Bio sam prekjuče opet u Narodnom muzeju i primete se poboljšavanja u postavci u odnosu na period nakon otvaranja i pre mesec i po dana, kada sam ga posećivao.
Ipak, uočava se i ono problematično i nelogično, što mi u prethodnim posetama nije smetalo. Naime, krene se sa arheologijom, obidje srednjovekovna postavka i kraj-prelazi se na slikarstvo. Kada su istorijsku zbirku izdvojili iz fundusa Narodnog muzeja pre 50-60 godina, očigledno su prevideli takvu manjkavost. Ili su možda namerno i hteli da se izbegne problematično pravljenje stalne postavke posvećene novovekovnoj borbi Srba za oslobodjenje, priču o Obrenovićima i Karadjordjevićima itd. Kako u posleratnom društvu da se ispriča ta, za ondašnju vlast, problematična priča? Ovako su te novovekovne istorijske eksponate "elegantno" izdvojili u novoosnovani Istorijski muzej, a zapravo su u većem delu završili u nekom depou daleko od očiju javnosti, jer do danas mi nemamo zgradu Istorijskog muzeja sa stalnom postavkom. To mi je glavni problem u sadašnjoj muzejskoj organizaciji i velika sramota za narod koji se hvali svojom bogatom istorijom. Stoga bi bilo potrebno da npr. u zgradi na Trgu, ili u zgradi bivše Glavne železničke stanice bude Nacionalni istorijski muzej, koji bi predstavio kompletan istorijat ovog podneblja, a zbirku slika i skulptura smestiti u novu zgradu Nacionalnog umetničkog muzeja, tj. sadašnju zgradu muzeja na Trgu.
Tu je i problem MSU, koji nema nameru da pravi stalnu postavku umetnosti 20. veka, a čuva pravo bogatstvo. Naravno, muzej koji u svom nazivu sadrži reč-SAVREMENE, ne bi ni trebalo da se bavi 20. vekom, ali ako misle da zadrže sva ta umetnička dela, treba da se preimenuju u Muzej moderne umetnosti i organizuju stalnu postavku da posetioci steknu kompletan uvid. Onda bi im bila potrebna i nova zgrada za praćenje savremenih tekovina, mada bi najlogičnije bilo da se recimo svi eksponati do 1990. ustupe Narodnom muzeju, odnosno budućem Nacionalnom umetničkom muzeju, a u zgradi MSU, gde bi onda bilo sasvim dovoljno mesta, da se predstavlja umetnost savremenog doba..