Šta je novo?

Naplata putarine: vinjete, naplatne rampe, TAG uređaji

Živele i kuće,ipak je ovo graditeljski forum.

Iznenadjenje u graditeljskom smislu sledi ovih dana,stay tuned !
 
Bez lavovi niš.

Kad se dodaju i ti objekti, održavanje, struju koju potroše sve sa platama za armiju inkasanata svede se na ogromno razbacivanje para. I ko plaća sve to?
Umesto da se baci na online kupovinu, da se da 5% pumpama koje bi na autoputu ulazu u državu prodavale vinjete, investicija u kamere (umrežene sa graničnom i klasičnom policijom) oni bacaju milione mesečno.

I švabe imaju tunele, mostove i najveću mrežu puteva pa ne propadaju zato što su besplatni. Gorivo im je jeftinije nego kod nas.
 
opet se pokazuje da mi koji prvi kupimo nešto u ovoj državi i/ili poštujemo pravila, na kraju ispadnemo budale.

Dakle, akcija bi jedino bila ok da vlasnicima postojećih tag uređaja za dopunu >=5000rsd daju jednokratni popust od 2000rsd, tačno jedan put.
 
Žika":3cweythv je napisao(la):
Bez lavovi niš.

Kad se dodaju i ti objekti, održavanje, struju koju potroše sve sa platama za armiju inkasanata svede se na ogromno razbacivanje para. I ko plaća sve to?
Umesto da se baci na online kupovinu, da se da 5% pumpama koje bi na autoputu ulazu u državu prodavale vinjete, investicija u kamere (umrežene sa graničnom i klasičnom policijom) oni bacaju milione mesečno.

I švabe imaju tunele, mostove i najveću mrežu puteva pa ne propadaju zato što su besplatni. Gorivo im je jeftinije nego kod nas.
https://youtu.be/sn5M34EpGkA
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=666729#p666729:1zq0d6jg je napisao(la):
sev » Sub Okt 05, 2019 12:44 pm[/url]":1zq0d6jg]opet se pokazuje da mi koji prvi kupimo nešto u ovoj državi i/ili poštujemo pravila, na kraju ispadnemo budale.

Dakle, akcija bi jedino bila ok da vlasnicima postojećih tag uređaja za dopunu >=5000rsd daju jednokratni popust od 2000rsd, tačno jedan put.

Zasto su ti drugi krivi sto si kupio nesto pod nepovoljnim uslovima? Zasto mislis da je u drugim drzavama drugacije?
 
Prvo pitanje je besmisleno, a drugo pitanje nema veze sa drugim državama.
 
Pa sam si naglasio "u ovoj drzavi".
Pitanje je vrlo smisleno. Jel ides da se zalis u prodavnicu kad kupis prasak za ves a sutradan ga stave na akciju i spuste cenu?

Jednostavno, sajamska akcija je popust ogranicenog vremena, nisi ga uhvatio i jbg.

Btw, ja ne koristim ENP, potpuno je nepraktican za moje potrebe i ne osecam se odgovornim za to sto korisnici istog ne mogu da pridju rampi. Naravno, ENP trake i kapije ne koristim.
 
Samo sam dosao da pohvalim nase sunarodnike na odlicnoj kulturi u voznji. U jednoj traci se kolona od 400 m spakovala u levu polovinu trake tako da je moglo da se dodje do ENP trake desnom polovinom laganom voznjom. Vise iz opreznosti da neko ne iskoci, ostalo je mesta da je moglo i da se gazi 100.


edit- U pitanju je izlaz u Preljini.
 
Dođi tu za neki veći praznik da vidiš šta je kultura tek i kako bi prošao 100kmh.

Послато са MI 8 уз помоћ Тапатока
 
Ipak, postoji napredak u ostavljanju prolaza za ENP kanale. To je nesumnjivo posledica sve većeg korišćenja istih, ali svejedno treba primetiti i pohvaliti.

@nikola
ne radi se o legalnosti te "akcije", jer legalna svakako jeste. Radi se o spornoj praksi gde se tag naplaćivao, pri čemu su sada shvatili poentu i ispravili grešku. Side effect te promene je da su oni koji su bili "early adpoters" oštećeni, jer se osećaju kao budale. Sa biznis strane, nije mudar potez oštetiti svoje early adopters... Verovatno ne kapiraš koju poentu pravim, pa mi zato dokazuješ ono što niko nije osporio, nema ni veze.
 
Ne vidim kako su to oni shvatili poentu i ispravili gresku sa trodnevnom sajamskom akcijom.

Razumem ja tebe vrlo dobro, kupovao sam proizvode na taj nacin i ja, uglavnom software i usluge u ranoj fazi razvoja. Kasnije mu spustili cenu, pa ga jos i davali na popustima svaki cas, pa posle dve godine izbacili novu verziju koju su mi nudili po punoj ceni. Ako ti se ne svidja, najbolje je da im to kazes svojim novcanikom sto je nezgodno kad ne mozes bez autoputa.
 
Koef pravca na grafiku broja prodatih tag uređaja u funkciji od vremena nije dovoljno velik, tj. prava je rel. paralelna apscisi :) , tako su shvatili. Ako bude pomaka, akcija će biti duža/ponovljena.

Poenta je, ajde da titlujem, da od early adoptera praviš svoj usmeni/digitalni pozitivni PR, a ne nadrndanu grupu iznerviranih trolova po digitalnom svetu :) , al' sa druge strane, to je javno preduzeće, zabole ih, što reče Basara, Sebastijan za bilo šta.
 
Posle Aerodroma i Vrčin dobio jarbol visine 30 metara sa državnom zastavom Republike Srbije
fe62b525e51bd0236a678ae2f137340f.jpg
 
Možda nisam pažljivo čitao temu pa se izvinjavam ako je bilo već diskusije.... Zanima me da li TAG kupljen u Srbiji može da se koristi u inostranstvu? Pre nekog vremena sam video da automobili sa tablicama iz Srbije na naplatnim rampama u Hrvatskoj prolaze tamo gde je ENP bez zaustavljanja, Bilo je više vozila, ne jedno ... Moguće da su svi imali HR TAG-ove, ali ipak da pitam. Hvala.
 
@sev će ti reći preciznije,ali za sada ne a potencijalno bi sutra mogli u BiH,SMKD jos ponegde gde je DSRC 5.8 u upotrebi.
 
Za HR moraš imati HAC (njihov) tag. Ima dosta automobila iz Srbije koji ga koriste, jer su popusti značajni (iznad 20%).
 
A koliki je popust kod nas pri koriscenju ENP na privatnom automobilu, kad nije sajamska akcija?
 
cca na 900kn imas 1150kn za putarinu...imaju dopununpreko bonova i sto je odlicno moze da se dopuninelektronski preko sms-a ili webbankinga...cak i iz inostranstva...ja ga imam i koristim ga bas cesto ...jedina mana je uredjaj koji nije bas kao nas...realno moras da stanes na rampi da bi ga ocitao...sa nasim mozes i ko Babic 120kmh

kod nas je popust 4% na 10-25 hiljada RSD...jos placas i uredjaj oko 2.000...


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
U zimskom periodu popust kod HACa može da bude i preko 30% (ako se dobro sećam 32 ili 33%), ali se tada garantuje određeni promet u periodu. Nama koji idemo često HR sistem dosta koristi. Smišljen je kao korist za domaće stanovništvo, ali često kritikovana EU ne dozvoljava diskriminaciju, pa važi za sve pasoše.
 
Bulbulderac17":2see18g4 je napisao(la):
...jedina mana je uredjaj koji nije bas kao nas...realno moras da stanes na rampi da bi ga ocitao...sa nasim mozes i ko Babic 120kmhSent from my iPhone using Tapatalk

E to je ono što mene u ovoj zemlji izludjuje,još 2007 kada smo prvi uveli tagove na deonici Šid Bgd sistem je bio u mogućnosti da vozila prolaze sa 40km/h sada i celih 60-70..ali nebitno to...imali smo za generaciju jači sistem od Hrvata a 12 godina ne stižemo da uredimo modele plaćanja...i kaoko ostati normalan ovde.
 
E, a pazi kolko je vinjeta bolja. Kupis jednom godisnje uz registraciju za 50-100 evra, I nemas nikakvih pitanja :D
 
Vrh