Šta je novo?

Metro

@Užice Imaš u donjem desnom uglu datum izrade grafika -13.10.2022. godine.

Kao što sam ranije rekao, 2030. godina se pominje u zvaničnim dokumentima već dve godine. Tu sam je čini mi se prvi put video. Nije dokument sa sajta preduzeća već sa portala javnih nabavki iz konkursne dokumentacije za izbor nadzora.

Ali da, u pravu si da su ti ugovori skroz magloviti javnosti i ništa se ne zna šta je njima ugovoreno.

Cao drustvo, hajde sada malo opsirnije. Oni koji me se sjecaju, znaju (valjda) da radio za Systra, firma koja radi zajedno sa DBi na nadzoru projekta BG metroa (PMC) linija 1. Zena nije htjela da idemo u BG radi njenog posla (inace bi bili tamo). Nemam nikakvih info o tom projektu, a i kad bih imao ne bih ih pisao n'a forumu. Trenutno radim na projektu Grand Paris Express, metro linija. Ako imate pitanja u vezi ovakvih projekata ili tehnickih pitanja u vezi sistema slobodno pitajte. Odgovoricu koliko budem mogao.

Evo jedne najavice za danas :dil:

Ministar za javna ulaganja Darko Glišić, koji vrši ovlašćenja ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, vršilac dužnosti zamenika načelnika Gradske uprave grada Beograda – sekretar Sekretarijata za javni prevoz Radovan Kremić i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović potpisaće sa predstavnikom kineske kompanije „PowerChina” Han Džipingom Ugovorni sporazum za Lot 2 prve faze Linije 1 beogradskog metroa, koji obuhvata izradu projekta i izvođenje radova, uključujući i pripremne aktivnosti i nabavku TBM mašina, u utorak, 10. decembra, u 11 časova, u Vladi Srbije, Nemanjina 11.

Novim ugovornim sporazumom omogućava se izdvajanje posebnog Lot-a 2, koji će biti finansiran iz budžeta Republike Srbije i koji odmah stupa na snagu, što će doprineti bržoj realizaciji izgradnje prve faze Linije 1 beogradskog metroa.

Ово су све могли да обаве у периоду од 2018. до 2019. године, и сада би имали већ бар прву фазу М1.
( смислена траса се подразумева)

Evo @Željko Halambek u prilogu. U martu 2025. godine.
Početak kopanja novembar 2025. godine sa strane Karaburme a februar 2026. godine sa strane Žarkova.
Dakle piše da je planirano da se sa prelaskom 7. na 8. mj. 2023. godine krene u dizajn TBM 1 da bi se stiglo napraviti prva linija do 2028. godine. Kasnimo 1,5 godina na taj gantogram. Znaći mi još nismo pokrenuli tu fazu s obzirom da TBM nije ugovoren. Ali još uvijek se stigne dohvatiti 2030. godina ako do kraja 7.mj. 2025. krenemo sa dizajnom TBM1 odnosno da je prethodno dogovorena izrada.

Ne mora da znači da je ugovoren tek danas jer nije jasno šta je kojim lotom predviđeno. Evo ispod vesti za lot 1 iz avgusta gde je pisalo da je ugovoreno manje više isto što i danas.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predstavnici JKP "Beogradski metro i voz", Sekretarijata za javni prevoz Grada Beograda i kineske kompanije "Power Construction Corporation of China" potpisali su Ugovorni sporazum o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa Lot 1 prve faze linije 1, koji obuhvata izradu projekata i izvođenje radova, uključujući i pripremne aktivnosti za nabavku TBM mašina (mašine za probijanje tunela).

Ne mora da znači da je ugovoren tek danas jer nije jasno šta je kojim lotom predviđeno. Evo ispod vesti za lot 1 iz avgusta gde je pisalo da je ugovoreno manje više isto što i danas.

Moguće, ali nije isto formulisano, te sam zato pomislio da je ovo danas ugovoren i TBM.

Avgust: koji obuhvata izradu projekata i izvođenje radova, uključujući i pripremne aktivnosti za nabavku TBM mašina
Decembar: koji obuhvata izradu projekta i izvođenje radova, uključujući i pripremne aktivnosti i nabavku TBM mašina

Ja sam to skontao kao Avgust (priprema za nabavku TBM-a), Decembar (nabavka TBM-a)

Ево још једног лепог примера надземне трасе метроа - иделна опција за Нови Београд.

Cao drustvo, hajde sada malo opsirnije. Oni koji me se sjecaju, znaju (valjda) da radio za Systra, firma koja radi zajedno sa DBi na nadzoru projekta BG metroa (PMC) linija 1. Zena nije htjela da idemo u BG radi njenog posla (inace bi bili tamo). Nemam nikakvih info o tom projektu, a i kad bih imao ne bih ih pisao n'a forumu. Trenutno radim na projektu Grand Paris Express, metro linija. Ako imate pitanja u vezi ovakvih projekata ili tehnickih pitanja u vezi sistema slobodno pitajte. Odgovoricu koliko budem mogao.
Dobar dan i dobrodošli!

Imate li relativno sveže informacije o jediničnoj ceni podzemne metro trase, jediničnoj ceni nadzemne metro trase, jediničnoj ceni podzemne i jediničnoj ceni nadzemne metro trase? Naravno, ne računajući eksproprijaciju i vozni park.

Nije samo Novi Beograd idealan za ovu opciju
Свакако али ми је то најлогичнији пример. Поготово зато што неки форумаши сматрају да не треба метро да иде трамвајском трасом на НБГ што има смисла. Овакав вид метроа сам користио у Дубаију и он је већим делом трасе надземан као у Ријаду. Буквално изнад булевара изграђена траса метроа. Сјајно искуство!

Krtica nije naručena iako su sklopljeni ugovori lot 1 i 2, društveni parazit na 14:49 reče da bi trebala biti naručena "već" u februaru 2025. Svojevremeno je najavljivao i otvaranje prve linije 2022. Narudžbina februar 2025. početak bušenja između aprila i juna 2026. još dooopeuvlakač voditelj neće da ih drži za dan ili mesec, a nemoguće ih je držati čak i za deceniju za bilo šta što su u vezi metroa do sada obećali.

Vrh