Nedostajući list Jevanđelja može komotno i da ostane na "pozajmici" u Peterburgu, lako se to može pravno regulisati. S obzirom na stanje u našoj državi, a i svetu - rekao bih i da je bezbednije da barem taj jedan list bude u Rusiji. Ko zna šta nas može zadesiti, a s obzirom na turbulentnih prethodnih sto godina - lako se moglo desiti i da samo taj jedan list i bude sačuvan.
Takođe, taj list je pre nekoliko godina bio izlagan u Muzeju Vuka i Dositeja, postoje fototipska izdanja, list je u potpunosti naučno istražen i njegov povratak u Srbiju ne bi doveo ni do kakvih novih otkrića, osim što bi satisfakcija samo po sebi bilo saznanje da je MJ kompletirano.
S druge strane, uopšte mi nije jasno odakle ideja da se zauzvrat trampe slike ruskog umetnika koje već 80 godina stoje u Narodnom muzeju. One nisu bile u vlasništvu ruske države, nego privatnih lica koja su ih ustupila našim muzejima. To je zvanična i jedina verzija dokle god se ne dokaže suprotno. Čak i da smo te slike nekim slučajem oteli iz ruke ruskih emigranata - današnja Rusija ne može da polaže na njih nikakva prava. Naprosto, ovakva razmena predstavlja potpunu budalaštinu koja je mogla da potekne samo iz glava političara. Ako je cena za povratak ukradenog lista iz MJ to da mi poklanjamo naše kulturno blago - onda hvala lepo, ali takvi aranžmani ne mogu biti prihvatljivi. Šta bi bilo sledeće - da iz Francuske npr. vratimo neki naš istorijski predmet, a zauzvrat im predamo svih 49 Renoarovih slika iz Narodnog muzeja? To je besmisleno.
A što se tiče oslikavanja Hrama i ruskih donacija - sve smo mi to i platili i preplatili. Gasprom dao donaciju za mozaike, a uzeo NIS budzašto..lako je onda iz te razlike udelite neku donaciju..Ali, duga je to priča, vezana za iracionalnost i naše politike i većine naroda, verovanja u ljubav i prijateljstvo među državama i ostale bajke.
Što se mene tiče - sa svima samo čist račun i duga ljubav. List Jevanđelja slobodno neka ostane u Rusiji ako ne žele da ga vrate, ali sve što predstavlja kulturna dobra u ovoj zemlji, a pogotovu muzejski predmeti - ne može se otuđivati. U protivnom, neće biti kraja besmislenim zahtevima koje su mnogi već počeli da ističu.