Šta je novo?

Nemanjin grad [Stambeno poslovni kompleks]

Neko je ranije vec kacio materijalizaciju, ja imam ovo iz ugovora, sve je opste napisano. Bez detanja i proizvodjaca. Na kraju sve je "odgovarajuceg kvaliteta" tako da je dobro sa se ocekivanja prodavca i kupca poklapaju.
1740731620931.png

Predugovori su generalno uvek opsti u pocetku izgradnje jer investitor jos trazi ponude i tek kasnije prihvata ponudu za materijalizaciju, kada vidi ko mu nudi najeftiniju varijantu u toj klasi.

A posto vecina stvari od materijalizacije dolazi tek nakon sive faze, dok vecina ljudi kupuje tokom sive faze cesto se desava da jos uvek nisu utvrdjene konkretne stvari.
Kod mene npr se znalo koje ce plocice ici i pre potpisivanja predugovora, kao i vrata / sanitarije, ali prozori / parket i klima jos uvek nisu bili sklopljeni ugovori pa je davana samo klasa i tehnicke specifikacije.

Forsira se garaža zato što će biti Bolnica i ona će imati spoljna mesta.

Gde si čuo da će biti bolnica? Možda si pomešao projekat sa "Palata Vizantija", jer na sajtu tog objekta je navedeno da će u prizemlju biti bolnica, da će konstrukcija objekta biti dodatno ojačana kako bi pružila bolju zaštitu od zemljotresa, itd.

Poslovna zgrada Nemanjinog grada je otvorena za kupovinu: https://nemanjingrad.rs/poslovna-zgrada/. Pri potpisivanju ugovora mi je rečeno da Euromedik nema nikakve planove za poslovnu zgradu, planira eventualno manji dom zdravlja u jednom od lokala, ali nikako bolnica.

Tako da to nije razlog zašto su parking mesta obavezna.

Poslednja izmena:
Parking mesta su verovatno obavezna jer su poučeni iskustvom u Vizantiji, odlučili da preduprede situaciju u kojoj prodaju samo stanove, a parking niko ne kupuje.

Barem sam ja tako čuo, da je razlog zašto su istu stvar uradili u Vizantiji upravo jer je ogroman broj kupaca kupio samo stanove, a niko nije hteo parking mesta.

Ko vidi račun da radi po njihovom, treba da kupuje. Većina ipak koji kupuju investiciono gledaju da uzmu samo stan.
Ja mislim da bas kontra je problem. U TheOne na NBGD fazi jedan, jedna agencija za nekretnine drzi 13 ili 14 garaznih mesta bez stana za izdavanje...

Ja mislim da bas kontra je problem. U TheOne na NBGD fazi jedan, jedna agencija za nekretnine drzi 13 ili 14 garaznih mesta bez stana za izdavanje...

Ne znam kako to ide, mislim da u ovoj fazi dok ima stanova, investitor je dužan da čuva parking mesta za potencijalne stanare, tek kad rasproda stanove mislim da može da ih prodaje ostalima.

Objektivno gledano, izgradnja tri nivoa podzemnih garaža dosta košta, a s obzirom da investitor želi da projekat finansira prvenstveno iz sopstvenih sredstava, želi u pretprodaji da proda i garažna mesta. Ni ja ne volim da me uslovljavaju da kupim nešto što možda ne bih hteo, ali ima ekonomske logike u njihovoj finansijskoj konstrukciji.
Ukupan broj garažnih mesta je oko 1000, a stanova 619 što znači da će ostati oko 380 mesta za lokale, poslovnu zgradu i ljude koji žele više parking mesta.
Ako bi stavili da nije obavezna kupovina garažnog mesta verovatno bi imali problem sa prodajom većeg broja mesta, a neto cena svih garažnih mesta je oko 18.000.000 evra što nije beznačajno u ukupnoj finansijskoj konstrukciji.

Vrh