Pozdrav svima,ja sam nov na forumu,a poprilično sam zainteresovan za ovu temu,napuštenih,praznih,"ukletih" kuća,objekata,hala,fabrika,tunela,....Pa sam hteo da vam postavim ovo pitanje možda neko zna.
U mom selu/gradiću u Vojvodini,u Somborskom okrugu,ima telečka zaravan(visoravan) i zbog toga je teren zatalasan i glinasta je zemlja.I sad na tom terenu,ima jedna šumica,nije veštačka zato što su drveća razbacana,i uglavnom bagremovi i ostala "korovska" drveća koja sama rastu,skoro svako je trulo,i malo ništa ni blizu hrasta ili slično.I u toj šumici,u ataru sela ima par vikendica,zemljanih puteva,puno ljudi dolazi za 1. maj i slično.I jednom kad sam ja šetao sa drugovima tom šumicom video sam neki kao bunker ili nešto tako slično.Bilo je među drvećem,teško se može videti iz daljine,jel je na nizbrdici,i između šiblja i travuljine.Rupa,iliti kop je bio nekih 5x7 metara,a preko toga je bilo postavljeno 3-4 betonske ploče,i kako je to na nizbrdici,sa donje strane je bio kao betonski zid,sa dve rupe koje neodoljivo podsećaju na puškarnice.i na tim pločama koje su pokrivale taj bunker,tunel ili šta već,je bio i ulaz,tj jedan deo rupe koji nije bio pokriven pločama.Pošto je bio sumrak kad smo mi videli taj "bunker",nismo ni probali ući unutra,jer je bilo potpuno mračno unutra,nije se moglo ni naslutiti šta se unutra nalazi.Nismo ni hteli da uđemo,iako smo imali baterijske lampe,jer je u toj šumici živelo dosta zečeva,fazana,miševa(sa njiva koje su okruživale šumu),srnaća,a samim tim i dosta lisica i divljih svinja.Pa smo se zato bojali jer bi to bilo odlično sklonište i brlog za neku lisicu ili divlju svinju.Kad sam otišao kući ispričao sam ovo ćaletu a on je rekao da je to verovatno napravljeno za neki valjda čas ili tako nešto,ne mogu da setim kako je to nazvao,što je u vreme tita bilo kao tehničko,ono kao uče decu da pucaju,da se snalaze,da simuliraju rat i to,pa je rekao da je taj bunker verovatno za to napravljen.Pošto na tom području gde se to nalazi,rata nije bilo od 1945.,čini mi se da su te betonske ploče previše moderne za to doba,ali možda i nisu.Kanalizacija sigurno nije,jer nije ni smrdelo,niti je imalo potrebe za kanalizacijom tu usred "divljine".A i čuo sam da starije babe i dede su pričale,kako je tokom marije terezije i drugog svetskog rata, u toj telečkoj zaravni kopan tunel/tuneli koji su vodili čak do mađarske.Ima puno tunela,uglavnom su svi urušeni,ali to je pravljeno baš u litici,koja je nekih 2 km udaljena od tog "bunkera u šumici.Možda je to bio ulaz/izlaz za takav neki tunel ili ko zna šta.Ako neko zna ili ima ideju čemu to služi,možda postoji nešto tako slično i u drugim gradovima,neka se javi.Još nisam slikao,kad budem sledeći put tamo išao slikaću.