Šta je novo?

Nehigijenska,divlja i slična naselja

Konačno i to da srede. Nego, nešto su pomenuli da neće biti sve barake srušene već samo one koje su najbliže naselju.

Pa ako je to Goldstein tacno, dzaba su se trudili i to malo da sruse. Zato sto oni su kao neka bolest, oteras li ih u malom broju, oni ce da se vrate cim vide da su im rodjaci jos uvek tamo, i ima opet da "grade." Ako su ozbiljno krenuli da resavaju ovaj problem, onda treba da idu do kraja. Cak i kad se svi sklone sa tih lokacija, postoji mogucnost da se vrate cim se strasti smire. Jedino resenje je izgraditi nesto na tim lokacijama, da bi oni trajno napustili ta mesta. Znam jer sam jedno vreme pratila takvu slicnu situaciju gde su se Romi naselili u samom centru tj.blizu Slavije i samo bi otisli kada bi policija intervenisala a vec dan kasnije bi se vracali sa jos vise kartona i djubreta za nastavak svojih zivota...a btw, to dvoriste koje su oni naselili ima gazdu ali niko ne zivi i romi odlucili da se samo usele. O boze...

Ma valjda će uraditi posao do kraja. Treba što pre očistiti i deo kod buvljaka, ispod pruge jer je tamo haos!!! Svideo mi se Đilasov pristup, čovek je potpuno u pravu.
Nego, najsmešnije u celoj priči jeste objašnjenje da su morali da ih uklone zbog nesmetane izgradnje UMP-a!!!

Beograđani ne mogu biti taoci nelegalno podignutih naselja »
03. April. 2009 | (17:07 -> 18:33), Izvor : Studio B, Komentari: 0

"Trudićemo se da pomognemo socijalno ugroženima koji su prijavljeni u Beogradu" - izjavio je gradonačelnik prestonice Dragan Đilas.
dragandjilas03042008.jpg

Nekoliko desetina Roma okupilo se ispred gradske Skupštine protestvujući zbog rušenja divljeg naselja u blizini objekata namenjenih Univerzijadi.

Uklanjanje nelegalnih improvizovanih objekata od kartona i lima u Bloku 67, na gradskom građevinskom zemljištu namenjenom za potrebe izgradnje saobraćajnice, koja će povezivati ulice Jurija Gagarina i Milutina Milankovića, započelo je u petak ujutro.

"Svako ko je nelegalno zaposeo deo gradskog zemljišta, na kojem treba da se grade infrastrukturni objekti, tu ne može da ostane. Bez obzira o kome je reč, nekoliko stotina ljudi ne može da zaustavlja razvoj grada niti bezmalo dva miliona Beograđana mogu da budu njihovi taoci. Ovo je praksa koju će gradska vlast sprovoditi i dalje jer drugih rešenja nema. Trudićemo se, naravno, da svima onima koji su zaista socijalno ugroženi i koji su prijavljeni u Beogradu, u saradnji sa centrima za socijalni rad, obezbedimo privremeni smeštaj kako bi se zadovoljile njihove trenutne potrebe. Ipak, još jednom ponavljam, u ovom gradu više neće biti praksa da neko dođe, naseli se u Beogradu i zbog toga što je tu nelegalno naseljen, očekuje da mu Grad Beograd obezbedi stan ili finansijsku nadoknadu "- rekao je gradonačelnik Dragan Đilas.

Gradonačelnik je pojasnio da je bilo neophodno da se deo ovih improvizovanih objekata sruši jer je na toj lokaciji predviđena izgradnja bulevara oko Univerzitetskog naselja.

"To ne znači da će čitavo nelegalno naselje biti srušeno, već samo onaj deo koji ugrožava izgradnju važne saobraćajnice. U Beogradu ima na stotine hiljade ugroženih ljudi, od kojih na desetine hiljada nemaju rešeno stambeno pitanje. Kada bi svi oni postupali kao žitelji ovih nelegalnih naselja, brojni važni projekti izgradnje ne bi mogli da se realizuju. Za sve one koji su ostali bez krova nad glavom, ukoliko imaju prebivalište na teritoriji grada, pokušaćemo sa centrima za socijalni rad da nađemo privremeni smeštaj, u skladu s mogućnostima grada" - istakao je Đilas.

Grad Beograd ove godine obezbediće 63 stambene jedinice za socijalno ugrožene Beograđane.
Извор: Студио Бре
Адреса: http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=36311

Ovo blokiranje Jurija Gagarina i tramvajske pruge danas i ceo haos koji su napravli je dokaz da sa ovom državom svako može da obriše dupe.

Ponuđeno im je 150 stanova na korišćenje u Kragujevcu ali oni neće iz Beograda!!!!

Nije mi jasno, ako je policija mogla da obezbeđuje gradilište zašto nije mogla da spreči blokadu Jurija Gagarina? Odmah se našao neko od političara u želji da prikupi nešto glasova (u ovom slučaju Srđan Šajn, koji bi trebao da se zapita zašto njegova stranka više nije parlamentarna). Preorati sve i zasaditi travu.

Pa dobili su naredjenje da obezbede rusenje, nisu dobili naredjenje da omoguće "nesmetan tok saobraćaja" (a jedna od osnovnih mera bezbednosti je "ništa ne radi bez komande" :) ).

Vlast posle 5.10. maksimalno izbegava da koristi silu (pri tome mislim na ono "stručno" brutalno pendrečenje) protiv demonstranata, bili to neonacisti, anti-antifašisti, "navijači", ostali huligani bez kluba, blokatori raskrsnice Nemanjine i Kneza Miloša raznih motiva...ili Romi.
Niko u vlasti ne želi da mu se spočitava da danas naređuje upotrebu sile, kada je i sam nekad bio na drugoj strani pendreka, a da je sad kada ga je "ulica dovela na vlast" postao je isti kao i Sloba....bla bla...a pogotovo, niko sa i malo humanisti u sebi, ne želi da naredi da se pendreči uboga sirotinja koji niko ne štiti.

Naravno, odmah su se javili i oni koji su u ovome prepozanli elemente rasizma. E pa, desetine hiljada Beogradjana su u proteklih 24 sata prilično trpeljivo podnele haos koji je nastao jer je par desetina Roma blokiralo tramvaje i automobile kod Belvila. Na vlastima je da ne iskušavaju previše gradjane i da urade ono za šta ih plaćamo, jer postoji i nešto što se zove "granica tolerancije".

Svega ovoga ne bi bilo, naravno, da je država do sada radila svoj posao i da nije dozvolila da postoje ljudi bez dokumenata za koje se toleriše da za njih ne važe nikakva društvena pravila.

Не знам где сам прочитао да се помиње, како су неки од рома ту 10 година и да већ на основу тога имају нека права...
На жалост, мислим да се на то и иде, да се не покреће питање докумената дуго и да онда када се покрене, буде касно за оне који су емигранти из других држава/ пребачени оданде, да се депортују... :|

Na Google Earthu se vidi koliko ih je bilo u vreme kada su radjeni temelji za Belville - na tom mestu je uglavnom divlja vegetacija. Vidi se na nekoliko mesta nešto što bi moglo da bude "nehigijenska kuća", da se tako izrazim :) , mada to mogu biti i divlje deponije šuta koje su ostavili naši "higijenskiji" sugrađani.

Google Earth ima i "History" opciju, za taj kraj postoje snimci sve do 2001, pa koga zanima, može da proveri.

retardinjo":1kje0ixx je napisao(la):
Не знам где сам прочитао да се помиње, како су неки од рома ту 10 година и да већ на основу тога имају нека права...
На жалост, мислим да се на то и иде, да се не покреће питање докумената дуго и да онда када се покрене, буде касно за оне који су емигранти из других држава/ пребачени оданде, да се депортују... :|
Ma nemoj... znaci ako 10 godina nelegalno zivis negde, onda stices stanarsko pravo. Imaju pravo na bager sto se mene tice.

Не могу да се сетим, где сам то чуо...да ли је била репортажа београдске хронике или срудија бре, па је неко од ,,заштитника права" рекао не могу да се сетим, али то нема везе са мозгом у сваком случају, ко год да је рекао и то није никакав проблем...може да прича до сутра...

...али је проблем у томе што власти из себи познатих разлога, јако дуго избегавају легитимисање тог становништва!!!
Има ту много цигана/рома који нису из Београда, а много њих ни из Србије...

Vecina nije iz Beograda i vecina verovatno ni nema licna dokumenta. Ali gospodi je komotnije da zive u metropoli...

To za 10 godina je cista glupost svi znamo da ih 2007 nije bilo ni blzu belvila. Svidja mi se stav gradonacelnika i mislm da bi mu neko trebao poslati slike sa gugla .Takodje odgovoriti zastitniku gradjana na njegove izjave pa boze kako mogu da im ruse kuce nelegalno sagradjene na drzavnoj zemlji koliko gluposti je covjek rekao za dva minuta da ne povjerujes . :laugh: A za blokiranje saobracaja od strane 40 Roma pored zandarmerije da ne povjerujes

Uz sav rizik da budem crna ovca foruma moram u sveopstoj rusilackoj euforiji mislim da propustate da uvidite neke stvar. Pa, da izjavim i ja nesto za "Dnevnik".

- Nije uklonjeno celo nehigijensko naselje, vec samo deo baraka, pod obrazlozenjem da se ti kucerci uklanjaju zbog izgradnje nove saobracajnice. OK, u redu je, znamo od ranije da tuda treba da ide nova saobracajnica i sve je to super. Ali, to nam jasno govori da ovo uklanjanje baraka nema veze sa nikakvim komunalnim redom ili postovanjem zakona, vec su one jednostavno na putu. E sad, zanimljivo je kako se za jednu ulicu na NBG-u brzo nadje resenje, docim se za infrastrukturni drzavni prioritet, kao sto je most Gazela, godinama prica razvlaci. Moje licno misljenje, i voleo bih da me neko demantuje, jeste da je razlog tome Univerzijada, tj. da je neko iz FISU-a pruzio kaziprst i rekao da tuda mora da prodje ulica. Nema frke, eto ulice. Odnosno, ovo nije sistemsko resavanje problema, nego ad hok akcija pod pritiskom sa strane.

- Bilo kakav nedostatak sistematicnosti se dalje ogleda i u postupanju vlasti u konkretnom slucaju. Dodjete uvece u naselje urucite resenja o rusenju i ujutro su vam bageri na pragu. Sve to neodoljivo podseca na sledecu situaciju:

Vogons":12nrjahz je napisao(la):
Um, people of Earth, this is Prostetnic Vogon Jeltz of the Galactic Hyperspace Planning Council. As you are probably aware, plans for the development of the outlying regions of the galaxy involve the building of a hyperspace express route through your star system. And your planet is one of those scheduled for demolition. There's no point acting surprised about it. The plans have been on display at your local planning office in Alpha Centauri for 50 Earth years.
Naravno, igralo se na kartu - uradimo to na brzinu i niko nece primetiti. Medjutim - zaje*******, dodjose ljudi ispred Skupstine Grada, i kada se vec videlo da smo u opasnosti da protest preraste u stalni "karton city" na Trgu Nikole Pasica, doneto je podjednako brzopleto resenje da se romske porodice nasele privremno u kontejnerima u Boljevcima. Naravno, igralo se opet na kartu - uradimo to na brzinu i niko nece primetiti. Medjutim, Boljevcani su izasli na ulice i uz sveopstu ljubav i razumevanje prema romskoj zajednici su ipak porucili da ne zele da ih vide u blizini (ne znam da li ste primetili, ali to je uobicajena postpetooktobarska kvazitolerantna floskula "nemam ja nista protiv, ali...", tako da kada se raspravljalo o antidiskrimnacionom zakonu sva izlaganja su pocinjala sa "nemam ja nista protiv homoseksualaca, ali....", kada je u pitanju Kosovo govori obicno pocinju sa "Nemamo mi nista protiv Albanaca, ali....")

- Uglavnom, jos uvek smo daleko od resenja problema. Sada se napravio zacarani krug i ne verujem da ce sada Boljevcanima moci da nametnu kontejnere (kada su vec izlazili u susret gotovo svim naseljima u Beogadu kada se pojavljivao slican otpor). Tako da nam sledi epopeja seljakanja kontejnera za Rome koji ce se verovatno vec nekako snaci i nastaniti na nekoj drugoj poljani dok ne dodje i ona na red za autoput, prugu, bolnicu ili sl.

- Tako da u ovom potezu vlasti ima vrlo malo toga za divljenje, a mnogo vise je onih stvari koje pokazuju nezrelost drzave, a i drustva, da se uhvati u kostac sa ovim problemom. Jasno je da je u pitanju selektivan pristup. Beogradu, odnosno Srbiji fale sistemska resenja problema nehigijenskih naselja, inace ce se ovakav cirkus vercito ponavljati. Ta resenja dosezu daleko dublje od prostog k*rcenja na bagerima. Jasno je da imamo sveopsti problem integracije romske zajednice u drustvo, za sta lezi odgovornost i na njima naravno, ali i na stavovima dominantne zajednice koji su, ma koliko vam smetalo to da cujete, u svojoj sustini rasisticki.

- Dakle, drzava u ostalim slicnim slucajevima ne pokazuje istu odlucnost. Ne treba da se vratimo na pitanje Gazele, hajde da zagrebemo dublje i pitamo gradske vlasti da li bi postupile istom efikasnoscu i za nekoliko hiljada nelegalnih objekata u Kaludjerici. Naravno da ne bi. Jer je glavni motiv aktuelne garniture u foteljama "popularnost", a ne sprovodjenje reda i zakona. Ali zato ce objekti u Kaludjerici i slicnim prigradskim naseljima biti uvek moneta za potkusurivane u srceparajucim socijalnim pricama jer jednostavno glasovi iz tih kuca donose vlast i niko ne bi da im se zameri, iako je u pitanju cist lopovluk. A da ne govorim koliko bi bilo smesno da neki novinar stidljivo digne ruku na konferenciji i priupita Djilasa da li ce grad slicne akcije provesti i na tumornim nadogradnjama u centru grada. Naravno da nece, i da vec imaju spremne zakonske zavrzlame koje ce da stite vikendice na krovovima kod Brankovog mosta. A, relano ljudi, u cemu je razlika izmedju Roma i buzdovana koji nadogradi kucu na dva svoda na ravnom krovu beogradske zgrade. Ukoliko trenutno ulazete izuzetan mozdani napor da pronadjete odgovor na to pitanje, ja cu vas rado postedeti muka - u tome sto buzdovan ima para da potplati stanovnike zgrade, raznorazne inspekcije i planske komisije, a Romi nemaju.

Slažem se sa svim što si rekao, pre par strana sam ponudio rešenje, u vidu otkupa kuća i bavljenja poljoprivredom. Ono što država mora da uradi kao prvi korak je da NATERA ljude da se upišu u matičnu knjigu rođenih, izvade ličnu kartu, UĐU U SISTEM. Onda tek ide drugi deo rešenja u vidu bavljenja poljoprivredom, radom na građevini ili nekim drugim infrastrukturnim projektima, ili u industriji reciklaže (ne behu li gradili neke hale za sekundarne sirovine?). Zar nije aktuelno rešenje da im se nađe posao u nekoj od tih delatnosti i obezbedi jedan od stanova za iznajmljivanje, gde od plate mogu da pokriju kiriju?

Možda ste primetili reklamu na radiju, gde Usnija Redžepova poziva Rome da se upišu u matičnu knjigu rođenih? Lepo, ali to nije hoću ili neću več je zakonska obaveza svakog stanovnika ove zemlje. Biti državljanin Srbije (kao i bilo koje druge države) povlači određena prava ali i obaveze (služenje vojske naprimer - navešću i jedan jako pozitivan primer - u mojoj artiljerijskoj bateriji je služio Rom, dečko živi u Nemačkoj, ali je došao da odsluži rok kako bi se posle oženio).

2011. je popis, ako do tada država ne natera Rome da izvade lična dokumenta, slobodno možemo da kažemo da smo bacili još deset godina u kojima ovaj problem neće biti rešen.

Znam da ovakav scenario deluje kao venčanje pod puškom, ali jedini omogućava sistemsko rešenje problema. Prvo dokumenti pa onda preseljenje i posao. Ko neće može u padinjak na mesec dana da okopava krompir (zbog neposedovanja dokumenata). Posle petog ili šestog puta svi će izvaditi dokumenta. Želim da verujem da će ogroman broj ljudi izvaditi dokumenta bez problema. Jednostavno, država treba da izvadi i štap i šargarepu, tj. da ih tretira kao što EU tretira sve države kandidate: ovo su moja pravila, upravljaj se prema njima ili promeni državu.

I da, imam isto mišljenje o karton sitiju, SPO nadogradnjama, Kaluđerici i večem delu banatske Palilule; identično ono koje je Katon Stariji imao prema Kartagini.

Ako Ubeđivač ne bude dovoljan, uvek možemo da pozovemo Vogonsku Konstruktorsku Flotu. :)

Država nema sistemsko rešenje za _______________________________.
(dopuniti prema temi o kojoj se priča)

Država nema plan praktično ni za šta, ne samo za karton naselja. Nema plan za školstvo, za kriminal, za odbranu, za korupciju, za SEKU, za svoj budžet. I kad dodje poslednji trenutak da nešto treba da se uradi,onda se na brzinu improvizuje nešto, ali to je već iznuđeno polu-rešenje. Tako je i sa karton - sitijima.

A ovo nije rasni problem - ovo društvo (osim ovih ošišanih do glave što vole da se oblače rasparene delove različitih uniformi) prihvata Rome koji NE žive po kartonskim kućama. I kod mene u vojsci je bilo mnoooogo Roma i sve je bilo OK (al smo se ljubili za novu godinu :) ). Žena mog drugara radi u školi u koju uglavnom idu Romska deca (takav je kraj grada u kojem je škola) i što ona kaže da su klinci su super, vole da idu u školu i ne prave probleme. I njoj je super jer je pre toga radila u nekoj privatnoj školi za razmaženu decu naših novobogataša.

Uostalom koja je razlika izmedju dece iz Dikensovih romana i malih Roma koji prose na semaforu? Roditelji malih Roma na semaforu imaju prava da izvade dokumenta i traže i dobiju pomoć od države i da svoju decu upišu u školu.

I mala reprospektiva:
Nema Belvila-nema karton naselja.
Belvil počinje da se gradi - još uvek nema karton naselja.
Soliteri u Belvilu polako izlaze iz temelja - još uvek nema karton naselja.
Belvil vidno na napeduje - odjednom niče i kartonsko naselje pored. Država ne reaguje.
Belvil je pri završetku - država je provalila da je pored Belvila niklo i katorn naselje. Neko u Gradu je okrenuo sledeći list projekta i saznao da na tom mestu treba da se proširi i produži ulica. Problem? Ma opušteno.
Grad (=država) mnogo priča, ne rešava se problem, nadležnosti, planovi, strategije, Beogradjani ili Kosovari, bla bla, vreme teče.
Poslednji trenutak - grad donese rešenje i pošalje bagere i policiju. Cirkus.
Stanovnici: "mi bi da vidimo da može da nam se nešto da..."
Grad donosi privremeno polu - rešenje kojim ne rešava problem.

Nastavak će biti kao u filmu "Dan mrmota".

Trenutno zurim ali mogu malo vise da prozborim na ovu temu jer sam se i sama u jednoj orgz.bavila upisivanjem roma u mat.knjigu rodjenih i upisivanja njihove dece u skolu...DRZAVA TO VEC UVELIKO RADI...ali nemam sada vremena da napisem sa kojim smo se problemima suocavali sa romske strane.

Licna karta je zakonska obaveza. Ko je nema ili nije upisan u knjigu drzavljana ili maticnu knjigu rodjenih, pravac centar za deportaciju.

Nisu mi jasni ti zastitnici gradjanja i slicni koji traze od drzave da nagradjuje neplacanje poreza, struje,vode, prevoza...
Povodom vecite price roma iz kartonskih naselja" dajte nam kuce i posao i mi cemo ziveti kao normalni ljudi" iskopao sam sliku iz 2001 neposrednoi pre doseljavanja roma i iskoristio nedavno postavljenu na temi blok 63, cisto da se vidi to njihovo normalno zivljenje.

221.jpg

vojvodjanska_04_01.jpg

Treba napomenuti da su u medjuvremenu gradska cistoca i zelenilo beograd u vise navrata odnosile tone i tone otpada, tako da je ova poslednja slika premija u odnosu na to kako zna da bude

vrachar":yod80c3f je napisao(la):
Licna karta je zakonska obaveza. Ko je nema ili nije upisan u knjigu drzavljana ili maticnu knjigu rodjenih, pravac centar za deportaciju.
And deport them where? Mislim, lakse reci nego uciniti. Ko bi ih primio ako ne moze da im se dokaze identitet.
Sve je ovo posledica ignorisanja problema godinama, ako ne i decenijama, unazad. Prosto mi je neverovatno da je nesto poput kartonskih naselja svima pred nosom, a da se odgovorni prave blesavi. Valjda ocekuju da ce se sve samo resiti. WTF?

Evo slusam vec pola sata na Studio-u B Djilasa i svaka mu cast. Tako iskreno govori da novinari ne mogu da mu doskoce i pitaju ga pitanja na koje on nema iskren i pravi odgovor. Ziv nam bio jos sto godina! Ima ludacku energiju kao Djindjic, samo nek se cuva :kk:
Sada trenutno prica i cak sta vise slicne price i komentare koje smo mi ovde iznosili, kao i na onoj temi Margin.Beogradj. i svestan je problema u Beogradu i ne krije glavu u pesak, i ne prica pricice za decu o dekadima roma i pravima a da nista na tome zapravo ne radi. Bravo, jbt kakvog smo gradonacelnika dobili! Jos jednom samo napred, sve ide po planu onako kako zelim(o) i ono o cemu sam govorila ovde. Ajmo pametni ljudi Beograda da osvajamo!! Samo napred!
ps.Shifty pogledaj prethodne postove da se ne bi ponavljali, posto smo vec o tome raspravljali. Vrachar ima poentu.

Shifty":2cjw2w5t je napisao(la):
And deport them where? Mislim, lakse reci nego uciniti. Ko bi ih primio ako ne moze da im se dokaze identitet.
Sve je ovo posledica ignorisanja problema godinama, ako ne i decenijama, unazad. Prosto mi je neverovatno da je nesto poput kartonskih naselja svima pred nosom, a da se odgovorni prave blesavi. Valjda ocekuju da ce se sve samo resiti. WTF?
Centar za deportaciju znaci obezbedjenu lokaciju gde bi svi ljudi bez porekla bili stacionirani dok se ne utvrdi sta sa njima. To ne vazi samo za Rome vec i za ostale. To da su problemi favela decenijama u nazad zanemarivani potpuno je tacno. Trebalo je postupiti danasnjim merama jos na pocetku kada su pocele da nicu prva kartonska naselja.

Extra je Đilas:

Đilas: Grad nudi Romima prihvatne centre
Autor: Beta | Foto:Beta | 05.04.2009. - 16:39

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je danas da će Romima iz nehigijenskog naselja na Novom Beogradu, koji imaju prebivalište u glavnom gradu, ponuditi da pređu u prihvatne centre.

"Spremili smo sve prihvatne centre u Beogradu koji pokrivaju i uzrast dece, uzrast punoletnih, kao i centre za stara lica. Sutra ćemo im ponuditi da pređu u te centre, s tim što se oni koji nemaju prebivalište u Beogradu moraju vratiti u one sredine iz kojih su došli u Beograd", rekao je Đilas.
object
On je rekao da će grad platiti njihov povratak u te sredine.
"To je zakon i oko toga nema pregovora ni sa OEBS-om, ni sa UNHCR-om, ni sa nevladinim organizacijama", rekao je Đilas.
On je najavio i da će sutra razgovarati sa predstavnicima UNHCR-a i OEBS-a i preneti im stavove oko kojih, kako je rekao, nema kompromisa.
Gradonačelnik Beograda je naveo da nije tačno da su Romi odbili da pređu u Boljevce iz razloga bezbednosti.
"Odbili su da se presele jer kažu da tamo nemaju od čega da žive, a ne žele da se bave poljoprivredom", rekao je on i dodao da razume i strah stanovnika tog dela grada i da će ukoliko oni daju saglasnost, grad u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih obezbediti bezbenost na toj lokaciji.
Đilas je rekao da grad ne preseljava Rome u nečije kuće, već na lokacije koje pripadaju gradu.
On je kazao da je danas jedan kontejner u Boljevcima zapaljen i da će od MUP-a tražiti da se nađu počinioci i da budu najstrože kažnjeni, jer, kako je naveo, jedan kontejner košta od šest do 10.000 evra.

Prema njegovim rečima, u naselju na Novom Beogradu porušeno je 28 privremenih objekata od koji su ljudi živeli u 12 objekata dok je 16 bilo prazno.
"Po našim informacijama prvi čovek tog naselja iznajmljuje kućice za 50 evra. On ima stan na Čukarici, a glavni je predstavnik tih ljudi. Sa takvim ljudima ja, kao gradonačelnik, neću razgovarati, kao što neću razgovarati sa predstavnicima nekih političkih partija koji koriste tu poziciju za svoje interese", rekao je Đilas.
Đilas je pozvao Zaštitnika građana Sašu Jankovića da "siđe među te ljude i da razgovara sa njima, da zaštiti i njihova prava i poštovanje zakona".
"Mora da im objasni da ne mogu da budu na mestima koja su ovakva, da moraju da se vrate u mesta iz kojih su došli, da ode u Boljevce i da objasni ljudima da nemaju pravo da sprečavaju da se u njihovo neselje nesele ljudi druge boje kože", rekao je on i dodao da do tada "nema nijednu temu za razgovor sa njim".
Đilas je kazao da nije "ni moralno ni pošteno" što su tim ljudima obećavani stanovi i da ga najviše pogađa to što niko ne želi da kaže istinu.
"Niti oni hoće da kažu da neće da odu iz centra grada, niti ovi priznaju da neće da ih prihvate zato što su Romi. To je tragedija Srbije protiv koje moramo da se borimo, ali zakonskim mehanizmima", rekao je gradonačelnik.
On je kazao da počinju sezonski poslovi u Beogradu i da će pokušati da im nađu takve poslove, ali, kako je naveo, oni imaju "druge isplativije aktivnosti".
"To je biznis u kojem se koriste deca. Ta deca ne rade to zato što hoće, već zato što ih je neko naterao, Svi se bave nekim Dekadama Roma, a mi nismo mrdnuli nigde poslednjih pet godina", rekao je on.
http://www.blic.rs/beograd.php?id=86884

c.s.i.":2vfmgfn7 je napisao(la):
Prema njegovim rečima, u naselju na Novom Beogradu porušeno je 28 privremenih objekata od koji su ljudi živeli u 12 objekata dok je 16 bilo prazno.
"Po našim informacijama prvi čovek tog naselja iznajmljuje kućice za 50 evra. On ima stan na Čukarici, a glavni je predstavnik tih ljudi.
Znaci kartonvil je bio apartmansko naselje :lol:

Vrh