Jakovljevic
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 03.06.2016.
- Pohvaljen
- 480
Danas sam prošao kroz čeonu naplatnu kod Stare Pazove i počeli su radovi na proširenju naplatne rampe
Softver za kontrolu rampe radi na principu takozvanog reda vozila i potpuno automatski reguliše dizanje i spuštanje rampe.Taj red vozila prilično dobro funkcioniše dok u sistem ne udje vozilo bez taga ili sa loše postavljenim tagom pa se još nekoliko puta vrati u nazad pa krene ponovo napred pa za njime udju još dva vozila pa se sva tri vrate unazad...Tu sistem jednostavno poludi jer vozila nisu indetična (kamioni,autobusi,motori,kamp prikolice itd) i onda se često desi da rampa dobije pogrešnu komandu "spusti se".Zato u onom uputstvu JPPS jasno piše da se u traku ulazi samo kada je prethodnom vozilu spuštena rampa i da brzina ne prelazi 30km/h.Svako ko ima tag vremenom to shvati da radi lepo i stekne lažnu sigurnost dok ne dodje do problema jer vi nailazeći na traku neznate šta se tu sve izdešavalo a u realtime procesu na otvorenom prostoru u uslovima sunca kiše i snega nema sistema koji je nepogrešiv.Zato Hrvati imaju stop and go sistem ili kao Turci sa HGS koji uopšte nemaju mehaničku barijeru na brzim trakama.Ergo, pre dva dana prošao kroz kapiju za tag kod Obrenovca (sa uređajem koji redovno koristim, imam kredita). Kako sam došao do displeja, izbacio mi je "pogrešna kategorija", a rampa mi je bubnula preko haube. Odmah sam stao. Devojka iz "Puteva" je dotrčala, namestila rampu, proverila tag, sve je bilo ok (kasnije sam izašao sa puta bez problema, učitavalo je normalno). Ponudila je čak da zove šefa ili policiju da ustanove štetu (koje nije bilo).
Ne znam šta je moglo da bude, pretpostavka je sledeća: ispred mene su brzo prošla dva vozila. Prvo je imalo tag, za drugo sumnjam...
Tag uredjaj nabavljen preko Enpay aplikacije se ne dopunjuje već se vezuje za platnu karticu i nakon obračuna broja prolazaka ukupan iznos se naplaćuje sa tekućeg računa korisnika ...jednom u 10-ak ili 15-ak dana se pravi presek i fakturiše putarinaIs teksta pise da ce se tag spojiti sa platnom karticom, sto bi znacilo da tagom samo prolazis kroz autoput a naplata bi isla preko kartice, nema punjenja tag-a. A to upravo radi enpay.
Ovo je super vest, još kad bi uključili i Hrvatsku...Није за ову тему али је у сваком случају лепа вест.....
SA ISTIM TAG UREĐAJEM KROZ SRBIJU, SEVERNU MAKEDONIJU I ALBANIJU Open Balkan elektronska putarina već od avgusta, i to uz popust
Na samitu koji je održan na Ohridu dana 7. i 8. juna 2022. godine, dogovoreno je uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u Republici Srbiji, Republici Severnoj Makedoniji i Republici Albaniji, a kasnije i u ostalim zemljama koje se priključe inicijativi.www.blic.rs
Tag uredjaj uzet preko enpay-a nema nikakve razlike sa tag-om koji je uzet negde drugde, isti taj tag mozes da izvadis iz enpay sistema. Vec sam u enpay sistemu tako da znam kako rade naplatuTag uredjaj nabavljen preko Enpay aplikacije se ne dopunjuje već se vezuje za platnu karticu i nakon obračuna broja prolazaka ukupan iznos se naplaćuje sa tekućeg računa korisnika ...jednom u 10-ak ili 15-ak dana se pravi presek i fakturiše putarina
Mogu i sve više se napretkom video nadzora prelazi na taj sistem,primeri u našem okruženju su trenutno Hrvatska i Grčka(raspisuju tendere i napuštaju sadasnji sistem)A zar ne mogu da smisle nesto da se tablica ocita, poveze sa racunom i cao?
Ja sam vrlo inovativna i mogla bih da smisljam za IT sektor