Uz sav rizik da budem crna ovca foruma moram u sveopstoj rusilackoj euforiji mislim da propustate da uvidite neke stvar. Pa, da izjavim i ja nesto za "Dnevnik".
- Nije uklonjeno celo nehigijensko naselje, vec samo deo baraka, pod obrazlozenjem da se ti kucerci uklanjaju zbog izgradnje nove saobracajnice. OK, u redu je, znamo od ranije da tuda treba da ide nova saobracajnica i sve je to super. Ali, to nam jasno govori da ovo uklanjanje baraka nema veze sa nikakvim komunalnim redom ili postovanjem zakona, vec su one jednostavno na putu. E sad, zanimljivo je kako se za jednu ulicu na NBG-u brzo nadje resenje, docim se za infrastrukturni drzavni prioritet, kao sto je most Gazela, godinama prica razvlaci. Moje licno misljenje, i voleo bih da me neko demantuje, jeste da je razlog tome Univerzijada, tj. da je neko iz FISU-a pruzio kaziprst i rekao da tuda mora da prodje ulica. Nema frke, eto ulice. Odnosno, ovo nije sistemsko resavanje problema, nego ad hok akcija pod pritiskom sa strane.
- Bilo kakav nedostatak sistematicnosti se dalje ogleda i u postupanju vlasti u konkretnom slucaju. Dodjete uvece u naselje urucite resenja o rusenju i ujutro su vam bageri na pragu. Sve to neodoljivo podseca na sledecu situaciju:
Vogons":12nrjahz je napisao(la):
Um, people of Earth, this is Prostetnic Vogon Jeltz of the Galactic Hyperspace Planning Council. As you are probably aware, plans for the development of the outlying regions of the galaxy involve the building of a hyperspace express route through your star system. And your planet is one of those scheduled for demolition. There's no point acting surprised about it. The plans have been on display at your local planning office in Alpha Centauri for 50 Earth years.
Naravno, igralo se na kartu - uradimo to na brzinu i niko nece primetiti. Medjutim - zaje*******, dodjose ljudi ispred Skupstine Grada, i kada se vec videlo da smo u opasnosti da protest preraste u stalni "karton city" na Trgu Nikole Pasica, doneto je podjednako brzopleto resenje da se romske porodice nasele privremno u kontejnerima u Boljevcima. Naravno, igralo se opet na kartu - uradimo to na brzinu i niko nece primetiti. Medjutim, Boljevcani su izasli na ulice i uz sveopstu ljubav i razumevanje prema romskoj zajednici su ipak porucili da ne zele da ih vide u blizini (ne znam da li ste primetili, ali to je uobicajena postpetooktobarska kvazitolerantna floskula "nemam ja nista protiv, ali...", tako da kada se raspravljalo o antidiskrimnacionom zakonu sva izlaganja su pocinjala sa "nemam ja nista protiv homoseksualaca, ali....", kada je u pitanju Kosovo govori obicno pocinju sa "Nemamo mi nista protiv Albanaca, ali....")
- Uglavnom, jos uvek smo daleko od resenja problema. Sada se napravio zacarani krug i ne verujem da ce sada Boljevcanima moci da nametnu kontejnere (kada su vec izlazili u susret gotovo svim naseljima u Beogadu kada se pojavljivao slican otpor). Tako da nam sledi epopeja seljakanja kontejnera za Rome koji ce se verovatno vec nekako snaci i nastaniti na nekoj drugoj poljani dok ne dodje i ona na red za autoput, prugu, bolnicu ili sl.
- Tako da u ovom potezu vlasti ima vrlo malo toga za divljenje, a mnogo vise je onih stvari koje pokazuju nezrelost drzave, a i drustva, da se uhvati u kostac sa ovim problemom. Jasno je da je u pitanju selektivan pristup. Beogradu, odnosno Srbiji fale sistemska resenja problema nehigijenskih naselja, inace ce se ovakav cirkus vercito ponavljati. Ta resenja dosezu daleko dublje od prostog k*rcenja na bagerima. Jasno je da imamo sveopsti problem integracije romske zajednice u drustvo, za sta lezi odgovornost i na njima naravno, ali i na stavovima dominantne zajednice koji su, ma koliko vam smetalo to da cujete, u svojoj sustini rasisticki.
- Dakle, drzava u ostalim slicnim slucajevima ne pokazuje istu odlucnost. Ne treba da se vratimo na pitanje Gazele, hajde da zagrebemo dublje i pitamo gradske vlasti da li bi postupile istom efikasnoscu i za nekoliko hiljada nelegalnih objekata u Kaludjerici. Naravno da ne bi. Jer je glavni motiv aktuelne garniture u foteljama "popularnost", a ne sprovodjenje reda i zakona. Ali zato ce objekti u Kaludjerici i slicnim prigradskim naseljima biti uvek moneta za potkusurivane u srceparajucim socijalnim pricama jer jednostavno glasovi iz tih kuca donose vlast i niko ne bi da im se zameri, iako je u pitanju cist lopovluk. A da ne govorim koliko bi bilo smesno da neki novinar stidljivo digne ruku na konferenciji i priupita Djilasa da li ce grad slicne akcije provesti i na tumornim nadogradnjama u centru grada. Naravno da nece, i da vec imaju spremne zakonske zavrzlame koje ce da stite vikendice na krovovima kod Brankovog mosta. A, relano ljudi, u cemu je razlika izmedju Roma i buzdovana koji nadogradi kucu na dva svoda na ravnom krovu beogradske zgrade. Ukoliko trenutno ulazete izuzetan mozdani napor da pronadjete odgovor na to pitanje, ja cu vas rado postedeti muka - u tome sto buzdovan ima para da potplati stanovnike zgrade, raznorazne inspekcije i planske komisije, a Romi nemaju.