Šta je novo?

Naplata karata i kontrola - [ Beograd Plus,... ]

Зашто се касни са имплементацијом свега кад је IOS у питању, значи нема ствари која не стигне прво за android кориснике а тек касније и IOS. Јел толика наука то имплементирати истовремено за оба оперативна система, IOS коринсика по неким доступним подацима има око 30% код нас, није то мали број, чему овакав, па могу да кажем и вид дискриминације. Јер сваки пут је иста прича, безобразлук…
 
Ima tu još kapitalnih projekata koji će uticati na razvoj Beograda, nap. izmeštanje GSP depo-a iz bloka 66
sredjivanje stanja oko GSP-a, kupovina novih vozila i ova nova naplata prevoza.
🤣🤣

Jeste, razvićete ih i srediti ko što ste razvili i sredili trolejbuski podsistem. 🤣 Doveli ga do prosjačkog štapa i invalidskih kolica. Stoga bolje ćuti, ne blamiraj se još više.

Nacrtanu ovcu vam ne bih dao na čuvanje i upravljanje.
 
Након 2 минута коришћења апликације нашао сам довољно багова:

-Мапа није у целом екрану све време, прво изабереш линију па онда спустиш што је велики минус
-Када сам изабрао Сајам (495) отварао ми је бар 10 секунди. Када сам изабрао једну линију, хтео сам и другу, аутоматски ми је освежавао страницу и поново учитавао 10 секунди, и како ја сад да видим да ли имам алтернативу или не?
-Чим сам изабрао Сајам апликација се угасила у року од одмах
-Интерфејс багује
-Иконице линије премале. Ако већ читају ово нека ставе гаражни у падајућем менију одабира линија

Видим ја да ћу ратовати с њом.
 
Мапе преузете скроз од гугла, па је тако Цветанова ћуприја означена као Срђана Кнежевића. Не претерано значајно у погледу функционалности, али боде очи да званична апликација града нема правилно обележене улице.​
 
Јутрос преузета апликација, повезана картица, уплаћена аконтација. Све је радило без проблема око 6,15 часова.
 
Stigla nova aplikacija. Može da se kupi karta, može da se vidi za koliko minuta se očekuje autobus na stajalištu. Nije savršena, ali obećava.
 
Može link ka aplikaciji na Google Play? Ne nalazim aplikaciju uopšte.
 
To i mene zanima, nama sa pametnim telefonima i nije potrebno, ali verujem da ima ljudi koji su koristili i USSD servis. Ako ne vrate, mogu komotno sve table da menjaju.
 
Dosta je spora i baguje.

Izaberem stanicu Palilulska pijaca u 27 marta, kliknem 65, pokazuje crvenom oznakom da je na Brankovom, osvežim, za 5 sekundi doleteo do ugla sa Takovskom.

Zatim uzmem stajalište kod Doma omladine i 16, posle 20 sekundi apk ga osveži i izabrani 16 nestane.

Po pisanju o aplikaciji iz NS izgleda da se nisu iscimali da reše iste probleme.
 
Setimo se samo kako je Šapić palamudio da je BusPlus aplikacija katastrofa, zato što radi na 3G mreži, i da šatro zbog toga kasne podaci o vozilima. Eto sad zato imamo platformu koja radi na 4G, pa nam vozila lete sa jednog kraja grada na drugi u sekundi.
 
Primarna namena ove aplikacije je prodaja karata, a ne pružanje informacija o dolasku vozila.

Drugo, infomacija o vremenu dolaska vozila je u Beogradu - irelevantna stvar.
Možda to nešto znači u nekim manjim gradovima koji imaju jednostavniju saobraćajnu situaciju, ali u Beogradu ta informacija jednostavno ne može da bude pouzdana, nema načina za to.

Bus Plusova mapa nije ni izbliza bila idealna, ali je bila daleko praktičnija i korisnija od ove.

Nama treba LOKACIJA vozila u gradu, PRAKTIČNO I JEDNOSTAVNO PRIKAZANA, ne vreme dolaska.

Ovakvu aplikaciju može da nam podvali samo neko ko ne razume kako funcioniše saobraćaj i javni prevoz u Beogradu, ili ga nije briga.
 
Poslednja izmena:
Da li neko moze ,da okači apk fajl?

Nije valjda ,da nema položaj vozila u realnom vremenu na mapi?
Kako da se prate presedanja,ili brzi odabir prevoza ,ako imate vise stanica u blizini?
 
Nikako aplikacija nije primarna za plaćanje, već su joj sve funkcionalnosti primarne, podjednako i plaćanje i praćenje vozila, ali i mogućnost prijava problema sa nekim vozilom (što se tiče čistoće, tu bismo mogli 90% vozila prijavljivati koliko su štrokava, mada mana je što traže da se unese i registarski broj i garažni broj, i ko sa time da se bakće, a mogli bi uvesti i kopiranje garažnog broja klikom na isti, radi lakšeg unosa u taj formular). Za lokaciju vozila se slažem, ona je najbitnija, da je vidimo na mapi što preciznije i to je nešto na čemu prvo treba da porade.

Ono što bih sugerisao da se doradi je mogućnost da se prikažu sva vozila sa odabrane linije, i to bi moglo klikom na broj linije iznad liste. Kada se klikne na neku liniju, ona bude selektovana, tj. sa teget pozadinom i sva vozila sa te linije na donjoj listi, a kada se naknadno pojavi neki bus sa te linije, da i on bude selektovan i prikazan na mapi - ovo bi bilo veoma korisno, jer iako će korisnik najčešće odabrati prvo vozilo sa spiska, nije nužno da će ono prvo i doći na stajalište, nekad se vozila zaobiđu, nekad možda odu u garažu iako su prikazana, a nekad se iznenada pojave, kao npr. kada 56-icu ubace tokom špica da krene od Mostara a ne sa Zelenog venca, i to vozilo bi verovatno prvo stiglo na Sajam itd. Takođe, dodao bih i dugme All (Sve) koje bi selektovalo i prikazalo sva vozila sa svih linija za odabranu stanicu. Prikaz čitave trase linije baš i nije neophodno, i može biti zbunjujuće ako se selektuje više linija.​

bg_plus_predlog.jpg


Drugo što bih promenio je mogućnost preimenovanja omiljenih stajališta, kao što je to bilo moguće na staroj aplikaciji. Često se stajališta zovu isto sa različite strane ulice, pa bi bilo intuitivnije da imamo sačuvano npr. Trgovačka (ka gradu) i Trgovačka (McDonald's) nego da u zagradi stoji broj stajališta, jer ko će njih da pamti. Ovo pre svega dok se ne stigne do stajališta, a želi da se vidi koja vozila pristižu uskoro.

Takođe, mogli su ubaciti opciju da povežemo karte kupljene SMS-om sa aplikacijom, pa ako naiđe kontrola, da nju pokažemo a ne SMS. Vidim da su ubacili opciju za pravna lica i mesečne karte, ali nema te opcije za karte za 30 dana kupljene SMS-om, a mogli se odraditi tako što bi se uneo broj telefona sa kog je karta kupljena.​
 
Nije valjda ,da nema položaj vozila u realnom vremenu na mapi?
Ima opcija, naravno, ali je loše napravljena, gore nego kod BusPlus.
Kako da se prate presedanja,ili brzi odabir prevoza ,ako imate vise stanica u blizini?
Može i to, izabereš stanicu, imaš mogućnost i da se krećeš po mapi i biraš stanice (to npr nije moglo kod BusPlusa) ali, nepraktično napravljeno.



I da, jedna stvar koju su uradili isto kao BusPlus - brojevi stanica su samo slepački prepisani (nekoliko stanica se zove "Brankov most", pa ti sam ustanovi koja je koja).

A i izgleda kao da će da padne u svakom trenutku, a stres test nije trajao ni tri sata od početka jutarnjeg špica prvog dana rada.
 
Sutra u 9.50 na N1 isprobavam novu Šapićevu aplikaciju za najavu dolaska GSP vozila koja kreće sa radom. Gledamo se
Gledao . Bus plus je bila intuintivnija i preciznija. Nadam se da će u hodu da srede ali kako sve rade, videćemo.

Послато са Pixel 6a помоћу Тапатока
 
Vrh