Šta je novo?

Najavljena privatizacija Telekoma

@hazard

svestan sam i ja šta je teorija, a šta realna politička ideja vodilja u Srbiji, ali samo govorim o prezentovanju razloga za prodaju Telekoma i da ako mi već političari poturaju tako "opravdane" razloge za prodaju onda i ja mogu da se napravim lud i zanemarim činjenicu da je ovo Srbija i da je ideja o profesionalnom menadžmentu (ili neka druga, a koja ne podrazumeva prodaju) moguća.

Jednostavno nemam toliko nizak IQ da me vlast može ubediti da je JEDINI način da Telekom opstane na tržištu njegova prodaja.
 
Ja mislim da prodaja ne bi bila jedina opcija, kada bi se Telekomu garantovao monopol još dugo. Ali, sva je prilika da monopol klizi, a u uslovima slobodne konkurencije (potpuno slobodne, da se razumemo) Telekom može samo u brzinsko smanjivanje profita, kasnije stagnaciju i na posletku verovatno u gubitke, što ne odgovara nikome, najmanje državi.

Zato mislim da je prodaja, uzev u obzir sve okolnosti, jedino moguće rešenje.
 
Telekomunikacije su jedan od najvecih izvora prihoda, oblast gde ce profita uvek biti, jer je najveci suficit, odnosno odnos troskova i prihoda( a pogotovo mobilna telefonija).
Mreza je jedino u sta se ulaze novac, telekomunikacije ne zavise od vremenskih prilika, cene nafte, razvoja putne infrastrukture, pada privrede i ko zna cega sve ne. Ljudi ce telefonirati, pa ce telefonirati.
Jedini razlog zbog cega se prodaje telekom je popunjavanje drzavne kase, a mnogo me potseca na samrtni grc jednog pileta....
 
haha, evo i "management" (jbt!) Telekoma priznaje da u uslovima slobodne konkurencije nemaju šanse... a do skoro svaki interview nekoga iz tog "managementa" je obilovao bahaćenjem kako oni jedva čekaju konkurenciju i da je ona vrlo poželjna za Telekom...

majko mila, koja je to ekipa u triagonali vlast-telekom-sindikati...

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=03&dd=25&nav_id=420056

citat:
Inače, ideja za prodaju 40 odsto srpske telekomunikacione kompanije stigla je od menadžmenta kompanije Telekom Srbija koji je procenio da na srednji rok neće biti u mogućnosti da finansijski, kadrovski i tehnološki odgovori na razvojne izazove konkurencije i da je potrebno napraviti strateško partnerstvo sa nekom od vodećih svetskih kompanija iz oblasti telekomunikacija.
 
kazu da ceo telekom vredi 3.5 milijarde

evo i komentara sa vesti koju prenosim

Buduci da je privatizacija Telekoma u Makedoniji zavrsena pre desetak godina, mislim da vam makedonsko iskustvo moze posluziti kao putokaz kako ne treba raditi. Makedonski Telekom je prodat madjarskom Matav-u, koji je bio samo cerka-firma Dojce Telkoma, koja je u prve godine nakon privatizacije trebala da uradi prljave poslove, a da se ugled Dojce Telekoma ne ukalja. Za direktora je postavljen Madjar Atila Senedi, koji je uspeo da iznese iz Makedonije vise stotina miliona evra. Revizija je utvrdila da je sklapao fiktivne dogovore o konsalting uslugama sa nekim nepostojecim firmama iz Kipra. Na fakturama im je uplacivao milionske sume u stranim bankama i jasno je bilo da je to samo elegantan nacin da se profit od kompanije iznese izvan Makedonije. Makedoncka policija je pokrenula Interpolovu poternicu jer je nelegalno izneo oko pola milijarde evra od Telekoma, ali do dana danasnjeg ne moze se locirati gde je. Spominje se da se krije i ima zastitu u Srbiji. Kad je Madjat Telekom bio potpuno diskreditovan u Makedoniji doslo je do rebrendiranje i Telekom je promenio ime u T-Mobile i T-Home kao poznati brendovi Dojce Telekoma. Iskustvo u prvim godinama privatizacije su bila traumaticna za makedonske gradjane-jer je na trzistu mobilne, i jos vise godina na fiksnom trzistu postojao monopol Telekoma. Impulsi su do neba poskupeli preko noci, i ta je kompanija postala ubedljivo najomrazenija medju gradjanima Makedonije, a agresivna marketinska i PR kampanja Telekoma se dozivljavala kao provokacija i izazivanje nervoze kod gradjane. Danas je, na srecu, situacija stabilizovana-jer imamo oko 5-6 fiksnih i 3 mobilna operatera, tako da je i profit Dojce Telekoma svake godine sve manji, iako su jos uvek glavni igraci. Ono sto je makedonska vlada pogresila prilikom prodaje Telekoma je to sto je novom kupcu prodala i prenosnu mrezu, sto u startu daje prednost T-Home da diktira cene fiksnih impulsa, prilikom interkonekciskog povezivanja sa drugim fiksnim operaterima. Zato danas imate situaciju kada zovete unutar mreze T-Home da vas kosta 1 denar minut, a kada zovete nekog fiksnog operatera kablovske televizije kosta vas 4 denara. Preporucio bih vam, da po nijednu cenu ne favorizojute Nemce, jer su se strasno nadmeno i kriminalno poneli u Makedoniji, tako da bolje da probate srecu sa Francuzima. Kad se vidi u sta su se sve Nemci upetljali sa VAC-om u Srbiji, jasno postaje da su oni gori Balkanci i od nas samih kad je u pitanju da na lak nacin dodju do profita, ne prezajuci i kriminalno da se ponesu.
 
Makedonija ima 5-6 fiksnih operatera :bash: a mi smo velikodusno raspisali tender za jednog. I to kakav tender.

I da, naravno da je lose da privatnoj firmi das monopol...privatni monopol gori je od drzavnog u ogromnoj vecini slucajeva.

Ako budu prodavali samo 40% na tenderu...tako da to bude samo interesantno DTu...bice to jos jedna 'namestaljka' losa po sve nas. Od 100% drzavnog preduzeca jos manje volim te varijante gde je drzava manjinski vlasnik...jer DT kao vecinski vlasnik hoce gurati da Telekom bude profitabilan, ali ce takodje vrsiti pritiske na Vladu (mozda i preko nemacke ambasade) da Telekom bude povlascen. Zato kazem, IPO na beogradskoj berzi i sve akcije ponuditi na prodaju...
 
Продаје се 40% који су у државном власништву. На тржишту ће се наћи и 15% акција у власништву грађана, као и 12% који припадају запосленима и пензионерима. Онај ко је истински заинтересован може доћи у посед 2/3 акција.

Доласком најпре Теленора, а касније и других фиксних оператера, заувек се губи монополистичка позиција Телекома (што је и европска обавеза Србије) и он никада неће имати већу вредност од садашње. 3 и по милијарде евра делује реално, што значи да би за 40% могло да се добије око 1,6 милијарди (+ милијарда грађанима), што је отприлике 10 годишњих профита. С тим што би држава и даље поседовала 13% Телекома. Ако би се трансакција одвијала у овим оквирима, чини се да би то био добар посао.
 
Nego...izgleda da je Deutsche Telekom / T-mobile vec uzeo srpski domen:

www.t-com.rs

(ne znam jel novo ili stoji od ranije, ali sigurno nesto znaci..)
 
zanimljivo, evo šta kaže whois

Name t-com.rs.
Status Aktivan
Registration Date 09.04.2008
Modification Date 06.07.2009
Expiration Date 09.04.2010
 
sizif":1pir9rxt je napisao(la):
Продаје се 40% који су у државном власништву. На тржишту ће се наћи и 15% акција у власништву грађана, као и 12% који припадају запосленима и пензионерима. Онај ко је истински заинтересован може доћи у посед 2/3 акција.

Доласком најпре Теленора, а касније и других фиксних оператера, заувек се губи монополистичка позиција Телекома (што је и европска обавеза Србије) и он никада неће имати већу вредност од садашње. 3 и по милијарде евра делује реално, што значи да би за 40% могло да се добије око 1,6 милијарди (+ милијарда грађанима), што је отприлике 10 годишњих профита. С тим што би држава и даље поседовала 13% Телекома. Ако би се трансакција одвијала у овим оквирима, чини се да би то био добар посао.
Zasto se onda cuva tih 13%, ako vrednost nikad nece biti veca?
 
Da, nejasno je zašto baš 40% ide na prodaju.

Možda, da izgleda manje providno da se favorizuje DT.

DT, ako kupi TS, biće vlasnik 60% Telekoma. Država je tako mogla da ponudi i 31% na prodaju, ako bi već favorizovala DT. Kažem, možda su stavili 40% onako, jer lepo izgleda i navodno ne favorizuje nikoga... mada mi je najrealnije da je neko u vladi paušalno lupio i eto prodaćemo toliko.

Ako ne bude kupac DT, onda imamo sittuaciju najbolju po građane, bar mi se tako čini, jer će DT sa tada 20% i novi kupac sa 40% ući u veliku bitku za preostali deo do kontrolnog paketa, a taj deo treba kupiti od građana. Ne verujem da će država ići odmah i sa tih svojih preostalih 13% na tržište.

Priznajem da mi nije jasno zašto država ostavlja tih 13%? Ne verujem da će imati zlatnu akciju u ruci, mada neke državne telekomunikacione kompanije u svetu koje su prodate i gde je državi ostalo manje od 50,000....1 % vlasništva imaju tu opciju.

U svakom slučaju biće zanimljiv naredni period u vezi sa ovim slučajem.
 
Niti ce cena Telekoma biti realna, niti ce to biti dobro za gradjane i Srbiju, ovo je ocajan potez korumpirane vlade koja je dala sebi neogranicenu moc . Jos pre nego sto je raspisan tender se zna i ko ce kupiti i za koliko, sve je uradjeno bez javne rasprave, u ovoj vladi ne postoji vise niko ko bi to mogao da spreci, niti se cuje glas naroda. Odluka je objavljena jos pre nego sto je vlada zasedala i raspravlja o tome. Na tv se ne cuju ozbiljne analize, ministar ekonomije nije znao da se spremala svetska kriza, i onda kada je nastupila smatra da je nas izlaz povecanje potrosnje,guverner vec ocajan daje ostavku da ne bi ucestvovao u katastrofalnom padu koji nam se sprema , a Tadic, Cvetkovic, Dacic I Dinkc su se dogovorili gde ce pare otici, zamislite drzavne sluzbenike,izabrane na izborima, u demokratskoj zemlji, gde je vlast promenljiva, da odlucuju I potpisuju sporazum, da ovaj novac nece otici u njihove i dzepove njihove klike i nece ga ubaciti u javnu potrosnju. Zamislite tu drskost I javasluk, vlast vise nema nikakvih skrupula. Pred nosom nam otimaju milijarde, a niko ne reaguje.
Isto tako mi u svakodnevnim problemima cesto ne vidimo siru sliku, ova prodaja je direktno vracanje Srbije unazad, da ironija bude veca, jos nije stigla ni da se ozbiljno pokrene. Svaka drzava ima svoj dugogodisnji nacionalni plan, koji podrazumeva sve aspekte razvoja I napretka, mi ocigledno nemamo.
A sada su nam dali zadatak da razmisljamo o procentima I o tome koliko ce nase akcije vredeti, to je smesno.
Za nekoliko meseci kad shvatimo sta se desava, bice kasno. Besmisleno je raspravljati o detaljima, Telekom tesko da ima odgovorne upravitelje i ima mnogo strukturnih problema, sasvim slucajno znam kako tamo stvari funkcionisu, ali to su strukturni problem koji se daju resiti, ako moze da ih resi Nemac, mozemo i mi. Otvoriti trziste za druge provajdere, napraviti zdravu konkurenciju i ubaciti Telekom u trzisnu borbu je savrseno dobar pocetak, pa ce i internet da pojeftini. Tek onda bi svima bilo u interesu da Telekom dobro posluje, i ne kupuje Nemac Telekom zato sto ce posle otvaranja trzista biti gubitas, cak i tada on ce donositi novac.
Niko ne kolje prase zbog dve snicle.
Tesko da ova prodaja ima dugogodisnju korist za gradjane, I svima je jasno da tesko da je to resenje na duge staze, pa cak I sto se tice cene interneta I telefona, ali sigurno ce profitirati oni koji kupuju I ova sacica kriminalaca koji su vec sredili prodaju.
Mozda se sve ovo i jos mnogo toga moze nazvati zanimljivim.
 
Novac od "Telekoma" za nove puteve
26. mart 2010. | 01:08 | Izvor: Blic Beograd

5335991974ba8beebe79d5993181029_450x359.jpg

Država namerava da od prodaje "Telekoma" potroši milijardu i po evra na šest novih puteva u Srbiji, koji bi po kvalitetu bili u rangu autoputa, saznaje "Blic".


Cilj je da gradnja tih putnih pravaca počne sredinom 2011. Putevi bi imali sa svake strane po dve trake i mesta za zaustavljanje. Najveći projekat bi trebalo da predstavlja gradnja puta Pojate - Preljina u dužini od 109,6 kilometara, kojim bi bio formiran takozvani šumadijski prsten. Novi put bio bi i Paraćin-Zaječar u dužini od 82 kilometra.

Među novim putevima je i onaj od koridora 10 do Požarevca u dužini od oko 10 kilometara, zatim deonica Šabac - Ruma u dužini od 40 kilometara, deonica Pančevo - Vršac - rumunska granica, put od Niša do Prokuplja dug 26 kilometara.

Za deonice Paraćin - Zaječar biće potrebno uraditi kompletnu dokumentaciju kao i za put Niš - Prokuplje, a najveći problem biće nedostatak planova, idejnih i glavnih projekata, kao i eksproprijacija zemljišta.

Svi ti poslovi morali bi da se završe do sredine 2011. godine kako bi se počelo sa gradnjom navedenih šest puteva. "Zbog brzine, u celu stvar moraće da se uključe i strane projektantske kuće jer ima previše posla", kaže izvor lista iz Vlade.

Sagovornik koji je imao uvid u nacionalnu strategiju putnih pravaca Srbije, kaže da je "Ideja da se deo novca od prodaje ’Telekoma’ potroši na infrastrukturu i tako podignu kapaciteti regiona, naročito siromašnijih poput istočne Srbije’.
Izvor: B-92
 
Prosto ne mogu da verujem da je kampanja vlasti uspela da prodje bey ikakvog jaceg otpora. Ode jos jedna milijarda u nepovrat.
 
Dakle trosimo na kupovanje glasova pardon puteve. Za deo od te milijarde mogli bi da zavrse obilaznicu i rese mozda najveci saobracajni problem Srbije - jer to nije samo problem Beograda.
 
Можете да пишете шта хоћете, ја сам сигуран да Телеком у власништву српске државе никада неће више вредети.

Претпоставимо да неким случајем политичари послушају "глас народа", т.ј. Спејс Каубоја, Шмексија и Вучка, па одустану од продаје 40% Телекома за цца. 1,6 милијарди евра. И кроз три-четири године, због непостојања капитала који би се уложио како би МТС одржавао конкурентност са великим играчима, фирма престане да доноси профит (не заборавите, нема више монопола фиксне којим су пеглане рупе, нема више монопола на интернет везе). Вредност компаније драстично падне, Шмекси, Каубој и Вучко у међувремену магистрирају и оду у бели свет, а ми који би да останемо се ухватимо за Ђоку. Нит' пара, нит' путева.


@хазард

Коридор 10 је већ покривен међународним кредитима. И обилазница.
 
I zato hajde da trosimo pare jos umesto da se razduzujemo! Divno :rolleyes:
 
Ali pazite jos i ovo, cak i da je prodaja Telekoma jedina opcija, a sigurno da nije, postoji mnogo bolji nacin da se to uradi.
Zamislite kad se jos uvek ne zna ni sta je zapravo imovina Telekoma i da je savrseno moguce podeliti Telekom u delove i tako ga prodavati. Znaci Telekom ima svoje delove, fiksnu telefoniju, mobilnu telefoniju, internet i kao najvaznije svoju infrastrukturu (oticke kanale), tu infrastrukturu koriste i drugi operateri i to dobro placaju. Ovakva prodaja daje sve, zasto bi se to radilo kad se moze prodati samo fiksna telefoniija ili samo mobilna a da se sacuva infrastruktura koju ce drzava davati na koriscenje svim provajderima i time onemoguciti malverzacije jednog preduzeca, da ne pljacka i da korisnici zaista dobiju adekvatnu uslugu sa adekvatnim cenama. Tako bi ova bedna vlada (ovo je suvise blaga rec) dobila novac, pa da vidimo sta ce uraditi sa tim, a ipak zadrzala kontrolu nad poslovanjem telekomunikaconih firmi i osigurala kako gradjane tako i drzavu. Posle svega toga, ako je preko potrebno, prodati jos nesto, a opet kazem jos smo daleko od toga.
Problem je sto se sve ovo radi navrat-nanos, usred najvece krize ti prodajes jednu od najvrednijih stvari koje imas, bez prave procene nego onako otprilike (znate ono cenim ga sa jednim okom), kupcima si vec javio svoju cenu (pardon, jednom jedinom), i time onemogucio pravu trku na tenderu. Vest je jednostavno objavljena i tu se zavrsava cela prica.
Pa od ovoga svega ne moze da ispadne nista dobro, toliko je sve sumnjivo, neprofesionalno a iznad svega neodgovorno, i zna se kome se to na kraju obije o glavu.
 
sizif":2zwth45u je napisao(la):
Можете да пишете шта хоћете, ја сам сигуран да Телеком у власништву српске државе никада неће више вредети.

Претпоставимо да неким случајем политичари послушају "глас народа", т.ј. Спејс Каубоја, Шмексија и Вучка, па одустану од продаје 40% Телекома за цца. 1,6 милијарди евра. И кроз три-четири године, због непостојања капитала који би се уложио како би МТС одржавао конкурентност са великим играчима, фирма престане да доноси профит (не заборавите, нема више монопола фиксне којим су пеглане рупе, нема више монопола на интернет везе). Вредност компаније драстично падне, Шмекси, Каубој и Вучко у међувремену магистрирају и оду у бели свет, а ми који би да останемо се ухватимо за Ђоку. Нит' пара, нит' путева.


@хазард

Коридор 10 је већ покривен међународним кредитима. И обилазница.
+1
 
sizif":zlf8s2oj je napisao(la):
Можете да пишете шта хоћете, ја сам сигуран да Телеком у власништву српске државе никада неће више вредети.

Претпоставимо да неким случајем политичари послушају "глас народа", т.ј. Спејс Каубоја, Шмексија и Вучка, па одустану од продаје 40% Телекома за цца. 1,6 милијарди евра. И кроз три-четири године, због непостојања капитала који би се уложио како би МТС одржавао конкурентност са великим играчима, фирма престане да доноси профит (не заборавите, нема више монопола фиксне којим су пеглане рупе, нема више монопола на интернет везе). Вредност компаније драстично падне, Шмекси, Каубој и Вучко у међувремену магистрирају и оду у бели свет, а ми који би да останемо се ухватимо за Ђоку. Нит' пара, нит' путева.

.
Svaka cast care,slazem se!

Da razjasnim,ja sam za prodaju,nego znam gde ce novci da zavrse kao i do sada u crnoj rupi zvanoj provizije politicara.
 
@sizif

ajde deder ti pročitaj šta je shmeksi napisao o pribavljanju kapitala za buduće investicije Telekoma pa mi onda spočitavaj gore pomenute stvari.

Ne želim da vlast od mene pravi mungosa i da treba da pristanem na ovakvu prodaju samo zato što su oni bili nesposobni da u prethodnih 9 godina pametno i pošteno raspolažu sa velikom svotom novca od privatizacije i iz raznoraznih kredita i donacija, a eto sad će odjednom sve da bude OK.
 
Znaci mi ne zelimo da prljavi korumpirani politicari prodaju Telekom, vec zelimo da prljavi pokvareni politicari nastavljaju da upravljaju njime :D

Nemam nista protiv prodaje. Naprotiv, drago bi mi bilo da novac od privatizacije zaista ode u infrastrukturu i jedino me je strah da do toga ne dodje, vec da kinta ode u potrosnju.
 
sizif":2xto0rzs je napisao(la):
Коридор 10 је већ покривен међународним кредитима. И обилазница.
Za Telekom ne znam ali obilaznica (sektor 5 i6 ) 100% nije pokrivena nikakvim kreditom ni budžetom. Zatim za deo koridora 10 trebali su dati Grci 100 mil. eura a sad ništa od toga, zatim za jedan deo tek treba da potpišemo sa EIB-om oko 300 mil. eura. Kamo sreće da je sve pokriveno kao što priča drug Mrka.
 
Vrh