Da, jedino što je sve što postoji u savremenom svetu došlo od njih, pa su čak i alpsko skijanje u Švajcarskoj ustanovili - Britanci.
Smara više taj kominternovski nacional-šovinizam.
Čerčil je car, Broza su doveli Sovjeti. Duga iz osamdesetih je glasilo Udbe, kao i Informer.
Uostalom, ova tema je fudbalska, a to sigurno nije došlo iz drevne Kine i Indije.
Ja koliko znam, pavijanisanje a i komercijalizacija fudbala potekli su iz Engleske. Tamo negde 1960ih, kad se nakotilo previše primitivne radničke klase ljute što su oni i njihovi preci stotinama godina rmbačili i umirali gradeći Titanike i Olimpike za aristokratiju a ovi im se ''zahvaljivali'' šaljući ih u rat. I onda kad je počela da raste ta svest, kad je stasala radnička marva iz UK rođena posle WW2, sav taj bes i pavijanisanje kanalisali su, između ostalog, u fudbal. Jer kao i svi drugi navijači i fanatici, sem posla, nisu imali ništa drugo u životu. Pa su od fudbala i klubova sebi napravili novu religiju, novo društvo, novi smisao života... Jer da nisu imali taj fudbal i pivčugu tih sumornih 1960ih i 1970ih, jedino što bi preostalo nekom propalitetu u Liverpulu, Belfastu ili slum-ovima Londona bi bilo da se rokne kad vidi gde i kako živi. Pa su onda napravili sebi smisao postojanja od usranog jurenja za loptom.
Onda su posle druge zemlje videle snagu i potencijal tog primitivizma, ali fanatičnog primitivizma, i prekopirali recepte na svoje propalitete i svoje ''klubove''.
Tako je bilo i ovde 80ih, i sa crveno-belom, i crno-belom, i plavo-belom i sa svim drugim fudbalskim govnarijama od uprava. Sve su to posle postale privatne vojske.
I Вожд je u pravu, pored huliganske degeneracije, (preterana) komercijalizacija sportova jeste potekla iz Britanije i SAD. Zato ni ne pratim većinu tih njesra. Radije biram da odigram nešto od toga, nego da pratim i gledam. Radije ću sa ortacima da uzmem i odigram nešto s loptom, pa makar ispao kao slon u staklarskoj radnji, nego da gledam taj sport na TVu ili stadionu. J' mi se baš hoće li ove godine titulu ovog i onog kupa odneti Arsenal naspram prošle gde je bio, bm li ga, Juventus, lupam... A ako i gledam nešto od sportova, više cenim kad vidim dobar ulični fudbal, basket ili street hokej meč, nego neke tamo dopingovane iskomercijalizovane izreklamirane isfurane NBAove, NFL, UEFA i slične papazjanije za hipnotisanje širokih narodnih masa bez pametnijih posla u životu.
Mnogo više i pomnije pratim međunarodnu utakmicu geopolitike. Od koje mi bukvalno zavisi deo sudbine, na 100 raznih načina. I dok se u svetu svi ježe kad vide krize koje su nam se nagomilale, a uz to se neki pribojavaju i Trećeg svetskog rata, naprdne budаle misle da ono što je najpotrebnije narodu u ovim momentima je - praćenje nameštenih isfuranih utakmica na novom, preskupom i precenjenom stadionu. Ali dobro. Očigledno ovaca i dalje ima više nego dovoljno, čim se to postavlja kao prioritetni projekat i izdatak...