Čim na nekom muralu stoji ''Naš voljeni Pirke '', pa zatim raspon godina 1990 - danas, i još ako je neka ''Zemunski klan'' ili ''Brigada'' poza, velike su šanse da je ili poginuo u obračunu sa policijom, ili u obračunu sa kriminalnom konkurencijom, ili da je pak u pitanju prosta saobraćajna nesreća i da možda i nije bio kriminalac. Ali u datim uslovima koje sam naveo, u 2/3 slučajeva se radi o ljudima koji su se mača latili, pa od mača i stradali. Ali ne onako viteški kao nekad, nego na moderan način, naravno.
Bio sam sa jednom devojkom kada je pročitala da su smaknuli onog Skoleta na Miljakovcu. Ja pre toga nisam bio ni čuo, ni za njega ni za njegovog oca. Ona u šoku, otkud ovo, dobro jeste mu otac bio takav, ali on je bio tako dobar de
ćko, trenirao kik boks, sportista, drugar pravi, dušica... Ja slušam i mislim se ''a šta si očekivala, da će da umre kao vatrogasac spašavajući nekog iz požara?
Hoće, malo morgen. Nego sam prećutao pošto je bila u šoku. Nadam se da je posle izvukla pouku iz toga (izgubili smo kontakt). Da se karma nekad ne završi samo na jednoj generaciji, nego se prelije i na druge. Ali nažalost, u Srbistanu ima mnogo pajsera koji vide heroje u takvim ljudima. A zato u parku skaču i viču ''Ko ne skačeeuuu taaj je Šiptaaar'' i ćuškaju poštenog radnog čoveka koji se vraća s posla i koji je za zemlju uradio više nego što će ovi za tri života, samo zato što se ne majmuniše sa njima.
Znam, zvučim previše emotivno trenutno i jesam skrenuo s teme. I staću ovde. Samo sam hteo da skrenem pažnju da nisu za džabe stereotipi i pretpostavke o tim smandrlj-geto muralima koji se divljački rade po nekim krajevima i posvećuju osobama sa, najblaže rečeno, upitnim moralnim kompasima i zaslugama za svoju zajednicu.
Slažem se sa tobom za Mladića, a i ovaj ''brat'' bi mogao više da se makne, pošto mi ga je puna kapa taman koliko i njegovih rivala na drugom kraju karte.
Poskidao bih sve murale posvećene kriminalcima i ratnim zločincima.
Mogao bi MUP uz saradnju sa Gradom da napravi veliku akciju čišćenja takvih murala uzduž i popreko. Da se reaguje na vreme, a ne kada postanemo (još veća i gora) favelčina od društva.