borba za istu, može se videti dokle smo došli.
Украјина је сама крива што је прихватила да им политику крије странви, Руси су још на почетку СВО преговарали са украјинском делегацијом, али је управо власт у Кијеву прихватила туђе савете и наставила оружани сукоб.

Ми смо пре два века тек успели да се изборима за темеље будуће српске нововековне државе.

Retko se slažem sa Vučićem, ali ovog puta delim njegov skepticizam. Ne vidim razlog zašto bi Amerikanci popuštali. Dali su nam 45 dana fore koje smo spiskali.

Vidim da su navukli botove na vest. Valjda su krenuli da kapiraju da će biti mnogo loše po njih ako je Vučić u pravu.

Vrh