Šta je novo?

Murali Beograda

Nek pise sta hoce na adekvatnoj temi, vise smara ovo inacenje postavljanjem odavno nacrtanih murala koje smo svi vec videli, sto ovde, sto uzivo. Cak ni fotografije nisu nove.

Ako ces vec prijatelju da se bavis patkometrijom ovde, idi i fotografisi murale po gradu da vidimo kako danas izgledaju i uradi nesto korisno za forum. A i sebe.
 
Nek pise sta hoce na adekvatnoj temi, vise smara ovo inacenje postavljanjem odavno nacrtanih murala koje smo svi vec videli, sto ovde, sto uzivo. Cak ni fotografije nisu nove.
Imam mnogo fotografija raznih beogradskih murala na kompu, ali pre nego što ih postavljam uvek prvo proverim da li neka od njih već postoji na ovoj temi. Do sada nisam postovao nijedan mural čiju fotografiju je pre mene postovao neko drugi.
 
Pokreni se, slikaj ih sada.. Lepše je kad je nešto aktuelno...

@Bender Rodriguez, ne znam šta da mislim o većini tih ovekovečenih likova iz kraja, sem da nekad sigurno nije neki loši batica i krimos nego običan klinac, vidi se po godištu koje napišu da je mlad umro i to je po meni lepo sećanje kad se društvo koje je tad svakako i veće, čitav razred srednje škole se recimo angažuje da se uradi neki mural u sećanje na tog nekog na školi i sl... Tako da nemam u startu neprijatan osećaj na takve murale... Generalno kad vidiš da je neko mlad stradao, nije prijatan osećaj pa ma ko da je sem neki teški, raspali krimos...
 
Pokreni se, slikaj ih sada.. Lepše je kad je nešto aktuelno...

@Bender Rodriguez, ne znam šta da mislim o većini tih ovekovečenih likova iz kraja, sem da nekad sigurno nije neki loši batica i krimos nego običan klinac, vidi se po godištu koje napišu da je mlad umro i to je po meni lepo sećanje kad se društvo koje je tad svakako i veće, čitav razred srednje škole se recimo angažuje da se uradi neki mural u sećanje na tog nekog na školi i sl... Tako da nemam u startu neprijatan osećaj na takve murale... Generalno kad vidiš da je neko mlad stradao, nije prijatan osećaj pa ma ko da je sem neki teški, raspali krimos...
48007882301_b743199e35.jpg


"PUCAO NA POLICAJCE IZ DVA PIŠTOLJA" Ko je Luka Mišković, ubijen tokom policijske intervencije na Dorćolu​

U jednom momentu on je pobesneo, pretio konobaricama da će da ih pobije. Molili su ga da se smiri, ali on je pretio, pa su ga gazda i dečko iz obezbeđenja izbacili i pozvali policiju. Tada su za njima izašla i dva policajca koji su tu bili gosti. Posle sam čula da je taj dečko otišao negde i vratio se posle nekoliko minuta sa dva pištolja i počeo da puca na njih
- - -
Mišković je pucao u vlasnika kafane Šćekića i pogodio ga u rame.
- - -
Kako "Blic" saznaje, ubijeni Mišković odranije je poznat policiji. On je hapšen i osuđivan, zbog dilovanja droge, teških telesnih povreda, nasilničkog ponašanja, ali i zbog napada na policajce i pokušaja ubistva.

Kriminalna istorija ovog mladića prepuna je krivičnih dela, a dosta njih je, kako saznajemo, počinio sa tek navršenih 20 godina.

Takođe, ovo nije prvi put da je Mišković pravio probleme prilikom hapšenja. Tako je u maju 2010, kada je imao svega 20 godina, bio ranjen kada je potegao pištolj na policijsku patrolu.

Kako je "Blic" tada pisao, policija je pokušala da ga legitimiše nedaleko od parka Manjež, a on je umesto lične karte izvadio pištolj i uperio ga u pravcu policije. Jedan policajac je tada u znak upozorenja ispalio metak u vazduh, ali se mladić nije obazirao na to i odbacio oružje, već je pištolj i dalje držao uperen u policajca i njegovog kolegu.

U tom trenutku policajac je pucao u pravcu Miškovića i ranio ga u ruku u kojoj je držao pištolj.

Međutim, to je samo jedan deo kriminalne prošlosti ubijenog mladića. Dve godine nakon ranjavanja, Mišković je uhapšen zbog pokušaja ubistva Ognjena M. iz Podgorice. On je tada sa još dvojicom vršnjaka u oktobru 2012. godine, u parku na Kalemegdanu, pokušao iz zasede da ubije Ognjena i to sve zbog nesporazuma oko narkotika.

 
Ja kada kažem nešto, kažem zato što pouzdano znam o čemu pričam. Jedino nekad može da se kaže da moji primeri i iskustva nisu dovoljni za generalizaciju i reprezentaciju. DA jedna lasta ne čini proleće. Ali to ne znači da se ti o kojima pričam nisu desili i da ne znam o čemu govorim. O svemu o čemu pričam, trudim se da imam makar neko predznanje i neki kredibilan izvor. Ako već nije moje lično iskustvo.

Momak je bio psihopata, klasičan psihopata sa minimum ili bez ikakvih emocija, nasilan, divalj, opičen u glavu i kivan na sve redom. Kako je živeo, tako je i skončao.
A onda su klošari i propalice oko njega odlučili da mu oslikaju mural, jer je u njihovim opičenim glavama on bio heroj i anđeo, a zabole ih tooki za sve druge kojima je naneo zlo i za njihove porodice. Kao što je i njegovu majku i babu bolelo uvo odakle im svake nedelje mali Luka donosi butku para a zna se da ne radi nigde i da uvek nosi neki prašak sa sobom.


E takvima se danas podižu murali, spomenici, crteži, čitulje i slično... I murala o takvima je pun Beograd, pogotovu krajevi gde obitavaju anti-socijalne navijačke horde koje takve uzdižu u nebesa. A običan radni čovek se zapostavlja i ignoriše jer ko mu j' mater kad nije neko i nešto. Iako je običan radni čovek taj koji je uvek kroz istoriju nosio i nosiće na svojim leđima svako društvo, svaki napredak i svaku cenu i žrtvu koja se mora podneti, dok ovakve p**de drugima otimaju i brišu živote kako im se digne.

P.S.
Mural je rađen bez ikakvog konsultovanja sa ljudima koji žive u zgradi na kojoj je napravljen. Samo došli akademici sa kolima i sprejevima i zapišaše fasadu svojom kvazi-ikonom.
 
Poslednja izmena:
Čim na nekom muralu stoji ''Naš voljeni Pirke '', pa zatim raspon godina 1990 - danas, i još ako je neka ''Zemunski klan'' ili ''Brigada'' poza, velike su šanse da je ili poginuo u obračunu sa policijom, ili u obračunu sa kriminalnom konkurencijom, ili da je pak u pitanju prosta saobraćajna nesreća i da možda i nije bio kriminalac. Ali u datim uslovima koje sam naveo, u 2/3 slučajeva se radi o ljudima koji su se mača latili, pa od mača i stradali. Ali ne onako viteški kao nekad, nego na moderan način, naravno.

Bio sam sa jednom devojkom kada je pročitala da su smaknuli onog Skoleta na Miljakovcu. Ja pre toga nisam bio ni čuo, ni za njega ni za njegovog oca. Ona u šoku, otkud ovo, dobro jeste mu otac bio takav, ali on je bio tako dobar dećko, trenirao kik boks, sportista, drugar pravi, dušica... Ja slušam i mislim se ''a šta si očekivala, da će da umre kao vatrogasac spašavajući nekog iz požara? :rolleyes: Hoće, malo morgen. Nego sam prećutao pošto je bila u šoku. Nadam se da je posle izvukla pouku iz toga (izgubili smo kontakt). Da se karma nekad ne završi samo na jednoj generaciji, nego se prelije i na druge. Ali nažalost, u Srbistanu ima mnogo pajsera koji vide heroje u takvim ljudima. A zato u parku skaču i viču ''Ko ne skačeeuuu taaj je Šiptaaar'' i ćuškaju poštenog radnog čoveka koji se vraća s posla i koji je za zemlju uradio više nego što će ovi za tri života, samo zato što se ne majmuniše sa njima.


Znam, zvučim previše emotivno trenutno i jesam skrenuo s teme. I staću ovde. Samo sam hteo da skrenem pažnju da nisu za džabe stereotipi i pretpostavke o tim smandrlj-geto muralima koji se divljački rade po nekim krajevima i posvećuju osobama sa, najblaže rečeno, upitnim moralnim kompasima i zaslugama za svoju zajednicu.

Slažem se sa tobom za Mladića, a i ovaj ''brat'' bi mogao više da se makne, pošto mi ga je puna kapa taman koliko i njegovih rivala na drugom kraju karte.
Poskidao bih sve murale posvećene kriminalcima i ratnim zločincima.

Mogao bi MUP uz saradnju sa Gradom da napravi veliku akciju čišćenja takvih murala uzduž i popreko. Da se reaguje na vreme, a ne kada postanemo (još veća i gora) favelčina od društva.
 
Poslednja izmena:
Proguglaj šta je marihuana i kazaće ti se odgovor na tvoju kostataciju. @Beki pametan si isto kao i @Noki , tako da ne vidim zašto ne bi shvatili šta sam pisao, tj. šta pišem. Smatram vas za osobe kojima nije potrebno da se nešto bukvalno objašnjava, već da ste u stanju da razumete i napisano "između redova".​
 
Pa stvarno i dalje ne kapiram 🤣 Nije kao da inace imam problem sa tvojim postovima, ovo nisam skapirao, no, dobro.
 
Da li znaš šta je marihuana?
Da li vidiš šta si napisao kakvi murali isključivo smeju da budu po Beogradu, tj. trebalo da budu?
 
Da li znaš šta je marihuana?
Da li vidiš šta si napisao kakvi murali isključivo smeju da budu po Beogradu, tj. trebalo da budu?
U svakom slucaju, poenta je da ne moze da crta ko sta hoce.

Grad ili nek sam odredjuje i organizuje crtanje murala na pogodnim mestima ili nek gradjani traze zahtev i dobijaju dozvole ili oba.

A to za zahtevima i sta moze, a sta ne, nikada nece sve zadovoljiti, tako da nema murala ljudi i cao zdravo.

A ni marihuane kao nelegalne supstance. Sta god ja mislio licno o njoj, a ne mislim nesto preterano dobro.
 
Ovo se mora spreciti, odvratno je za gledanje

tumblr_pw8an9UWNu1tgdd9ao1_540.jpg



2752427_whatsapp-image-20211013-at-12.03.42_ff.jpg



A kad bi drzava imala muda ovima ovo da prekreci, oni bi pitali, a sto ne moze ovo, a moze ne znam ko. Onda bi ti trebao da objasnjavas da taj neko nije bio krimos kao ti njihovi, onda bi oni rekli da ni ovi nisu krimosi jer nisu bili pravosnazno osudjeni i tako mozemo u krug i nema druge nego da sve lepo zabranis.

Odrede se mesta gde moze da se crta, raspise se konkurs, umetnici oslikaju i toeto.
 
@Beki
Za početak ne promovisati po forumima i društvenim mrežama ovakve pajsere. Više se slažem sa stavom i onim što je @Bender Rodriguez pisao pre neki dan, nego sa stavom @Noki da nisu sve loši momci, već da ima i onih nedužno nastradalih ili su iz nekog drugog razloga koji nije kriminal, napustili ovaj svet.​
 
Pa o tome i pricam, sta cemo da organizujemo komisiju za odredjivanje ko je dobar momak? Nema nikome da se crta i pozz.

Zidovi ne sluze da se crta po njima, makar Rembrant ustao iz groba i oslikavao. Treba da se propise gde moze i samo tu da sme pod odredjenim pravilima.
 
Црна подлога, увек најгора на муралима.
 
Ovo postoji i na jednoj zgradi u Bulevaru Nikole Tesle, i to mi je zanimljivi koncept kako ljudi mogu lakše da se snađu koja je adresa. Meni je to numeracija zgrada i davanje naziva na NBG uvek bilo komplikovano za snalaženje, kada mi treba neki konkretan broj. Pogotovu što u ne malom broju slučajeva imamo da su zgrada do zgrade, a vode se na različitu ulicu / bulevar. Unutar nekih blokova imamo i po tri različita naziva ulica.​
 
A jeste sad, da nema ovih sto kao pecinski ljudi obelezavaju zidove, ne bi ni brojeve znali 🤣

Ovako se sredjuju uz dodatnu pomoc murala te krmace komunjarske, a ne da crta sta kome padne na pamet



Pre

49617109_509.jpg



Posle

Tartu_mural_street_art_bird.jpg




street_art_tour_tartu_2.jpg







Pre

IMG_20220912_224707.jpg



Posle

7d1ugkdyzin01.jpg
 
Vrh