Šta je novo?

Nehigijenska,divlja i slična naselja

nebojša čestitke za trud ne samo na ovoj temi nego i na ostalim......

Nebojša nemoj boca ica da te čuje o sklanjanju česme ;) Ne znam koliko je tu potrebna mogla bi da se sredi i zaokrene za 180 stepeni. Ili možda da se premesti na ž. stanicu.

Небојша, укњижен велики плусићћћ у дневник, за труд, за објашњења, а и за храброст. Што каже МилисаВ, само настави тако.

Тек сад кад је малтене очишћен простор Циганвила види се колико је то заправо била велика површина.

И те како ми је драго да је и онај мали Циганвил расељен. Слика говори све, а наравно и остале.

Што си бре Небојша снимио онај крш од Кадета "коцкице" ? Јел' из неког посебног разлога или...?

Drugari jedno veliko hvala na podrsci, trudicu se i dalje da nam forum obiluje sa sto vise novih informacija sa terena.

Kokos":2dhke7zn je napisao(la):
Ne znam koliko je tu potrebna mogla bi da se sredi i zaokrene za 180 stepeni. Ili možda da se premesti na ž. stanicu.

Nemoj to za 180% molim te, bolje na drugu stranu .. :laugh: ;)

Sto se tice onog kadeta, nije bilo nekog specijalnog razloga za slikanje, pa i to je jednostavno nezaobilazni deo 'folklora' ;)

Nebojsa":2udkpkxs je napisao(la):
Ajooj Boze sad sam prvi put prosao peske, smrad bukvalno kao da prolazis pored neke farme svinja pomesan sa nekim specificnim kiselim smradom koji jos nisam nigde osetio, odande su verovatno i pacovi odavno pobegli, da povracas.. morace da se iskopa zemlja u dubini od jedno 3-4m na celoj povrsini i da se nosi odande, toliko je 'zatrovana' da je tesko i pomisliti da bi iz nje vise ista moglo da raste

Има нечега у овим Небојшиним речима, а то потрђује и овај текст из Преса од пре неки дан. Значи мораће посебним хемијским третманима да остране несносни смрад.

Ostala gola poljana

Kako bi sprečili da se prašina i neprijatni mirisi šire okolnim naseljima, radnici svakodnevno ovaj prostor polivaju vodom. Svakog jutra u sedam sati počinju sa raščišćavanjem i odvoženjem smeća.
- Dnevno odnesemo do 1.600 kubika, i dobro je što se polako nazire kraj poslu. Nakon raščišćavanja terena, počećemo sa čišćenjem septičkih jama - kaže jedan od radnika.
Na svakih desetak kvadratnih metara nalazi se po jedna septička jama, a njihovo uklanjanje ostavljeno je za sam kraj. Najpre će mašine skidati i do pola metra zemlje, kako bi očistili tle, a nakon toga zemlja se hemijski tretira i sipa se kreč. Na kraju će biti nasuta potpuno nova zemlja. Prema procenama radnika, za ovaj posao biće potrebno oko 1.000 kubika nove zemlje.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/beograd/story/217979/Ostala+gola+poljana.html

Nisam iscitavao celu temu, ali sam dosao do jedne zamisli koja ce mozda nekima zvucati suludo, a tice se konkretno romskih naselja.

Ako zelimo napredni pogled i najmanje rasisticki odnos nego iz dosadasnjih iskustava onda treba Rome ostaviti da zive tu gde jesu.

Razlika bi bila u tome sto njihova naselja ne bi vise bila nehigijenska, a njihovi stanovnici bi imali drzavno placene poslove u odrzavanju okoline, ako se naselje, recimo, nalazi u jednom parku, ili priobalju. Saniralo bi se, samo sto bi se romima dozvolilo da sami sagrade svoje naselje u svom 'skulpturalnom' duhu.

Naravno, morala bi da se napravi studija odrzivosti ovakvog koncepta, ali mislim da bi mnogim romima cak odgovaralo.

Naselje kod Gazele:
opismenjavanje-studenti-kurs-romi-gazela-nehigijensko-naselje-1328585176-101987.jpg

Bez previse zavaravanja da ce tamo procvati ikakva idila, ipak mislim da je preseljavanje roma u stambene zgrade previse nasilan cin.

Selo u Indiji:
Indian-village-house.jpg

Ako bi zeleli jedan 'megalomanski' poduhvat, ali ne u vidu solitera i oblaka, vec humani, onda bi , recimo, mogli da od starog sajmista napravimo romsko/socijalno naselje za one najslabije u drustvu.
Ovo bi bio veliki test za mnoge koji traze najbolje nacine kako da 'memorijalisu' ovo mesto velikog genocida.

v120554p0.jpg

Takodje sam misljenja da se previse mentalno odvajamo od njih, a toliko su doboko u nasoj kulturi.

548932635498b77e7a004e940576389_368x262.jpg

da ih ostavimo na najboljim zemljištima u beogradu....

da da kako da ne.

nasilan čin je ono što oni rade nama. a ne njihovo preseljenje u kontenjere.

Ja sve vreme govorim da njima ne odgovara taj gradski život, odnosno da se nikada neće uklopiti u život u urbanoj sredini.
Odgovara im zbog posla (sakupljanje sekundarnih sirovina), ali to se može rešiti adekvatnim prevozom.
Na 50-80 km od BGa postoje desetine (čak stotine) napuštenih seoskih domaćinstava, pa jbg, proizvedi sebi hranu i šalji decu u školu pa gradi sebi put kroz život.

Drakche":288ja4fg je napisao(la):
Takodje sam misljenja da se previse mentalno odvajamo od njih, a toliko su doboko u nasoj kulturi.

Tačno.

Ovaj predlog jeste odličan, pre svega zbog pristupa, i veliki je iskorak napred (nije ni nemoguć, u Zemunu je tako nešto urađeno 90ih, a i te kuće nisu straćare, kako većina zamišlja, već su njihove kuće danas najbolje u tom delu kraja ). Ali to se može u današnjim uslovima uraditi samo tamo gde je moguće, jer se i neromske porodice raseljavaju zbog infrastrukturnih projekata, ili se i njima stubovi udaraju pod prozorima.

edit Mekbejn oni su se uklopili u gradski život najbolje što su umeli. A za životom u selu nisu ludi ni neromi.

Znaš kako, mišljenja sam da država treba da ima jaku socijalnu crtu.
ALI, ako država brine o nekome, onda može i da propisuje pravila. Ako je potrebno da neko živi na selu, a sa druge strane neko drugi nema dom, rešenje je jednostavno.
Ja ovde ni ne pričam o selima od 100 stanovnika, nego od 3-4 hiljade koja imaju svu infrastrukturu.

Onda i dolazimo do toga da nije stvar u tome da njima ne odgovara gradski život, već da je potrebna strategija za sve one koji žive ispod granice siromaštva, a naročito za određene populacije.

Drakche":1yhosytk je napisao(la):
Nisam iscitavao celu temu, ali sam dosao do jedne zamisli koja ce mozda nekima zvucati suludo, a tice se konkretno romskih naselja.

Ako zelimo napredni pogled i najmanje rasisticki odnos nego iz dosadasnjih iskustava onda treba Rome ostaviti da zive tu gde jesu.

Razlika bi bila u tome sto njihova naselja ne bi vise bila nehigijenska, a njihovi stanovnici bi imali drzavno placene poslove u odrzavanju okoline, ako se naselje, recimo, nalazi u jednom parku, ili priobalju. Saniralo bi se, samo sto bi se romima dozvolilo da sami sagrade svoje naselje u svom 'skulpturalnom' duhu.

Naravno, morala bi da se napravi studija odrzivosti ovakvog koncepta, ali mislim da bi mnogim romima cak odgovaralo.

Ako bi zeleli jedan 'megalomanski' poduhvat, ali ne u vidu solitera i oblaka, vec humani, onda bi , recimo, mogli da od starog sajmista napravimo romsko/socijalno naselje za one najslabije u drustvu.
Ovo bi bio veliki test za mnoge koji traze najbolje nacine kako da 'memorijalisu' ovo mesto velikog genocida.

Priznajem da nista "suludije" nisam skoro procitao. Drakce jel si zaista ozbiljan ili se malo salis :laugh: Ako si ozbiljan ovo je stvarno zabrinjavajuce jer sam bio uveren nakon rasciscavanja gazele i bloka 42 da ovako nesto nikom ne bi ni palo na pamet, cak ni da se stim zeza na nekom forumu. Ne znam sta drugo da ti odgovorim jer sve sto bi rekao bilo bi bukvalno suvisno, ovako cu samo da se prekrstim i pomislim, fala Bogu ipak je ovo samo forum.

"... toliko su duboko u nasoj kulturi ...." nazalost, u ovom slucaju si 100% u pravu jer da nije tako ne bi ih ovde ni bilo u tolikom broju za razliku od ostatka Evrope..i jos jedanput nazalost, to u isto vreme sve govori o nasoj kulturi.

U medjuvremenu, Omladinskih Brigada, tik pored "Petosevica", uz prugu, polako pocinje spajanje sa onim delom sto nije raseljen uz GSP. Inace imam informaciju da ce sve sto je neraseljeno sad u ovoj akciji biti dovrseno u avgustu - septembru, navodno to radi druga firma itd :

petosevic2.jpg

petosevic4.jpg

nova":j7w8kfd9 je napisao(la):
Drakche":j7w8kfd9 je napisao(la):

Tačno.

Ovaj predlog jeste odličan, pre svega zbog pristupa, i veliki je iskorak napred (nije ni nemoguć, u Zemunu je tako nešto urađeno 90ih, a i te kuće nisu straćare, kako većina zamišlja, već su njihove kuće danas najbolje u tom delu kraja ). Ali to se može u današnjim uslovima uraditi samo tamo gde je moguće, jer se i neromske porodice raseljavaju zbog infrastrukturnih projekata, ili se i njima stubovi udaraju pod prozorima.

edit Mekbejn oni su se uklopili u gradski život najbolje što su umeli. A za životom u selu nisu ludi ni neromi.

Poznajem slican slucaj u jednom selu gde su se romi naselili negde posle 2 sv. rata i jednu ulicu obelezili kao svoju "malu". U medjuvremenu su skoro svi u inostranstvu, zaposleni, pa i obrazovaniji, dostigli su neki stepen ugleda kod seljana 'starosedeoca', jer su nesto postigli kroz generacije.

Koncept romskog naselja u sred grada bi bio delimicno deo jedne 'atrakcije'. Pri tom bi usput mogloi i da zarade nesto za sebe. Lokalno delovanje tipa odrzavanja parkova i priobalja bi im bio posao.
Svako bi mogao da napusti naselje kad god hoce ako naleti na bolju sansu sto je prirodniji nacin za migraciju.

Mislim da bi ovo bilo najhumanije resenje, vec je funkcionisalo na slican nacin (i sada, negde, dok o ovome diskutujemo) samo sto zive u uzasnim uslovima.
Mogu da zamislim zbog cega neko ovo ne moze ni u snu da zamisli, i da bi tu radije da vidi moderne kule sa grbovima i zastavama, ali intimno smatram da je to samo jos jedna velika iluzija o vremenu i prostoru u kome se nalazimo, te da se velicina jednog naroda ne ogleda u broju spratova i kvadratnim kolometrima prostora, vec u ovakvim i slicnim humanim postupcima prema slabijima.

Nebojsa

Jesi upravu za svaki detalj ,,slike,,
a jesi li razmišljao o njenom odrazu :rolleyes:

Mrzi me da navodim svih sedam pitanja

Što više potenciraš o njihovoj slici ,više otkrivaš i naš nečasni odraz
Batali to , sklonjeni su i gotovo .

Da ocekujemo na toj parceli gde je bio romvil tematski park Kalemegdanska tvrdjava? :D

Pa nije bilo pobednika 1400i neke kada je to bila nasa prava tvrdjava.

Auuu gde ti odeeeeee, ja reko 30 tih to je sad in :D

Cudno izgleda blok gde je bio romvil.Ali moram priznati da je prijatan izgled i belvil je nekako blizi buvljaku.

Nego u pravu je Nebojsa,iza ivana ribara je novi romvil,konji i konjske zaprege na sve strane...

Evo i slika jednog naselja uz Smederevsku dzadu, nekih 500m pre skretanja za Kaludjericu...

dzada-smederevska.jpg

Kažu da je ovde pre živelo 20ak porodica ali da je dosta porodica otišlo,da je ostalo oko 10ak porodica...
Od VIP stanara izdvojio bih Jovanku iz zvezda Granda tj samoproklamovanu "lepoticu sela Pepeljevac"
27752_119638484715886_5153617_n.jpg
i zamišljam je kako kontrola ulazi u bus, ona nema kartu i još mu zapeva onu svoju... Kazni me,kazni ako oči lažu :) :violina:
http://www.youtube.com/watch?v=JzSaRGHGPps

Cim vididte ovo znate da je negdje u blizini naselje dr ivan ribar

Vrh