CBET
Intermediate
laki72, признајем да сте у праву.
Саша":14wxdlhx je napisao(la):Пре неколико дана сам први пут био у делу града према Дому старих на Бежанији и видео дивље насеље између следеће четири улице: Тошин Бунар, Марије Бурсаћ, Зеленгорске и Грмечке.
Насеље се налази у усеку пробијеном кроз Бежанијску косу. Али, не желим да говорим о њему, нешто друго ме више интересује.
Оно што ми је упало у очи тамо јесте положај и правац пружања тог усека. Он иде од места где пруга улази у тунел и спушта се према ул. Тошин бунар.
После сам тај потез погледао на мапи. Ако се продужи исти правац даље, он иде замишљеном линијом дуж ул. Јернеја Копитара и Прве пруге (!) до Ретензије и даље до обале Дунава. Тачно до места где је била Железничка станица у Земуну!
Да ли је тај правац некадашња траса те пруге? Када је пруга уклоњена? Када је прокопан данашњи тунел испод Бежанијске косе?
Гага":14wxdlhx je napisao(la):astrodule":14wxdlhx je napisao(la):Evo i video snimak iste lokacije
Koliko sam čuo tačno tom jarugom (dolinom, klisurom, šta već) ide granica NBGD i Zemuna pa je veliki problem kad nešto gori pa se ne zna koji vatrogasci treba da dođu. To je valjda i problem u čijoj je nadležnosti taj prostor.
ps: Da to nije Laudanov šanac?
То јесте Лауданов шанац, а он је иначе у надлежности и Земуна и Новог Београда, али ипак већим делом Земуна.
"Граница" између Земуна и Новог Београда иде само једним делом овог шанца. "Граница" иде целом дужином бивше пруге тј. улицом Јернеја Копитара, пресеца Тошин бунар тачно код оног ауто сервиса "Богуновић" и иде иза сервиса једним делом долине-шанцем куда је ишла пруга, али иде уз саму ивицу овог шанца-долине, па се онда "граница" пење горе на литицу, тачно на оно место (депонију, прва слика из фоторепортаже) одакле сам сликао ову Силиконску долину, па наставља право дуж Зеленогорске улице до петље "Бежанијска коса" код спортског центра "11 април". Ту прелази аутопут иде до Меркура, поред хотела Национал и даље дуж самог аутопута до иза петље "Змај" и даље до....
Гага":3k0y2vmb je napisao(la):Саша, као што каже Директор то је "Лауданов шанац", а ја је иначе зовем "Силиконска долина".
На овој теми на страни 58 од 23.октобра 2013. године имаш моју фоторепортажу о овом нехигијенском насељу, а да не би тражио ево директне везе: viewtopic.php?f=3&t=306&start=1425
То јесте Лауданов шанац, ... у надлежности и Земуна и Новог Београда, већим делом Земуна.
"Граница" између Земуна и Новог Београда иде само једним делом овог шанца. "Граница" иде целом дужином бивше пруге тј. улицом Јернеја Копитара, пресеца Тошин бунар тачно код оног ауто сервиса "Богуновић" и иде иза сервиса једним делом долине-шанцем куда је ишла пруга, али иде уз саму ивицу овог шанца-долине, па се онда "граница" пење горе на литицу, тачно на оно место (депонију, прва слика из фоторепортаже) одакле сам сликао ову Силиконску долину, па наставља право дуж Зеленогорске улице до петље "Бежанијска коса" код спортског центра "11 април". Ту прелази аутопут иде до Меркура, поред хотела Национал и даље дуж самог аутопута до иза петље "Змај" ....
Иначе садашња траса пруге кроз Бежанијски железнички тунел је пуштена у саобраћај 1970.године.
astrodule":1xg9v1mn je napisao(la):Da se ne lažemo - kako misliš da može da se reši problem bilo kog neigijenskog naselja koje se ne nalazi na trasi nekog puta, ili na mestu gde će nešto da se gradi?
1. Da ih proteraš iz Beograda - ne može (dići će se NVO, ambasoadori, EU...)
2. Da im izgradiš kontejnersko naselje - ne može tako lako, jer niko neće Cigane u svojoj blizini.
3. Da ih sve koji nemaju ličnu kartu pohapsiš - ne može (isto kao pod 1)
4. Inkluzija - 'ajte budimo ozbiljni, gde je to uspelo?
astrodule":3rkgktde je napisao(la):Da se ne lažemo - kako misliš da može da se reši problem bilo kog neigijenskog naselja koje se ne nalazi na trasi nekog puta, ili na mestu gde će nešto da se gradi?
2. Da im izgradiš kontejnersko naselje - ne može tako lako, jer niko neće Cigane u svojoj blizini.
TheHood":16bxd8qb je napisao(la):Gledajući sve ove vaše priloge i izveštaje apropo Cigana i divljih naselja, kao i gledajući svakodnevno svoje okruženje doživljavam ozbiljnu frustraciju i bes jer praktično gledam kako nam malo po malo osvajaju zemlju.
astrodule":16bxd8qb je napisao(la):Da se ne lažemo - kako misliš da može da se reši problem bilo kog neigijenskog naselja koje se ne nalazi na trasi nekog puta, ili na mestu gde će nešto da se gradi?
Drakche":16bxd8qb je napisao(la):Ne mogu se ljudi staviti u geto. To je lose iz vise razloga, u Evropi se danas silno kaju sto su tako cinili sa migrantima (koji ce kod nas tek poceti da pristizu) pa sada ne smes da krocis u njihov kraj ako si np. belac.
astrodule":16bxd8qb je napisao(la):Iseljavaju se jer tamo apsolutno nema šta da se radi.
Bolje bi bilo za celu Srbiju da se nekako ti krajeve učine podnošljivim za život. Na žalost SVE se dešava uglavnom u Beogradu.