Šta je novo?

Marina "Dorćol" - (Stambeni kompleks)

Razmišlja se o budućnosti, i te kako, samo ne na način na koji jedan deo nas forumaša razmišlja.
 
Ja mislim da mi stalno mašimo i to debelo. Pa tako imamo razna elitna rugla gde ne bi smelo (BNV, K distrikt) a Marina Dorćol je baš idealno mesto za kvalitetnu gradnju zaokruženu sa marinom. Park tu baš nema smisla. Veći park je mogao biti u BNV i može i dalje biti u luci Beograd jednog dana.
 
Park je navodno planiran na prostoru između elektrane i toplane. Sećate se možda da je Vesić pominjao da će ga raditi Rukavišnjijov, po uzoru na Guelj u Barsi :rolleyes:
 
Izgled I i II mesne zajednice Dorcol
Screenshot (270).png
Screenshot (271).png
Screenshot (273).png
 
Podugački intervju o Marini Dorćol iz novog broja Real Estate Magazina. Od bitnijih informacija - 15 zgrada, 650 stanova, prva faza biće gotova u prvoj polovini 2025, ovi renderi koje sada vidimo su 16. ili 17. iteracija projekta, održavanja zelenila i celog kompleksa kontrolisaće investitor (SEBRE), stanovi će imati podno grejanje i centralno hlađenje na bazi toplotnih pumpi i korišćenja geotermalnih izvora, prečišćivači vazduha biće ugrađeni u svakom stanu, za Slaviju tek ide međunarodni konkurs, Avala film neće skoro...

MARINA DORĆOL BIĆE NAJLEPŠE NASELJE U BEOGRADU


kuca-izdavanje-beograd-5poeLTAOt1PI.jpg



Skoro se nije desilo da neki projekat izazove toliku pažnju javnosti, kao što je slučaj sa stambeno-poslovnim kompleksom Marina Dorćol, koji bi trebalo ove godine da počne da se gradi. Najavljena kao budući najekskluzivniji kvart Beograda, na samoj obali Dunava, Marina Dorćol ne prestaje da intrigira i zbog svoje lokacije, ali i zbog arhitektonskog rešenja, koje će biti sasvim drugačije u odnosu na sva druga naselja u Beogradu, pa i ona koja se smatraju luksuznim i elitnim. Iza projekta stoji češki investitor SEBRE, koji pored Marine, razvija još nekoliko značajnih real estate investicija u Beogradu.

Sa Tomašom Klimom, izvršnim direktorom SEBRE Services za Srbiju, razgovaramo o tome zašto je Marina Dorćol toliko posebna i kako će ovaj deo obale Dunava izgledati za nekoliko godina kada se moderna arhitektura i dizajn uklope sa prirodom i istorijskim vrednim objektima u okruženju.

Ceo intervju na REAL ESTATE Magazine




Otvaraju%C4%87a.jpg



1%20(1).jpg



3%20(1).jpg



2%20(1).jpg



4%20(1).jpg



Tekst: Gordana Knežević Monašević

Foto: SEBRE
 
Zdrav razum i iskustvo kažu da je bolje koristiti ravne staklene klizajuće panele (skupo, ali nije nedostižno za ovu ekskluzivnu lokaciju) kojim se dnevni prostor pretvara u veliku terasu, što je zakrivljenim staklom na Marini Dorćol praktično nemoguće. Zdrav razum kaže da je tzv Zeleni Zid koristan sa strane, da se odvrati od znatiželjnih pogleda komšija, a da se staklo bez rukohvata stavlja napred, kao na ovom primeru:

MarinaDorcol01.JPG
MarinaDorcol02.JPG
MarinaDorcol03.JPG


izvor: Šta kupci zahtevaju

Na primeru Marine Doćol potpuno drugačije, od zakrivljenih staklenih panela, bez klizećih panela, zeleni zid i gde treba i gde ne treba...

MarinaDorcol04.JPG
 
Здрав разум каже да зелене зграде на речној обали треба да имају или систем за заштиту од комараца и буба или такве прозоре да се могу поставити мрежице али од тога изгледа нема ништа :)

Тај пространи излаз дневне собе у свет ће јако брзо да се претвори у продор света у дневну собу кроз инвазију инсеката ако се нешто не осмисли
 
Ja na novogradnji u poslednjih deceniju i nešto više, ne videh ni na jednom mestu da su postavljene mreže za komarce na prozorima i vratima od terasa.
 
Здрав разум каже да зелене зграде на речној обали треба да имају или систем за заштиту од комараца и буба или такве прозоре да се могу поставити мрежице али од тога изгледа нема ништа :)

Тај пространи излаз дневне собе у свет ће јако брзо да се претвори у продор света у дневну собу кроз инвазију инсеката ако се нешто не осмисли

Kad je Dizni rešio problem komaraca u vreloj močvari pre mnogo decenija može i ovo da se reši.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: ozu
Šta se dešava sa početkom gradnje? Ne može se ništa naći na CEOP-u, da li imaju LU ili da li su podneli za Građevinsku? Vidim u par novina da su sve aktivniji..
 
https://www.danas.rs/vesti/beograd/...na-za-izgradnju-stambeno-poslovnog-kompleksa/
Na mestu nekadašnje Marine Dorćol počelo je raščišćavanje terena za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa, javlja danas reporter FoNeta.

On je na licu mesta zatekao građevinsku mašinu koja čupa drveće i raščišćava teren.

Na lokaciji gde će se graditi kompleks nalazi se prostor nekadašnje Termoeletrane Snaga i Svetlost.
Marina_03_b-1000x560.jpg


Vrednost projekta je 300 miliona evra, a radovi će trajati šest godina.

Investitor je češka kompanija Sebre.
 
Mogli su da naprave i repliku Tesline kule iz Amerike pored stare termoelektrane/muzeja, stilski bi se uklopila i eto nam nove turisticke atrakcije:)

Screenshot_4.jpg
 
Zašto se stalno poteže to oživljavanje Teslinog tornja. Jel to onaj ludi Abramović lansirao. Radi se o napuštenom i neuspelom projektu, koji nikada nije imao nikakvu svrhu, i verovatno bi bio neuspešan i da je isfinansiran od JP Morgana. Pogotovu bi bilo sukudo da se toranj gradi u Beogradu…
 
Ja sam cuo od drugara gradjevinca da ce tu biti 7000e kvadrat i da se to vec uveliko prica okolo posto su videli da je interesovanje veliko. Sto lepo ne zaokruze na 10k
 
Pa dobro, ako slicne zgrade u Beograd na vodni idu po 8k, ici ce i ovde po 7k bolje zgrade.
 
Има доста пројеката планираних према Дунаву, али ми се чини да је сваки за себе и сви заједно ће чинити једну ружну и набацану целину. Али тако је то када не постоји урбанистички и регулациони план, него инвеститори одлучују.
 
Vrh