Šta je novo?

Mediji u Srbiji (TV, Novine, Internet, Radio..)

Da nije tekst na latinici pomislio bih da je iskopiran iz Velike Srbije.
Inače ovde na BB postoji pravilo kako se citiraju mediji. Paradoksalno, tekst spekuliše o zakonitosti onoga što radi kkr, a sam je prenesen bez poštovanja pravila citiranja vesti, pretpostavljam nenamerno. Naveden je link prenosioca, a prvi izvor i naslov nisu izdvojeni, ne postoji topravilo bez veze, no ipak pomenuto jeu tekstu da je Informer primio informaciju, pa je verovatno tekst iz njega, a to je jako bitno istaći u ovom slučaju.
 
Извињавам се, нисам ни обратио пажњу да је текст УНС само пренео.

Ево текста на сличну тему објављеном у листу "Политика"..

Нови медијски закони отворили врата телевизији Н1


Већ на јесен би могао да почне да се емитује програм америчке телевизије Н1, чији је партнер Си-Ен-Ен, а у власништву је „Јунајтед групе”(као и кабловски оператер СББ). Већински удео у власништву ове компаније има Фонд „Колберг Кравис Робертс”(ККР), једна од три највеће америчке инвестиционе компаније. Сет медијских закона усвојених у Скупштини Србије у суботу отворио је врата новој телевизији, јер је омогућио власницима кабловских оператера да имају своје медијске куће и емитују њихов програм. Иако нико не зна како изгледа коначна верзија нових медијских закона, незванично сазнајемо да посланици нису имали примедбе на законске одредбе које омогућују власницима кабловских оператера оснивање телевизијских станица. Формално-правно сада је битно само да су у питању два одвојена правна лица, тачније две фирме.

Иако нико неће да се изјасни да ли је инвестициони фонд (ККР)имао утицај на српске медијске законе, могло би се закључити да је лоби ове компаније успешно одрадио свој посао. Чињеница је да је законска одредба која дозвољава власницима кабловских оператера оснивање медија додата након што је закон последњи пут послат на увид Европској комисији.

Новинарска удружења протестовала су месецима, јер нису имала увид у предлоге медијских закона, па се може закључити да бриселски „стручњаци” имају већи утицај на српске законе него еснафска удружења.

Јасно је да су у игри велики интереси америчке телевизије и фонда који долазе на Балкан и који су, осим српског СББ-а, недавно преузели „Телемах” у Словенији и Босни и Херцеговини, као и „Тотал ТВ”, чији се сигнал види у шест земаља бивше Југославије. Тако су постали већински власнициовог бизниса на регионалном нивоу.

Телевизија Н1требало би да има три регионална центра, у Београду, Загребу и Сарајеву. Заштитно лице телевизије биће Југослав Ћосић, бивши новинар Б92, а сада програмски директор ове телевизије за Србију.

Новинари телевизије Н1 увелико иду на догађаје, снимају прилоге који се могу одгледати на њиховом сајту. Како незванично сазнајемо, врло је могуће да ће они који имају дигитални сигнал овог оператера, од сада под бројем један имати меморисан сигнал телевизије Н1.

На челу америчког фонда ККР налази се Дејвид Петреус, некадашњи командант међународних снага у Авганистану, а доскорашњи шеф америчке ЦИА, који је са функције отишао након секс скандала.

Да су оператери добили нова овлашћења може да се закључити тек пажљивим читањем два медијска закона (о јавном информисању и медијима и о електронским медијима).

Али, неупућен читалац неће то лако пронаћи. У Закону о електронским медијима наведено је да „оператер електронске комуникационе мреже за дистрибуцију медијских садржаја је лице које обавља, или је овлашћено да обавља, електронску комуникациону услугу дистрибуције медијских садржаја”, па се стиче утисак да је то његово једино право и обавеза. Ипак, у Закону о јавном информисању и медијима наведено је да оснивачи медијских кућа могу да дистрибуирају садржај преко повезаног правног лица.

Овакав сценарио иде наруку и „Телекому” који је основао један од популарнијих спортских канала под називом Арена спорт.

Упућени тврде да је европско искуство указало да кабловски оператери не би требало да производе програм, јер може доћи до злоупотребе, сукоба и фаворизовања одређених интереса, као и угрожавања технолошке неутралности, прописане Законом о електронским комуникацијама.

У јавности доста критиковани, али ипак доста бољи од досадашњих, нови медијски закони отворили су могућност да једна компанија има у власништву неколико медија, али под условом да удео у аудиторијуму није преко 35 одсто. Тако да грчки инвестициони фонд више неће морати да крије своје власништво у две телевизије с националном фреквенцијом – Б 92 и ТВ Прва.

http://www.politika.rs/scc/clanak/30132 ... eviziji-N1



Е сада, мој лични утисак, као лаика у медијској сфери, јесте да све телевизије са националном фреквенцијом имају у суштини идентичну уређивачку политику када су у питању евро(атланске)интеграције, без обзира да ли су провладини, опозициони или нешто треће, односно да је принцип исти а да су разлике само у нијансама, то јест различитом приступу плебсу у односу на то какав је чији сензибилитет, тако да велики брат из Брисела или Вашингтона може само да бира између корисних му идиота који се гложе за подршку за место колонијалног гувернера Србије.

Једноумље се види и по томе што су сви у глас гракнули због могућег уласка на медијско тржиште Србије инвеститора из РФ.
Је ли то само страх од конкуренције, или..
 
Ovaj drugi teks koji si preneo dotiče delikatno pitanje o kome sam već govorio. Dakle, može se zaključiti da je vezivanje ekskluzivnog prava emitovanja za infrastrukturu protivzakonita rabota. United Grupa i Telekom Srbija godinama kršše taj zakon sa svojim sportskim kanalima.

Što se tiče tvog komentara, ti potenciraš pojavu d su svi mediji prozapadno orjentisani. Prvo, Politika koja je u konkretnom slučaju i izvor je koliko znam u delimičnom ruskom vlasništvu i često ima pro-ruske stavove. Oba ova slučaja, nazovimo ih "natovanje" i "rusovanje" su potpuno legitimne pojave, jer nigde nisam čuo da postoji nešto poput medijskog suvereniteta države, ispravite me ako grešim.

Rusija se čak ni ne trudi dovoljno da udje u naše medijski sistem. Dok recimo možemo da pretpostavimo kako veliki kablovski operateri ne bi dozvolili osnivanje pro'ruskih kanala sa nacionalnom kablovskom pokrivenošću, niko im ne može zabraniti da naprave RT na srpskom, ali oni ni to nisu učinili. OK, postoji Glas Rusije, ali postoji sa druge strane i Glas Amerike, pa ovima na Zapadu opet nije bio dovoljan kao ni Slobodna Evropa. Rusi nikada nisu poslali odgovor na ovu očiglednu propagandnu ofanzivu zapadnjaka. DPošto sumnjam da im fali sposobnosti, tehničke, i naravno obaveštajno-kontraobaveštajne spremnosi i infrastrukture, postavlja se pitanje da li Rusija ima ikakav interes da udje u medijski sistem Srbije.
 
Šta je nacionalna kablovska pokrivenost?

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
 
Distribucija programa kroz kablovske sisteme u svim delovima zemlje, u ovom slučaju preko sbb i telekoma, jer je terestrijalna nacionalna pokrivenost zapečaćena kroz digitalizaciju.
 
Политика је у већинском власништву државе и уредничка политика зависи од воље власти и логично би било да у том смислу постоји уређивачка слобода, међутим власт је квинслишка тако да је и уређивачка политика по вољи онога ко је те на власти кандидовао, а то свакако није народ.

По теби је свако ко је присталица политичке неутралности државе те плурализма и истинске слободе на медијској сцени Србије аутоматски русофил, путинофил итд. То је замена теза, ја говорим о медијском једноумљу и јавних и приватних медија када је одређена тема у питању и које траје пар деценија, без могућности да се чује другачији глас, а то је већ инжењеринг свести једног народа.

Што се Руса тиче и сами су се жалили много пута да су њихови инвеститори онемогућени да раде у Србији, то се засигурно односи и на медије. Не могу на силу доћи и инсталирати своју телевизију, ако се власти Србије ( и амбасадори земаља ЕУ и САД у Београду) са тиме не сложе, за разлику од ето на пример ТВ Н1. Ти заборављаш да смо ми под меком окупацијом некога ко на утицај РФ не гледа благонаклоно, тако да је било какав уплив не РФ него било кога ко ту меку моћ угрожава недозвољен.
 
Na zalost, Politika bas cesto ispoljava putinofiliju*. Sad da li je to pod kontrolom drzave (koja iako kvislinska, u biti je desnicarska) da li nekim drugim uticajima, ne znam

*Ja zaista nemam nista protiv Rusa ili ruskog naroda. Naprotiv, smatram da su nam bliski po poreklu i mentalitetu a imamo i dosta zajednicke proslosti.
Ali imam protiv Putina, koji je diktator i autokrata.
 
Од када је ВАЦ изашао из ње постоје такве тенденције, које немају другу сврху до стварања лажног утиска код читалаца, да постоји чврста сарадња са РФ, иако то наравно није тако.

Можда, али биће да постоји извесна разлика између РФ и неких "извиканих" демократија, у руску корист..
 
Samo da dodam povodom "kablovske nacionalne pokrivenosti" da prema Zavodu za statistiku 54% domaćinstava ima kablovsku, što je daleko od te... " nacionalne pokrivenosti". Takodje, ukoliko bi još neka TV dobila nac. frekv. ne bi bio nikakav problem primati taj kanal preko set top boxa, pa ne vidim ni šta znači da je "digitalizacijom zapečaćena nac.pokrivenost".

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=375202#p375202:1lh1rwrt je napisao(la):
mekbejn » 09 Mar 2016 03:39 pm[/url]":1lh1rwrt]Na zalost, Politika bas cesto ispoljava putinofiliju*. Sad da li je to pod kontrolom drzave (koja iako kvislinska, u biti je desnicarska) da li nekim drugim uticajima, ne znam


Ово ти је једноставно: Вучић је екстремно прозападно оријентисан, али воли да народ (тј. критична маса његових гласача) мисли да је уствари за Русе (шта год то значило). Зато је мобилисао досад невиђену армију корисних идиота - Лазанског, Кустурицу и сл. - а добро му дође и председник републике, као и политичари попут Ненада Поповића. Наравно, и медији.

Тупост и, генерално, потпуна разореност јавног мнења у Србији, као и неискреност већине народа (хвали Руса, ал` гледај Шваба) омогућава му да игра ту толико провидну политичку игру. И то да је игра крајње успешно - очекујем да ће као никада пре растурити све на предстојећим изборима.
 
Слажем се да нам је власт десничарска. Али у питању је комбинација хрватске, албанске, муслиманске и немачке деснице. Ево и образложења:

- Хрвати имају боље услове пословања у Србији него у Хрватској. Срби се понижавају и ускраћују им се права у обе државе, ако не и више у Србији него у Хр.

- Највећи борац за независност Космета и најконкретније потезе у том правцу повукао је управо премијер квислиншке Србије

- Исламски терористи имају најпоузданијег снабдеваоца оружја с ових простора управо у Србији а финансијерима тих терориста је дат под контролу читав географски центар српске престонице, више хиљада хектара најплодније српске земље и повлашћени статус изнад закона и устава Србије.

- Не постоји Немац који тако безусловно и слепо воли немачку и њену канцеларку и који је тако послушан и понизан пред њом као што је премијер квислиншке Србије.

Ако има нешто из наведеног што није апсолутна истина радо бих волео да видим контрааргументе.
 
Vidim da se Blic nedavno bas hvalio kako je imao direktan strim u izbornoj noci. Nisam gledao tokom direktnog prenosa ali me je zanimalo kako je sve to ispalo pa sam pogledao sutradan snimak od par minuta u improvizovanom studiju. Scenografija ne bas idealna zbog postavke svetla ali posebno los je bio zvuk (kao iz bureta) i u realizaciji se sa zvukom po aktivnim kanalima kasnilo gotovo svaki put makar na onom kracem delu snimka koji sam pogledao.

Deluje da su ulozena veelika sredstva posto su verovatno iznajmljena reportazna kola sa sve posadom.

Malo me je tematika studijskog live strima zainteresovala i video sam sasvim solidna cak i ne preskupa resenja koja mogu dati odlican kvalitet.

Kako to u praksi izgleda
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GqQgKomUekk[/youtube]
Malo i o osnovnom softveru
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=msnTGeIvFDI[/youtube]
 
20160511_201405.jpg
 
Има у филмском граду пар старијих репортерских возила у горем стању са ознакама старог РТБ-а. http://binged.it/1NtwLBK
 
Пошто сад откривам да постоји овај топик само желим рећи да ако нешто не ваља у нашим медијима онда се треба жалити Сорошу и америчком Конгресу који већ преко 20 година плаћају дошколавање и обучавање српских новинара. Ту су укључени и новинари б92 и они који су одатле отишли у друге куће, јер они су први који су били дошколовани и обучени, да не кажем деконтаминирани.

Поздрав.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=375145#p375145:3bqkm990 je napisao(la):
tragac » Wed Mar 09, 2016 12:07 pm[/url]":3bqkm990]Da nije tekst na latinici pomislio bih da je iskopiran iz Velike Srbije.
Inače ovde na BB postoji pravilo kako se citiraju mediji. Paradoksalno, tekst spekuliše o zakonitosti onoga što radi kkr, a sam je prenesen bez poštovanja pravila citiranja vesti, pretpostavljam nenamerno. Naveden je link prenosioca, a prvi izvor i naslov nisu izdvojeni, ne postoji topravilo bez veze, no ipak pomenuto jeu tekstu da je Informer primio informaciju, pa je verovatno tekst iz njega, a to je jako bitno istaći u ovom slučaju.

Извини, шта је то Велика Србија?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=375140#p375140:2lbfg8zx je napisao(la):
Homer Jay » Wed Mar 09, 2016 11:50 am[/url]":2lbfg8zx]
onda Vučić, preko svoje pudlice Dragana J. Vučićevića, vodi hajku po starom dobrom oprobanom receptu, iz doba kada je bivši mlađani generalni sekretar Srpske radikalne stranke bio ministar propagande - CIA, CNN, Vatikan, NASA, masoni, izdajnici, strani plaćenici itd. Pritom, predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović, prenoseći ovakve tesktove, zloupotrebljava organizaciju na čijem je čelu kako bi sačuvala dobro plaćenu poziciju u drćavnom listu "Poltika".

Мислим да се не ради ниокаквом рецепту. Филозофи и академици Михаило Марковић и Љубомир Тадић, некадашњи уредници Праксиса, нису никакве будале, и веома су прецизно окарактерисали поједине марксистичке групације у СР Србији као издајничке. Време је показало да су сви нормални светски марксисти и комунисти приступили својим националним државама, и напустили идеју о комунистичкој интернационали, али у Србији су остали веома моћни ти издајници јер су добили паре и-или подршку од Сороша, америчког конгреса, Хрвата и итд.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=401776#p401776:10gwjcmy je napisao(la):
JarJarBinks » 23 Aug 2016 10:25 am[/url]":10gwjcmy]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=375145#p375145:10gwjcmy je napisao(la):
tragac » Wed Mar 09, 2016 12:07 pm[/url]":10gwjcmy]Da nije tekst na latinici pomislio bih da je iskopiran iz Velike Srbije.
Inače ovde na BB postoji pravilo kako se citiraju mediji. Paradoksalno, tekst spekuliše o zakonitosti onoga što radi kkr, a sam je prenesen bez poštovanja pravila citiranja vesti, pretpostavljam nenamerno. Naveden je link prenosioca, a prvi izvor i naslov nisu izdvojeni, ne postoji topravilo bez veze, no ipak pomenuto jeu tekstu da je Informer primio informaciju, pa je verovatno tekst iz njega, a to je jako bitno istaći u ovom slučaju.

Извини, шта је то Велика Србија?
Partijsko glasilo Srpske Radikalne Stranke, ne znam da li još izlazi.
 
Poštovani vlasniče nicknamea po najiritantnijem liku u istoriji Star Wars franšize,

Pošto ste očigledno daleko upućeniji u stanje u srpskim medijima od mene, molim Vas, recite mi gde mogu da se prijavim za te pare od Soroša, jer izgleda da mi duguje dosta novaca za deceniju rada u izdajničkom sektoru.

Unapred hvala,
HJ
 
Простим увидом у јавно доступне податке многих НВО, медијских кућа и прозападних удружења види се да многе од њих финасијски помаже и Сорош. Дакле једина заблуда и теорија завере је та да Сорош не вршља по највећем делу невладиног и прозападног миљеа у Србији. И Србија ту није изузетак. Он има своје фондације у скоро свим источноевропским земљама и све раде на исти начин, финансирају сличне организације, истих програма и циљева.

Ево само познатог дела његове биографије:

https://en.wikipedia.org/wiki/George_Soros

Мора да је и све ово измислио неки великосрбоћетнићки националиста и теоретичар завере. :roll:
 
Vrh