Šta je novo?

Nemanjin grad [Stambeno poslovni kompleks]

Građevinska dozvola je izdata preduzeću „NOVA VIZANTIJA“ doo MB: 21682748, PIB: 112475994.

Sa ovim može sve detaljno da se pregleda u APR-u, i tu je situacija vrlo jasna.

1740992391012.png

I može da se vidi koje su još kompanije u njegovom potpunom ili delimičnom vlasništu:

1740992481479.png

Tako da, imajući u vidu šta se sve i na koji način gradi u Beogradu, po meni je ovo jedan od proverenijih projekata i investitora.

Koje su šanse da će vlasnici stanova imati problema sa uknjiženjem stana nakon izgradnje ovog kompleksa? Da li je to lako izvršiti za ovakvu novogradnju ili su mogući problemi i zastoji u tom procesu? Ako neko zna neka napiše odgovor. Hvala.

Sanse da bude problema prilikom uknjizbe uvek postoje. Razlog ne mora da bude direktno vezan za sam objekat. Primer su Park Vila i Vuksa na Trosarini. Jos uvek zgrade nemaju upotrebnu dozvolu.

Čekanje upotrebne dozvole po nekoliko godina je redovna praksa. Dobiti upotrebnu dozvolu u razumnom roku je više izuzetak nego pravilo, nažalost.

Zgrada u kojoj trenutno živim je završena 2020 dok je upotrebnu dobila tek 2024, i to zbog razloga koji nisu direktno imali veze sa samom zgradom.

Iskreno, to me najviše odbija od kupovine stana u novogradnji. Jeste jako lepo imati nov stan, ali vrednost neuknjiženog stana je znatno manja od uknjiženog. Ukoliko proces uknjiženja bude trajao godinama, toliko dugo je takva nekretnina "mrtva" na tržištu, odnosno ne može da se proda po normalnoj tržišnoj ceni. Iako ne planiram da odmah prodam stan već da ga koristim, ipak je lepo znati da u svakom trenutku ima očekivanu tržišnu vrednost za tu lokaciju. Sada iskreno ne znam šta mi je najpametniji činiti. Samo mi nije jasno zašto bi proces uknjiženja bio toliko komplikovan i dug ukoliko je dokumentacija čista.

Iskreno, to me najviše odbija od kupovine stana u novogradnji. Jeste jako lepo imati nov stan, ali vrednost neuknjiženog stana je znatno manja od uknjiženog. Ukoliko proces uknjiženja bude trajao godinama, toliko dugo je takva nekretnina "mrtva" na tržištu, odnosno ne može da se proda po normalnoj tržišnoj ceni. Iako ne planiram da odmah prodam stan već da ga koristim, ipak je lepo znati da u svakom trenutku ima očekivanu tržišnu vrednost za tu lokaciju. Sada iskreno ne znam šta mi je najpametniji činiti. Samo mi nije jasno zašto bi proces uknjiženja bio toliko komplikovan i dug ukoliko je dokumentacija čista.
Ljudi prodaju bez problema neuknjizenu novogradnju po punoj ceni.

Da li imate takve primere iz stvarnog života na osnovu kojeg to kažete (ljudi koji su uspeli da prodaju svoju neuknjiženu nekretninu po punoj ceni)? Pošto dok sam gledao da kupim stan u starogradnji jedan od glavnih filtera na sajtu koji sam štiklirao je taj da bude uknjižena nekretnina.

Da li imate takve primere iz stvarnog života na osnovu kojeg to kažete (ljudi koji su uspeli da prodaju svoju neuknjiženu nekretninu po punoj ceni)? Pošto dok sam gledao da kupim stan u starogradnji jedan od glavnih filtera na sajtu koji sam štiklirao je taj da bude uknjižena nekretnina.
Imas gomilu agencija koje prodaju stanove koje su kupili novogradnje u izgradnji i prodaju ih nakon izgradnje.
Predas u katastar dokumenta, sve overeno kod notara naravno, nema tu nekog problema osim sto moze samo za kes da se proda.

U predbelezbi u katastru ce da stoji promena vlasnika i ona ce biti automatska u trenutku kada se dobije upotrebna dozvola.
E sad, ako se izgube uslovi za dobijanje upotrebne dozvole, to je vec druga prica.

Čitajući o ovom projektu ne vidim zašto se ne bi dobila upotrebna dozvola. Naravno uvek postoji rizik, ali mi deluje (kao laiku doduše) da ne bi trebalo da bude problema. Investitor je ipak neko ko drži do ugleda s obzirom da i van ovog projekta ima biznis do kojeg mu je stalo. Javno je poznata činjenica da je u pitanju vlasnik Euromedika. Da li ti Extroniks planiraš kupovinu stana u Nemanjinom gradu? Koji je tvoj opšti utisak o ovom projektu? Misliš li da je ovo sigurna kupovina u odnosu na druge novogradnje?

Čitajući o ovom projektu ne vidim zašto se ne bi dobila upotrebna dozvola. Naravno uvek postoji rizik, ali mi deluje (kao laiku doduše) da ne bi trebalo da bude problema. Investitor je ipak neko ko drži do ugleda s obzirom da i van ovog projekta ima biznis do kojeg mu je stalo. Javno je poznata činjenica da je u pitanju vlasnik Euromedika. Da li ti Extroniks planiraš kupovinu stana u Nemanjinom gradu? Koji je tvoj opšti utisak o ovom projektu? Misliš li da je ovo sigurna kupovina u odnosu na druge novogradnje?
Ne kupujem, samo komentarisem :)
Treba ove godine da zavrsim kupovinu stana kroz kredit na NBGD.

Ne svidja mi se sta su uradili sa trouglom, mogli su to humanije da odrade po meni.
Svaka novogradnja nosi rizike, po meni nema tu "sigurne" gradnje, osim ako ne znas investitora i izvodjaca ili nemaju dobru istoriju projekata.

Ok, hvala na odgovoru. Mene je privukla cena kvadrata za tu lokaciju, takodje i sama lokacija mi odgovara (na 200-300m od Trošarine), veličina projekta (deluje ozbiljno), poznati izvođač radova (Brigate), kao i investitor koji ima neki ugled. Dizajn zgrada je isto ok, eko-moderan (iako preferiram minimalizam i nešto tamnije boje - umesto cigle), to što ide u trougao mi ne smeta jer svejedno gledam stanove koji gledaju ka spolja / ka ulici. Jedine dileme su mi bile da li će se sve ispoštovati po dogovoru i u zadatom roku, a zatim naravno i upotrebna dozvola i uknjiženje.

Čekanje upotrebne dozvole po nekoliko godina je redovna praksa. Dobiti upotrebnu dozvolu u razumnom roku je više izuzetak nego pravilo, nažalost.

Zgrada u kojoj trenutno živim je završena 2020 dok je upotrebnu dobila tek 2024, i to zbog razloga koji nisu direktno imali veze sa samom zgradom.
Zbog cega se toliko ceka? I nije mi jasno zasto neki razlozi koji nemaju veze sa zgradom uopste uticu tj. mogu da uticu na cekanje upotrebne?

Može li neko ko je bolje upoznat da prokomentariše prednosti i mane (mikro)lokacije? Dobro je pokriveno gradskim prevozom, naročito ka centru, koliko je vremena realno potrebno tramvajem do Slavije u špicu?

Može li neko ko je bolje upoznat da prokomentariše prednosti i mane (mikro)lokacije? Dobro je pokriveno gradskim prevozom, naročito ka centru, koliko je vremena realno potrebno tramvajem do Slavije u špicu?
Mikrolokacija je što se tiče samog sadržaja poprilično dobra, odmah iznad Nemanjinog Grada je naselje Stepa Stepanović u okviru kojeg imaš teretanu, frizera, apoteku, kafić, itd. Na Trošarini je Lidl, kao i ostale prodavnice (Lilly, Idea). Banjička (Bajfordova) šumica takodje nije daleko, kao i pijaca i sportski centar. Što se tiče vremena koje je potrebno tramvajem doći do Slavije u špicu, iako jako dugo nisam koristio gradski prevoz, ali pošto sam ceo život ovde znam sve otprilike, moja procena ti je nekih pola sata, plus vreme da se popneš do stanice u Vojvode Stepe.

Hvala! A koliko je realno, i u kom roku, očekivati da se izgradi magistralni prsten, zna li se šta?

Sanse da bude problema prilikom uknjizbe uvek postoje. Razlog ne mora da bude direktno vezan za sam objekat. Primer su Park Vila i Vuksa na Trosarini. Jos uvek zgrade nemaju upotrebnu dozvolu.
Mislim da Park Vila ima problem sa pristupnim putem za vatrogasna vozila sa zadnje strane.

Hvala! A koliko je realno, i u kom roku, očekivati da se izgradi magistralni prsten, zna li se šta?

Tender za tu saobraćajnicu je raspisivan 2022., ali je obustavljen.
Tek posle Expo-a i izgradnje Nemanjinog grada se može očekivati nešto po tom pitanju + 18 meseci je potrebno za izgradnju tog magistralnog prstena.

Ne vidim na crtežima dimenzije prostorija, sa položajem radijatora, klime itd. Zna li iko postoje li uopšte takvi crteži?

Što se tiče grejanja, vidim da je centralno sa kalorimetrom, Tu se plaća neki fiksni deo svakog meseca, kao i za struju, plus potrošnja, zar ne? Koliko to iznosi po kvadratu?

Uz svaki ugovor trebali bi sa vam posalju strukturu stana sa dimenzijama za koji ste se odlucili kao i strukturu parking mesta.
Stanovi u vertikalama se razlikuju.
Sve informacije oko troskova Vizantija vam nece reci sada jer nisu jos definisani troskovi grejanja i odrzavanja.
Ali na osnovu ostalih komsija u naselju, da placa se fiksni deo, kao i varijabilini, tj deo koji potrosite i taj deo zavisi od toga koliko se grejate. Fiksni deo je obracunat po m2, kako ga zovu instalisana snaga.

Vrh