Na arheologiji i na srednjem veku veliki broj eksponata ima legendu zalepljenu bukvalno u visini kolena odraslog čoveka. :bash: :bash:
Gledam danas babe kako se saginju i savijaju da pročitaju i samo čekam kad će da obore nešto kad se strmeknu glavom unapred. Veliki broj ljudi, primetih, samo odmahne glavom kad vide da moraju da izvode vratolomije da bi pročitali. Na srednjem veku nije samo soba sa "Moravskom Srbijom" bez natpisa, nema ih ni u "Pod turskom vladavinom", kao ni u poslednjoj sobi koja donosi duh novih vremena. Neke ikone koje stoje na zidu imaju opis - na podu. Kod Strojimirovog pečata konačno lepo piše da je kopija, samo što je sramota što i dalje stoji takva predimenzionisana kopija loših proporcija. Kopija je i prsten Stefana Prvovenčanog, ali barem verodostojna. Nazivi kralj, kraljević, čelnik... često nisu prevođeni na engelski jezik, tako da npr "the ring of Čelnik Radoslav" ne znam koliko znači stranom posetiocu. Kod srednjeg veka i arheologije dosta stvari nema uopšteniju geografsku odrednicu, pa sumnjam da će stranom posetiocu išta da znači što se nešto nalazilo na Mt Kosmaj, Mt Rudnik, Guberevac, Dupljaja... ali ajde to već preterujem, nek nešto ostane za neku vođenu turu koju bi platili. Brojevi nisu ubačeni u vitrine, pa okolne legende koje kazuju šta je pod kojim brojem nemaju smisla još uvek.
Takođe, sada su čim se izađe stepenicama na prvi sprat stavili obaveštenje "Exit" na sred onog foajea, pa sam video ljude koji su, idući sa prizmelja, pomislili da se tu samo izlazi, pa su pravo produžili na drugi sprat :bash: Na jednom delu izložbe, nije bitno gde, svi mi posetioci imali smo priliku da uživamo u glasnoj svađi čuvara...
Inače, muzej je bio dosta praznjikav, kroz čitave sobe sam prolazio sâm.
Bar su mi neke Amerkanke na koje sam naleteo na drugom spratu rekle da ovaj muzej "keeps on giving".