Узимајући у обзир да тренутно имамо гомилу неформалних организација које се боре за интересе на локалу ја бих баш рекао да су месне заједнице итекако потребне, само би ваљало да буду потпуно деполитизоване и да им се правно формализује моћ блокаде одлука на територији МЗ ако тако грађани на тој територији одлуче кроз гласање. То што су махом у питању гласачка места је само бонус.
Ево рецимо, на фејсу пратим Заједничку акцију, где су се грађани блокова 70 / 70а окупили и боре се за своје интересе, сређују приобаље, саде дрвеће, организују акције чишћења итд. То су све послови МЗ, и чак су се заправо трудили да то раде у оквиру постојеће МЗ блока 70 али се општина правила глува и игнорисала мејлове (све су то транспарентно доказивали). Па долазимо до бесмислене ситуације где просторије МЗ стоје празне, општина не даје никакве паре а грађани имају паралелне организације где сами троше паре на исправке куршлуса које је општина направила или дозвољава да се прави. Дошли смо у ситуацију где људи плаћају скандинавски високе порезе да би онда после додатно из свог џепа трошили и радили послове јавног сектора
Мени децентрализација на локалу једина и има смисла јер омогућава да обичан човек заправо утиче на промене које га се највише тичу, једна МЗ концептуално има далеко више смисла него цела АП Војводине.
Да мене ико пита ја бих то овако организовао:
- Грађани приликом парламентарних избора гласају за људе који ће их представљати у њиховој МЗ (непосредно, а не за партију)
- Формализује се закон којим се општина обавезује да свакој МЗ даје одређен % из свог буџета (или препусти неки порез / дажбину)
- Формализује се моћ МЗ да блокирају општинску / градску одлуку ако су грађани против тога. Наравно, да би то урадили мора да се спроведе кроз гласање грађана те МЗ на том гласачком месту. Ако се то уради нико до републичке Владе или Уставног суда не може да надгласа такву одлуку а и они само ако је то по закону који је довела Републичка Скупштина
То само би зацементирало моћ грађана да склањају сплавове, бране насип, блокирају безумну зграду зграде, руше илегалне објекте, бране зелене површине итд. Дакле не кроз блокирање улица већ кроз директно гласање на локалу, и то људи који су директно погођени датим одлукама општине / града.