Све ок, осим чињенице да од 2007. имамо бар 6 лгбт победника: Марија, Кончита, Лорен (2 победе), Данкан Лоренс, и Манескин (неки чланови су геј).
Hvala na ispravci, za Loreen nisam bio svestan da je bi. Ali oni, osim Končite, nisu pobedili jer su gej ili nešto u tom spektru, nego zbog svojih pesama. Pa i za Končitu se možemo složiti da je pesma grandiozna i da je dobro izvela, iako je pojava sigurno pomogla u glasanju. I na kraju, pesme koje pobede su u većini slučajeva odlične pesme, uz par izuzetaka (tipa Azerbejdžan 2011., kao neki glitch u matriksu).
Hoću reći da ljudi previše misle da seksualno opredeljenje utiče na to ko je pobednik i šta dobro prolazi. Koliko god ljudi smatrali da je takmičenje površno, pobednici su u najvećem broju slučajeva zaista kvalitetne pesme ili hitovi, ali i u tih 35+ pesama uvek svake godine bude i par hitova i izuzetno kvalitetnih pesama - bez obzira na poreklo, naciju, seksualnost, izgled, godine (osim ono za Ukrajinu, što je baš, bar meni, bilo pogubno za takmičenje). Sve je to zabava, šou i tako treba da se posmatra. A ne iz ugla da uvek mora ozbiljan kvalitet, da se tu kmeči zbog nekakve nepravde jer ovo ili ono. Meni je Evrovizija bukvalno jedan od vrhunaca godine, ta nedelja mi je kao da je vanredni događaj - i sve to zbog Marije. Čak i ona kad je pobedila, pa i kada je naredne godine bilo takmičenje u Beogradu, ja nisam shvatao veličinu tog događaja (jer sam bio relativno mlad). Ali me je onda fasciniralo i bio sam uvučen. Kada prođe evrovizijska nedelja, osećaj je kao kada se čovek sa odmora vrati na posao.
Ali onda ima nekih balvana koji to sve previše ozbiljno shvataju. A trenutno su mi najsmešniji ovi naši koji svake godine i za Beoviziju/PZE/Evroviziju viču da je to "satanistički, pederski" i slično, a eto ove godine toliko žustro žele da ide "njihova" pesma. Likovi kojih je sramota da priznaju da gledaju Evroviziju.
Uh odo ja sa pisanjem u skroz drugi kraj