Znam da rizikujem sa pokretanjem ove teme, ali ajde...
Aktuelno je u medijima ovih dana a možda ste i otvarali polemiku na tu temu nekad ranije a to je "uvoz" reproduktivnog materijala u Srbiju...
Ja sam, koliko sam uspeo da je razumem, tu temu raščlanio na 2 dela. Prvi segment su parovi koji ne mogu da imaju potomstvo, a drugi segment su pojedinci (čitaj: zdrave žene) koji da se ne lažemo žele da se ostvare kao majke po cenu da im dete nema (poznatog i od strane države priznatog) biološkog oca...
I treći segment teme je kozmetika: domaći materijal ili uvoz, uz novčanu naknadu ili altruizam i šta sve čekirati na listi želja budućeg deteta: rasa, pol, boja kože, očiju, kovrdžava kosa ili ravna kosa...
Činjenica je da smo sa ovom temom jednom nogom u živom blatu futurističke utopije, pa mi je zato i zanimljiva...
E sad ja
ne vidim problem kad su parovi u pitanju i ne mogu da ostvare vantelesnu oplodnju svojim ćelijama pa da se uz donirani reproduktivni materijal ostvare kao roditelji...
Da li jajne ćelije ili spermatpzoide uvoziti,
ako nema dovoljno donora u Srbiji, logičan korak je da se traži dalje...
Mađutim ako je to omogućeno zdravoj ženi kao pojedincu, postavlja se pitanje zašto nije omogućeno i zdravom muškarcu da preuzme doniranu jajnu ćeliju, rentira surogat majku i dobije dete po istom ravnopravnom prinicpu... Zašto praviti nejednakost po osnovu pola ili može pojedinac ili par. Pojedinac nije žena, pojedinac smo svi mi.
Doniran spermatozoid je reproduktivni materijal jednake vrednosti kao i donirana jajna ćelija, jedno bez drugog ne znači ništa... Ako može žena onda bi trebalo da može i muskarac (uz surogat majku da tu trudnoću iznese)
Ja sam inače za to da može par i neplodna žena da iznajmi jajnu ćeliju a ako je zdrava nek nađe drugara lepo, one backup varijante iz srednje škole još što smo dogovarali, pa izvoli, pored toliko živiš i zdravih muškaraca ti bi da se ne zna ko je otac pa ideš u Skoplje da dobiješ spermatozoid ne znam odakle...
Eto, ostavljam prostor da nešto nisam dovoljno razumeo, pa sam otvoren za dalja pojašnjenja...
Odgledati samo 30 sec narednih sekundi, stavio sam tačno na deo na koji sam želeo