Šta je novo?

Naplata putarine: vinjete, naplatne rampe, TAG uređaji

Znam da nema, zato se i zentam kad uplacujem kredit...

A koliko ti puta mesecno od prilike tag "zapišti"?
Kontam da mu to najvise srče bateriju...
meni u proseku oko 8x
Kako kad, nekad ni jednom nekad, 10 puta.

Inače moja ideja je da ubudžim bateriju većeg kapaciteta sa mu produžim radni vek "zauvek"

Neću..

Mislio sam da ce u jednom trenutku kao grci da naprave aplikaciju preko koje moze da se dopunjuje al ništa od toga evo posle vise od 4 godine...
Tog jutra kad ti tag na ulazu na autoput ne zapišti iz više pokušaja na bar dve trake dobićeš savet da tag skloniš a uzmeš karticu i nastaviš dalje.

Ako ti je na ulazu zapištao ali ne i na izlazu,parkiraćete sa strane i popunićete jedan zapisnik sa kojim odlaziš na prodajno mesto JP gde kupuješ nov tag a a kredit ti se vraća umanjen za iznos zadnnje relacije.U prvom slučaju na prodajnom mestu potpisuješ zahtev za povrat uz kupovinu novog uredjaja.

Baterija traje od 5 do 8 godina.

To sa online prepaid dopunom već radi i u Rep. Srpskoj na istom sistemu kao što je u Srbiji a zašto ovde ne,treba pitati u JP.

Tehnički gledano sistem je tu isti kao i sa postpejdom (OB,Enpay)samo što se naplata posle vožnje ne vrši preko banke sa prijavljene kartice već sa namenskog računa na koji korisnik uplaćuje svoja sredstva online ili putem šaltera itd,

Ma jok, više preferiram prepaid...

Inače nema više zenta zahvaljujući @StaraMo
neko mi je bio jos onomad reko da mu baterija traje 2-3 godine, a ovo je skroz ok vreme - jos godinu dana i zameniću ga sam...

Jedino mi nije jasno sto lepo ne dozovole da svako sebi uplaćuje kredit online kao i kod mobilnih operatera,
inače i tu koristim prepaid pa kad mi treba uplatim sam...

Ima li neko informaciju vezano za to što mi je tag registrovan na generičke tablice iz ugovora koje ne odgovaraju stvarnim na vozilu da li može nesmetano da se koristi za NMK i MNE? Da napomenem da je tag Postpaid, kupljen u Pošti (Putevi Srbije tag) registrovan na T4A za Srbiju, S. Makedoniju i Crnu Goru.

Mišljenja sam da treba uvesti neka druga rešenja, za one koji ne koriste često autoput, a ipak bi da se ne zadržavaju na rampama. Neka i malo skuplje košta, nije problem, sve košta. Tipa kartica, kao u Makadoniji. Dostupna da se kupi na naplatnoj rampi, da može tu i da se dopuni, kao i da može on-line da se dopuni.

Mišljenja sam da treba uvesti neka druga rešenja, za one koji ne koriste često autoput, a ipak bi da se ne zadržavaju na rampama. Neka i malo skuplje košta, nije problem, sve košta. Tipa kartica, kao u Makadoniji. Dostupna da se kupi na naplatnoj rampi, da može tu i da se dopuni, kao i da može on-line da se dopuni.
Ima odlično rešenje zove se TAG uređaj, može čak i da se poveže sa karticom tako da se ne dopunjava, doduše košta čitavo bogatstvo(2022din) ali ako je to mnogo para da se izdvoji "odjednom", ima u MTS-u na rate 85din mesečno

Stvarno???
Ala si pametan, da mi ti nisi rekao ostao bi u zabludi ceo život. Pazi da Amerikanci, Rusi i Kinezi ne zarate zbog tebe.

nemoj da se ljutis ali dobio si prilicno precizan odgovor
naime ono sa karticom u makedoniji je moze se reci glup model placanja
ljudi kupe tag da ne staju nego da uspore i lagno prodju kroz naplatnu rampu
i onda lik sa karticom normalno kad ima pravo stane na tag prolaz izvadi karticu pa prisloni pa dok ocita i digne rampu stvori se kolona na prolazu predvidjenom za prolaz bez zaustavljanja
zasto bi on stao u red i cekao kad moze zustaviti ove sa tag uredjajem,a iam na svim prolazima citac kartica,cak sta vise oni i kad je prazno na kes prolazima radije staju na tag prolaze jer su ix simpaticniji i zaustavljaju ove sa tag om
zakljucak ili kes odnosno banovna kartica ili tag prolaz pritom vodeci racuna u projektovanju da se preko zaustavne trake dopusti imaocima taga prolaz na njigovu rampu
a ne da se zatvori prolaz zato sto ovi sto nemaju tag zauzimaju sve trake a tag prolaz pust
hvala i izvinite na opsirnom odgovoru
ZIVIO TAG

Ne ljutim se, ne mogu mene ovde da naljute ovakve stvari, taman posla.

Najbrži način plaćanja je TAG, tu nema šta - uopšte ne želim da vodim raspravu na tu temu - smisla nema.

Ali nije baš isto da li plaćaš kešom i bankovnom karticom ili karticom za putarinu. Kartica za putarinu - otvoriš prozor, prisloniš = 5 sekundi i prođeš. Malo je skuplje, kao što je skuplje kada plaćaš putarinu u evrima, dodje ti na isto, ali ne čekaš dugo kao kada plaćaš kešom ili bankovnom karticom.
Bankovna kartica ili keš - dok daš radniku na rampi karticu ili pare, dok on otkuca, dok ti vrati račun, dok ti otvori rampu,...To je najsporiji način.

Ko koristi često autoput, opet je TAG po svim stavkama najbolja varijanta, ali uzmimo za primer ovu situaciju - idem u Grčku, Makedoniju, Vranje,...nije ni važno, a inače ne koristim auto-put često, ali hoću da imam za tu situaciju da brže prodjem. Ne radi se o novcu, naravno da neću da se obogatim zato što neću da kupim TAG uređaj, ali što bi kupovao da bi ga koristio par puta godišnje. Pritom, kartica nije vezana za automobil i možeš da je koristis na više vozila.

To je samo moje mišljenje - ne namećem ga nikome, kao ni za druge stvari. Da se proba - ako nema isplativost prodaje, naravno, ukinuti.

U TOM SLUCAJU BI NAJBOLJE BILO ONLINE PLACANJE
preko inter neta ukucas kojom rutom prolazis upises tablice i platis on line
kad naidjes na rampu skener ocita tvoje vozilo i propusta te automacki
ako je ova moja ideja uopste izvodljiva

Nisam probao, pa ne znam, tačno. Možda imam pogrešnu informaciju. Ali sam cuo da mora nešto preko računara da se odradi. Ne možeš na primer, imaš u tvom autu i drugar ti traži da mu daš da ne kupuje, jer mu treba sada, pa pitaj Boga kada će i da samo prebaciš i da radi.

Ako koristiš tag u putničkom vozilu, tj. u vozilu 1 kategorije (prema naplatnoj tarifi) možeš ga slobodno koristiti/pozajmiti od nekog drugog. Bilo prepaid, bilo postpaid.
Mada stvarno ne vidim koliko tu možeš uštedeti, bilo je do sada ne desetine akcija u kojima si mogao pazariti tag za 999 din.
Sigurno nekad voziš na autoputu tako da bi ti se sigurno isplatilo.
Koristim već 4 godine tag i ne bih se nikad vratio na ručnu naplatu...

Nisam probao, pa ne znam, tačno. Možda imam pogrešnu informaciju. Ali sam cuo da mora nešto preko računara da se odradi. Ne možeš na primer, imaš u tvom autu i drugar ti traži da mu daš da ne kupuje, jer mu treba sada, pa pitaj Boga kada će i da samo prebaciš i da radi.

Imaš pogrešnu informaciju. Za motorna vozila bez prikolice do 3,5t, dakle prvu kategoriju možeš prebacivati tag iz vozila u vozilo i vozi miško.

Hvala na informaciji. Naravno - jednom TAG - uvek TAG. Ljudi koji često voze auto-putem kupe jednom i to je to. Njima se brzo isplati, stalno im treba i lako se na bolje naviknu. Rekoh već, ne radi se o novcu - neću za toliko siromah da ostanem, niti ću se obogatiti, ako ne kupim. Da mi treba, da često idem van Beograda i vozim autoputem - naravno da bi kupio, ne bi mnogo razmišljao.

Vrh