Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Nisam ispratio, sta misliš o situaciji s NIS-om?
Banke u Srbiji će im zatvoriti račune 22. februara kako je Bajatović najavio ili 26. februara kako je ovaj portal objavio.

Ni jedna banka ne želi da posluje sa preduzećem pod OFAC-ovim sankcijama zbog opasnosti od sekundarnih sankcija i izbacivanja iz SWIFT sistema. Nakon što im zatvore bankovne račune u Srbiji, ne vidim kako NIS može nastaviti da posluje. Neće moći da izmiruje obaveze prema poveriocima i ide u stečaj.

Ovaj pasus je potpuno redundantan, ali ne vidim ni jedan razlog zašto banke neće zatvoriti NIS-u račune. OFAC je postavio uslov za nastavak poslovanja NIS-a posle 26. februara, a to je da nema rusko vlasništvo. Očigledno je da Rusi nemaju nameru da izađu iz NIS-a do tog datuma, već traže od OFAC-a licence da nastave još 90 dana da rade. Takve licence do sada nisu izdate ni jednoj firmi u ruskom vlasništvu koja se našla pod OFAC-ovim sankcijama.

Po meni je ovo završena stvar. Nemam uvid u JANAF-ov zahtev koji su uputili OFAC-u, ali čak i da im izdaju licencu da isporučuju naftu NIS-u do kraja ugovora, nije mi jasno kako će im NIS to platiti kada im banke zatvore račune. Mislim da je vrlo malo vremena ostalo da se dogodi neko neviđeno čudo, i da će najverovatnije sankcije stupiti na snagu po inerciji i to je kraj NIS-a.

Retko se slažem sa Vučićem, ali ovog puta delim njegov skepticizam. Ne vidim razlog zašto bi Amerikanci popuštali. Dali su nam 45 dana fore koje smo spiskali.

Vidim da su navukli botove na vest. Valjda su krenuli da kapiraju da će biti mnogo loše po njih ako je Vučić u pravu.
To nam je dala Bajdenova administracija.
Trumpova se za sada nije oglašavala po tom pitanju koliko znam.

Zašto na NIS-ovim pumpama nije poskupelo gorivo(juče sam po centralnoj Srbiji na desetine NIS-ovih pumpi video da je stara cena goriva)
Na drugim pumpama je uredno cena goriva viša za 2 din

To nam je dala Bajdenova administracija.
Trumpova se za sada nije oglašavala po tom pitanju koliko znam.
OFAC-ove sankcije nemaju veze sa tim koja je trenutna administracija.
10. januara kada su uvedene sankcije, OFAC je izdao i nekoliko opštih dozvola (general licence) koje predviđaju "wind-down" period, uglavnom do 27. februara.

Mislim da se ova konkretna dozvola tiče NIS-a.

(a možda i ova)

Ono što se još spominje jeste da su sankcije zavedene pod izvršne odredbe RUSSIA-EO14024 i UKRAINE-EO13662, kao i da za ukidanje tih sankcija je potrebno odobrenje kongresa, gde republikanci imaju tesnu većinu.

OFAC u suštini može jedino izdavati privremene dozvole za izuzeće od sankcija i to je to. Ne mogu ni oni, ni predsednik Amerike da ih trajno ukinu bez odobrenja kongresa.
JANAF možda dobije dozvolu od OFAC-a da isporučuje naftu do kraja ugovora ili do nekog ranijeg datuma, ali lično smatram da će im to samo koristiti u nekoj budućoj arbitraži, jer ne verujem da će NIS dobiti dozvole koje je tražio.

Zašto na NIS-ovim pumpama nije poskupelo gorivo(juče sam po centralnoj Srbiji na desetine NIS-ovih pumpi video da je stara cena goriva)
Na drugim pumpama je uredno cena goriva viša za 2 din

Vidiš, to sam i ja primetio kad sam prekjuče kupovao gorivo na Gazpromu kod Zmaja. Pazi, ministarstvo određuje maksimalnu cenu goriva. Pumpe mogu da prodaju i po manjoj ceni, mada nisam primetio takav slučaj do prekjuče.

Vrlo je jednostavno, cilj je prodati što više goriva narednih dana da bi se obezbedila likvidnost pre stupanja na snagu sankcija... Jasno je svima da sledi veliko sr***.

Vrlo je jednostavno, cilj je prodati što više goriva narednih dana da bi se obezbedila likvidnost pre stupanja na snagu sankcija... Jasno je svima da sledi veliko sr***.
Većina ljudi pojma nema šta će se dogoditi.

Ono što mene zanima jeste da li će biti "čerupanja" odnosno "istakanja" imovine kada obezbeđenje prestane da dolazi na posao.
Možda je Đurić dobio instrukcije od Lavrova da država zaštiti NIS-ovu imovinu od vandalizma.

Banke u Srbiji će im zatvoriti račune 22. februara kako je Bajatović najavio ili 26. februara kako je ovaj portal objavio.

Ni jedna banka ne želi da posluje sa preduzećem pod OFAC-ovim sankcijama zbog opasnosti od sekundarnih sankcija i izbacivanja iz SWIFT sistema. Nakon što im zatvore bankovne račune u Srbiji, ne vidim kako NIS može nastaviti da posluje. Neće moći da izmiruje obaveze prema poveriocima i ide u stečaj.
Ima po Forumu raznih tema, dugo je već online i to je normalno. I, bilo je na raznim temama ljudi sa stavovima koji su ono baš... baš bili odvojeni od realnosti.
Ali, za sve ove godine koliko sam na Forumu, ne mogu da se setim da je neko pisao stavove više odvojene od realnosti od Ar4 i Qaxentius kad je NIS u pitanju.

Primer za ovo citirano, tj. jedan od načina kako može da se reši:
Država npr. sutra osnuje firmu ''SRB Oil&Gas Payments''. Država vlasnik 100%.
Sve firme koje treba da plate NIS-u dobiju instrukcije i fakture od te nove firme, i uplaćuju iste iznose koje bi inače uplatili NIS-u direktno, ali sada uplaćuju toj novoj firmi koja je u 100% vlasništvu Srbije. Sa druge strane, svim firmama kojima NIS treba da plati, NIS prvo uplati iste iznose ka toj novoj firmi (sa jednim međukorakom, videće se dalje u tekstu na šta mislim), sa instrukcijama kome se novac dalje prosleđuje.

Imajući u vidu sankcije OFAC, ta nova firma bi došla pod njihov udar (jer posluje sa NIS-om).
Kako se to ne bi dogodilo, ta nova firma ni ne posluje direktno sa NIS-om.
Država u aktu o osnivanju te firme upiše i da sve pare koje čine prihod te nove firme idu dalje u budžet Srbije na poseban novi 840 račun koji država otvori. Sa tog novog 840 računa država prosleđuje pare NIS-u.
Isto tako, za sva plaćanja koje NIS treba da obavi (npr. da plati svojim dobavljačima i sl.), NIS prvo uplaćuje državi Srbiji na taj poseban novi 840 račun (verovatno Ministarstvu finansija Srbije), a onda te iste iznose Ministarstvo Finansija prosleđuje ka toj novoj firmi (to se uradi u 10 minuta). Onda ta nova firma dalje plati NIS-ovim dobavljačima i kome već sve treba.
Na taj način ta nova firma ne posluje sa NIS-om, nego sa državom Srbijom.

OFAC to primeti, i treba da uvede sankcije Srbiji.
Ali, šipak... to nije nadležnost OFAC već ''malo'' jačih ljudi tamo, i stvar je politike. Drugim rečima - to se nikada neće dogoditi sa aktuelnom USA administracijom.
Naročito jer od tih para koje NIS zaradi godišnje se sigurno ne finansira rat u UKR... koji ionako broji poslednje nedelje/mesece.

Poslednja izmena:
Nego šta, Ameri glupi Srbi najpametniji.
Uveli sankcije koje mogu da preveslaju Mali i Tapšač
A odavno i nismo prstom u oko Amerima...

Ti malo jači ljudi tamo u tim amerikama...kad dobiju izveštaj od OFAC-a oni će da potapšu Đurića po leđima i rećiće mu: Bravo majstore kako si preveslao ove naše glupake. Ej bre samo jedan račun 840. Bravo majstore...

Čiča miča i gotova priča :)

Ovaj tvoj post je primer stava totalno operisanog od realnosti, tj. da će Amerika da uvede sankcije Srbiji... i to jedno par nedelja pre nego će početi da ih skida i samoj Rusiji (uvedenih zbog rata u Ukrajini). Na čemu baziraš taj stav (da bi usledile sankcije državi Srbiji), na kojoj izjavi, na kojoj političkoj (jer su sankcije uvek stvar politike) logici?

Poslednja izmena:
Nego šta, Ameri glupi Srbi najpametniji.
Uveli sankcije koje mogu da preveslaju Mali i Tapšač
A odavno i nismo prstom u oko Amerima...

Ti malo jači ljudi tamo u tim amerikama...kad dobiju izveštaj od OFAC-a oni će da potapšu Đurića po leđima i rećiće mu: Bravo majstore kako si preveslao ove naše glupake. Ej bre samo jedan račun 840. Bravo majstore...

Čiča miča i gotova priča :)
Jok zrtvovace da im propadnu inderektne investicije koje su EU i strane firme poslednjih 20 godina upumpavale i pravile od nas evropsku kinu. Boli ih patka za NIS i za Srbiju ali kad krenu konglomerati da se zale jer je stala motacnica kablova pa bembara ne moze da izadje iz fabrike, dobice kongresmani po dupetu. Supply chain bato.

Većina ljudi pojma nema šta će se dogoditi.

Ono što mene zanima jeste da li će biti "čerupanja" odnosno "istakanja" imovine kada obezbeđenje prestane da dolazi na posao.
Možda je Đurić dobio instrukcije od Lavrova da država zaštiti NIS-ovu imovinu od vandalizma.

Naravno da niko još ne zna sa sigurnošću, ali kompanija se ponaša u skladu sa kriznim scenarijom koji je na snazi i gleda da obezbedi što veću likvidnost za worst case scenario (koji u ovom slučaju je i najrealniji da se desi, makar na kraći rok). Ako bude sve ok bože moj, ako ne - treba obezbediti poslovanje u narednom periodu, tekuće obaveze, plate radnicima i slično. Ovo je sve pokušaj gašenja tog prvog udara požara, na duži rok će biti neodrživo, ali na kompaniji je da uradi šta je do nje u ovom trenutku.

Razmišljanje po principu "Bili Srbin, Amer i Rus i Srbin ih sve zaje*******ao".

Koliko god mi Amere smatrali glupima, itekako su pametni da doskoče prosečnoj srpskoj muljaži.

To što je izigravanje pravila ovde nažalost postalo normalno, ne znači da u svetu blagonaklono gledaju na to.

Da da još samo par nedelja pa rata crva nije ni bilo. Baćuške su naša braća, ljubav cveta, šta je bilo bilo, nismo mi zlopamtila. Evo popravićemo vam i severni tok besplatno.
Ameri toliko brinu o Nemcima da su im u njihovom dvorištu digli u vazduh Severni tok i odsekli im jeftinu energiju. Kukali konglomerati kako su im sad troškovi veći ali Amere boli uvo. Ali zato kad u nekim pizdincima stane motanje kablova...auuuu bratac što će tad da ispizde....evo već sad vidim kako se nerviraju oko motača kablova.

A i crno-crvena koalicija opet počela da se kur_i( neverovatno kako samo oni popiju neke sankcije i bombardovanje, raspored zvezda, natalna karta...šta li je...)i ove sankcijice NIS-u koje započinju za 3 dana su tako nevažne...

Koliko god mi Amere smatrali glupima, itekako su pametni da doskoče prosečnoj srpskoj muljaži.

To što je izigravanje pravila ovde nažalost postalo normalno, ne znači da u svetu blagonaklono gledaju na to.
Nema boljeg "izigravaca" pravila od US. Samo sto je*******iga, kad si prvi, pravila su onakva kakva ti hoces.

Ovde Rusi pokušavaju da izvedu muljažu. Sve samo da ne izađu iz vlasništva NIS-a.

Vlast je saučesnik.

Na kraju će ispasti da nam je trebao OFAC da se otarasimo i jednih i drugih.

Koji crni svet, to je propala demokratska administracija, propala...i niko iz nove neće da forsira te nove sankcije, ofac ili sl. Kad su na mnogo veče stvari zažmurili...

...a ako NIS-u kojim slučajem uvedu sankcije cela država i svi Srbi u njoj će zamrzeti "prokletu" ameriku, iznova...tako da smo u svakom slučaju na dobitku :cool:

Ima po Forumu raznih tema, dugo je već online i to je normalno. I, bilo je na raznim temama ljudi sa stavovima koji su ono baš... baš bili odvojeni od realnosti.
Ali, za sve ove godine koliko sam na Forumu, ne mogu da se setim da je neko pisao stavove više odvojene od realnosti od Ar4 i Qaxentius kad je NIS u pitanju.

Primer za ovo citirano, tj. jedan od načina kako može da se reši:
Država npr. sutra osnuje firmu ''SRB Oil&Gas Payments''. Država vlasnik 100%.
Sve firme koje treba da plate NIS-u dobiju instrukcije i fakture od te nove firme, i uplaćuju iste iznose koje bi inače uplatili NIS-u direktno, ali sada uplaćuju toj novoj firmi koja je u 100% vlasništvu Srbije. Sa druge strane, svim firmama kojima NIS treba da plati, NIS prvo uplati iste iznose ka toj novoj firmi (sa jednim međukorakom, videće se dalje u tekstu na šta mislim), sa instrukcijama kome se novac dalje prosleđuje.

Imajući u vidu sankcije OFAC, ta nova firma bi došla pod njihov udar (jer posluje sa NIS-om).
Kako se to ne bi dogodilo, ta nova firma ni ne posluje direktno sa NIS-om.
Država u aktu o osnivanju te firme upiše i da sve pare koje čine prihod te nove firme idu dalje u budžet Srbije na poseban novi 840 račun koji država otvori. Sa tog novog 840 računa država prosleđuje pare NIS-u.
Isto tako, za sva plaćanja koje NIS treba da obavi (npr. da plati svojim dobavljačima i sl.), NIS prvo uplaćuje državi Srbiji na taj poseban novi 840 račun (verovatno Ministarstvu finansija Srbije), a onda te iste iznose Ministarstvo Finansija prosleđuje ka toj novoj firmi (to se uradi u 10 minuta). Onda ta nova firma dalje plati NIS-ovim dobavljačima i kome već sve treba.

Ali, šipak... to nije nadležnost OFAC već ''malo'' jačih ljudi tamo, i stvar je politike. Drugim rečima - to se nikada neće dogoditi sa aktuelnom USA administracijom.
Naročito jer od tih para koje NIS zaradi godišnje se sigurno ne finansira rat u UKR... koji ionako broji poslednje nedelje/mesece.

ovo je kako mali Perica zamišlja da može muljaža na ovom nivou da prođe.... ne bih dalje da komentarišem, smešno zaista

...

To što predlažeš je totalno protiv zakona, jer se država ne bavi prodajom dobara i bankarskim uslugama za treća lica. Ali čak i da to zanemarimo, ostaje pitanje kako će NIS uplati državi sredstva na taj 840 račun? Doneće kurir Joca torbu punu para u SDK?

Lepo što internet sve pamti, pa da vidimo šta ćete pisati kad upravo taj vaš omiljeni Tramp sa vašim bratom Putinom uzme Kosovo i kad nas učlane u EU.

Врло могуће да ја следећој подели карата извлачимо дебљи крај као у Берлину 1878.

Ne upoređujte rafineriju u Brodu sa našom. Mi njihov godišnji kapacitet pojedemo za doručak. Da ne pominjem kvalitet goriva i dubinu prerade..

Šta sve necu ovde pročitati.

Ako RNP prestane s radom, očekujete bonove za dizel.
Ta dubina prerade i kvalitet, jel smo to imali oduvek?
I kako smo došli do toga da se ne upoređujemo sa Brodom?

To što predlažeš je totalno protiv zakona, jer se država ne bavi prodajom dobara i bankarskim uslugama za treća lica. Ali čak i da to zanemarimo, ostaje pitanje kako će NIS uplati državi sredstva na taj 840 račun? Doneće kurir Joca torbu punu para u SDK?

Lepo što internet sve pamti, pa da vidimo šta ćete pisati kad upravo taj vaš omiljeni Tramp sa vašim bratom Putinom uzme Kosovo i kad nas učlane u EU.
Tramp je dosao da se bogati sa svojom familijom, ratovi kao ovaj u ukrajini mu ocigledno odgovaraju zato pocinje da pegla stvari. Pogledaj sta se desilo sa DOJ proslog cetvrtka, boli coveka uvo. Bahatost na nivou SNS i Vucica samo malo pristojnije upakovano. Inace koliko znam Kosovo su nam vec uzeli odavno? :D

Pregovori Rusa i Amera su inznenadjujuće brzo počeli (bar za mene) i možda NIS bude deo nekog većeg paketa u vezi energetike. Dobro bi bilo ako uslov bude da Rusi imaju vlasništvo manje od polovine, tj. da država otkupi 7-8% akcija.

Vrh