Боцо,
Тачно да је један мањи део Цигана био овде насељен, али је било и староседелаца Бежанијаца, који су како се ширила Коса, њихова имовина је експрописана и додељивани им нови плацеви, или станови или паре, или све заједно !
И ја сам, када сам купио стан 1989. године овде на Коси (700 метара од овог Циганског насеља), и када сам долазио и обилазио грађевину да видим како напредује градња, пролазио, као и сад, поред њих, али их је било куди камо мање.
Да ли значи, да ако су они овде дошли пре него што се почело и градити у овом делу Бежанијске косе, да их не треба дирати, значи да остану у условима и начином који живе, а да насеље због тога не треба да се даље шири, а мора да се даље шири ? Па староседеоци Бежанијци су морали да се исељавају и да им се експропише имовина, а Цигани да се не исељавају са плацева, чија то имовина и није. Да не говорим о томе како то све изгледа и како то смрди !
На сликама овог Циганског насеља, које сам пронашао у својој документацији, а које сам снимио децембра 2011. године, али из другог угла, се види зграда која је саграђена у другој половини деведесетих година и на том месту су исто били Цигани, који су се само померили до својих сународника на садашњу локацију, а касније су се доселили и неки други, и сад их има ко.... Мислим, али нисам сигуран, да је остала још једна породица староседелаца, а то Белка можда боље зна.
На том месту где су сад Цигани је трабало одавно да се сагради још једна зграда, као ова што сам већ споменуо, али ето никао не могу, а разлог је.....чик погоди ?
Иначе је раније ово место, где су сад Цигани, изгледало мало другачије и мање. Накада је овде била "С" кривина која је спајала Исмета Мујезиновића и Партизанске авијације.
Рециклажни центар !
Два су разлога што ту не може да буде:
- У опште нема простора за тако нешто. Овде је начичкано "милион" страћара, и да би се урадио тај центар требало би пола Цигана иселити и то саградити. За центар треба простор, прво за опрему, па за сировине које треба да се прерађују (рециклирају), па простор за обрађене сировине где би се паковале и спремале за транспорт, па барем најмање две канцеларије,...
- Техничка обученост људи која би радила у рециклажном центру, а опрему треба и одржавати. Па 90% њих то и не жели да ради, јер им је лакше овако као што и сада раде.
Можда би такав центар требало изградити на неком другом прикладнијем месту овде на Коси, али предходно извршити упознавање са прерадом-рециклажом, школовањем и обећањем да их се неће исељавати, ако прихвате горње услове. Мислим да би тек тада, само ради опстанка овде, пристали на тако нешто.