Šta je novo?

Narodni muzej

Ako neko prolazi neka slika onaj mali plato pored muzeja naravno ako su sklonili ogradu i masine.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=547745#p547745:6vrzqpv2 je napisao(la):
milos.tro » 27 Jun 2018 09:13 pm[/url]":6vrzqpv2]
file.php

Ова последња фотка је прастара.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=547661#p547661:ec1zeeoi je napisao(la):
Sarajevska » Сре Јун 27, 2018 3:04 pm[/url]":ec1zeeoi]Nažalost, snimio sam plastično cveće koje spomenu fjerinic, naročito mi je ono na balkonu zapalo za oči kao ružno:

Danas sam dobio info da je cveće postavila firma koja radi event management samog otvaranja. Posle toga će biti uklonjeno. Muzej, inače, izgleda odlično, danas sam imao prilike natenane da obiđem celu zgradu. Ima dosta nedostataka u samoj postavci, koji će biti postepeno ispravljani do kraja godine, ali celokupan utisak je vrlo dobar.

Izvor: Beobuild.rs

Pripreme za otvaranje Narodnog muzeja

Sanacija zgrade Narodnog muzeja privedena je kraju, a sa njom počinje i novi život jedne od najznačajnijih institucija kulture. Višegodišnji radovi i neizvesni rokovi pratili su ovaj projekat od početka, ali je posao ipak obavljen i sada je praktično sve spremno za veliko otvaranje. Najveći deo njegove stalne postavke već je na svom mestu, zgrada je tematski podeljena na vremenske epohe i prikazuje arheološku i kulturnu građu od praistorije do 20. veka. Stalna postavka je samo mali deo ogromne zbirke od 400.000 eksponata, koja otvaranjem muzeja izlazi iz mraka depoa posle više od 15 godina. Otvaranje Narodnog muzeja veliki je dan koji smo svi cekali, pa smo iskoristili prvu priliku da obiđemo obnovljeno zdanje na Trgu republike.

Celu vest kao i veliku foto reportažu možete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/pripreme-za-otvaranj ... p2795.html
180627-narodni-muzej-02.jpg

180627-narodni-muzej-05.jpg

180627-narodni-muzej-16.jpg

180627-narodni-muzej-39.jpg

180627-narodni-muzej-50.jpg

180627-narodni-muzej-37.jpg

Celu vest kao i veliku foto reportažu možete pogledati u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/pripreme-za-otvaranj ... p2795.html

Jel moguće da ovo osvetljenje po stubovima nisu mogli bolje da reše ili je ono tu samo privremeno?

180627-narodni-muzej-05.jpg

Čvrsto verujem da je dosta ovih rešenja privremeno po sistemu "drž' da nabijem", jer smo videli kako rokovi odu dok si rek'o Tasovac.

Ipak, dočekasmo konačno i taj dan. Čestitam svima nama pre svega, na mogućnosti da konzumiramo sve ono što ova ustanova ima da nam ponudi, a zatim Igoru na reportaži.

Odlična reportaža, Igore, svaka čast! Muzej izgleda divno, svetski, iznad svih očekivanja! Oduševljen sam i srećan kao malo dete :sesir: Ne zna se da li bolje izgledaju izložbene dvorane, holovi, stepeništa, kafić, ili velika sala za povremene izložbe. Arheološka postavka deluje fantastično, veoma savremeno i ni traga onoj nekadašnjoj dosadnoj postavci u poredjanim vitrinama. Lep detalj su i piktogrami, pazilo se na detalje u svakom smislu. Zameram samo izgled panela za zatvaranje prozora-u pojedinim salama izgledaju super jer pokrivaju celu površinu zida od poda do plafona, a u nekim dvoranama ti paneli ne dopiru do vrha zida, nego se vidi drveni okvir prozora u gornjem delu. To mi izgleda ružno, pa se nadam da će se to nekako ispraviti. Cveće i to osvetljenje u atrijumu je samo privremeno i skloniće se posle svečanosti. A kada prodje neko vreme i kustosi doteraju sve te finese kao što kaže fjerinic-Srbija će konačno opet imati jednu instituciju za ponos. :pob: :gobb:

Izgleda svetski! Verovatno idem u subotu.
Sad: da li ta institucija zaslužuje bolju zgradu? Da.
Ali, citiraću jedno profesorku sa zagrebačke muzičke akademije - kada su dobili zgradu, koja je za balkanske uslove svemirski brod (bolja u mnogim aspektima i od bečke ili moskovske akademije), rekla je:
"Ovde ima mnogo nedostataka, centralna klima je prejaka, učionice za grupnu nastavu neadekvatne,... Ali, ne žalimo se jer znamo da za naših života nećemo dobiti ni novije ni bolje!". Nažalost, tako je kako je.

Naravno, Igore, svaka čast za reportažu.

Jedina zamerka je ovaj redizajnirani logo koji je radio onaj Slavimir Futro.

E fjerinic-meni je logo dobrar, mada je onaj starinski bio nekako "topliji", a ovaj je osavremenjen. Brinulo se o detaljima-vrlo su lepi ti piktogrami, nazivi spratova i postavki, lepe su boje zidova, lepo je sve to dizajnirano. Tu je i novi sajt, pa spot-više je uradjeno nego za MSU, koji i dalje ni sajt nije promenio, a i bolje bi bilo kada bi i tamo postojala stalna postavka. Ne znam jeste li čuli-postavka naše umetnosti u Narodnom muzeju se završava sa 1950. godinom zbog tzv. podele epoha izmedju muzeja, tako da bi MSU trebalo da ima stalnu postavku naše umetnosti od 1950. do danas..A što se tiče (nove) zgrade-bojim se da je to to za dugo vremena, novoj ćemo se možda radovati 2044. godine, kada muzej bude slavio 200 godina postojanja, haha :D

U toku su užurbane pripreme za večerašnje svečano otvaranje rekonstruisanog Narodnog muzeja:

Projection mapping je spasio fasadu :) suvisno drvece zbogom :) (ostatak ce se posusiti sam od sebe jer nije smelo sada da se orezuje :) )

Sjajna reportaza Igore !

Muzej izgleda odlicno ! Meni jedino malo smeta Mondrijan u onom delu za sedenje ili sta li je vec, ali to nije nista strasno.

Ah došao i taj dan! :D Što kaže Travolta, baš izgleda svetski. Bar ovo sa slika. :)

Vidim da su se potrudili i oko otvaranja, u Čika Ljubinoj su ekipe RTS a u Vasinoj su panoi i reflektori.

Ne znam jeste li čuli-postavka naše umetnosti u Narodnom muzeju se završava sa 1950. godinom zbog tzv. podele epoha izmedju muzeja, tako da bi MSU trebalo da ima stalnu postavku naše umetnosti od 1950. do danas.
Pa dobro, to meni kao laiku zvuči razumno. Ne znam samo da li ima neka procedura ako se nešto mlađe od 1950. smatra kulturnim dobrom pa da li onda ide direktno u Narodni muzej zbog svoje važnosti ili ostaje u MSU. Al dobro nije ni bitno na kraju krajeva.

Nadam se da Glas prirode neće videti šta mu uradiše sa drvećem ispred muzeja. Sada neka ga lepo odseku do zemlje i posade nešto patuljasto i oblikovano, a ne da ovo suvo granje sada ovako štrči..Što se tiče MSU i preklapanja muzejskih postavki: Kada je pedesetih godina osnivana moderna galerija, a zatim MSU, fundusi Narodnog muzeja sa umetnošću 20. veka su očerupani, kako bi uz nove otkupe činili stalnu postavku MSU. Problem je ostao u tome što je gomila dela naših umetnika prve polovine 20. veka, ali i iz druge polovine-ostala i dalje u Narodnim muzeju i činila postavku umetnosti 20. veka. Naravno, čitao sam da je nekada i MSU imao izuzetnu stalnu postavku pa su se ta dva muzeja lepo dopunjavala. Medjutim, sada je problem što MSU više nema nameru da drži stalnu postavku, nego da pravi samo povremene izložbe, što mislim da nije dobro, jer tako ostajemo uskraćeni za brojna dela koja samo stalna postavka može da promoviše. Čuli su se i predlozi, pa i od Miodraga Protića, da zgradu MSU treba "konzervirati" kao muzej naše umetnosti 20.veka, a pored praviti novu zgradu za savremu umetnost 21. veka. Sklon sam da takvu ideju podržim. Da se lepo i sva umetnost 20. veka iz zbirki Narodnog muzeja prebaci u MSU i tamo napravi izuzetna postavka za ceo vek, a tako bi se više mesta ostavilo i Narodnom muzeju da izloži preostale izuzetne zbirke. Na Ušću onda planirati podizanje nekog modernog "čuda" za ovo doba, kada se nadju sredstva.

Bojim se da ga nema zato što je već na infuziji :lol:
Šalim se, nemam ništa protiv čoveka (da me ne shvati pogrešno kad dođe ;) ).
Gradski urbanisti kao da su čitali ovaj forum, pa su rešili da istaknu "značajnije" fasade na taj način.

Poslaću Glasu privatnu poruku da popije bensedin pre nego što otvori ovu temu :roll: Inače, u planu za rekonstrukciju Trga piše da će se ispred Muzeja posaditi nova stabla..U muzejskoj postavci nisam primetio dve slike velikog formata-Krunicasnje cara Dušana, tj Dušanov zakonik od Paje Jovanovića i Dolazak cara Dušana u Dubrovnik od Marka Murata. To su izuzetne slike, a verovatno ne mogu da ih izlože jer su ogromne. Nekada je Dušanovo krunisanje bilo izloženo preko celog zida i udaralo u plafon..

Gradski urbanisti kao da su čitali ovaj forum, pa su rešili...
Čitaju, čitaju .... na žalost svedeni su na funkciju poslušnika , te mogu da reaguju samo ako vec unapred nema ,,direktive,, a ni konsultacije ,, ozgo,, :lol: :lool: :lol:

Što se tiče muzeja, jedva čekam da ga posetim ... :D :kk: :D

Na žalost vec sada imam jedno dr. vidjenje kako rekonstukcije tako i objekta pa i namene ...

Sada ne bih da kvarim veliko zadovoljstvo ovim otvaranjem tako značajne institucije
a bice vreme i druge prilike al tad oštrine kritike ne cu žaliti
:sesir:

Moraće da stoji, pored svake slike ide legenda, brzo se to postavi..Mada imamo primer i nove "svemirske" nacionalne galerije u Sofiji, gde nisu stavljali legende uz slike, nego na početku prostorije, pa onda publika trči malo-malo da zapamti šta gledaju..možda su sada to ispravil, nestašni Bugari :p ps: Boci ico, reci sada, ili zauvek ćuti. Pre ću danas da svarim sve što ne valja, dok je atmosfera euforična, nego kasnije.. :mrgreen:

Ima prenos otvaranja muzeja na RTS3 ili na RTS Satelit.
Što se lade ovim lepezama svi. Deluju ko da teraju mušice. Nije valjda da ne rade klimatizacioni sistemi.

Vrh