Šta je novo?

Mediji u Srbiji (TV, Novine, Internet, Radio..)

Ružica Krdžić, direktorka kompanije Maksim Media, koja je kupila Studio B, za Danas
Preselićemo Studio B iz Beograđanke

Autor: Bojan Cvejić

Za kupovinu radio-televizije Studio B smo se odlučili prevashodno zbog veličine brenda ovog medija. U poslednje vreme ta kuća je izgubila mnogo od onoga što je predstavljala
- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/pre ... byPCd.dpuf
 
I RTV Pančevo privatizovano... Kupio ga neki kragujevčanin... Pitanje šta će i od njih da ostane.
 
Mogu vam reci da B92 uvek sazna prvi neke dogadjaje u francuskoj a da to cak nije jos ni objavljeno na drzavnoj francuskoj televiziji!

Veoma sam impresioniran ovom cinjenicom! Pitam se kakvog li insajdera imaju da bi bili uvek obavesteni pre svih.
 
Да ли сте гледали новогодишњи програм на РТС-у?
По први пут да видим нешто другачије од њихове "стогодишње" уштогљене и не маштовите што сценографије што избора пјесама.
Ове године баш фино. Пријатно су ме изненадили.
 
Ranijih godina nisam gledala, a ove godine mi se dopala ideja o takmičenju, mada mislim da su pesme bile suviše lagane i tugaljive za NG (bar za moj ukus :) )
 
Dobra ideja, mada su mogli malo ranije da pocnu sa nenarodnom muzikom - dok su presli na zabavnjake poceo je Drzavni posao i tu sam prestao da gledam :)
 
Čuh jutros na StB da će 3% od takse za javni servis (150 dindži) ići EDBu na ime usluga za fakturisanje... Mnogo lepo...
 
I na Radio Beogradu su u poslednje vreme glavne informativne emisije postale neslušljive. Prvih 10 minuta od 30 posvećeno je Njegovim aktivnostima i uspesima Njega i Partije, prvo u zemlji, potom u inostranstvu, kako otvara fabrike, škole, bolnice, p...e materine. Novi UO RTS je izgleda postavljen kao task force za izbore.
 
Mene dosta iritira ta njihova nepismenost... Taksa za javni servis nije pretplata i ako je oni tako zovu, TOEFL nije tofl i tako... Dosta mi smeta i što su Veljkov glas u najavnim džinglovima zadržali i ako on više tu ne radi i dosta je ružno otišao... Ali... StB je sad privatna televizija i prebacivanje kanala je pravo rešenje :)

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=370594#p370594:35t5aoye je napisao(la):
Edit » 08 Feb 2016 08:03[/url]":35t5aoye]Mene dosta iritira ta njihova nepismenost...

A mene iritira sve veci broj(vezaroških) baba ispred kamera koje nas izveštavaju o koje čemu
umesto da puste neki mlad i lep svet
:grand:
 
Ja nisam ejdžista :) Svake godine imaju svoje prednosti i mane i starost nas sve čeka... A za spikere se uglavnom biraju osobe koje nisu preterano lepe, namerno. Da njihova (eventualna) privlačnost ne utiče na stav publike prema onom što saopštavaju. Za ozbiljne emisije. A i samo kod autorskih emisija ta osoba ima opciju izbora onog što saopštava. Tako da Soraja kao spiker u Dnevniku, otpada u startu :)

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
 
А ко ти је та/тај Сораја?
 
Ti baš gledaš samo kanale sa babama :))))

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
 
Ma jok , nego skoro svakog jutra posle TVa gubim po 5 min. na ćešljanje :lool:
Da se razumemo,
ne smetaju meni gostujuce gospodje, koje i te kako imaju sta da kažu i sta da se od nj. čuje :)

smetaju mi (vezaroške) baba voditeljke i (vezaoške) baba izveštačice :rant:
koje usput i ne govore ništa svoje , nego nam prenose neki dogadjaj a to može svako
pa onda je i i estetski red
da to rade devojke
koje pored lepote imaju dikciju , a ne da čame po biroima za posao
dok se ove babe (samo)zadovaljavaju na servisnom TVu
 
Lepota je u oku posmatrača. Uvek bilo i biće. Ne mislim ni ja da su one super, turbo, ekstra profesionalne, nego samo kažem da je očekivano da tako bude kad je reč o "ozbiljnim" temama. To ko govori nešto svoje a ko čita napisan tekst je druga priča... Naravno, možemo još 5 puta da ponovimo, ako ti nije gubljenje vremena :)

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока
 
Ma sve uredu , prolazi uz hororor od Farmi i sl. gluposti
proći će i taj jedan novi , TV baba teror :D
 
Eto pogeših... baba teror nije samo na TVu
Pogledah i našu estradu...... sve baba do babe od pevaljki
ovo je opšte mediski baba teror
ko zna...
mozda je u pitanju i svetska baba zavera u dubokoj tajnosti sada u akciji :lool:
 
mladost je precenjena, a cesto i uzasno dosadna :)
meni su veci problem dede - koji polude pod stare dane i omrznu sve oko sebe, na fejsu stave slike dece i unucica, a pisu najgore hejterske gadosti. oni koji ostanu u politici ili akademiji nauka su najgori, deluju po sistemu 'posle mene - potop'. nekolicina tih deda nas je osakatila zavjek i vjekova.
 
Veceras na RTS dnevniku pričaše o biračkom telu
prvo rekoše da je smanjeno, omatroilo te da ima više žena
u prevodu i tu babe kolo vode :lool:

mladost je precenjena, a cesto i uzasno dosadna :)
Sta da ti kažem .... svu svoju sadašnju mudrost
rado bih menjao makar za deo mladalačke gluposti :D

Al da se vratimo na temu
potrebno je dati više prostora u medijima mladim ljudima

Tako i tako onaj ne vidljivi vecinski deo ,,rudarsko-logističkog,, rada (TV, Novine, Internet, Radio...)
zaheteva i odradjuju ga iskusniji, mudriji koji tako uslovno i imaju malko više godina

Te ostajem pri izjavi da je medijska ,,Baba-urota,, u ekspanziji
:grand:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=370979#p370979:khkv5w30 je napisao(la):
Drakche » 10 Feb 2016 04:00 pm[/url]":khkv5w30]mladost je precenjena, a cesto i uzasno dosadna :)
meni su veci problem dede - koji polude pod stare dane i omrznu sve oko sebe, na fejsu stave slike dece i unucica, a pisu najgore hejterske gadosti. oni koji ostanu u politici ili akademiji nauka su najgori, deluju po sistemu 'posle mene - potop'. nekolicina tih deda nas je osakatila zavjek i vjekova.

čak se i ogrnuti kosač kostur kloni njih.
 
Američki fond „KKR investment“, na čijem čelu je bivši šef CIA general Dejvid Petreus, od oktobra 2013, za nepunih godinu i po dana, stavio je pod kontrolu značajan deo srpskih medija.

Amerikanci su prvo kupili SBB, najveću mrežu kablovske televizije u Srbiji, zatim su postali većinski vlasnici „Grand produkcije“ preko koje ostvaruju kontrolu i nad TV Prva, osnovali su TV N1, kupili akcije internet portala „Blica“, a nedavno su, tvrde obavešteni, u najvećoj tajnosti dogovorili i preuzimanje tiražnog beogradskog dnevnog lista!

I zakon im ide naruku

U gotovo svakodnevnim napisima o kontroli medija i cenzuri redovno se napadaju vlast i tajkuni, a gotovo niko i nigde ne spominje činjenicu da KKR u ovom trenutku ima verovatno najveću medijsku moć u Srbiji. Fakat je da Amerikanci mogu preko svojih medija značajno da kontrolišu protok informacija, a preuzimanjem tiražnog dnevnog lista bili bi u poziciji da potpuno kreiraju javno mnenje u Srbiji!

Kako saznajemo, „KKR investment“ će u narednih nekoliko meseci i formalno preuzeti kontrolu nad dnevnim novinama u čije poslovanje su već upumpali znatna finansijska sredstva. Iako bi u ovom slučaju moglo možda da se govori o nedozvoljenoj koncentraciji ili čak o monopolu, Amerikanci opušteno prave aranžman. Potpuno su uvereni da niko iz vlasti neće smeti da im zabrani preuzimanje još jednog medija... kaže naš izvor.

Slučajno ili ne, tek prošlogodišnjim promenama Zakona o informisanju omogućeno je jednom vlasniku da ima i elektronski i štampani medij, što je ranije bilo najstrože zabranjeno. U Ministarstvu kulture i informisanja juče nisu hteli da komentarišu naša saznanja, već su nam samo kratko rekli da od 13. februara počinje upis u Registar medija po novim pravilima.

Pravilnik nalaže obavezu prijavljivanja vlasničke strukture medija, što će doprineti transparentnosti vlasništva istakli su u ovom ministarstvu. Na drugoj strani, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović kaže da je ta komisija odobrila američkom KKR da preuzme SBB i da je tu sve urađeno po zakonu. Što se tiče „Grand produkcije“, tu smo utvrdili da nije poštovano rešenje Komisije.

Zato ćemo preduzeti odgovarajuće aktivnosti iz okvira svoje nadležnosti kako bi se dosledno primenjivao Zakon o zaštiti konkurencije ističe Obradović.

Na naše pitanje da li su postojali slični problemi i kada je počela sa radom televizija N1, takođe u rukama KKR, Obradović priznaje da taj slučaj nisu ni proveravali. Posle vašeg poziva proverićemo da li je došlo do nekog kršenja zakona. To je naša zakonska obaveza, kaže Obradović.

Generalni sekretar UNS Nino Brajović kaže da želi da veruje da su ekonomski razlozi glavni motiv za dolazak KKR na ovo tržište. Uvek me brine velika medijska koncentracija. Ona je prirodni neprijatelj slobode medija. Zato i postoje regulatorna tela koja o tome moraju da vode računa, pre svih Regulatorno telo za elektronske medije i Antimonopolska komisija, koji treba da utvrde da li ima propusta u konkretnim slučajevima, smatra Brajović.

Interes od 90 miliona €

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za Informer, nezavisno od pitanja cenzure i medijskih monopola, da nije dobro da Srbija ovako profitabilne sektore ustupa strancima. Za nas nikako nije dobro što smo tako važnog kablovskog operatera prodali, a planiramo to da uradimo i sa „Telekomom“. Molim vas, šta će nam ostati?! pita se Savić. Na kraju, borba za medijski prostor nije samo pitanje politike, već i profita. To, bez sumnje, potvrđuje i podatak da oglašivači u Srbiji na televizijske reklame godišnje potroše skoro 90 miliona evra!

http://uns.org.rs/sr/desk/media-news/28 ... rbije.html
 
Par činjenica u vezi sa tekstom koji je postavio Vožd:

1. Izvor teksta nije UNS, nego prorežimski tabloid Informer (što nigde nije jasno navedeno).

2. Dejvid Petreus nije na čelu KKR-a. KKR je osnovan još 1976. godine i jedan je od najvećih investicionih fondova na Vol stritu. Petreus je za njih počeo da radi 2013. godine, po penzionisanju u CIA, i to u sektoru za širenje na nova tržišta. Nažalost, stvari tako funkcionišu da eks-špijuni po završetku službe počinju najčešće da rade za korporacije, jer imaju ono što korporacijama treba - informacije i kontakte. Petreus je u međuvremenu postao partner u KKR, ali to je i dalje niža funkcija u odnosu na izvršne direktore, upravni odbor fonda i ostali menadžment.

3. KKR jeste vlasnik polovine "Grand produkcije", ali potpuna glupost i besmislica je da tako kontroliše TV Prva. Prva je, kao i B92, u vlasništvu grčke Antene. Grand se samo po ugovoru emituje kod njih.

4. KKR nije vlasnik Blicovog sajta, nego je kupio neke njihove tematske sajtove (one sajtove za polovne automobile, nekretnine i sl.). Sa informativnim sajtom Blica nema nikakve veze, to je i dalje isključivo Ringierovo.

5. KKR je, pored SBB-a, polovine Grand produkcije i TV N1, vlasnik tv kanala Sportklub, Ultra i mini Ultra, Lov i Ribolov, Cinemania, OK Bambino i Orlando kids.

6. Ne znam o čemu priča Ljubodrag Savić da "nije dobro što smo tako važnog kablovskog operatera prodali"!? SBB je privatni kablovski operater, KKR ga je kupio od drugog investicionog fonda - MidEuropa Partners - a ne od države.

7. Za sve KKR-ove medijske poslove u regionu je zadužena njihova kompanija kompanija "United group".

8. I za kraj, iako nije pomenuto u tekstu "Dezinformera", iz gore navedenog je jasno da TV N1 nije u vlasništvu CNN-a. Jedini suinvestitor u TV N1, pored United groupa, je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa kojom naša država uredno sarađuje. TV N1 ima partnerstvo sa CNN-om (tzv. affiliate) - i takvih medijskih kuća je, paz'te sad - više od 900 širom sveta!

E sad o nečemu što nisu činjenice, već više neko moje mišljenje na osnovu gotovo jednodecenijskog iskustva baljvenjem medijima u Srbiji. Pritisak vlasti na medije se veoma, veoma retko ostvaruje direktno - u fazonu da neki političar zove novinara/urednika i preti mu. Toga ima više na lokalnom nivou. Na državnom nivou postoje suptilniji načini pritiska, koji se uglavnom svode na: bojkot državnih organa (funkcioneri vladajuće stranke ne žele da govore za tvoj medij i time ti otežavaju rad), bojkot javnih preduzeča i drugi finansijski pritisci (u slaboj srpskoj ekonomiji javna preduzeća su među najvećim oglašivačima, ako ti oni zavrnu slavinu, tj. ako neće da se reklamiraju kod tebe, u velikom si finansijskom problemu. Postoje i drugi državni izvori finansiranja, poput raznih projekata, npr. lupam - Ministarstvo zdravlja finansira izveštavnaje o prevenciji neke bolesti i mediji konkurišu za to). I treći vid pritiska je inspekcija. Mediji, kao i druge firme u Srbiji, često ne poštuju zakone - imaju radnike na crno, ne isplaćuju honorare, ne poštuju propise o bezbednosti i zdravlju na radu, ne plaćaju noćni rad... To je možda i najtamnija strana medija. Naravno, inspekcije se sprovode selektivno - dolaze na vrata onih medija čije izveštavanje nije po volji vlasti.

E sad, cela hajka na KKR je otvoreno krenule tek kada je pokrenuta TV N1. Pošto gore navedeni metodi pritiska baš i ne funkcionišu (bojkot, nereklamiranje i dolasci inspekcije koja dosad nije uspela da nađe nikakve nepravilnosti), onda Vučić, preko svoje pudlice Dragana J. Vučićevića, vodi hajku po starom dobrom oprobanom receptu, iz doba kada je bivši mlađani generalni sekretar Srpske radikalne stranke bio ministar propagande - CIA, CNN, Vatikan, NASA, masoni, izdajnici, strani plaćenici itd. Pritom, predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović, prenoseći ovakve tesktove, zloupotrebljava organizaciju na čijem je čelu kako bi sačuvala dobro plaćenu poziciju u drćavnom listu "Poltika".

Grand je u tekstu "Dezinformera" pomenut isključivo zato što raskid partnerstva sa Pinkom i dalje boli vrhovnog oficira druge brigade Vučićeve propagandne armije - Željka Mitrovića. Naravno, Sportklub su prećutali, ne bi valjalo da plebs počne da bojkotuje Zvezdine uzakmice u Evroligi jer ih prenosi CIA :D

Ovaj "tepih" koji sam ispisao neće da dopre do mnogo ljudi, naročito onih najzadrtijih koji će i dalje biti samouvereni u svojim predrasudama i koji će samo da odmahnu i budu u fazonu: "CIA, snajka, CIA". Ali, eto, budući da imam neko iskustvo, i na baš toliko lepo, sa srpskim medijima i da sam koliko-toliko upućen u neka zbivanja, i da je predizborna kampanja u toku, smatram da je bilo korisno da sve ovo podelim sa vama, pa makar to doprlo do samo jednog razumnog čoveka na forumu, a nadam se da ih je ostalo više.
 
Vrh