Šta je novo?

Nemanjin grad [Stambeno poslovni kompleks]

Bila je korekcija od 50e po m2 pre koji mesec, mislim da se nije nista menjalo od tad.

Možda sam nešto propustio ali inicijalni narativ investitora bio je da ih ne zanimaju kreditni kupci osim ako nisu spremni da založe drugu nekretninu kako bi investitor dobio odmah novac i to do maksimalnih 70% iz kredita. Sada je priča, može kredit na 80% ali 8% "penal". Ovo mi govori da je investitor sva potraživanja dosadašnjom prodajom namirio pa može da "odahne" ili je potražnja učinila svoje te su shvatili da ima dosta kreditnih kupaca koji su zainteresovani. Obrni okreni, očigledno je da se uslovi vremenom menjaju, ko zna, možda za 6-12 meseci budu kreditni kupci više nego poželjni. Na kraju dana niko ne gradi zgradu jer mu je dosadno nego da bi zaradio ali isto tako niko ne želi da ostane sa neprodatim stanovima.
Mislim da je stvar vrlo prosta - izračunali su kamatu koju bi morali da plate dok ne dodju do izgradjenosti od 80%... sa druge strane je to korektno / motivirajuće i prema kupcima koji ulažu novac na samom početku izgradnje. Ne bi bilo logično da neko uloži novac u banku na godinu ipo i nakon toga za istu lovu kupi stan plus mu ostane kamata ... Kreditini kupci će biti poželjni samo onda kad presuše keš kupci, drugi razlog ne vidim...

Tako je, samo sto bi po meni bilo vise fer komunicirati cenu za sve kupce uz odredjeni popust za kes kupce koji avansiraju kupovinu.
Stvar je prakticno ista, samo je drugaciji ugao posmatranja.

Slažem se, još to i izgleda bolje u očima kupca, na popust se svi lakše prime, samo što oni nisu mogli da zausmu takav pravac jer su na početku potpuno isključili mogućnost kupovine na kredit...

Pa da, da cena bude 2.750e sa pdv-om za kreditne kupce 🙈😂 a popust za keš. Ali razumem logiku investitora, moze mu se, prodaja mu ide i ovako i onako.

Tako je, samo sto bi po meni bilo vise fer komunicirati cenu za sve kupce uz odredjeni popust za kes kupce koji avansiraju kupovinu.
Stvar je prakticno ista, samo je drugaciji ugao posmatranja.
ali mnogi ne bi se zainteresovali za projekat da su oglasili višu cenu. Ovako niža cena privuče kupce, a onda posle saznate koja je opcija u slučaju kredita. Prodajna strategija. A što se tiče cene po meni su fer, svuda su stanovi po 3000 plus pdv, tako da je njihova cena više nego korektna u ovoj fazi. Sve okolne novogradnje su imale više cene.

ali mnogi ne bi se zainteresovali za projekat da su oglasili višu cenu. Ovako niža cena privuče kupce, a onda posle saznate koja je opcija u slučaju kredita. Prodajna strategija. A što se tiče cene po meni su fer, svuda su stanovi po 3000 plus pdv, tako da je njihova cena više nego korektna u ovoj fazi. Sve okolne novogradnje su imale više cene.
Zavisi kako za koga.
Niza cena mozda privuce paznju, ali netransparentna komunikacija meni licno smeta.

Evo da pojasnim… 😅
Mi smo mislili da uplatimo 20% odmah, a 60% negde pred 80% izgradjenosti jer bismo prodali stan u kome zivimo, a ostatak, znaci nekih 20% iz kredita.
Prosto, mozemo stan vrlo brzo prodati ali em negde iz sigurnosti ne bih uplacivala ceo taj iznos (iako ajde verujem da ce to sve biti ok sa njihove strane jer po kolicini prodatih stanova mora biti) em bismo bili podstanari narednih pa skoro 2 godine. Ali me je ta informacija dosta pokolebala. Apsolutno nekorektno i diskriminisuce prema kreditnim kupcima. 🙈 Obisli smo par kompleksa i nigde nismo naisli na takve uslove. Ok, moze im se, ali sto je mnogo mnogo je. 🥴
Sa jedne strane jeste nekorektno kada ste Vi u pitanju, ali sa druge strane, tj njihove, ko zna koliko ce poskupeti građevinski materijal a hoće, a radne snage nema, svi otišli na zapad da rade.

Sto se cene za keš kupce tice, apsolutno se slazem, nema jeftinije. 🙌 Danas idemo do Niks-a pa cemo videti kakva je situacija dole.

Danas idemo do Niks-a pa cemo videti kakva je situacija dole.
Za Niks imate cene na njihovom sajtu. Oko 3000 evra sa PDV-om.
Meni je ta lokacija malo odsecena i okruzena poslovnim zgradama tipa Informer :)
Imajte u vidu da ce na placu pored drugi investitor graditi i verovatno zatvoriti pogled stanovima koji gledaju ka Starku.

Jos nesto da dodam posto je neko spomenuo cene u Niksu. Stanovi od 73kvd su 2.700-2760e sa pdv-om (visi sprat veca cena), te smo gledali.
I spomenuli su nam stanove od 68kvd, cena je od 2.770e pa na gore.
Bukvalno je bas sve onako kako pise na sajtu. Pri tom moram da pohvalim i prezentaciju i sam sajt koji je odlican!
Dakle, nije bas 3.000e, ali smo pored svog vecanja ipak blizi opciji da budemo komsije u Nemanjinom gradu, zbog blizine Trosarine, vise opcija gradskih linija i zeljene skole jer ipak imamo malu decu. Uglavnom, imamo jos sutra da donesemo konacnu odluku. 🥴
Pozdrav svima! 🙌

Jos nesto da dodam posto je neko spomenuo cene u Niksu. Stanovi od 73kvd su 2.700-2760e sa pdv-om (visi sprat veca cena), te smo gledali.
I spomenuli su nam stanove od 68kvd, cena je od 2.770e pa na gore.
Bukvalno je bas sve onako kako pise na sajtu. Pri tom moram da pohvalim i prezentaciju i sam sajt koji je odlican!
Dakle, nije bas 3.000e, ali smo pored svog vecanja ipak blizi opciji da budemo komsije u Nemanjinom gradu, zbog blizine Trosarine, vise opcija gradskih linija i zeljene skole jer ipak imamo malu decu. Uglavnom, imamo jos sutra da donesemo konacnu odluku. 🥴
Pozdrav svima! 🙌
Oko 3000e su stanovi 45-50 kvadrata u Niksu.
Nemanjin grad tu ima najbolju lokaciju, al opet moze biti bucnije u stanovima koji gledaju spolja.
U naselju Stepa Stepanovic bi trebalo da se gradi jos jedna skola i vrtic, a dal ce to biti i kada, ko zna.

U Stepi je jako tesko dobiti mesto u skoli ili vrticu.
Pre neku godinu, red za upis u skolu je oformljen u toku noci, dok su do tipa 9 ujutru sva mesta bila popunjena. Trebalo bi da se gradi nova skola i vrtic u gornjem delu naselja, ali ne ocekujem da to pocne sa gradnjom pre 2027.

Može li iko da prokomentariše mane ovih stanova na povučenom spratu (ne mislim na strukturu) - koliko je realno rizik pojavljivanja problema sa prokišnjavanjem, zagrevanjem, hladjenjem...

Disclaimer: kupujem stan na PS, tako da sam verovatno pristrasan, ali ovo je moje misljenje.

Rizik od prokisnjavanja je realan, to ce sigurno u nekom trenutku poceti da curi. Medjutim, nista veci nije od toga da od komsije iznad procuri nesto. S tim da ako procuri krov, to se popravlja iz sredstava SZ. U danasnje vreme, svaka SZ ima fond za investiciono odrzavanje koji sluzi bas za takve popravke, tako da nije ista situacija kad procuri u novogradnji i starogradnji.

Sto se tice zagrevanja i hladjenja, mislim da to dosta zavisi od orijentacije i pozicije stana. Tipa, juzni orijentisani stanovi su dosta topliji, pa je zimi manja potrosnja ali zato leti veca jer klima mora da radi. S obzirom da jure da dobiju B energetski pasos, znaci da ce izolacija biti dosta dobra, pa samim tim i ove varijacije manje.

Meni više znači mišljenje čoveka koji se odlučio na takav korak od onih koji prosto teoretišu :)

Meni više znači mišljenje čoveka koji se odlučio na takav korak od onih koji prosto teoretišu :)

Evo AI je analizirao potencijalne mane koje ljudi navode za povučen sprat :)

1751527999769.png

Po meni najveca mana lopatanje snega ako padne i sto zbog velicine terase uglavnom vise placas kvadraturu koja nije grejna povrsina.
Liftovi u novogradnjama uglavnom ih ima vise po lameli danas i imaju rezervne generatore tako da uglavnom liftovi nisu problem.

Naš narod je generalno vrlo skeptičan kada je u pitanju povučeni sprat jer svi znamo nekog ko je muku mučio sa prokišnjavanjem ili toplotom, itd. Dugo je povučeni sprat bio jeftiniji baš zbog svih tih mana o kojma naš narod priča.

A onda postoji deo ljudi koji tvrdi da je stan na povučenom spratu kao kuća na vrhu zgrade i da nema boljeg od toga.

Sada se povučeni sprat često prodaje kao luksuznija opcija u zgradi i da bi bilo interesantno kupcima, obično plafon bude viši na povučenom spratu ili je bolja materijalizacija ili je investitor spremniji da izmeni nešto tokom gradnje.

Na kraju dana svodi se na to šta kupci žele. Ravan krov (koji je inače jeftijiji od kosog) može i ne mora prokišnjavati, zavisi kako je urađen, kako je održavan, itd.

Obično stanovi na povučenom spratu imaju veće terase zbog venca zgrade, valjda se tako zove. To naravno ne mora uvek da bude slučaj. U glavnom investitori naprave fazon da ako stan ima manje od 10-15m2 terase onda se terasa naplaćuje po punoj ceni, a ako pređe tu kvadraturu onda je 50% cene redovnog kvadrata.

Meni je lično najgori izbor stan koji je ispod stana na povučenom spratu, sa velikom terasom. Em je deo stana ispod terase, te mu se isto hvata kao krov, često plafon bude za 10-20cm niži u sobama direktno ispod terase, em je neko iznad.

Ako sam omasio u proceni, plakacemo zajedno 😀
Ja još nisam ništa rešio, za sada samo istražujem :)

Po meni najveca mana lopatanje snega ako padne i sto zbog velicine terase uglavnom vise placas kvadraturu koja nije grejna povrsina.
Liftovi u novogradnjama uglavnom ih ima vise po lameli danas i imaju rezervne generatore tako da uglavnom liftovi nisu problem.
Ima u ovom projektu nekoliko stanova sa normalnom terasom, manjom od 10, njih sam imao u vidu, ali slažem se, za klasičan penthaus sa velikim terasama ima tu posla kao u omanjem dvorištu :)

Vrh