Šta je novo?

Nekadašnja Glavna železnička stanica

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=774027#p774027:2lmeriul je napisao(la):
Vox91 » 12 Sep 2020 08:41 am[/url]":2lmeriul]Nekako (o)tužno izgleda bez vozova.. A ova živa ograda će lepo da zagradi prostor budućih kafića ispred stanice, da napravi intimniju atmosferu za goste.. Evo već vidim stotinu stolova i konobare kako žure niz ove stepenice.. :oops:

Ne pratim redovno ovu temu, mučno mi je.
Ali pre nego što sam pročitao tvoju poruku, gledao sam Sašine fotografije i prvo što sam pomislio:
kakav muzej, hol će da bude velika sala za ručavanje, ispod nadstrešnice kod bivšeg perona će da bude bašta sa stolovima, vidim kelnere koji će da trčkaraju između stolova...
Još jedan "elitini i reprezentativni ugostiteljski objekat". A voleo bih da nisam u pravu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=774027#p774027:33comch9 je napisao(la):
Vox91 » Sub Sep 12, 2020 7:41 am[/url]":33comch9]Nekako (o)tužno izgleda bez vozova.. A ova živa ograda će lepo da zagradi prostor budućih kafića ispred stanice, da napravi intimniju atmosferu za goste.. Evo već vidim stotinu stolova i konobare kako žure niz ove stepenice.. :oops:

Iskreno, meni bas nekako nije.

Prolazio sam nekad svakodnevno tuda dok sam studirao i bukvalno mi se smucio od raznoraznog sveta, sumnjivih likova koji zapisavaju okolne zgrade i naravno svega onoga sto prati jednu zelenzicku i autobusku stanicu, a sto se moglo videti u "Picinom parku", klupe na kojima spavaju oni koji cekaju vozove i zene (a bogami i muskarci-ako me razumes) koji nasminkani setaju tuda cekajuci da ih malo zabave za koji baksis...

Sve u svemu, drago mi je da takve groteskne scene tuda vise necu gledati, pa makar bilo i na racun vozova.

Nisam ni danas odusevljen kako sve izgleda, malo je sve kic za moj ukus, stilovi pomesani, ali makar onu bagru koja tuda prolazi, spava, krade, urinira i prostituise se, necu morati da gledam.

Postujem ljubitelje vozova i razumem ih, ali svako gleda iz svoje perspektive i ne moze imati isti utisak...

Железничка, тј. перони су били у неку меру питомији амбијент од аутобуске, стајалишта 46/601/500../90.. и пициног парка. Једино је увече била пуна бескућника који су спавали у шалтер сали. Али ми је увек било лагодније да ако чекам аутобус да седнем на клупу на железничким перонима него на БАСовим.

Што се тиче полусвета, ту су сада мигранти на све стране, по парковима, перонима, хаусторима, а транџу сам скоро видео у Балканској. Видећемо како ће се селидба БАСа одразити на те непријатне појаве. Да ли ће Белвил постати нова Гаврила Принципа?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=774152#p774152:py7uo1mb je napisao(la):
Дошљак » Sub Sep 12, 2020 3:01 pm[/url]":py7uo1mb]
Што се тиче полусвета, ту су сада мигранти на све стране, по парковима, перонима, хаусторима, а транџу сам скоро видео у Балканској. Видећемо како ће се селидба БАСа одразити на те непријатне појаве. Да ли ће Белвил постати нова Гаврила Принципа?

Iskreno, ne verujem. Takav svet i pojave generalno ne vole uredjene prostore i redovno nestaju sa renoviranih povrsina. Dok god taj prostor bude neuredjen, a bude "cirkularan" bice takav kakav jeste.

Naravno, uredjenjem celokupnog dela, kvantitet polusveta se smanjio. Sto se migranata tice, tu ih ima puno jer je njihovo prihvatiliste, centar u Gavrila Principa, tako da...ne mozes ih zaobici po livadama sve i da hoces. :(

Ali sam Savski trg i deo oko stanice je izgledao uzas...Ako nista, makar taj deo nece vise biti onakav kakav je bio, sto znaci da se povrsina na kojoj se takve sumnjive pojave mogu videti znacajno smanjuju...

Ko je u proslosti imao prilike da prolazi tuda malo redovnije, znace o cemu govorim...i kakva je razlika u odnosu na danas, iako je daleko od savrsenog.

Ја сам се у широј околини Савског трга нагледао свега и свачега у свим периодима дана.

Zasto je taj prihvatni centar bas u Gavrila Principa? Postoji li neko logicno objasnjenje?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=775295#p775295:1z3mfw3g je napisao(la):
Babyaardvark » Sre Sep 16, 2020 1:28 am[/url]":1z3mfw3g]Zasto je taj prihvatni centar bas u Gavrila Principa? Postoji li neko logicno objasnjenje?

Ne znam tacno, ali koliko sam cuo, nekadasnji Mikser House (u Karadjordjevoj preko puta Geozavoda) nije vise hteo da zakupljuje prostor koje im je izdavao valjda gazda(e) Miksalista, jer ovi nisu zeleli da premeste Miksaliste (prihvatiliste) na neku drugu lokaciju...Nisam siguran bas oko detalja, ali znam da je bila tako neka prica, pa je Mixer House bio kratko premesten dole na Dorcol, ali se nije odrzao.

Uglavnom, koliko sam cuo, neslaganje je bilo bas oko cinjenice da Miksaliste, odnosno prihvatiliste za emigrante u Gavrila Principa nisu hteli da presele na drugu lokaciju, a Mixer House nije zeleo da nastavi zakup pod tim uslovom.

Npr. znam da je i DRI (Drzavna Revizorska Institucija) imala jedan deo svojih kancelarija odmah tu u Zagrebackoj, preko puta Mikaslista, ali da su se zaposleni zalili i da su ih odatle odmah posle premestili na Bulevar preko puta biblioteke "Svetozar Markovic", dok je direkcija i dalje ostala u Mekenzijevoj.

Sta je stvarno konkretan razlog svega, ne znam, kazem samo sta sam cuo, ali ako neko malo bolje zna, neka nas uputi.

^ Mogli su da izvuku jedan tramvajski krak. Da podseca na stari peron. Pa da odatle idu tramvaji samo do nove zeleznicke i nove autobuske. Polasci na svakih 10-ak minuta. Ponovo bi to bila u neku ruku tacka dolaska i odlaska iz Beograda. Jednog dana i podzemna.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=775249#p775249:1lrfrwcf je napisao(la):
Дошљак » Uto Sep 15, 2020 9:12 pm[/url]":1lrfrwcf]Ја сам се у широј околини Савског трга нагледао свега и свачега у свим периодима дана.

I ja. Zato se i nadam da cu ubuduce makar manje toga videti. :wink:

Današnja fotografija
glavnazs-sept2020-01.jpg

:lol: A ko je rekao da uopste rade vesaretina mozda ...:lol:

Meni sve u glavi kao da rade i enterijer, zbog muzeja navodno. :laugh: :laugh:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=776735#p776735:38ovjqg7 je napisao(la):
Salebata » Uto Sep 22, 2020 12:09 am[/url]":38ovjqg7]Pa ovi nista nisu uradili iznutra.

Spolja se ne vidi ono što je unutra.

Ovo je u stvari baš lep i slikovit primer kako sistem funkcioniše.

Spolja gladac, a unutra jadac.

Ne razumete... Želeli su da sačuvaju autentičnu atmosferu iz perioda kada je šalter salu koristio Tesla.

Ja se samo nadam da će ove boje da zameni nešto pristojnije. Kao da su radili lokal za Aman prodavnicu unutra.

Stanica unutra nije dirana uopste ....i trenutni izgled enterijera ne odgovara orginalnom izgledu unutrasnjost ...

Da da, jasno je da još nisu dirali ništa unutra :) nego se nadam da će ove boje nestati uskoro :) Ima li neko slike originalnog enterijera, verujem da su poskidani svi ornamenti, suviše mi deluje siromašno ovo trenutno u poredjenju sa onim napolju.

Daaa, stanica unutra izgleda kao neka stanica u Lajkovcu ili Bogojevu, a ne u glavnom gradu. :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=776850#p776850:gbfug2y7 je napisao(la):
gishko » Uto Sep 22, 2020 11:18 am[/url]":gbfug2y7]Da da, jasno je da još nisu dirali ništa unutra :) nego se nadam da će ove boje nestati uskoro :) Ima li neko slike originalnog enterijera, verujem da su poskidani svi ornamenti, suviše mi deluje siromašno ovo trenutno u poredjenju sa onim napolju.

Da li neko zna gde završe razni delovi zgrada, trgova, mobilijara, i slično sa raznih beogradskih rekonstrukcija? Architectural salvage? Ukoliko se ne zna, da li neko ima uticaja da se to sazna, ili pokrene u vidi aukcija?

Pa sve metalno se uvalja i istopi na raznim otpadima, drvo se rasproda za ogrev a gips, kamen, betonski delovi i slično obično završavaju na Adi Huji.

Vrh