Šta je novo?

Nehigijenska,divlja i slična naselja

Гага":16ut43bk je napisao(la):
nensav":16ut43bk je napisao(la):
Sto ti novinari ne posete neku od zgrada koja je data Romima na "raspolaganju" pa da vidi koliko su je devastirali.

У Камендину има неколико таквих зграда где су станови дати циганима на располагање. Ретко ко од њих плаћа комуналије, струју и остале принадлежности. Неки су, на жалост, претворили станове и у отпадне базе !!!

Ево једног чланка из Новости из новембра 2013.године, шта рећи. Интересантни су и коментари читалаца.

Земун Поље: Проблем су Роми, шуга и крађе!
Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА/Ј. Д. Лјутић | 06. новембар 2013. 21:55 | Коментара: 19
Запаљива ситуација у Земун Пољу, мештани се жале на комшије ромске националности. За два месеца оболеле чак 64 особе. Обијају се подруми, пале контејнери
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... a-i-kradje

:gobb: :gobb: :gobb: A JE! TO, SAMO NAPRED NASE MILE I DRAGE KOMSIJE DACE VAM VASA I NICIJA SRBIJA JOS STANOVA SAMO RECITE KOLIKO VAM TREBA, SVE CEMO ISPUNITI BEZ POGOVORA SAMO DA NAM OSTANETE TU U SRBIJI I JOS DA VAS DODJE DA SE NE PATITE TAMO PO EVROPI, TO SU SVE LOSI LJUDI KOJI I VAMA I NAMA NE ZELE DOBRO I ZATO DRZIMO SE ZAJEDNO!

Šta je sa nehigijenskim naseljima?
IZVOR: B92, BETA
Beograd -- Predstavnici nevladinih organizacija koji se bave položajem Roma smatraju da je krajnje vreme da se reše pitanja nehigijenskih naselja.

Apel je usledio posle tragedije u naseju na Novom Beogradu u kojoj je poginulo troje dece, a oglasio se i zaštitnik građana Saša Janković.

On je istakao da zbog ignorisanja nehumanih uslova života Roma veliki deo odgovornosti za stradanje troje dece snose država i lokalna zajednica.

Opet je tragedija pokrenula pitanje njihovog položaja, umesto da se o uvek otvorenoj mogućnosti nesreće u takvim uslovima života razgovara svakoga dana.

Činjenica je da su raseljeni Romi u neuporedivo boljem položaju od onih koji žive u nehigijenskim naseljima.

“Može da se pomogne njima i ako su tamo i ako tamo privremeno žive, ići od kuće do kuće pitati šta im treba, ali je stambena rešenje ipak ključno, mislim da smo svi odgovorni ali teret jeste na državi”, istakla je Snežana Milčić iz NVO Zajedno zajedno.

Svaka sledeća generacija Roma koja živi na taj način osuđena je na propast kažu u nevladinom sektoru.

“Ukoliko nastavimo da dozvoljavamo da se na ovom nivou ophodimo i da kod ovakvih incidenata ne bude kažnjenih na pravi način nikada neće biti jasno da i oni zaslužuju ravnopravnu šansu i nikada nećemo rešiti problem koji je i naš jer su oni građani naše zemlje”, navodi Maja Stojanović iz NVO Građanske inicijative.

U Beogradu je od 2009. godine raseljeno nekoliko nehigijenskih naselja, a Grad je u okviru trajnog i privremenog smeštaja zbrinuo 303 romske porodice, odnosno oko 1400 ljudi.

U glavnom gradu trenutno postoji devet novoformiranih naselja, čiji su stanovnici uvršteni u sistem socijalne zaštite. a u oktobru započinje raseljavanje nehigijenskog naselja Belvil-trasa u kome živi 50 porodica za koje će biti obezbeđeni socijalni stanovi.

Porodica nastradale dece bila zbrinuta u Aleksincu
Porodica dece poginule prošle noći u požaru u Novom Beogradu, nije prijavljena u Beogradu već u Aleksincu, te nije ni mogla da koristi prava ili usluge socijalne
zaštite u Beogradu, izjavila je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Jasmina Ivanović.

Ivanović je u saopštenju navela da je, po informacijama kojima raspolaže njen sekretarijat, ta porodica u Aleksincu egzistencijalno zbrinuta i ona je tamošnji korisnik novčane socijalne pomoći.

Ta porodica je ipak, kao i mnoge druge u neformalnom naselju u Ulici dr Ivana Ribara, dolazila u Beograd da bi se bavila sezonskim poslovima, a tokom zime se vraćala u svoj grad.

U porodici je još dvoje dece, od kojih jedno ima godinu i po dana.

Nadležni centar za socijalni rad – Odeljenje Novi Beograd već je preduzeo sve mere iz svoje nadležnosti, prikupio podatke o porodici od Centra za socijalni rad u Aleksincu, i u toku je postupak hitne procene potreba i osiguranja njihove bezbednosti.

Sekretarka za socijalnu zaštitu je istakla da će, ukoliko se utvrdi da ima propusta u roditeljskom funkcionisanju, biti preduzete odgovarajuće mere prema roditeljima te dece, u skladu sa zakonom.

Jasmina Ivanović je navela i da će "Grad Beograd doneti strateška dokumenta za unapredjenje položaja Roma u Beogradu", a jedan od ključnih ciljeva biće stambeno zbrinjavanje porodica koje žive u nehigijenskim naseljima.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=904452

Покренула се харанка, и наравно увек ће крива испасти Држава ! Уосталом то у чланку и пише између редова, а на неким местима ови из нло, нво, аи то и отворено наводе. То што је баш ова породица цигана имала обезбеђен смештај у Алексинцу то за ове из ових ткз. организација се и не тиче тј. то им није ни битно. А одакле та породица сад у Београду ? И колико таквих породица има у Београду ?

Dajte ovom dobrom čoveku pluseva, sramota me što živim u rasističkoj zemlji koja vrši nezapamćenu diskriminaciju belačke većine. Školarina 0 din već sa 0 bodova, besplatne komunalije, struja i deca džabe na ekskurziju, kako da se prijavim hoću i ja da postanem pripadnik odabrane rase?

Mozes da se izjasnis kao rom tj cigan sto i ja planiram da uradim uskoro, a onda se sami cigani iz tih udruzenja bune sto im dolaze ljudi i tako se izjasnjavaju ali nista ne mogu da urade

Licno mi se gade ovi iz ovakvih NVO!!!
Pa zar na uzasnoj smrti troje dece gradite kampanju i karijeru i mlatite lovu????
Kakav ste vi to ljudski talog i mulj?
Govnari iz NVO, nek umesto zloupotreba cigana porade na edukaciji i prevenciji istih.
Zasto se NVO ne potrude da mali cigancici idu u skolu, umesto sto prose ispred marketa i na raskrsnicama???
NVO je simbol svega negativnog u kapitalistickom svetu. Procenat pomoci koji stigne do ugrozenih preko NVO se meri jednostrukim procentom. Njihov cilj su oni sami, njihov standard i moc.
U odnosu na interese osnivaca NVO, jedna noga, polomljena zbog ukradenog sahta, deo grada bez struje ili telefona, zbog ktadje kablova, ugrozavanje gradjana zbog divljih strujnih prikljucaka...
ZIVOT TROJE DECE U NEHIGIJENSKOM NASELJU!!!!

Sve je to NEBITNO!!!
Bitno je da NVO, koje se bave ciganima (romima) imaju taman odlican povod za apliciranje za trosenje novca iz budzeta 2015.godine.
Najtuznije od svega je sto drzava, umesto da prepozna taj kriminal, svesno ili nesvesno podrzava zloupotrebu neobrazovanih i nepismenih cigana i bogacenje pojedinaca!!!

Zato me ne cudi sto 10-to godisnji cigancic ne zna sta je breskva, a majka dok naglavce drzi bebu od svojih 7-8 meseci na moju opasku da maltretira tu bebu svaki dan, odgovara "pa dobro, nisam ovde bas svaki dan, a i ove velike sam ovako pa sta im fali?"

Inace popricao sam sa ta 2 decaka uzrasta 8-10 godina i saznao da ne idu u skolu!!!
Brine li to "ove" zastitnike iz NVO???
Brine li to drzavu???
Gde je centar za socijalni rad???
I na kraju, ali najbitnije!
Kakva je perspektiva ta dva decaka?
Sta ce biti kad porastu???
Lopovi, prosjaci ili eventualno fizikalci???

Ne vidim kakomoze da se resi ovaj problem sa romima

Primena zakona za sve jednako... Problem resen u jednom danu...

Beograd: U divljim naseljima živi 30.000 dece!
M. Lj. Popović | 28. septembar 2014. 19:26 | Komentara: 0
U prestonici ima skoro 200 “karton sitija” sa oko 100.000 stanovnika. Mahom u njima žive Romi
TRAGIČNA smrt u požaru troje mališana - Sanje (3), Anđelke (5) i Milenka (9) - ponovo je otvorila pitanje skoro 200 nehigijenskih naselja u srpskoj prestonici u kojima, prema nekim procenama, živi 100.000 ljudi. Mahom su u pitanju Romi.

Neformalna naselja u glavnom gradu, međutim, nikada nisu tačno mapirana i popisana, već se sve vrti oko procena.

- Dok mi jedno naselje uklonimo, na drugom kraju grada već je nikao novi „karton siti“ - kaže za „Novosti“ Darko Glavaš, direktor „Beokom“ servisa. - Pošto većina stanovnika takvih kvartova nema dokumenta, ne možemo ni da imamo tačan podatak koliko ljudi živi u njima. Ipak, na osnovu informacija sakupljenih sa terena, procenjuje se da u „divljim blokovim“ stanuje minimum 100.000 ljudi, a barem 30.000 dece.

Nehigijenska naselja predstavljaju potencijalnu opasnost po same njihove stanovnike. Barake su napravljene od kartona i drvene građe i lako su zapaljive. Otvorene septičke jame, gomila smeća koje stanovnici naselja prikupljaju, pacovi i druge životinje koje takođe privlači otpad, prete ne samo ljudima koji tamo žive, već i okolnoj zajednici.

- Požari se u divljim naseljima dešavaju gotovo svakodnevno - tvrdi Glavaš.

PRITVOR ZA ŽIVANU STANKOVIĆ
Živani Stanković određen je pritvor do 30 dana zbog izazivanja opšte opasnosti. U četvrtak uveče u baraci napravljenoj od dasaka i kartona iza novobeogradskog naselja Dr Ivan Ribar izgoreli su u požaru njeno troje dece Milenko, Anđelka i Sanja.
- Ljudi koji tamo žive bave se, uglavnom, preradom sirovina, pa tako pale gume kako bi izvadili čelik iz točkova... Sve to rade potpuno nestručno, bez ikakve zaštite i često se dešavaju incidenti.

- Grad Beograd će u narednom periodu doneti strateške dokumente za unapređenje položaja Roma, a kao jedan od ključnih ciljeva biće i stambeno zbrinjavanje porodica koje žive u nehigijenskim naseljima. Grad će identifikovati sva neformalna naselja i pronaći adekvatne načine stambenog zbrinjavanja ovih porodica - kaže Jasmina Ivanović, gradski sekretar za socijalnu zaštitu.

MNOGI DOBILI STANOVE

RASELjENIM porodicama koje su živele pokraj Belvila i ispod Gazele obezbeđen je smeštaj u mobilnim stambenim jedinicama, legalna struja, pijaća voda, kupatila i sva neophodna infrastruktura. Grad plaća troškove stanovanja, vodu, košenje trave, popravke, redovno čišćenje naselja... Do sada je 191 romska porodica dobila socijalne stanove, čak 60 raseljenih iz nehigijenskih naselja.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... 30000-dece

nensav":ezlkp7zv je napisao(la):
Problemi se resavaju dugorocnim sistematskim radom sa ugrozenom grupom. Namerno kazem 'ugrozenom grupom' jer oni to i jesu, ma koliko svojim cinjenjem ugrozavali i zagorcavali zivote ostalim sugradjanima.
Prvo, neophodna je edukacija, obrazovanje. Ne mozet od ljudi koji su totalno neobrazovani, pa cak i totalno nepismeni ocekivati progres. To naprosto ne ide.

70tih godina proslog veka, posle velikih poplava u zek 3 tek zavrsene zgrade u jednom prigradskom naselju kao nuzni i privremeni smestaj su useljeni cigani. Poplave su prosle, a kada ih je trebalo iseliti da bi korisnici stanarskog prava usli u 'svoje' stanove doslo se do saznanja da parketa po stanovima vise nema! Ni sobnih vrata, a ponegde ni ragastola!
Oni koji su dobili resenja odbili su da se tu useljavaju, a javio se i problem kuda sa ciganima, jer je u poplavama stradalo njihovo naselje. I tako u te dve zgrade ostadose uglavnom cigani (romi).
Svaku noc je tu na zelenoj povrsini bila lumperajka, 'muzika', svadbe od 10 dana, ispracaji, ovo, ono...
Vasar. Ali deca iz tih mnogobrojnih porodica su krenula u skolu. Uglavnom samo osnovnu doduse, ali su isli. Policija je redovno intervenisala po prijavama kada su bas preterivali sa bukom, oformili su se i kucni saveti, od drustveno odgovornijih pojedinaca.
Sve zajedno je rezultiralo da su krajem 80tih tu vec zivele generacije koje nisu senlucile svake noci. Masa njih se zaposlila u cistoci, a mladje generacije koje su institucijalno asimilirane u drustveni zivot sto kroz skolstvo, zdravstvo ili posao, pocele su da se naravno uklapaju u drustvo. Nedugo zatim, kupovan je parket, renovirani stanovi, a neretko su renovirane stanove prodavali i kupovali placeve i gradili regularne stambene kuce od cvrstog materijala.
Zasto vam sve ovo pisem?
Zato sto se nama bum nehigijenskih naselja kakva pamtim samo iz ranog detinjstva u Tripoliju u Libiji (a i tamo je jos tih godina intezivno radjeno na resavanju tih razlika), e nama se bum tih naselja desio krajem proslog i pocetkom ovog veka.
Zasto?
Zato sto su cigani (romi) iz tih naselja 'importovani'!
Importovani, izbegli, neki od rata, neki od siromastva, ali sve zato sto je sistem cutao!
Ispod Gazele smo imali 'naselje' gde se godinama dimilo, gde su se mali poligoli cigancici igrali na deponijama smeca. Ali tim istim ciganima sam ja radeci u jednoj firmi prodavao satelitske antene i usmeravao ih na TurkSat.
Govori li vam to nesto?
Da se razumemo, nisam ja protiv dolaska bilo koga u Beograd. Svi mi ili neko od nasih blizih ili daljih predaka je od nekud dosao. Ovaj deo Evrope je uvek bio prostor velikih migracija i seoba. Ali sistem je dozvolio da se to radi stihijski, haoticno, bez ikakve evidencije, bez uslova i postovanja standarda.
E sad imamo za posledicu cigane koji imaju oko 20 godina starosti, nemaju licnu kartu, nisu nigde zavedeni, vakcinisani, bez makar osnovne skole, bez elementarnog obrazovanja. I vreme tehnoloskog napretka, za njih je sve manje posla i u cistoci, tradicionalnoj i gotovo jedinoj poslovnoj alternativi romske populacije. I sta ostaje? Lopovluk, prosjacenje i sekundarne sirovine. Ostaje 'karton siti'.
Jer te generacije, one ne znaju za drugacije i bolje. I ne zaboravite da ti mladi cigani od 20 godina obicno vec imaju bar jedno dete koje je ili bi uskoro trebalo biti za skolu. U koju nece ici.... nece, jer ce ga obuciti da prosi ispred nekog trznog centra... nece jer ono od sedam godina moze da na kolicima dovuce 2 paketa stare hartije...
Za to vreme...
Policija cuti.
Centar za socijalni rad cuti.
Ministarstva skolstva , omladine...
Cute...
Inspekcija, zastita zivotne sredine, alektroprivreda. Javna rasveta...
Svi cute...
I na kraju mi, sugradjani i mi cutimo!!!
Samo nek su daleko od nas!
Neka ih ispod gazele, ja sam na vozdovcu, neka ih u zemun polju, ja sam na b. brdu, neka ih na cukarici, ja sam u zemunu...
Klasicno bezanje od problema, zatvaranje ociju pred istim...
'Guranje problema pod tepih'
Jedini koji ne cute su 'dusebriznici' iz NVO koji se jednom godisnje razgalame, slucajno obicno kad treba da apliciraju za lovu iz budzeta ili neku donaciju iz EU.
Zasto i nebi kad od toga sjajno zive i bogate se. Hde jos mozes jednu zemicku i casu jogurta, ili jednu jabuku da 'fakturises' skoro 2CHF
???
Moramo konacno shvatiti da ne mozemo uticati na svest cigana u koliko oni i dalje budu ziveli u paralelnom svetu, van sistema.
U sistem mora da ih uvede drzava ako ume i ako ima zelju da resava probleme. Jedino sto se bojim da je na oba 'ako' negativan odgovor...

nensav":1r3t6fs6 je napisao(la):
Problemi se resavaju dugorocnim sistematskim radom sa ugrozenom grupom. Namerno kazem 'ugrozenom grupom' jer oni to i jesu, ma koliko svojim cinjenjem ugrozavali i zagorcavali zivote ostalim sugradjanima.
Prvo, neophodna je edukacija, obrazovanje. Ne mozet od ljudi koji su totalno neobrazovani, pa cak i totalno nepismeni ocekivati progres. To naprosto ne ide.

70tih godina proslog veka, posle velikih poplava u zek 3 tek zavrsene zgrade u jednom prigradskom naselju kao nuzni i privremeni smestaj su useljeni cigani. Poplave su prosle, a kada ih je trebalo iseliti da bi korisnici stanarskog prava usli u 'svoje' stanove doslo se do saznanja da parketa po stanovima vise nema! Ni sobnih vrata, a ponegde ni ragastola!
Oni koji su dobili resenja odbili su da se tu useljavaju, a javio se i problem kuda sa ciganima, jer je u poplavama stradalo njihovo naselje. I tako u te dve zgrade ostadose uglavnom cigani (romi).
Svaku noc je tu na zelenoj povrsini bila lumperajka, 'muzika', svadbe od 10 dana, ispracaji, ovo, ono...
Vasar. Ali deca iz tih mnogobrojnih porodica su krenula u skolu. Uglavnom samo osnovnu doduse, ali su isli. Policija je redovno intervenisala po prijavama kada su bas preterivali sa bukom, oformili su se i kucni saveti, od drustveno odgovornijih pojedinaca.
Sve zajedno je rezultiralo da su krajem 80tih tu vec zivele generacije koje nisu senlucile svake noci. Masa njih se zaposlila u cistoci, a mladje generacije koje su institucijalno asimilirane u drustveni zivot sto kroz skolstvo, zdravstvo ili posao, pocele su da se naravno uklapaju u drustvo. Nedugo zatim, kupovan je parket, renovirani stanovi, a neretko su renovirane stanove prodavali i kupovali placeve i gradili regularne stambene kuce od cvrstog materijala.
Zasto vam sve ovo pisem?
Zato sto se nama bum nehigijenskih naselja kakva pamtim samo iz ranog detinjstva u Tripoliju u Libiji (a i tamo je jos tih godina intezivno radjeno na resavanju tih razlika), e nama se bum tih naselja desio krajem proslog i pocetkom ovog veka.
Zasto?
Zato sto su cigani (romi) iz tih naselja 'importovani'!
Importovani, izbegli, neki od rata, neki od siromastva, ali sve zato sto je sistem cutao!
Ispod Gazele smo imali 'naselje' gde se godinama dimilo, gde su se mali poligoli cigancici igrali na deponijama smeca. Ali tim istim ciganima sam ja radeci u jednoj firmi prodavao satelitske antene i usmeravao ih na TurkSat.
Danas mnogi romi po BGD govore siptarski jednako ili bolje od srpskog. Ima ih i koji ne znaju ni jedan od balkanskih jezika, a bogami se slabo razumeju i sa ciganima starosedeocima Beograda.
Govori li vam to nesto?
Da se razumemo, nisam ja protiv dolaska bilo koga u Beograd. Svi mi ili neko od nasih blizih ili daljih predaka je od nekud dosao. Ovaj deo Evrope je uvek bio prostor velikih migracija i seoba. Ali sistem je dozvolio da se to radi stihijski, haoticno, bez ikakve evidencije, bez uslova i postovanja standarda.
E sad imamo za posledicu cigane koji imaju oko 20 godina starosti, nemaju licnu kartu, nisu nigde zavedeni, vakcinisani, bez makar osnovne skole, bez elementarnog obrazovanja. I vreme tehnoloskog napretka, za njih je sve manje posla i u cistoci, tradicionalnoj i gotovo jedinoj poslovnoj alternativi romske populacije. I sta ostaje? Lopovluk, prosjacenje i sekundarne sirovine. Ostaje 'karton siti'.
Jer te generacije, one ne znaju za drugacije i bolje. I ne zaboravite da ti mladi cigani od 20 godina obicno vec imaju bar jedno dete koje je ili bi uskoro trebalo biti za skolu. U koju nece ici.... nece, jer ce ga obuciti da prosi ispred nekog trznog centra... nece jer ono od sedam godina moze da na kolicima dovuce 2 paketa stare hartije...
Za to vreme...
Policija cuti.
Centar za socijalni rad cuti.
Ministarstva skolstva , omladine...
Cute...
Inspekcija, zastita zivotne sredine, alektroprivreda. Javna rasveta...
Svi cute...
I na kraju mi, sugradjani i mi cutimo!!!
Samo nek su daleko od nas!
Neka ih ispod gazele, ja sam na vozdovcu, neka ih u zemun polju, ja sam na b. brdu, neka ih na cukarici, ja sam u zemunu...
Klasicno bezanje od problema, zatvaranje ociju pred istim...
'Guranje problema pod tepih'
Jedini koji ne cute su 'dusebriznici' iz NVO koji se jednom godisnje razgalame, slucajno obicno kad treba da apliciraju za lovu iz budzeta ili neku donaciju iz EU.
Zasto i nebi kad od toga sjajno zive i bogate se. Hde jos mozes jednu zemicku i casu jogurta, ili jednu jabuku da 'fakturises' skoro 2CHF
???
Moramo konacno shvatiti da ne mozemo uticati na svest cigana u koliko oni i dalje budu ziveli u paralelnom svetu, van sistema.
U sistem mora da ih uvede drzava ako ume i ako ima zelju da resava probleme. Jedino sto se bojim da je na oba 'ako' negativan odgovor...

direktor je napisao(la):
Pošto većina stanovnika takvih kvartova nema dokumenta, ne možemo ni da imamo tačan podatak koliko ljudi živi u njima. Ipak, na osnovu informacija sakupljenih sa terena, procenjuje se da u „divljim blokovim“ stanuje minimum 100.000 ljudi, a barem 30.000 dece.
[/quоte]

зар је могуђе да их је толико? Да се није претерало са бројком.
Лаки, слажем се са тобом, али држава и инситуције више не станују овде, тако да нема ништа од сређивања овог проблема.

nensav":whq1bwnk je napisao(la):
direktor":whq1bwnk je napisao(la):
Pošto većina stanovnika takvih kvartova nema dokumenta, ne možemo ni da imamo tačan podatak koliko ljudi živi u njima. Ipak, na osnovu informacija sakupljenih sa terena, procenjuje se da u „divljim blokovim“ stanuje minimum 100.000 ljudi, a barem 30.000 dece.
[/quоte]

зар је могуђе да их је толико? Да се није претерало са бројком.
Лаки, слажем се са тобом, али држава и инситуције више не станују овде, тако да нема ништа од сређивања овог проблема.

Sa brojkom se nije preteralo mislim da ih je čak i puno više (podatak od oko 150.000 od pre 5 godina,taj podatak su imale humanitarne organizacije,prebrojavali su ih preko humanitarne pomoći,jer su se svi pojavljivali da bi dobili humanitarnu pomoć). Podaci su se kretali oko 20.000-25.000 po opštinama (N.Bgd,Zemun,Voždovac,Zvezdara,Palilula,Čukarica itd)

Blok 45: Najmlađi u “karton sitiju” spavaju u blatu, jedu sa pacovima!
M. Lj. Popović | 30. septembar 2014. 17:32 | Komentara: 2
Deca iz divljeg naselja, u kojem je nastradalo troje mališana, žive u nehumanim uslovima. Igra na deponiji, o čistoj vodi maštaju n Fekalije plutaju novobeogradskom favelom
ZAJEDNO sa pacovima i psima lutalicama u divljem naselju iza Bloka 45 na Novom Beogradu, gde je protekle nedelje tragično u požaru nastradalo troje mališana, živi i tridesetoro dece. Najmlađi sugrađani „karton sitija“ spavaju u blatu, igraju se na deponiji, za obrok dobijaju hranu iz kontejnera, a o čistoj vodi mogu jedino da maštaju.

Naličje života u centru prestonice krije se u barakama i ruševinama romske favele koja se prostire iza blokova 45 i 72. Većina udžerica „sklepana“ je od kartona, itisona, stare ćebadi i poneke daske. Dvorište ovih straćara „popločano“ je najrazličitijim smećem, a fekalije se nalaze na sve strane. Bez struje, vode i ostalih osnovnih uslova za život u ovom naselju rastu deca od kojih tek poneko pohađa školu.

Stanovnici neformalnog „bloka“ na Novom Beogradu pretežno su se, kako smo saznali, u potrazi za boljim životom, doselili iz južnih gradova Srbije - Aleksinca, Niša, Vranja... Bave se, uglavnom, trgovinom sekundarnih sirovina. Jednog od stanovnika, Sanija Berišu, zatekli smo kako iz stare veš-mašine pokušava da izvadi delove koje bi mogao da proda...

- U Leskovcu, iz kojeg dolazim, nema posla ni za koga, pa ni za nas koji sakupljamo stare stvari - kaže stanovnik mahale. - Da bih prehranio porodicu obilazim kontejnere, kupim karton, stare stvari, gvožđe, sve što nađem...

MAJKA PRITVORENA, DETE U DOMU
MAJKA troje mališana koji su u noći između četvrtka i petka nastradali na Novom Beogradu, Živana Stanković (37), uhapšena je i nalazi se u pritvoru. Radnici Gradskog centra za socijalni rad izašli su na teren, starije šestogodišnje dete poslali kod srodnika, dok je jednoipogodišnji dečak smešten u Dom za nezbrinutu decu u Zvečanskoj. O njemu će se, najverovatnije, ubuduće brinuti hraniteljska porodica.

Malo dalje na đubrištu deca se mešaju sa čoporom pasa lutalica. Za njih napušteni kerovi ne predstavljaju opasnost. Žive donekle sličnim životom, od danas do sutra, za parče hleba.

Mališani koji su prošle nedelje izgoreli u požaru živeli su, kao i ostala deca iz favele - u nehumanim uslovima.

- Njihova majka se bavila prosjačenjem po gradu - rekao nam je jedan komšija. - „Na posao“ je, uglavnom, vodila najmlađu decu, a stariji su ostajali kod kuće. Od novca koji je dobijala kao milostinju kupovala je namirnice, ali hranu je donosila i iz kontejnera.

POČINjE RASELjAVANjE BELVIL-TRASE

U BEOGRADU je od 2009. raseljeno nekoliko nehigijenskih naselja, a grad je u okviru trajnog i privremenog smeštaja zbrinuo 303 romske porodice, odnosno oko 1.400 ljudi, uglavnom u nekom od devet novoformiranih naselja.

Narednog meseca započeće raseljavanje nehigijenskog naselja Belvil-trasa u kojem živi 50 porodica, za koje će biti obezbeđeni socijalni stanovi.
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... a-pacovima

Ja znam tu devojku iz tramvaja. Jednom sam cak pricao sa njom, citao vesti na telefonu kad ona dosla i krenula prstom na displej. I ja tu krenuo kulturno nemoj, kad ona dete mi ima temperaturu daj neki dinar i ja opet lepo sa njom da ne treba da ga vodi kad je bolesno dza bu. Klasican pripadnik prosjacke mafije.

Kako je Tanjgu rekao portparol Urgentnog centra Aleksandra Dedić, u ovu medicinsku ustanovu primljene su dve ženske i tri muške osobe i svi se nalaze na dijagnostici.
Pretpostavlja se da je gusta magla ili dim koji su izazvali Romi iz susednog nehigijenskog naselja paljenjem nepoznate materije doprineli nesreći, prenosi "Telegraf.rs".

Na lice mesta izašle su tri vatrogasne ekipe, isto toliko vozila Hitne pomoći, kao i saobraćajna patrola.

Na samo 200 metara od mesta nesreće dogodio se još jedan udes.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... povredjeno

Na i u blizini 'belvil trase' sve je isto ili skoro isto kao i pre onog ciscenja, znaci stanje 'redovno' :) :pob:

acdscf6191.jpg

acdscf6192.jpg

acdscf6195.jpg

acdscf6196.jpg

acdscf6198.jpg

acdscf6199.jpg

acdscf6200.jpg

acdscf6202.jpg

acdscf6203.jpg

Ау каква туча О.о Но, због таквих морона Шоми у оба аута има по палицу В|

šomi batali palicu nego izbegavaj sukob u saobraćaju.

znam da ima kretena koji voze kao kabadahije i tako se ponašaju, ali isterivanje pravde sa njima može skupo da te košta....

džabe tebi palica ako neko ima nož ili pištolj. to je nešto što se u praksi dešava

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hr ... eku-u-srce

kao što vidiš ovaj ubica uopšte ne pripada nekom stereotipu od kojih bi se očekivalo ovako nešto.

normalan čovek sa ženom i decom, a opet ima pištolj i ne libi se da ga upotrebi zbog gluposti.

Vrh