Šta je novo?

Narodni muzej

Vukosavljević je pravi gospodin, izvadio je stvar svojim govorom-vidi se da nije sns-ovac :D Direktorka se jedva izbori sa tekstom. Vučić naravno ubira plodove iz prikrajka-poslao Anicu da otvori muzej, kako ga niko ne bi optužio da se promoviše..
 
Ja i dalje u redu. Nakon što ih čekamo 15 godina, oni evo kasne 20 minuta i ne puštaju nas (rečeno je u 23, sad je 23:23). Noć je i kiša sipi. Ovo im neću oprostiti nikada. Stekli su neprijatelja.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=547955#p547955:38c0l1om je napisao(la):
Sarajevska » Thu Jun 28, 2018 10:21 pm[/url]":38c0l1om]Ja i dalje u redu. Nakon što ih čekamo 15 godina, oni evo kasne 20 minuta i ne puštaju nas (rečeno je u 23, sad je 23:23). Noć je i kiša sipi. Ovo im neću oprostiti nikada. Stekli su neprijatelja.

Mora sve ici polako, nije to otvaranje DIS-a. Zamisli samo kakva bi steta nastala da se odjednom pusti gomila ljudi.
 
Jel su bar podigli ove roletne? Nisam valjda jedini kome to smeta? ovako deluje napušteno
 
Ne dizu se roletne, muzejski prostori koriste namensko osvetljenje. Primer MSU i MIJ iako su gradjeni namenski da budu muzeji, imaju taj nedostatak sto imaju previse staklenih povrsina sa dnevnim svetlom, koje odvlace paznju sa postavke.
 
Nije problem u odvlačenju pažnje, već u sunčevoj svetlosti koja šteti slikama (slike blede)

Sent from my Lenovo S660 using Tapatalk
 
To se reši specijalnim staklima.

Mislim da retko koji muzej ima prirodno svetlo jer je onda komplikovano pravilno osvetliti (istaći) eksponate.
 
:wink:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=547955#p547955:217be5q9 je napisao(la):
Sarajevska » Čet Jun 28, 2018 11:21 pm[/url]":217be5q9]Ja i dalje u redu. Nakon što ih čekamo 15 godina, oni evo kasne 20 minuta i ne puštaju nas (rečeno je u 23, sad je 23:23). Noć je i kiša sipi. Ovo im neću oprostiti nikada. Stekli su neprijatelja.
Utisci, Sarajevska? :) Je l' izložena ona velika slika Ibera Robera, Stepenište palate Farneze?
 
Da, mogla bi se naci zamena za ove roletne, kako bi fasada delovala otvorenije.
 
Muzej ima panele za kačenje slika preko prozora u većini izložbenih dvorana, tako da roletne ne igraju nikakvu ulogu u pogledu osvetljenja i možda ih podignu posle otvaranja, ako uopšte roletnama sada može da se pridje od tih panela.
 
Juče su još oko 5-6 blokirali Vasinu zbog otvaranja, okasnio sam na važan sastanak ali ko ga šiša... Sve u ovoj državi je improvizacija.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=548008#p548008:3cjlcwip je napisao(la):
Vox91 » 29 Jun 2018 08:07 am[/url]":3cjlcwip]Utisci, Sarajevska? :)

Samo sam preleteo:

Prizemlje: Arhitektonska zložba je prelepa, ono je bilo milina videti. Mana je što nema nikakvih natpisa, tako da, na primer strani turisti, neće imati pojma da prolaze pored glave Cara Konstantina ili neće saznati tužnu priču o Kličevačkom idolu. Ovde je prava šteta što i Nesmin nije postavljen. Numizmatika je lepo obeležena, a one dve specijalne prostorije su interesantne, ali dosta skučene. Vidi se da su sefovi farbani na brzinu.

Prvi sprat:
Divna izložba srednjeg veka. Ponovo, nema natpisa. Stranci (i naš svet) prolaziće, a neće imati pojma da je to što vide prsten srpske kraljice Todore, na primer. Velika zamerka je na izloženu kopiju Strojimirovog pečata. Nemam ništa protiv kopija, ali ovde su izložili onu predimenzioniranu, izduženu, koja se prodaje/poklanja kao suvenir. Nalazi se u istoj vitrini sa preostala četiri najdragocenija zlatna eksponata iz našeg srenjeg veka (Tedorin prsten, Radoslavljev verenički, zapon kneza Petra i oštećeni prsten Stefana Prvovenčanog). Jezivo:Drugi sprat:
Pravo uživanje. Natpisi su konačno tu (kao doduše i na slikama na spratu ispod). Indikativno je da, što me je naravno i odmah iznerviralo :mrgreen: najskuplje slike nemaju natpise (Tahićanka, Pikaso, Renoarova Kupačica - sve je neobeleženo, zašto baš te?). Ima mnogo divnih skulptura koje su takođe uglavnom bez natpisa. Žao mi je što nema Pajinog Krunisanja cara Dušana (pripadalo bi prvom spratu, neka smisle nekako kako će da ga uglave).

Opšti utisak:

Predivan prostor koji oplemenjuje čoveka momentalno. Na trenutke sam sebe morao da podsećam da sam u Beogradu. Čim sam izašao poželeo sam da se vratim. Propusti koji su nastali u brzini su oprostivi, ali staviti mega-kopiju Strojimirovog pečata je totalno bizarno i neprofesionalno. O nekim drugim stvarima neću. Natpisi što pre!!!
 
Zar nije bila fotografija sa okacenim slikom krunisanje dusanovo .Vjerovatno ce natpise dodavati u narednim danima
 
Ma da, staviće natpise u narednim danima, do juče nije bilo ništa napisano-vidi se da su bili u velikoj žurbi..Super je što kažeš da je prostor prelep, a sve te nedostatke će ispraviti u hodu..Direktore, izložena je Ženidba cara Dušana, za druge dve ogromne "Dušanove" slike izgleda da nema mesta..
 
Fantastično! Da li neko zna koja kompanija je radila ovu multimedijalnu podršku?

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
 
Шта се десило са планом о та нова два спрата?
 
Sazidana su ta dva nova sprata, ali se ne vide sa ulice jer se nalaze nad delom zgrade u dvorištu. Tu su kancelarije i radionice:
 
Super,imam samo nekoliko zamerki ali necu sad o tome.Imam samo jedno pitanje.Da li muzej ima kafic i suvenirnicu?
 
180627-narodni-muzej-04.jpg

180627-narodni-muzej-37.jpg
 
Vrh