nensav":1r3t6fs6 je napisao(la):
Ne vidim kakomoze da se resi ovaj problem sa romima
Problemi se resavaju dugorocnim sistematskim radom sa ugrozenom grupom. Namerno kazem 'ugrozenom grupom' jer oni to i jesu, ma koliko svojim cinjenjem ugrozavali i zagorcavali zivote ostalim sugradjanima.
Prvo, neophodna je edukacija, obrazovanje. Ne mozet od ljudi koji su totalno neobrazovani, pa cak i totalno nepismeni ocekivati progres. To naprosto ne ide.
70tih godina proslog veka, posle velikih poplava u zek 3 tek zavrsene zgrade u jednom prigradskom naselju kao nuzni i privremeni smestaj su useljeni cigani. Poplave su prosle, a kada ih je trebalo iseliti da bi korisnici stanarskog prava usli u 'svoje' stanove doslo se do saznanja da parketa po stanovima vise nema! Ni sobnih vrata, a ponegde ni ragastola!
Oni koji su dobili resenja odbili su da se tu useljavaju, a javio se i problem kuda sa ciganima, jer je u poplavama stradalo njihovo naselje. I tako u te dve zgrade ostadose uglavnom cigani (romi).
Svaku noc je tu na zelenoj povrsini bila lumperajka, 'muzika', svadbe od 10 dana, ispracaji, ovo, ono...
Vasar. Ali deca iz tih mnogobrojnih porodica su krenula u skolu. Uglavnom samo osnovnu doduse, ali su isli. Policija je redovno intervenisala po prijavama kada su bas preterivali sa bukom, oformili su se i kucni saveti, od drustveno odgovornijih pojedinaca.
Sve zajedno je rezultiralo da su krajem 80tih tu vec zivele generacije koje nisu senlucile svake noci. Masa njih se zaposlila u cistoci, a mladje generacije koje su institucijalno asimilirane u drustveni zivot sto kroz skolstvo, zdravstvo ili posao, pocele su da se naravno uklapaju u drustvo. Nedugo zatim, kupovan je parket, renovirani stanovi, a neretko su renovirane stanove prodavali i kupovali placeve i gradili regularne stambene kuce od cvrstog materijala.
Zasto vam sve ovo pisem?
Zato sto se nama bum nehigijenskih naselja kakva pamtim samo iz ranog detinjstva u Tripoliju u Libiji (a i tamo je jos tih godina intezivno radjeno na resavanju tih razlika), e nama se bum tih naselja desio krajem proslog i pocetkom ovog veka.
Zasto?
Zato sto su cigani (romi) iz tih naselja 'importovani'!
Importovani, izbegli, neki od rata, neki od siromastva, ali sve zato sto je sistem cutao!
Ispod Gazele smo imali 'naselje' gde se godinama dimilo, gde su se mali poligoli cigancici igrali na deponijama smeca. Ali tim istim ciganima sam ja radeci u jednoj firmi prodavao satelitske antene i usmeravao ih na TurkSat.
Danas mnogi romi po BGD govore siptarski jednako ili bolje od srpskog. Ima ih i koji ne znaju ni jedan od balkanskih jezika, a bogami se slabo razumeju i sa ciganima starosedeocima Beograda.
Govori li vam to nesto?
Da se razumemo, nisam ja protiv dolaska bilo koga u Beograd. Svi mi ili neko od nasih blizih ili daljih predaka je od nekud dosao. Ovaj deo Evrope je uvek bio prostor velikih migracija i seoba. Ali sistem je dozvolio da se to radi stihijski, haoticno, bez ikakve evidencije, bez uslova i postovanja standarda.
E sad imamo za posledicu cigane koji imaju oko 20 godina starosti, nemaju licnu kartu, nisu nigde zavedeni, vakcinisani, bez makar osnovne skole, bez elementarnog obrazovanja. I vreme tehnoloskog napretka, za njih je sve manje posla i u cistoci, tradicionalnoj i gotovo jedinoj poslovnoj alternativi romske populacije. I sta ostaje? Lopovluk, prosjacenje i sekundarne sirovine. Ostaje 'karton siti'.
Jer te generacije, one ne znaju za drugacije i bolje. I ne zaboravite da ti mladi cigani od 20 godina obicno vec imaju bar jedno dete koje je ili bi uskoro trebalo biti za skolu. U koju nece ici.... nece, jer ce ga obuciti da prosi ispred nekog trznog centra... nece jer ono od sedam godina moze da na kolicima dovuce 2 paketa stare hartije...
Za to vreme...
Policija cuti.
Centar za socijalni rad cuti.
Ministarstva skolstva , omladine...
Cute...
Inspekcija, zastita zivotne sredine, alektroprivreda. Javna rasveta...
Svi cute...
I na kraju mi, sugradjani i mi cutimo!!!
Samo nek su daleko od nas!
Neka ih ispod gazele, ja sam na vozdovcu, neka ih u zemun polju, ja sam na b. brdu, neka ih na cukarici, ja sam u zemunu...
Klasicno bezanje od problema, zatvaranje ociju pred istim...
'Guranje problema pod tepih'
Jedini koji ne cute su 'dusebriznici' iz NVO koji se jednom godisnje razgalame, slucajno obicno kad treba da apliciraju za lovu iz budzeta ili neku donaciju iz EU.
Zasto i nebi kad od toga sjajno zive i bogate se. Hde jos mozes jednu zemicku i casu jogurta, ili jednu jabuku da 'fakturises' skoro 2CHF
???
Moramo konacno shvatiti da ne mozemo uticati na svest cigana u koliko oni i dalje budu ziveli u paralelnom svetu, van sistema.
U sistem mora da ih uvede drzava ako ume i ako ima zelju da resava probleme. Jedino sto se bojim da je na oba 'ako' negativan odgovor...