Kokos":2dhke7zn je napisao(la):Ne znam koliko je tu potrebna mogla bi da se sredi i zaokrene za 180 stepeni. Ili možda da se premesti na ž. stanicu.
Nebojsa":2udkpkxs je napisao(la):Ajooj Boze sad sam prvi put prosao peske, smrad bukvalno kao da prolazis pored neke farme svinja pomesan sa nekim specificnim kiselim smradom koji jos nisam nigde osetio, odande su verovatno i pacovi odavno pobegli, da povracas.. morace da se iskopa zemlja u dubini od jedno 3-4m na celoj povrsini i da se nosi odande, toliko je 'zatrovana' da je tesko i pomisliti da bi iz nje vise ista moglo da raste
Drakche":288ja4fg je napisao(la):Takodje sam misljenja da se previse mentalno odvajamo od njih, a toliko su doboko u nasoj kulturi.
Drakche":1yhosytk je napisao(la):Nisam iscitavao celu temu, ali sam dosao do jedne zamisli koja ce mozda nekima zvucati suludo, a tice se konkretno romskih naselja.
Ako zelimo napredni pogled i najmanje rasisticki odnos nego iz dosadasnjih iskustava onda treba Rome ostaviti da zive tu gde jesu.
Razlika bi bila u tome sto njihova naselja ne bi vise bila nehigijenska, a njihovi stanovnici bi imali drzavno placene poslove u odrzavanju okoline, ako se naselje, recimo, nalazi u jednom parku, ili priobalju. Saniralo bi se, samo sto bi se romima dozvolilo da sami sagrade svoje naselje u svom 'skulpturalnom' duhu.
Naravno, morala bi da se napravi studija odrzivosti ovakvog koncepta, ali mislim da bi mnogim romima cak odgovaralo.
Ako bi zeleli jedan 'megalomanski' poduhvat, ali ne u vidu solitera i oblaka, vec humani, onda bi , recimo, mogli da od starog sajmista napravimo romsko/socijalno naselje za one najslabije u drustvu.
Ovo bi bio veliki test za mnoge koji traze najbolje nacine kako da 'memorijalisu' ovo mesto velikog genocida.
Takodje sam misljenja da se previse mentalno odvajamo od njih, a toliko su doboko u nasoj kulturi.
nova":j7w8kfd9 je napisao(la):Drakche":j7w8kfd9 je napisao(la):Takodje sam misljenja da se previse mentalno odvajamo od njih, a toliko su doboko u nasoj kulturi.
Tačno.
Ovaj predlog jeste odličan, pre svega zbog pristupa, i veliki je iskorak napred (nije ni nemoguć, u Zemunu je tako nešto urađeno 90ih, a i te kuće nisu straćare, kako većina zamišlja, već su njihove kuće danas najbolje u tom delu kraja ). Ali to se može u današnjim uslovima uraditi samo tamo gde je moguće, jer se i neromske porodice raseljavaju zbog infrastrukturnih projekata, ili se i njima stubovi udaraju pod prozorima.
edit Mekbejn oni su se uklopili u gradski život najbolje što su umeli. A za životom u selu nisu ludi ni neromi.