Tošin bunar: Kuku, gde ćemo sad?
K. MALEŠEVIĆ | 30. jul 2014. 16:19 | Komentara: 0
Reporteri „Novosti“ u nehigijenskom naselju na Tošinom bunaru, koje će uskoro biti raseljeno. Rušenje zakazano zbog izgradnje pristupnog puta Mosta na Adi
ZVUK udara potkovanih kopita o asfalt širi se Tošinim bunarom. Mršav vranac, vezan za žbun ispod nadvožnjaka železničke stanice, kod broja 159A, repom, jedva se branio od mušica. Kišno je. Vazduh, težak od vlage, jedva se udiše.
- Bog zna kako je njemu - preseče nas glas starijeg muškarca, koji je sedeo u hladu prizemne kuće na ovoj adresi.
Zemljana staza vodi od njega, do ulaza u romsko naselje na Tošinom bunaru. Sokak, sa nepravilno raspoređenim udžericama počeo je da niče pre 23 godine, kada su se ovde doselile četiri porodice sa Kosova i Metohije. Danas, ovde se skućilo dvadesetak porodica, sa više od 70 mališana.
- Uđite, uđite. Danas su svi dobrodošli. Drugi je dan Bajrama. Sad će deca da vas odvedu kod glavnog čoveka - nastavi čovek, dobacujući dečacima, koji su se ispred njega igrali klikerima.
Na uzanom puteljku igrali su se petlovi. Prateći tragove na raskavšenom blatu, došli smo do kućerka skovanog od „nabrekle“ iverice. Ispred ulaza doma Muje Besnika, koga u naselju oslovljavaju sa „predsedniče“, voda je vremenom napravila svoj kanal. Na ulaznim vratima, ispod dugačke zavese, pojavi se njegova žena.
I “ROMVIL“ OTIŠAO U ISTORIJU
Izgradnja pristupnih puteva za novi Most na Adi uslovila je i raseljavanje Roma u aprilu 2012. godine, koji su živeli u nehigijenskom naselju kod Belvila. Iz popularnog „Romvila“ tom prilikom iseljena su 974 stanovnika, od kojih je za 487 osoba sa prijavljenim prebivalištem u Beogradu obezbeđen smeštaj u stembenim kontejnerima. Neposredno pre raseljavanja ovog naselja, iseljeni su i Romi, koji su bili nastanjeni u komšiluku hotela „Holidej in“, u kartonskim kućama ispod železničke pruge.
- Muja je na pecanju, mora porodica da se nahrani - skanjajući kosu sa očiju kaže Mahijahaja Besnik. - Da nas isele? Ko nas tera? Kada? Kuku, šta će biti sa nama?! Jel’ nećemo u kontejnere? Niko nije dolazio da nas obavesti.
Kompleks mnogobrojnih prizemnih kućica od kartona i iverice preživeo je nekoliko požara i poplava. Ipak, izgradnja severnog pristupnog puta Mosta na Adi, planirana za 2015. godinu, označiće njegov kraj. Poslednja deonica unutrašnjeg magistralnog poluprstena protezaće se od Buvljaka do Tošinog bunara. Svi meštani ovog naselja biće iseljeni, a njihovi skromni domovi sravnjeni sa zemljom.
- Od prve grupe doseljene ovde, tu smo samo moja porodica i ja - priča Majda Sjenar Bajran. - Pošla sam za mužem, koji je dobio posao na ovoj pruzi, iznad kuće. Sada sam ostala sama sa ćerkom Afroditom. Sin se odvojio od nas. Napravila sam mu kuću, evo, baš pored moje.
Iz zajedničkog dvorišta ulazi se u najveću prostoriju doma. Ispod šarenih ćilima, drvene kućice, naziru se palete za prevoz robe. Kažu, morali su na njima da dignu kuće da voda može nesmetano da protiče ispod. U skučenoj udžerici nalaze se zamrzivač, šporet, ormari sa garedrobom i umivaonik na kome je pribor za brijanje. To im je sve.
- Nemamo kupatilo. Kad hoćemo malo da se okupamo, napunimo korito pa se zaključamo u kuće ili se malo zaklonimo napolju. Nije nam to problem, tako smo rođeni. Najviše nas brine astma, od koje mnogi boluju, najviše deca - priča Lirija, penzionerka, koja ovde živi sa sinom i ćerkom.
U ovom romskom naselju zajedno žive pravoslavci i muslimani. Udruženo, sakupljaju karton i gvožđe. Iako je život surov, retko ko potraži novi dom. Sa neizvesnošću čekaju bagere, koji će započeti završne radove na izgradnji unutrašnjeg magistralnog poluprstena.
SVETI ĐORĐE, TITO I BIBER
Nekoliko porodica se uselilo u stare, napuštene radničke kuće. Imaju kupatilo i nekoliko prostorija. Veštačkim cvećem ukrašen je svaki kutak. Na zidovima islamskih vernika nalaze se ikona Svetog Đorđa, fotografije Tita i Džastina Bibera.
- Svidelo mi se, pa sam ga kupila na buvljaku - kroz smeh objašnjava Suzana Sać. - Moram da uredim kuću, za svoje četvoro dece. Samohrana sam majka. Zaposlena, ali mi je mala plata. Srećom, ovde ne plaćam ni vodu ni struju. Sve je na divlje povezano.
http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... e-cemo-sad