Šta je novo?

Naplata putarine: vinjete, naplatne rampe, TAG uređaji

Imam suprotan utisak ravan sadomazohizmu, umesto da se uživa u putovanju ljudi više vole guranje i nervozu na naplatnim rampama.

Da li je uopste za raspravuu sta je bolje ? Uzimajući u obzir da su Putevi Srbije u minusu odgovor se sam nameće...

Žika":3ta7zyjq je napisao(la):
Imam suprotan utisak ravan sadomazohizmu, umesto da se uživa u putovanju ljudi više vole guranje i nervozu na naplatnim rampama.
Vinjete otudjuju ljude,ovako neko ko je recimo nervozan tog dana relaksira sebe tako što se izdere na inkasanta potpuno nekažnjeno,ili opsuje vlast i sve po redu koga se seti .

Ili neko kome fali paznja a dovoljno je da mu se neka od lepih koleginica nasmeje a ako nije gužva malo i proćaskaju možda se rodi i neka ljubav,ima i ovih što im se prispava u vožnji pa ih cekanje blago razbudi kada otvore prozor,neko opet zatraži informaciju kako da stigne do nekog mest..

Rampe su vrlo korisne u kada se sa nekim sporeckate u saobraćaju pa ga na rampi sustignete dok ceka u koloni.

Gomila ljudi tu stopira,studenti djaci i milicajci...Takodje i gomila prevaranta koje povezete a oni vas usput opljackaju...Itd Itd...

Dakle rampe ostaju zbog naFtaliteta.
Kako god.

Juče sam išao na kraći put i milina, 320 km nigde naplathih rampi. Od rupa samo dve na kolovozu, par radova ostalo opuštencija.

I pripejd i postpejd elektronska naplata putarine 11.10.2019
izvor:N1:I pripejd i postpejd ENP

Pravilnik o elektronskoj naprati putarine (ENP) predviđa dva načina plaćanja beskontaktnog plaćanja putarine: pripejd i postpejd.

U pravilniku koji je nedavno stupio na snagu navodi se da je pripejd sistem dopunjavanje elektronskog uređanja za plaćanje putarine unapred plaćenim iznosom.

U postpejd sistemu elektronska naplata putarine vrši se na osnovu ispostavljenih računa u skladu sa ugovorom zaključenim između korisnika ENP i upravljača državnog puta ili ovlašćenog distributera.

ENP sprovodi upravljač državnog puta tako što se vozilima koja poseduju uređaj za ENP omogući prolazak posebno označenim saobraćajnim trakama bez zaustavljanja i upotrebe gotovinskog plaćanja.

Korisniku ENP obračunaće se i naplatiti na licu mesta ili u naknadnom postupku najduža relacija odgovarajuće deonice, bez obzira na mesto stvarnog ulaska i izlaska sa autoputa, u zavisnosti od kategorije vozila, kao i troškovi vanrednog postupka, u sledećim slučajevima:

1) kada korisnik ENP sprovede elektronsku registraciju uzastopnog ulaska i izlaska na istoj naplatnoj stanici, naplata se vrši automatski, umanjenjem sredstava sa uređaja za ENP. Ukoliko korisnik ENP nema dovoljno sredstava na uređaju za ENP, u obavezi je da izvrši dopunu uređaja za ENP u skladu sa odlukom koja uređuje visinu naknade za upotrebu javnog puta, njegovog dela ili putnog objekta;
2) kada na uređaju za ENP ne postoji registrovan ulaz prilikom uključenja na autoput;
3) kada na istoj naplatnoj stanici korisnik ENP sprovede elektronsku registraciju na više od jedne naplatne trake, bez instrukcija ovlašćenog lica JP „Putevi Srbijeˮ;
4) kada korisnik ENP sprovede elektronsku registraciju uređaja za ENP bez vozila na naplatnoj stanici;
5) kada korisnik ENP sprovede elektronsku registraciju prelaska stanice za naplatu putarine vozilom čije registarske oznake ne odgovaraju podacima sa uređaja za ENP (osim u slučaju vozila I kategorije kada je dozvoljeno korišćenje uređaja za ENP za više vozila iste kategorije);
6) kada se utvrdi da je prilikom podnošenja reklamacije korisnik ENP dao pogrešnu informaciju o ulaznoj stanici;
7) kada se na izlaznom naplatnom mestu utvrdi da je od trenutka ulaska na autoput isteklo 24 časa;
8) kada korisnik ENP sa uređajem za ENP dođe na kanal predviđen za naplatu isključivo putem sistema magnetne kartice, obeležen svetlosnom signalizacijom.

Kao i uvek naši vrli novinari objave članak u kome nikome ništa nije jasno.

Pripejd postoji od 2007...ok šta je sad ovde vest.

Postpejd postoji već nekolko godina i opet šta su hteli reći.

Ako je smisao objavljivanja upoznavanje korisnika sa posledicama nepravilne upotrebe taga,to bi valjda trebalo da stoji i da bude deo uputstva za korišćenje...

Vest bi bila da su recimo saopštili da sada i fizička lica mogu biti postpejd korisnici,da za takav ugovor više ne treba depozit itd...

Zato sam i preneo vest, nije mi iz ovog bilo jasno da li je omogućen postpejd fizičkim licima

Korisniku ENP obračunaće se i naplatiti na licu mesta ili u naknadnom postupku najduža relacija odgovarajuće deonice, bez obzira na mesto stvarnog ulaska i izlaska sa autoputa, u zavisnosti od kategorije vozila, kao i troškovi vanrednog postupka, u sledećim slučajevima:

1) kada korisnik ENP sprovede elektronsku registraciju uzastopnog ulaska i izlaska na istoj naplatnoj stanici, naplata se vrši automatski, umanjenjem sredstava sa uređaja za ENP. Ukoliko korisnik ENP nema dovoljno sredstava na uređaju za ENP, u obavezi je da izvrši dopunu uređaja za ENP u skladu sa odlukom koja uređuje visinu naknade za upotrebu javnog puta, njegovog dela ili putnog objekta;
2) kada na uređaju za ENP ne postoji registrovan ulaz prilikom uključenja na autoput;
3) kada na istoj naplatnoj stanici korisnik ENP sprovede elektronsku registraciju na više od jedne naplatne trake, bez instrukcija ovlašćenog lica JP „Putevi Srbijeˮ;
4) kada korisnik ENP sprovede elektronsku registraciju uređaja za ENP bez vozila na naplatnoj stanici;
5) kada korisnik ENP sprovede elektronsku registraciju prelaska stanice za naplatu putarine vozilom čije registarske oznake ne odgovaraju podacima sa uređaja za ENP (osim u slučaju vozila I kategorije kada je dozvoljeno korišćenje uređaja za ENP za više vozila iste kategorije);
6) kada se utvrdi da je prilikom podnošenja reklamacije korisnik ENP dao pogrešnu informaciju o ulaznoj stanici;
7) kada se na izlaznom naplatnom mestu utvrdi da je od trenutka ulaska na autoput isteklo 24 časa;
8) kada korisnik ENP sa uređajem za ENP dođe na kanal predviđen za naplatu isključivo putem sistema magnetne kartice, obeležen svetlosnom signalizacijom.

MV5BMTUzMjlkMTQtNmUzMy00ODM2LTkwMjUtYTQ4NDk0MTg3YjRkXkEyXkFqcGdeQXVyNzg5OTk2OA@@._V1_UY268_CR0,0,182,268_AL_.jpg

Ajde sa se našalim,ali običnom normalnom čoveku ovo deluje ovako otprilike "koristiti autoput samo u prisustvu advokata".

Šalu na stranu često se desi sa korisnik sa tagom ili bez taga dodje na naplatnu stanicu bez podatka o ulazu...Njemu se po pravilniku JP naplaćuje najduža deonica plus trosak vanrednog postupka na primeru BG-Nis nesto oko 1200 din(normalna cena900din) i ako on ide iz Smedereva i treba da plati samo 150dinara.

E sad ako gledamo analogiju sa na primer raznim Parking servisima i oni nisu mnogo bolećivi prema svojim korisnicima i za čas dobijemo doplatnu kartu bez pardona.

Ja sam za to da se pravila poštuju ali svakako u današnjem vremenu kada je svako vozilo registrovano kamerom na ulazu to jest kada po novom sistemu bude registrovano na 56 kamera duž autoputa,možda vredi potrošiti još koji dinar i uložiti u softver koji će takva vozila locirati i recimo im naplatiti redovnu cenu plus troškove postupka što bi u slučaju primera vozila sa Smedereva bila cena od oko 450din što je svakako manje od 1200dinara.

Nije mi namera da opet tema bude za ili protiv vinjeta već da se na logičnim primerima uključe mediji Sat,itd i da se običnim ljudima olakša zivot...

Nemam mnogo razumevanja za njih od kad su na BG-NS auto putu presli na zatvorenu naplatu. Ja nisam znao, pa sam na ulazu platio, onaj u kucici me nije obavestio (a novac je uzeo), pa sam na izlazu ponovo platio.

Enp zaista deluje kao minsko polje:
-Sto nekih pravila i za svaku gresku ti uzmu dodatno para
-Uredjaj ima sto nekih signala, te pisti jednom, te pisti dvaput, te "ako cujes ovaj kod odmah zaustavi vozilo", ko avion da vozim.
-Popust 0%
-Jos jedna briga da pratim koliko novca je na njemu
-Ako prolazis kroz klasicnu rampu bez enp, mora da se skine uredjaj.

Svo ovo drndanje za mozda 4-5 prolaska auto putem godisnje - ne isplati mi se. Tako razmislja dosta ljudi.

Potpuno si u pravu,u zemljama koje imaju Enp od sredine 90'tih ukupan broj korisnika nikada nije prešao 60tak%...

Dobar deo ljudi upravo poput tebe koristi autoput i nema nameru da remeti svoj mir nikakvim tehnologijama..

Mada u razgovoru sa stalnim korisnicima obično dobijete odgovor da ga ne bi dali nizašta na svetu.

Takodje i sami Putevi kažu da je povećani saobraćaj na autoputu upravo uz pomoć tagova apsorbovan bez nekih velikih gužvi i kada bi sada hipotetički ukinuli ENP nastao bi kolaps na svim većim isključenjima.

Evo konačno portal koji je objavio smislenu verziju vesti koju smo danas komentarisali.

https://plutonlogistics.com/drumski-tra ... -u-srbiji/

https://plutonlogistics.com/drumski-tra ... -putarine/

Pošto smo se zakonom o saobraćaju obavezali da prihvatamo jedinstvenu evropsku elektronsku naplatu ,ovim pravilnikom su bliže odredjena prava i obaveze učesnika i pružaoca usluga.

Za sada jedan provajder EETS -a , DKV ulazi na naše tržište a verovatno će i ostali pokazati svoje interesovanje.

Na ovu vest treba gledati i iz ugla najnovijih izjava o malom šengenu i dogovorima Srbije,Makedonije i Albanije i izjavama o jedinstvenom tagu.

56 kamera na autoputu. Ko donosi tako diktatorske odluke bez demokratskog pitanja i odluke naroda? Mozda ljudi nece da budu pod prismotrom ko zna koga, pa nek se izjasne. Ovde imamo situaciju da ljudi na izborima glasaju za 3 obecane stvari, a posle neko kad postane vlast donese 1003 bez ikakvog legitimiteta naroda. Cista diktatura.

Earthmoving":cxejea77 je napisao(la):
56 kamera na autoputu. Ko donosi tako diktatorske odluke bez demokratskog pitanja i odluke naroda? Mozda ljudi nece da budu pod prismotrom ko zna koga, pa nek se izjasne. Ovde imamo situaciju da ljudi na izborima glasaju za 3 obecane stvari, a posle neko kad postane vlast donese 1003 bez ikakvog legitimiteta naroda. Cista diktatura.
Verovatno isti onaj koji u Beogradu postavlja 1000+

Sent from my G3112 using Tapatalk

:bash: Da li ste culi objašnjenje u live ukljucenju -zašto je u Hrvatskoj onoliki popust na dopunu ENP?
"Oni su se prezaduzili pa moraju da privuku vozila da bi bilo isplativo. Mi nemamo tih problem, mi smo raskrsnica puteva...."
Na FB stranici sat media grupe ima snimak

-1, monopolista kojem ne pada na pamet d abilo šta menja.
Popusti, ogromni ako uplatiš 100 000 din ?????? Koliko ima fizičkih lica koja uplaćuju tolike pare ?

Žiko,a i svi koji imate pametan predlog, pa koristite nove tehnologije iznesite predloge,možda se nešto i usvoji.

Izneseno više puta ovde.
Odakle je ovaj vaš pomoćnik došao ?

Žiko, napravi koncept, sačekaj sledeći live i kreni sa pitanjima... Nas uticaj ovde je ravan 0.

Sent from my G3112 using Tapatalk

Meni ne treba, ovde sve besplatno a i kad budem dolazio biće avion.
Dečko neki unapredan ? Odakle se ispilio ?

Znači još jedan iz onog vica...Kako pametan Srbin zove glupog....telefonom iz inostranstva...

Vrh