Šta je novo?

Narodni muzej

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=587098#p587098:95pdmiet je napisao(la):
zexland » 08 Dec 2018 01:12 pm[/url]":95pdmiet]
....
A Relja je postavio i ovu fotografiju sa originalnom rasvetom iz recimo neke 1937-38 ? Upravo taj model rasvetnog stuba bi trebalo postaviti po obodima trga kako je i predvidjeno projektom (po tri rasvetna stuba sa leve i desne strane). Ovaj model rasvete danas postoji ispred SKC-a (jedan jedini preostali), tako da odlivanje ovog modela je najmanji problem, ima odlicnu visinu i uz odgovarajuce led sijalice odlicno bi se uklopio u svoje okruzenje.

Danas


https://www.google.com/maps/@44.8065042 ... 312!8i6656

file.php

file.php


Moram da te ispravim, taj stub ispred SKC je zamenjen zbog korozije pre nekoliko godina upravo replikom i to je urađeno baš na način koji si opisao.
 
Ja nikada nisam uspeo da dodjem do fotografija vece rezolucije, sigurno negde postoje skice i nacrti tih medaljona, ovo je bila sansa da se oni vrate, ali dobro mozda stvarno nemaju originalne crteze za rekonstrukciju.

Inace kada ste pomenuli drvorede, vecina nas se slaze da ispred zdanja Muzeja oni ne smeju biti veci od recimo 3m, sto je opet puno.

Sto se tice onog duplog drvoreda koji ce nazalost da zakloni najlepsu fasadu sa te strane trga (bivsi Jugoeksport - nekada zdanje Jugoslovenske banke) iako liscari nisu moje veliko interesovanje, moram da priznam da mi se jako dopao drvored ispred hotela Radison Blue. Ta vrsta liscara raste dosta sporo, nije visoko i listovi menjaju boje tokom svih godisnjih doba, od zelene do jarko crvene:



@ Relja - Ne znam sta me ispravljas? Znam da je stub nedavno rekonstruisan (tipa pre 3-4 godine) jer je pretio da se srusi :) mozda ja to nisam pomenuo u prethodnom postu, ali meni se to valjda nekako podrazumeva.
 
@Relja

Dobro, ne pričam samo o fasadama i ukrasima. Nego i što imamo delove grada gde na jednom mestu stoji mala predratna ukrašena dvospratnica a pored nje betonska kocketina sa 8 spratova. Zatim fijasko sa rasturanjem fakulteta i domova Beogradskog univerziteta širom grada umesto da se smeste u kampus, kao u celom svetu. Zatim insistiranje na promašenom Prokopu, neke nelogičnosti u planiranju saobraćaja i JGP...
To je što se tiče grada, urbanizma i arhitekture. A tek ima brljotina na nivou makroekonomije i socijalne politike. No to je već druga tema.

Ali opet kažem, moje mišljenje o celoj toj priči s Jugom je negde na neutrali. Neke stvari kod njene garniture poštujem, a neke uopšte ne volim. Nego samo generalno kažem da frustrira što je ovaj prostor, odnosno Balkan, uvek bio toliko prožet i opterećen politikom i iskompleksiranim poglavicama, da je to često rezultiralo nekim blesavim odlukama i tokovima, od makro pa sve do mikro stvari.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=587106#p587106:2m8w8hqo je napisao(la):
Bender Rodriguez » 08 Dec 2018 01:42 pm[/url]":2m8w8hqo]@Relja

Dobro, ne pričam samo o fasadama i ukrasima. Nego i što imamo delove grada gde na jednom mestu stoji mala predratna ukrašena dvospratnica a pored nje betonska kocketina sa 8 spratova. Zatim fijasko sa rasturanjem fakulteta i domova Beogradskog univerziteta širom grada umesto da se smeste u kampus, kao u celom svetu. Zatim insistiranje na promašenom Prokopu, neke nelogičnosti u planiranju saobraćaja i JGP...
To je što se tiče grada, urbanizma i arhitekture. A tek ima brljotina na nivou makroekonomije i socijalne politike. No to je već druga tema.

Ali opet kažem, moje mišljenje o celoj toj priči s Jugom je negde na neutrali. Neke stvari kod njene garniture poštujem, a neke uopšte ne volim. Nego samo generalno kažem da frustrira što je ovaj prostor, odnosno Balkan, uvek bio toliko prožet i opterećen politikom i iskompleksiranim poglavicama, da je to često rezultiralo nekim blesavim odlukama i tokovima, od makro pa sve do mikro stvari.


Pa ako gledaš zatečenu sliku, treba i da sagledaš kako je ona nastala.
A nastala je u neprekidnom haosu ovog prostora na kojem živimo.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=587107#p587107:1bxwqjy3 je napisao(la):
relja » 08 Dec 2018 01:44 pm[/url]":1bxwqjy3]@Zex - napisao si "jedini preostali" a zapravo nije original (pa ne može da bude "preostali")
A koliko se ja sećam, ima i jedan kod Železničke stanice (one "prave", bivše, ne mogu da se naviknem), na ulazu Karađođeve u Savski trg
https://www.google.com/maps/@44.8095529 ... 312!8i6656

Pa da jedini preostali koji je u potpunosti originalan, ova dva kod bivse GZS imaju samo originalnu bazu, a nekada su krasili ceo potez oko Vislonovog trga...velika steta za te stubove...valjda ce biti dovoljno pametni da ih vrate makar na trg, kad ne zele da ih vrate ili nece da ih vrate duz cele ulice Kralja Milana. Doduse ako vec planiraju da vrate tramvaj, eto idealne prilike.

Zasto da jedino Beograd buse uskracen raskosnih stubova, svaki veci grad u Evropi je svoje sacuvao u najuzem centru.
 
Stub kod skc je restauriran jer je bio lose statike zbog ne odrzavanja i kacenja koje cega
Postoje ostatci u jos postolja koji su naslonjemi oko novih u depou gsp u dorcolu
Sklanjaju ih jer ih mrze da odrzavaju inace negdje sam citao clanak bas o postavljanju troglavog stuba kod oficirskog doma
Jedno virijeme je mjesto stuba bilo poklopljeno metalnom plocom dok je bio na restauraciji
 
U petak u 19 h otvara se prva medjunarodna gostujuća izložba u rekonstruisanom Narodnom muzeju. Moći ćemo da vidimo eksponate iz Nacionalnog muzeja Kine, a vezane za drevne kineske učenjake :vops:
 
Do kad traje gostujuca izlozba i cijena ulaza ostaje ista jel
 
Izložba traje do 15. februara, a cena karte za gostujuće, odnosno tematske izložbe je 500 dinara..možda će nedeljom moći besplatno da se poseti, kao i stalna postavka.
 
Posetio sam gostujuću izložbu iz Kine - nije loša, ali sam očekivao više. Sala za gostujuće izložbe na drugom spratu je prilično velika i izgleda veoma dobro i moderno. Fotografisanje unutar nje je zabranjeno, a obezbedjenje bi trebalo da povede malo više računa o ponašanju, nekako su "raspušteni", glasno pričaju, smeju se i medjusobno se dovikuju. Suzdržao sam se od komentarisanja, ali sledeći put neću. Muzej radi već 6 meseci i do sada je trebalo da svoje ponašanje prilagode ambijentu i instituciji u kojoj rade..
Inače, od sredine februara u Muzeju će biti postavljena izložba italijanskog baroka, a nakon nje biće velika izložba posvećena Djuri Jakšiću, u saradnji sa Galerijom Matice srpske.
Ulaz na tematske, tj. gostujuće izložbe je 500 dinara i mislim da za njih ne važi besplatna nedeljna poseta.
 
Ista bahatost kao i u muzeju Nikole Tesle. Obezbeđenje koje je glasnije od vodiča, zaista nekulturno. Piksla odmah na ulazu, na izbočenom delu fasade u nivou očiju. Naravno, poslao sam im mejl gde im srećem pažnju na to - možda neki balvan i pročita.
 
Rusi nam iz svoje biblioteke u Peterburgu vraćaju list Miroslavljevog jevandjelja koji je njihov naučnik ukrao u 19. veku iz Hilandara i odneo u Rusiju, a mi njima zauzvrat poklanjamo svih sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha koje se nalaze u Narodnom muzeju još od tridesetih godina 20. veka i koje danas vrede veoma mnogo!? To je rezultat najnovijeg sporazuma Vučićeve i Putinove kamarile, koji nam se poslednjih dana prodaje kao istorijski..

Da nije tužno, bilo bi smešno..Vukosavljević večeras u Oku na RTS-u reče kako nije razjašnjen način dolaska Rerihovih slika u Narodni muzej, kako je to pravno sumnjivo, pa smo dakle brže bolje potrčali da ih vratimo u Rusiju, jer gle čuda - Rusi uskoro otvaraju Rerihov muzej..

Na stranu što Nikola Kusovac kaže da osnov držanja tih slika u našem Muzeju nije sumnjiv, da su uredno inventarisane i da su poklonjene od strane tadašnjih ruskih emigranata u Beogradu..Hajde da smo im dali jednu sliku u zamenu za taj jedan list Jevandjelja, ali da im se daje svih sedam slika u zamenu za nešto naše, što je pritom njihov čovek ukrao iz Hilandara - potpuno van pameti..Pritom se u toj biblioteci u Sankt Peterburgu čuva i Vukanovo jevandjelje i preko 300 naših srednjovekovnih rukopisa, za koje verovatno nismo ni pomislili da bi se mogli vratiti u Srbiju.. :bash:
 
100% саглсасан са тобом Воксе!
 
Проблем је до нас. Да се поставимо како треба добили би смо више.
 
Upravo tako ali mi smo ponizi, snishodljivi... :bash: :violina:
 
Videću u narednim danima šta može da se uradi povodom ovoga..Uglavnom, prvo se mora utvrditi kako su Rerihove slike došle u Narodni muzej, a ne da Vukosavljević iznosi poluistine i nagađa, a da na tome temelji osnov za slanje slika u Rusiju. Ako se one legalno nalaze u NM, spadaju u pokretna kulturna dobra Srbije i mogu se izuzetno iznositi iz zemlje. Sad sam površno pogledao Zakon o kulturnim dobrima, ali prvo da vidim šta će da kažu gospoda iz Muzeja..Van pameti je da dajemo naše za naše - sve što je u Muzeju jeste blago svih nas i tačka, a ko hoće da vidi slike - neka dođe, plati ulaznicu i razgleda.
 
Много је ту ствари на тасовима ваге. Оних о којима се јавно неће говорити када се прича о украденом листу Јеванђеља и Рериховим сликама. Мислим на све почевши од осликавања Храма (где је исто замена теза, могли смо ми сами да платимо Мухину и тиму да раде, али се Руси мудро убацују као донатори дела мозаика), преко кампање увођења санкција Русији широм Европе, гасних токова, па све до сврставања помесних Цркава уз Москву или Фанар, статуса Косова и моћи вета у Савету безбедности.

У таквим околностима и опасним играма, на које министар културе или директор Народног музеја једне мале земље не могу имати никаквог утицаја, јако је битно да министар и директор буду мудри људи. Јако мудри...
 
Nedostajući list Jevanđelja može komotno i da ostane na "pozajmici" u Peterburgu, lako se to može pravno regulisati. S obzirom na stanje u našoj državi, a i svetu - rekao bih i da je bezbednije da barem taj jedan list bude u Rusiji. Ko zna šta nas može zadesiti, a s obzirom na turbulentnih prethodnih sto godina - lako se moglo desiti i da samo taj jedan list i bude sačuvan.

Takođe, taj list je pre nekoliko godina bio izlagan u Muzeju Vuka i Dositeja, postoje fototipska izdanja, list je u potpunosti naučno istražen i njegov povratak u Srbiju ne bi doveo ni do kakvih novih otkrića, osim što bi satisfakcija samo po sebi bilo saznanje da je MJ kompletirano.

S druge strane, uopšte mi nije jasno odakle ideja da se zauzvrat trampe slike ruskog umetnika koje već 80 godina stoje u Narodnom muzeju. One nisu bile u vlasništvu ruske države, nego privatnih lica koja su ih ustupila našim muzejima. To je zvanična i jedina verzija dokle god se ne dokaže suprotno. Čak i da smo te slike nekim slučajem oteli iz ruke ruskih emigranata - današnja Rusija ne može da polaže na njih nikakva prava. Naprosto, ovakva razmena predstavlja potpunu budalaštinu koja je mogla da potekne samo iz glava političara. Ako je cena za povratak ukradenog lista iz MJ to da mi poklanjamo naše kulturno blago - onda hvala lepo, ali takvi aranžmani ne mogu biti prihvatljivi. Šta bi bilo sledeće - da iz Francuske npr. vratimo neki naš istorijski predmet, a zauzvrat im predamo svih 49 Renoarovih slika iz Narodnog muzeja? To je besmisleno.

A što se tiče oslikavanja Hrama i ruskih donacija - sve smo mi to i platili i preplatili. Gasprom dao donaciju za mozaike, a uzeo NIS budzašto..lako je onda iz te razlike udelite neku donaciju..Ali, duga je to priča, vezana za iracionalnost i naše politike i većine naroda, verovanja u ljubav i prijateljstvo među državama i ostale bajke.

Što se mene tiče - sa svima samo čist račun i duga ljubav. List Jevanđelja slobodno neka ostane u Rusiji ako ne žele da ga vrate, ali sve što predstavlja kulturna dobra u ovoj zemlji, a pogotovu muzejski predmeti - ne može se otuđivati. U protivnom, neće biti kraja besmislenim zahtevima koje su mnogi već počeli da ističu.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=598792#p598792:2tcsnwv9 je napisao(la):
Vox91 » 30 Jan 2019 01:13 am[/url]":2tcsnwv9]Šta bi bilo sledeće - da iz Francuske npr. vratimo neki naš istorijski predmet, a zauzvrat im predamo svih 49 Renoarovih slika iz Narodnog muzeja? T

Vrlo verovatno je to sledeće.
 
Vrh