Šta je novo?

Naplata putarine: vinjete, naplatne rampe, TAG uređaji

Kako ti molim te znaš da bi bio neodrživ??? Reko ti Vučić na časnu pionirsku reč? 🙄 Ti nemaš uvid u realne finansije, njihovo duplo knjigovodstvo, niti uticaja na njihovu preraspodelu pa je stvarno glupo na osnovu nečega što ne znaš nešto tvrditi, tj kroz svoja usta gurati priču osvedočenih lažova kao istinitu.
 
@ccc
Mi već uveliko plaćamo hleb i kifle po 100din. A i benzin nam je bio blizu 250 din, pa je nakon pobune krenulo snižavanje, da bi sad u petak ponovo poskupelo.
 
@solecar - ima nekih varijanti i po ceni od 300 dinara, ali ja pričam o "narodnom" hlebu, odnosno u slučaju Beograda običan beli "Sava" hleb.

@Earthmoving - apsolutno ne pratim ko šta priča, već elementarna logika to nalaže. Ako će i građani i stranci manje ubacivati u kasu, to odnekud mora da se nadomesti.
 
Taj hleb o kome ti pričaš je skoro pa neuhvatljiv. Jednom u deset puta kada svratim u neki market, nađem isti. Nebitno je koje je doba dana, pošto svratio pre podne, popodne ili predveče, bude isto.​
 
Хрвати сад „траже“ државе за коришћење истог ТАГ-а. Потписали су са Италијом и преговарају са још неким државама. Надам се да ће и Србија бити укључена у то.
 
Promet za 2022.god
IMG_20230213_200113.jpg
IMG_20230213_201039.jpg
 
Poslednja izmena:
Сам број возила не значи много јер се не зна колико километара су возили ауто-путем. Значајнији податак је ПГДС по деоницама, а то још нису објавили.
 
Često kad žele da se pohvale pred ministrima izadju sa podatkom o povećanju broja vozila a jedan te isti Turčin se broji kao 2 prolaza jer je imao ulaz Subotica pa izlaz Pazova pa ulaz Beograd pa izlaz Dimitrovgrad pod uslovom da se recimo nije nigde iskljucio poput Starog Hrasta kod Markovca itd..
Lupam sad i na primer autobus Nišekspresa se do Beograda ili Subotice iskljuci vise puta ili neki komercijlisti,brze pošte itd a svaki novi deo zatvorenog sistema uneo je veci obuhvat vozila koja tu vec godinama saobracaju .

Zanimljivo bi bilo da neko napravi analizu koliko je u novcu recimo donosio pravac ka jugu pre uvodjenja zatvorenog sistema a koliko posle ali sa troskovima svih bocnih izlaza i povecanog angazovanja na deonicama Nis Pirot i Nis Presevo.

Ono sto je primetno je veliki broj ljudi koji koristi lokalne paralelne pravce posebno oko Vranja i Pirota.
 
Poslednja izmena:
Putovao sam par puta ibarskom do i od ljiga i ono je milina od kad se vecina saobracaja prebacila na AP. Nigde zive duse od Ljiga do Lazarevca, tu i tamo do Stepojevca, posle ima saobracaja ali drasticno manje
 
Сам број возила не значи много јер се не зна колико километара су возили ауто-путем. Значајнији податак је ПГДС по деоницама, а то још нису објавили.


Jel se zna kada ce objaviti podatke za 2022god, bice interesantno videti koliko se vise putovali u prvoj godini gde nije skoro nikakvih covid ogranicenja.

Najvece promene i pomak treba ocekivati na A2 jer je u januaru otvorena mnogo bitna deonica Preljina- Pakovrace, a obzirom i da je na leto otvorena deonica AP u CG, verujem da je bio dosta veci promet na A2

 
Najveca nepoznanica je proslogodisnji promet na A2, mogao bi da padne izbor za najboljeg prognozera za promet A2 u 2022god,
kao nekad smo pogadjali broj putnika za BG aerodrom
 
Informacija koju sam dobio, a vezana je za promotivne cene tag uređaja.
U toku sajma turizma koji je zavrsen pre par dana, na štandu Puteva Srbije, cena tag uredjaja je bila 6000din sa 6000din kredita- dakle uredjaj se dobije besplatno.
Nigde nisam mogao da nadjem reklamu ili najavu za tu akciju. Poznanik je kupio po toj ceni, tako da je info tačna.

Rečeno mu je da je slična akcija najavljena i za sajam automobila (22-28.marta).
 
Odlicna info, mada me cudi sto ne stimulisu ovaj novi online sistem placanja, sto ce ici u Open Balkan.
Ja cekam da istrosim prepaid kredit da predjem na postpaid.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: zzz
Nikad brža naplata.
Ponedeljak - koristio ap i tag
Utorak - stigao račun
Četvrtak - račun naplaćen
Izgleda da sam ubo tačno datum preseka. Umelo je i da čeča i po 2 nedelje.
 
https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/vesic-putarina-za-teske-kamione-na-putevima-nizeg-reda/

Vesić: Uvodi se putarina za teške kamione na putevima nižeg reda

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić rekao je danas da će biti uvedena naplata putarine za kamione nosivosti veće od 12 tona, koji koriste puteve prvog i drugog B reda, kako bi se sprečilo uništavanje drumske infarstrukture.

„Postoji problem sa održavanjem puteva prvog i drugog B reda u Srbiji koje najviše uništavaju kamioni koji ih koriste kako bi izbegli naplatu putarine na autoputu. Mi ćemo uvesti obavezu naplate putarine za kamione teže od 12 tona na tim putevima“, rekao je Vesić,na Kopaonik biznis forumu.

Vesić je ranije izjavio da će propis početi da se primenjuje ove godine.
On je istakao da će se naplaćivati i svaki kilogram viška koji kamion nosi mimo propisa, kao i da će se objavljivati rute za kretanje tranzitnog saobraćaja, kako bi se sprečilo uništavanje lokalnih puteva.

Na taj način će se, kako je rekao, obezbediti dodatna sredstva za održavanje tih puteva.

„Procena je da će se naplatom ove putarine obezbeđivati od 60 do 70 miliona evra godišnje“, rekao je Vesić.
 
Uvesti obavezne vinjete i niko neće voziti magistralnim putevima. Nije lud.
Skloniti naplatne sa autoputeva, samim tim ukloniti gužve na naplatnim a i uštedeti silan novac na platama i održavanju opreme.
Već sad se uz registraciju uplaćuje deo za puteve, eventualno dodati još neki sitan iznos prilikom registracije do punog iznosa vinjete i objediniti uplatu. Stranci naravno da plaćaju pun iznos i samim tim održavanje puteva da većinom plaća tranzit. Mi ionako plaćamo kredite za autoputeve preko poreza.
 
Nikad brža naplata.
Ponedeljak - koristio ap i tag
Utorak - stigao račun
Četvrtak - račun naplaćen
Izgleda da sam ubo tačno datum preseka. Umelo je i da čeča i po 2 nedelje.
Poslali su mejl da se presek i naplata ostvarene putarine radi 2 puta mesečno...
 
Vrh