Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Tehnički mogu i plate na ruke, samo mi ne deluje realno da novac može dovoljno efikasno da se fizički prenosi i raznosi.

Tehnički mogu i plate na ruke, samo mi ne deluje realno da novac može dovoljno efikasno da se fizički prenosi i raznosi.
Pazar po zakonu mora svakog dana na račun da se uplaćuje.

Ne može kompanija takve veličine da funkcioniše bez računa u banci i zaista je besmisleno uopšte razmišljati u tom smeru.

Kada im banke zatvore račune, to je to.

Уколико се нађе интерес, НИС ће опстати, уколико се не нађе, отићиће под лед као да га никад није ни било. Банке, рачуни, трансакције, набавке, уговори, итд, све је изводљиво и под санкцијама уколико буде интереса, немојте се заваравати. На Космету смо до прошле године имали платни промет НБС у динарима по "незаконској основи" (гледано са стране институција у Приштини), тј по основи да су то радиле неке стране фирме и институције, вероватно уз провизију. Кад више није било интереса, прекинули су, остало нећу коментарисати.

На Космету смо до прошле године имали платни промет НБС у динарима по "незаконској основи" (гледано са стране институција у Приштини), тј по основи да су то радиле неке стране фирме и институције, вероватно уз провизију

И то британска фирма.

Delistiranje je jedini način NIS da nastavi da radi, a to zahteva uklanjanje ruskog interesa iz kompanije. Bez toga se kompanija gasi. Ne može bez računa u banci da plaća naftu JANAF-u.

Sve ostale 'opcije' koje se razmatraju su neozbiljne i predstavljaju traćenje vremena, uključujući i zahtev za odlaganje primena sankcija. To se neće dogoditi.

Тако сигурно тврдити може само неко ко директно одлучује о таквим темама.
Питам се, а шта ћеш да радиш, ако се не деси то о чему машташ?

1739628599324.png

Ma naravno odavno se može plaćati o izboru, hoćeš aplikaciju, karticu, keš...ali mi smo čudni, neki se bave rešavanjem krupnog pitanja kao što je NIS a često se ne znaju ni osnovne stvari kako funkcionišu!
Znam ja odlično kako stvari u Srbiji funkcionišu i kako mali biznisi tipa STR i SZR vrlo otvoreno krše poreske zakone i kako gotovo svu robu za kuću kupuju preko računa firme, plaćaju platnim karticama firme ili gotovinskim računom.
Ta praksa je široko rasprostranjena do te mere da se tako plaćaju i školske knjige, ekskurzije, čak se kupuju i cigare a kuca se wc papir ili slično.

A na NIS-u sve može. Može da se sipa u privatni auto sa službenom karticom, može da se sipa poljoprivredno gorivo u kanister pa u kamion, sve može.

A pošto ja ne znam a ti znaš, ajde objasni kako funkcioniše plaćanje preko aplikacije?
Da nije možda u to ipak uključena neka banka?

Vens je naravno demantovao i optužio WSJ da je izokrenuo njegove reči:

https://kyivindependent.com/it-does...ks-back-wsj-comments-on-us-troops-in-ukraine/

WSJ, Radio Slobodna Evropa itd. su mediji kontrolisani od strane finansijera prethodne vlasti u SAD. Vensov neiskusan odgovor koji je glasio "sve je na stolu" su naravno preokrenuli u korist svoje agende.

Vens je naravno demantovao i optužio WSJ da je izokrenuo njegove reči:

https://kyivindependent.com/it-does...ks-back-wsj-comments-on-us-troops-in-ukraine/

WSJ, Radio Slobodna Evropa itd. su mediji kontrolisani od strane finansijera prethodne vlasti u SAD. Vensov neiskusan odgovor koji je glasio "sve je na stolu" su naravno preokrenuli u korist svoje agende.
Osim sto nisu izokrenuli njegove reci nego je on sam promenio iskaz sledeci dan. Procitaj ponovo tekst

Pregovori tek treba da počnu, u najboljem slučaju će im trebati 4-6 meseci, u najgorem ko zna koliko.

To su ozbiljni, kompleksni i sveobuhvatni pregovori koji iziskuju vreme u mesecima.

Jedno su velike reči i velika galama koju Tramp pravi, a drugo realno sprovođenje u praksi.

Tramp je govorio pred izbore da će nakon preuzimanja dužnosti predsednika u roku od 24h zaustaviti rat u Ukrajini pa evo i dalje traje.

NIS će osetiti posledice sankcija mnogo pre nego što SAD i Rusija naprave bilo kakav dogovor.

Tako je. Ako pokazatelji većinskom vlasniku pokazuju da će 6 ili 12 meseci izuzetno otežanog poslovanja dati manji gubitak od prodaje u bescenje, naravno da ga neće prodati.

Tako je. Ruse boli uvo da li će Srbija odnosno ljudi u Srbiji imati mogućnost nabavke nafte i posledično goriva.

Oni su voljni da trpe.

Da li je vlast u Srbiji i još važnije - ljudi u Srbiji voljni da trpe nestašicu goriva kao da je 1993 godina ?

Tako je. Ruse boli uvo da li će Srbija odnosno ljudi u Srbiji imati mogućnost nabavke nafte i posledično goriva.

Oni su voljni da trpe.

Da li je vlast u Srbiji i još važnije - ljudi u Srbiji voljni da trpe nestašicu goriva kao da je 1993 godina ?

Boli i Amere još više. Oni su uveli sankcije.

Neće biti nestašice kao da je 1993.

Oni su voljni da trpe.

A što si ti toliko ubeđen da je sve oko NIS-a ad acta i da je propast neminovna?
Tvoje želje ili imaš informacije da su svi u NIS-u i oko njega zabili glavu u pesak i čekaju da budu likvidirani?

Boli i Amere još više. Oni su uveli sankcije.

Neće biti nestašice kao da je 1993.

Uveli su sankcije Gazpromnjeft-u i posledično svim kompanijama u njegovom vlasništvu, uključujući NIS.

Možemo do sutra da kukamo kako je to nepravedno i slično, ali to je novonastala situacija iz koje treba da se izvadimo a ne da gledamo u nebo i prizivamo Božiju pomoć i / ili sreću da nas potrefi.

Ako se situacija ne reši, nakon nekog vremena će biti nestašice kao 1993.

A što si ti toliko ubeđen da je sve oko NIS-a ad acta i da je propast neminovna?
Tvoje želje ili imaš informacije da su svi u NIS-u i oko njega zabili glavu u pesak i čekaju da budu likvidirani?

Ne kažem da je propast neminovna, naprotiv, ja kažem da se propast može izbeći tako što će se rešiti pitanje većinskog vlasnika NIS-a.

Ako Rusi hoće da prodaju, onda super.

Ako neće, onda prinudna nacionalizacija.

Moramo gledati svoj interes u novonastaloj situaciji.

Tako je. Zato prinuda protiv bilo koje svetske sile nije u našem interesu.

Neće. NIS će raditi smanjenim kapacitetom, proizvodiće manje goriva, ostalo će pokriti uvoz.

U ovom trenutku je bolje prinuda protiv velike sile (Rusije) koja nema isti kapacitet negativnog efekta na Srbiju u odnosu na veliku silu (SAD) koja ima.

Dakle, bolje da se izvrši "prinuda" nad Rusijom nego SAD, barem kada je u pitanju Srbija koja je geografski i ekonomski tu gde jeste - u Evropi, udaljena od Rusije.

NIS može raditi smanjenim kapacitetom neko vreme i krpiti se uvozom, ali će zato gorivo postati mogućnost privilegovanih i bogatijih, biće 500-600 din za 1 L

Vrh