Šta je novo?

Most Obrenovac-Surcin

Ima li novosti o toplovodu?
Moje misljenje da je to sigurno isplativo. Treba razlikovati razne interese, privatni kapital neće ući ako se ne mogu povratiti sredstva u nekom razumnom roku, ali državni interes je da smanji gasnu zavisnost i uvoz tako da čak i kad bi period povrata sredstava bio jako dug i tada bi imali interes da napravimo toplovod. U svakom slučaju treba iskoristiti tu toplu vodu, jer grejati Savu je suludo.

Pitacu sutra,nisam uspeo do sada.Inace sutra cu i slikati most jer mi je zadnji dan prakse,nece biti previse dobre fotke jer je most tesko pristupacan al nema veze,vazno je da su nove :)

vucko":1ql6tud7 je napisao(la):
Супер репортажа. Ваљда ће ускоро започети радове на мосту.

Ја сам и даље у дилеми ко је био у праву: Небојша Човић, за чијег су мандата постављени километри цевовода и урађен мост преко Саве, или покојни Ненад Богдановић који је читаву инвестицију прогласио промашеном. Некако ми није логично да је неисплативо довести огромне количине бесплатне вреле воде из свега двадесетак километара удаљених термоцентрала (не заборавимо да су у току тендери за изградњу још једног ТЕНТ-овог објекта), а да су исплативи вишекилометарски топловоди из топлана на све скупљи увозни гас и мазут.

Да о еколошком аспекту престанка изливања топле воде у Саву и не говоримо.

Мислим да би, уз притисак да напокон отпочну радови на путу Обреновац-Сурчин, требало паралелно активирати причу о рехабилитацији пројекта топловода који води из ТЕНТ-а ка Новом Београду.

Hvala sizife..Zanimljivo je sto se vidi na fotci da tu odmah pecaju ribolovci na 50tak metara nizvodno od mesta na kome izlazi topla voda iz TENT-a,zato nisam jeo one girice u menzi TENT-a :lol:

Salu na stranu,lep je most,a u veoma zalosnom je stanju,i zemljiste na putu do njega nekih 300 metara je manje vise mocvarno.Pokusao sam da se popnem na njega jer ima grafita na visini gde treba biti kolovoz ali to je ocigledno neko domisljeniji i hrabriji radio.Ja prosto nisam mogao uz tu kolicinu blate,ljige i jos kojecega da se uspentram.Uzgred receno kuca odmah pored mosta(na 2metra je od njega) ima neke prasice koje ocigledno pusta da se i brckaju po temeljima mosta, "miris" je neopisiv. :notok:

Sto se tice toplovoda evo sta sam saznao u TENTU : dvoje inzenjera masinstva(termoenergetika) kazu da je to veoma isplativa investicija ali da to ne odgovara Beogradskim elektranama jer bi imalo manje posla za njih pa bi se zatvorila verovatno toplana NBGD i doslo do otpustanja ljudi.

Dok njihov sef koji je zaduzen za kadrove ili sta god(ekonomista je bese) kaze da je to u potpunosti suluda i neisplativa investicija.

Mislim da je jasno ko je u pravu,strucni obicni ljudi ili lezilebovic koji je tu po stranackoj liniji i koji krade bogu dane i igra e-republik na poslu(video sam svojim ocima).

Za kraj da kazem da je Nebojsa Covic dr masinstva i da je covek strucan,siguran sam da je 100% u pravu.

P.S.Gledao sam emisiju svedok na sajtu rts-a od marta 2009 godine,tu Djilas pominje da ce most u Obrenovcu biti gotov do kraja godine i da ce sprovesti taj toplovod od Obrenovca do NBG-a,naravno od tada ni reci ni o jednom od ta dva projekta.Ocigledno most ceka izbore a toplovod sletanje marsovaca.

Bila je neka emisija na studiju b,naravno 100% propaganda,bejase ozegovic i cuckovic,i samo mlatise sa mostom preko ade i ovim u zemunu,dok ne zucnuse o ovome u Obrenovcu.To im je kec u rukavu ocigledno

Није ми јасно зашто би се затворила топлана на НБГД ако дође топловод из Обреновца. Оно је, колико знам, термоелектрана-топлана, а поред тога, та иста топлана је ту од памтивека, а у међувремену је свашта изграђено и у блоковима није баш најбоље грејање. :/

Жељко Јоветић, председник општине Обреновац
Сваке године све више Обреновчана

Како напредује изградња моста који ће спојити Обреновац и Сурчин?

Протокол је потписан пре две године, а ми и даље чекамо. Обезбеђене су дозволе за изградњу приступних саобраћајница са сурчинске и обреновачке стране и ту је све стало. Сремска газела, како је зову с оне стране Саве дугачка је 20 километара од којих је урађено средњих седам. И то сигурно није изграђено као споменик, него ће нечему да служи. Обале Обреновца и Сурчина биће премошћене када држава и град за то буду имали пара и када то буде приоритет. Широк седам метара овај мост ће у великој мери растеретити саобраћај од Београда до Шапца. А Обреновчани ће добити још једну драгоцену везу са центром престонице у који ће стизати за упола краће време него сада.

На улазу у Обреновац, чим се пређе Колубарски мост биће урађен кружни ток. Биће то мини-обилазница која ће растеретити саобраћај. Возила која само пролазе кроз град усмераваће на Тамнавски пут који је завршен.

Шта Обреновцу недостаје?

Добра саобраћајна веза са Београдом, на првом месту.

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Svake-godine-sve-vise-Obrenovcana.sr.html

Bla,bla truc truc...Grad nema para,jadan grad,buhu cry me a river...

Wile E. Coyote":7mg3g22p je napisao(la):
Није ми јасно зашто би се затворила топлана на НБГД ако дође топловод из Обреновца. Оно је, колико знам, термоелектрана-топлана, а поред тога, та иста топлана је ту од памтивека, а у међувремену је свашта изграђено и у блоковима није баш најбоље грејање. :/
Zato sto ponestaje gradjevinskih parcela. A moje je misljenje da toplana treba da leti odatle, jer zauzima jdnu od najlepsih obala NBg-a. Osim toga, prlja fasade ovima iz Belvila :lol:
Grejanje jeste lose, ali mozda ce se upravo to i resiti toplovodom iz Obrenovca, sta ga znas.

А Обреновчани ће добити још једну драгоцену везу са центром престонице у који ће стизати за упола краће време него сада.
Признајем, глуп сам, па не капирам да ће се уз прелазак два моста и пар километара дужим путем стизати дупло брже, чак и поред гужве код Сајма...

stf":f059pbco je napisao(la):
Wile E. Coyote":f059pbco je napisao(la):
Zato sto ponestaje gradjevinskih parcela. A moje je misljenje da toplana treba da leti odatle, jer zauzima jdnu od najlepsih obala NBg-a. Osim toga, prlja fasade ovima iz Belvila :lol:
Grejanje jeste lose, ali mozda ce se upravo to i resiti toplovodom iz Obrenovca, sta ga znas.
Taj toplovod je završena priča, svugde osim na Beobildu :)
Vidim da je nekima neshvatljivo, ali to je jedna od onih ideja koje plene svojom grandioznošću da bi se sakrila nerentbilnost. - kao npr kupovina Luke Bar. Jeste, strašno je to što se tolika energija izliva u Savu, ali isto tako, postoje i drugi načini da se ona korisno upotrebi (pričali smo već o tome).
I da, čak i da je taj toplovod izgrađen, ditribucija energije bi opet morala da ide iz toplane.

Slažem se za obalu kod toplane, ali tu toplana nije problem. Obala može da se uredi i da se napravi novi kej.
Na obali duž poteza od bloka 70a do Starog železničkog mosta se nalaze šljunkare, fabrike betona, skladišta građevinskih firmi....
Treba njih premestiti i nadam se da će se to desiti posle otvaranja Dvestojka na Adi (da prostite, malo eksperimentišem sa imenima),.

Kome je slabo grejanje, predlažem mu da uradi tzv "ispiranje radijarora" da se izbaci mulj i talog koji se u rebrima gomilao decenijama. Toplana šalje dovoljnu količinu energije, ali grejna tela - radijatori ne mogu da se zagreju i prenesu toplotu u prostorije zbog štroke koja se nataložila. Majstori koji rade po toplanama obično to rade privatno - ugrade ventile sa slavinama na poslednje rebro, za samo ispiranje namontiraju crevo, otvore ventil i rebra se pročiste pod pritiskom (najprostije objašnjeno). Naravno, ako nema gde da se sprovede crevo, radijator mora da se skida, a to već košta malo više.

Wile E. Coyote":3vrm76h6 je napisao(la):
Toplana na NBG je bila u planu da ostane i da pored distribucuje služi i za dogrevanje. Bogdanovićevi razlozi za prekidanje radova bili su osim političkih (projekat vlasti SPS) da je skupa investicija za koju treba preko 15 godina da bi postala isplativa. Prava stručna analiza nikad nije napravljena, a politika i besparica učinili su svoje.
I ko kaže da nismo lideri. Sada kad dogradimo još jedan blok u TENT-u postaćemo stvarno lideri u bacanju besplatne energije.

shumar":de63ahhl je napisao(la):
Toplana na NBG je bila u planu da ostane i da pored distribucuje služi i za dogrevanje. Bogdanovićevi razlozi za prekidanje radova bili su osim političkih (projekat vlasti SPS) da je skupa investicija za koju treba preko 15 godina da bi postala isplativa. Prava stručna analiza nikad nije napravljena, a politika i besparica učinili su svoje.
I ko kaže da nismo lideri. Sada kad dogradimo još jedan blok u TENT-u postaćemo stvarno lideri u bacanju besplatne energije.
Možda za 15 godina, možda ako se baš sve poklopi....sve imam neki osećaj da je '96 to počelo da se gradi na bum, da se na kvarno uhvati zamah i dogura do tačke posle koje nema povratka, a onda izborna krađa, počeli protesti itd, itd...

Samo zbog ispuštanja vode u Savu voleo bih da nam nezavisnu analizu urade npr - neki Norvežani, Finci...

Ma mora da ima neki pametan način da se ta voda iskoristi, npr za plastenike u blizini TE (nije moja ideja :) )

relja":3qvcii0v je napisao(la):
shumar":3qvcii0v je napisao(la):
Možda za 15 godina, možda ako se baš sve poklopi....sve imam neki osećaj da je '96 to počelo da se gradi na bum, da se na kvarno uhvati zamah i dogura do tačke posle koje nema povratka, a onda izborna krađa, počeli protesti itd, itd...

Samo zbog ispuštanja vode u Savu voleo bih da nam nezavisnu analizu urade npr - neki Norvežani, Finci...

Ma mora da ima neki pametan način da se ta voda iskoristi, npr za plastenike u blizini TE (nije moja ideja :) )
Počelo je da se gradi kad se uopšte nije postavljalo pitanje isplativosti jer smo bili pod sankcijama i tada je to bilo jedino sigurno snabdevanje koje Srbija kontroliše i u tom vremenu bili su u pravu jer sigurnost nabavke energije nema cenu. Pogotovo što su posle početne investicije troškovi održavanja mali a energija besplatna. Da ne govorimo o održavanju socijalnog mira gde su imali ogromne troškove za energente a ova energija je bila naša "naftna bušotina". Da je tada napravljeno danas nas ne bi zanimala cena gasa.

shumar":3i1e4r25 je napisao(la):
Počelo je da se gradi kad se uopšte nije postavljalo pitanje isplativosti jer smo bili pod sankcijama i tada je to bilo jedino sigurno snabdevanje koje Srbija kontroliše i u tom vremenu bili su u pravu jer sigurnost nabavke energije nema cenu. Pogotovo što su posle početne investicije troškovi održavanja mali a energija besplatna. Da ne govorimo o održavanju socijalnog mira gde su imali ogromne troškove za energente a ova energija je bila naša "naftna bušotina". Da je tada napravljeno danas nas ne bi zanimala cena gasa.
A i proizvodnja struje pod sankcijama je bila nedovoljna, i na remonte se čekalo do nakon 2000-te.

Ima još jedna stvar - šta raditi sa vrelom otpadnom vodom van grejne sezone? Rešenje bi bilo ekološko samo u periodu 15.oktobar-15.april....

Ma nek dovedu Nemce ili Norvežane da urade reviziju, muka mi je više od političara i njihovih pet-projekata.

relja":1l31j45b je napisao(la):
shumar":1l31j45b je napisao(la):
A i proizvodnja struje pod sankcijama je bila nedovoljna, i na remonte se čekalo do nakon 2000-te.

Ima još jedna stvar - šta raditi sa vrelom otpadnom vodom van grejne sezone? Rešenje bi bilo ekološko samo u periodu 15.oktobar-15.april....

Ma nek dovedu Nemce ili Norvežane da urade reviziju, muka mi je više od političara i njihovih pet-projekata.
Van grejne sezone ta topla voda bi se mogla koristiti za proizvodnju struje u toplani NBG, postoje razna rešenja ali najgore je prosipati u Savu. Slažem se da treba uraditi kompletnu analizu svega i tu toplu vodu iskoristiti na bilo kakav način. Najbolje je da to urade strane firme jer imaju iskustva u tome a i imunije su na politiku.

Šumar, do sada smo se dobro razumeli , ali moram da priznam da mi ovo poslednje nije jasno.
Odvoditi otpadnu toplu vodu od kotla i dogrevati je (ugljem, strujom?) na razdaljini od 30km (+/-) da bi se uvela u drugi kotao?
Da li u NBG toplani postoji generator? Zašto to ona ne raditi u Obrenovcu? Nisam termotehničar/energetičar, i nije me sramota da pitam....

Nisam ni ja stručan za energetiku, u prvom delu sam mislio ako se topla voda već dovede tamo da se naprave gasne turbine (gasna elektrana). Logično je lakše napraviti paru od tople vode pa leti proizvoditi struju. TENT-u je pretpostavljam ta voda višak ili je ne može iskoristiti iz nekog razloga, sad već počinjem da lupam gluposti :)

Ajd da dam komentar u vezi sa tim, pošto trenutno spremam usmeni ispit iz termodinamike koji je usko vezan za procese u termoelektranama. :)

U termoelektranama (i nuklearnim elektranama - princip je apsolutno isti za oba) je moguće iskoristiti toplu vodu nastalu nakon oduzimanja korisne energije u turbini. Taj proces se naziva rekuperacija i teorijski je moguće da se obavi beskonačan broj puta.

Međutim, u praksi, to povećava cenu koštanja dobijene energije sa svakom novom rekuperacijom. Sa trenutnom tehnologijom koja je dostupna u svetu, moguće je uraditi jedan ili dva procesa rekuperacije, a da to smanji cenu koštanja u odnosu na ciklus bez ijedne rekuperacije. Svaki sledeći pokušaj bi odneo mnogo više novca na izgradnju dodatnih postrojenja, nego što bi se dobilo energijom rekuperacije. I pri tom ne mislim na neki kratkoročni period, već na celokupno vreme ekspolatacije jedne elektrane. Izgradnja elektrane (ili bilo kog njenog dela) je užasno skupa rabota. :)

Prema tome, ubeđen sam da bi transport tople vode i njeno dogrevanje u Beogradu kako bi se od toga proizvodila električna energija bio ogroman finansijski gubitak, pa se sigurno o tome i ne razmišlja.

Edit: sad tek vidim da je ovo bio offtopic, ali mi žao da brišem svoj najduži post na ovom forumu. :/

Vidi se da ti NIJE predavao Bogosav :D

Srećno na Termo! :kk:

tekst sa ekapije

Zidanje Skadra na Savi – Most između Obrenovca i Surčina više od deceniju čeka nastavak izgradnje

most_surcin_obrenovac_180810.jpg

Jednočasovno putovanje od Obrenovca do Surčina, prema obećanjima gradskih i republičkih vlasti od 2008.godine, do sada je trebalo da bude svedeno na svega nekoliko minuta. Međutim, izuzetno važna karika u mreži novih gradskih magistrala, drumski most, deo “sremske gazele”, još nije završen, tako da se s jedne na drugu obalu Save i dalje stiže obilaznim putem. Naime, Protokol o oživljavanju radova na „zaboravljenom mostu” čija je izgradnja počela još 1994. godine, potpisan je u septembru 2008. ali se od tada čekalo da računi „Mostogradnje” budu odblokirani kako bi građevinsko preduzeće moglo da obezbedi potrebne finansijske garancije.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je prilikom potpisivanja Protokola kazao da će most biti gotov do kraja 2009. godine, a ukupan budžet za nastavak izgradnje projektovan je na više od 1,5 milijardu dinara. Prema tadašnjim najavama, Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan obećalo je 300 miliona, a Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda 150 miliona dinara.

most_surcin_obrenovac2_180810.jpg

Prema usvojenim rešenjima most između Obrenovca i Surčina je dugačak 1.003 metra i širok gotovo 7m. Njime će prolaziti dve kolovozne trake i dve pešačke staze, a ukupna dužina mosta i prilaznih pravaca bila bi oko 30 kilometara. Zahvaljujući “Sremskoj gazeli” vozači bi od Obrenovca, preko mosta na Savi i teritorije opštine Surčin za manje od pola sata stizali do autoputa Beograd-Zagreb, a dalje bi se otvarale mogućnosti putovanja obilaznicom oko Beograda. Njome bi i nova gradska saobraćajnica, “Surčinska magistrala”, putnike vodila od novobeogradskih blokova ka Ibarskoj magistrali. Takođe, ne treba zaboraviti ni pozitivne uticaje na životnu sredinu, s obzirom na to da bi teretni saobraćaj sa sadašnjih puteva kroz Obrenovac, Barič i Umku bio izmešten na novi put ka Sremu. Otvaranjem mosta, dodatno bi se aktivirala i Obedska bara, kao značajna turistička destinacija.

S obzirom na to da je oko 80% konstrukcije mosta već podignuto, projekat nastavka izgradnje predviđa ojačanje stubnih mesta, fundiranje mosta, peskiranje i antikorozionu zaštitu čeličnih konstrukcija, rad na kolovoznoj ploči i nekoliko drugih poslova. Most je od čelične konstrukcije, sa betonskim nosačima, a trenutno ima po jednu kolovoznu traku za svaki smer i trotoar sa obe strane. Najvažniji posao je izgradnja prilaznih saobraćajnica (dva kraka na surčinskoj, jedan na obrenovačkoj strani) bez kojih obrenovačka ćuprija neće profunkcionisati. Osim kraka ka Boljevcima, na surčinskoj strani predviđena je i drumska veza dužine 20 kilometara koja će most povezati sa Dobanovačkom petljom, dok je pristupnica na obrenovačkoj strani od Valjevskog puta znatno kraća.

most_surcin_obrenovac1_180810.jpg

Da podsetimo, prvobitni projekat mosta predviđao je da on služi samo kao nosač toplovodnih cevi. Odluka da se konstrukcija ojača i proširi za drumski saobraćaj doneta je 1996. godine, kada je ćuprija u blizini obrenovačke elektrane preprojektovana. Za potrebe vojske most je proširen kako bi preko njega mogli da prelaze i tenkovi. Most je sagrađen od nekada čuvene beogradske takse od 3%, za vreme mandata Nebojše Čovića, ali posle toga je potpuno zapostavljen, jer ni sa jedne strane nema izgrađen prilaz za automobile. Pre više od deset godina prekinuta je i izgradnja vangradskog toplovoda….
http://www.ekapija.com/website/sr/page/339075

Tuzan sam kada iscitam tekst,ne treba previse novca da se sredi ali sta cete.Inace u obrenovcu se pravi njegov toplovod i prosiruje pa mozda im postane isplativa investicija kada zavrse most tamo za izbore 2012te...

Vrh