Ova tema ima 313 strana, ne vidim razloga da se ovaj deo diskusije izbacuje, mogao bih da vam iznesem identican slucaj vezan za izgradnju Mosta na Adi, gde ne stub, vec prakticno cela grandiozna konstrukcija mosta ostavlja sa svoje desne strane gledano iz pravca Novog Beograda nekoliko kuca, legalnih, na udaljenosti od 30-40 metara od same petlje na novobeogradskoj strani, koja je sira od mosta jer se racva levo i desno i izgleda sa aspekta nuznog stanovanja u blizini - zastrasujuce. Nisam hteo time da opterecujem temu.
Drugo, isti problem je postaojao i kod izgradnje Brankovog mosta, gde su sa leve i desne strane ostale stambene zgrade, koje su takodje trazile iseljenje i eksproprijaciju. To je vec veciti problem, koji cesto dobija Grad Beograd jer je jaci i vestiji. A vezano za opservaciju MarkaBg, kljuc cele price je u neangazovanju ili nesavetovanju sa advokatom. NIje da se namecem sad kao neka velicina, ali verujte mi iz prakse sve vise vidim da najveci problemi dolaze zbog nespremnosti ljudi da odmah angazuju advokata. Tome su dosta krivi i advokati, a ko ne i dominantno krivi, jer su svojim ponasanjem dranja koze ljudima, koriscenja njihove nesrece za licno bogacenje, manipulacijama, lazima i foliranjem, omrzli ljudima predmetnu profesiju, pa ljudi beze od nas kao od kuge. Na kraju ipak dodju, ali je problem drasticno uvecan, jer se odigralo nekoliko koraka ili radnji, koji sada neciju pravnu poziciju znantno otezavaju. Recimo u ovom slucaju kod Zore. Oni imaju rok od dve godine od donosenja resenja o eksproprijaciji tog dela zemljista preko koga ide nadvoznjak da nadleznom opstinskom organu koji je doneo resenje podnesu zahtev po cl 10 Zakona o eksproprijaciji da im se izuzme i ostatak. Ali je to sada poseban postupak, sa mnogo manjim izgledima za uspeh od prethodnog, jer prvo sad treba ubediti opstinu da donese resenje, mora se uraditi ozbiljno vestacenje koje je skupo, pa sledi zalba, pa njeno resavanje od 6 meseci do godinu dana u Ministarstvu finansija, pa upravni spor pred Upravnim sudom i njegovo resavanje od godinu dana, pa ako Bog da srece za dve godine da se zavrsi postupak. Opet sa neizvesnim ishodom. A mogli su da nateraju Opstinu da jedinstvenim resenjem odluci i o njihovom zahtevu za izuzimanje ostatka, zajedno sa zahtevom za izuzimanje koji je podnela Direkcija. Pa da se oni zale, pa da oni sprecavaju eksprorijaciju i ovog prvog dela, pa time da pokazu ozbiljnost Direkciji, pa bi mozda Direkcija sama zbog zurbe popustila i izuzela sve, samo da joj se ne zale na resenja i vode eventualno upravni spor.
Navescu jos jedan primer sa Savskog nasipa, to je naselje koje je skoro komplet raseljeno, preko koga ide novobeogradaska petlja, cije slike svakodnevno gledamo na ovoj temi. Javlja se covek koji je uredno raseljen i pocinje pricu: E meni su dali tvoj telefon, kazu da ti mozes da zavrsis neke stvari oko ove eksproprijacije, vidi, mene su zestoko zaj***, ja nisam dobio nista u odnosu na druge, a imao sam 200 kvadrata, i tako dalje... Ja kazem: cekaj malo, sta si imao? Pa imao sam 5 ari zemljista i kucu i radionicu i on nastavlja sad dalje da burgija, ja ga opet prekidam, cekaj jesu ti platili zemljiste? Ma nisu mi nista platili. Pa jesi dobio stanove? Ma jesam, ali vidi, oni su mene>..... Ja kazem: cekaj malo, koliko si stanova dobio i gde? Pa dobio sam 4 stana dva u Vojvodjanskoj i dva u Denkovoj basti (lokacija je tamo sasvim u redu, cak bih je pohvalio ko nije video). Koje kvadrature? Pa oko 210 kvdrata ukupno. Pa sta sad? Pa jedan sam dao sinu drugi cerki, treci je uzela zena i meni ostao samo jedan, a treba da ga doplatim jer sam trazio 8 kvadrata vise i tako dalje. I da ne duzim dalje taj razgovor, sustina je u sledecem: covek je imao 5 ari zemljista koje su mu uredno obracunali po 400 evra 1 kvm ukupno 200.000 evra. Imao je jednu legalnu kucu od 37 kvadrata, koju je nelegalno dogradio do 100 kvm, i nelegalno je sagradio radionicu od 100 kvadrata koju on zove poslovni prostor. Oni su mu to nelegalno i staru legalnu kucu u jako losem stanju obracunali jos 120.000 evra i dali mu 4 stana neto kvadrature 210 kvm po porsenoj ceni od oko 1.500 evra za 1 kvm. I sad on: Ali znas moja zena sa kojom sam razveden je dobila tu pored stan na koriscenje, pa ima pravo otkupa po onoj socijalnoj ceni od 300 evra za 1 kvm stana, a ja nisam i sve tako neko ludiranje, i ja mu lepo kazem: vece je zlo za tebe da prihvatim da te zastupam, nego da ne prihvatim, jer neces nista dobiti, a moraces da mi platis. Hvala lepo do vidjenja.
Hocu da vam kazem koliko su ljudi u takvim situacijama cudni. Po meni je ovo veoma korektan primer isplate trzisne protivvrednosti za oduzetu imovinu, pogotovo sto je pitanje zemljista na Savskom nasipu bilo vrlo problematicno jer je svo bilo oduzeto i placeno pre 40 godina, ali se Direkcija tj Grad Beograd nisu uknjizili zbog lenjosti i aljkavosti, pa su ljudi koji su dobili naknadu za tako oduzeto zemljiste (tada za brodogradiliste) ponovo ga prodali drugim licima i mnogi tj vecina tih kupaca se uknjizila, te je Direkcija bila matirana i morala da plati ogroman deo zemljista ponovo. Sad ovaj covek mozga sta je dobio Mile, sta je dobio Zile, a ne vidi da je on dobio potpuno pravicnu naknadu, cak i vise nego sto je trebao da dobije po zakonu, jer je imao pravo samo na 37 ruiniranih kvadrata stare kuce koji ne vrede ni 25.000 evra.
Da ne gusim dalje, vec sam smorio verovatno i Boga-oca.