Šta je novo?

Marina "Dorćol" - (Stambeni kompleks)

Град би требао да испуни жељу љубитељима зеленила и укине уличне паркинге на доњем Дорћолу, заменивши их зеленим површинама. Не мора ни да има икакав други садржај или мобилијар, таман онако како људима попут Зуме одговара. Мислим да је то фер компромис да се одбрани и чак увећа зеленило у Београду како би се направило једно хумано окружење без да се стопира овај пројекат

Замислите уместо овога нешто као Ушће пре него што су га девастирали пешачким стазама, дакле само травњак и понеко дрво, без бетона:

1742484798062.png

Ovo sa Marinom Dorcol jednostavno je uzasno i odvratno.
Zasto opozicija koja ima bezbroj advokata u svojim redovima ne proveri zakonitost ovog projekta?

Pa sad ne znam za to , svakako je skretanje sa teme.
Ali svakako jasno je da u Srbiji kapital nema realne prepreke.

Nadam se da neće ni grumen zemlje maknuti na tom mestu.
Priče koje čujem govore u prilog tome na sreću.

Ovaj n1 kad ne bi sve ocrnio i popljubao...najbolje je da ostane grad dzungla po njima da se nista nigde ne gradi...​
Al je džungla, ubilo se. Za period aktuelne vlasti smo sa 12% zelenih površina spali na 6%, što mu dođe 0.5% godišnje.

Unapred se izvinjavam svima kojima sam uvredio njihove osjećaje i što nisam sve pobeleo i zasuo hvalospevima, kako to rade kontraši N1.​

Pricamo o delu marine ne o celom bg...jeste dzungla i to ona najnapustenija..a sto se tice 6 posto ne znam kako se racunajj ti procenti dal se i napusteni placevi racunajj kao zelena povrsina ili samo parkovi i sume...

Sam si spomenuo N1 i džunglu od Beograda koju oni zagovaraju, na šta sam odgovorio. A i te fore kako ustvari pričamo o jednoj stvari a ne drugoj koju sami pominjete (množina, odnosi se na više forumaša), i to svaki put kada se ostane bez argumenta / odgovora, čak ni u vrtiću ne prolaze.​

Ajde kad vec skreces sa teme koji je park porusen? A n1 uvek gleda sve da ocrni i popljuje gde oni ili njihivi vlasnici ko kod stajao iza n1 nema neki udeo...klasicno reketarenje...

Ја мислим да и Н1 доприноси стварању и одржавању атмосфере острашћености и црно-белих погледа на свет. Заиста, одвратно ми је то извештавање где се по аутоматизму нешто критикује, нешто друго потенцира. Понекада помислим да све те пијавице оличене у политичарима, актуалним медијима и слично у суштини раде заједно, да се тале, и да им и не прија да наше друштво оздрави и да се људи мало примите и изађу из својих ровова.
Што се самог пројекта тиче мени се допада и сматрам да ће Београд са њим добити неку додатну вредност и још једну уређену и (по мени) лепу средину.
Немам дилему да бих волео да се изгради и тај и већина других пројеката. Мени је централна мисао да се са развојем свих тих пројеката ипак шири и један уређен и одржаван простор (у овом случају мени и естетски леп). Наравно, потпуно је друго питање зашто је одржавање већег дела града на јако ниском нивоу.

Ajde kad vec skreces sa teme koji je park porusen? A n1 uvek gleda sve da ocrni i popljuje gde oni ili njihivi vlasnici ko kod stajao iza n1 nema neki udeo...klasicno reketarenje...
Не гледам Н1.

Чињеница је да ниједн прави парк није направљен у Београду од времен када је био за трећину мањи.

Такође се постојећи попуњавају некаквим садржајима. Тениски терени, диносауруси, монтажни објекти, од скора планови за музеје… што на неки начин свакако јесте уништавање паркова.

Ajde kad vec skreces sa teme koji je park porusen? A n1 uvek gleda sve da ocrni i popljuje gde oni ili njihivi vlasnici ko kod stajao iza n1 nema neki udeo...klasicno reketarenje...​
Ne skrećem ja nego ti. Niko te nije bio po ušima da spominješ čitav grad.

Sa 12% na 6% zelenila, pa ti ubrajaj i računaj šta god hoćeš i kako god hoćeš da se uklopi u pomenutu brojku.​

zasto ne stavite slike trenutnog stanja pa da komentarisemo trenutno stanje i uredjenje te parcele?
Zato sto to nisu n1 argumenti nego ajde da se nista ne gradi da u slucaju da mi dodjemo na vlast mi sagradimo nesto da ustekamo mi pare malo za sebe jer sto bi neko uzimao pare za sebe ako n1 nema svoju korist...voleo bih da vidim jedan primer gde je n1 pohvalio nesto sto se gradi ili pravi...

Istina je da u protivljenju izgradnji Marine Dorćol ima dosta klasičnih NIMBY gluposti. Lično smatram da je reč o vrlo solidnom projektu, dosta boljem od npr. "Beograda na vodi". Ljudi se lepe za kvadraturu, ali valja još jednom napomenuti da će u prvoj fazi, u šest zgrada, biti izgrađeno tek 200 stanova (primera radi,u jednoj zgradi u kojoj ja živim na NBG ima 200 stanova :D ). Ceo kompleks Marine Dorćol imaće 600 stanova i oko dvostruko više parking mesta. Tako da ta priča kako će tu da se sad napravi nekakva paklena gužva sa dodatnih 1.500 stanara, mislim da ne pije vodu.

Takođe priče o tome kako će kompleks biti zagrađen, ograđen, zabranjen itd. su čiste gluposti. Ljudi su valjda za ovo vreme već naučili kako funkcioniše kapitalizam i da nije gadljiv na bilo čiji dinar - interes mu je naprotiv da dovuče što više ljudi da tu popiju kafu, jedu avokado tost, šišaju kućne ljubimce, znoje se u teretanama ili šta već. Da li će da deru sa cenama? Naravno da hoće. Ali deru ljude i u Silosima i Gastrošoru, pa se pravimo da je to OK zato što sediš na pivskoj gajbici i klopaš sa drvene palete :D

Da li ipak imam razumevanja za protest stanovnika Dorćola? Pa, imam!

Ono što Saša ne razume ili se pravi da ne razume, jeste dinamika života u državi/gradu u kom institucije ne funkcionišu i gde postoji otvorena diskriminacija građana koji nisu članovi interesne organizacije po imenu SNS.

Trenutno se odvija jedan proces urbanizacije Dorćola donjeg, na krajnje netransparentan način i bez dijaloga sa lokalnom zajednicom. Šta konkretno pod tim mislim? Pa, pre svega na one vračarske fore koje su počele da se primenjuju i ovde - kupi se stara kuća, sruši se, onda počne izgradnja, na tabli piše P+4, izgradi se P+6, pa se to naknadno legalizuje, a kada se zgrada završi, obavezno sledi popularni "golubarnik" na krovu da se doda još malo kvadrata Materijalnih dokaza ovakve prakse ima koliko voliš u temi "Dorćolski projekti" (powered by GOJE), a u njima učestvuju i institucije koje bi ipak trebalo da se kao drže nekih etičkih standarda, poput SPC.

Čini mi se da ljude posebno žulja K-distrikt, gde smo od Zahinig projekta koji su najvljivali Grci došli do tipičnog tranzicionog, nabreklog fensi stambeno-poslovnog kompleksa domaćih investitora bliskih vlasti, sa sve naknadno dozidanim golubarnikom!?

Takve stvari izazivaju sumnjičavost kod ljudi da će inicijalna obećanja biti ostvarena.

Valja napomenuti i da je ovaj proces "džentrifikacije" Dorćola propraćen mizernim ulaganjem u infrastrukturu. Rekonstrukcija ulica Cara Dušana i Džordža Vašingrtona je otegnuta, pa smandrljana i faktički još nezavršena, i bez ikakvog funkcionalnog unapređenja. Dunavska ulica decenijama čeka na proširenje, javni prevoz je nepostojeći, najavljivano produženje trolejbuskih linija sa izgradnjom nove okretnice je zaboravljeno, ideje o širenju tramvajske mreže sahranjene. Pa, još gore stvari se dešavaju - gradonačelnik samoinicijativno najavljuje ukidanje tramvaja 2 i prekidanje veze Pjarona de Mondezira i Pariske izgradnjom nove pešačke zone kod Gradske biblioteke.

Kada se još uzmu u obzir činjenice da se javni uvidi u urbanističke planove fingiraju (organizuju se u radno vreme, sednice se pomeraju u poslednji čas kako bi se izbegao dolazak većeg broja ljudi, sad su sa BGH2O uveli i obavezno prijavljivanje imejlom za sve koje bi da učestvuju...), da se mega-projekti grade bez validnih građevinskih dozvola (trenutno se bez dozvole grade Nacionalni stadion, Delta district i Železnička stanica Novi Beograd!!!), da trenutno zaziđuju ljude u Bloku 4 i Kneza Miloša bez da iko trepne, da je korupcija praktično legalizovana ukidanjem konverzije zemljišta (pa je tako sada čika Milan Beko vlasnik silne zemlje od Silosa do Pančevca, za šta je platio tričavih 60 miliona evra), da se spomenici kulture utapajau u tajnim dilovima (Generalštab/Sajam), mi se još pitamo kog vraga se ljudi bune!?

Odmorite malo od k*njanja po N1

Upravo je sve ovo gore navedeno dovelo do toga da građani često nemaju kome da se obrate. Veliki broj članova foruma ima razna iskustva rada sa institucijama - od toga da te šetaju kao majmuna sa čuvenim "nismo nadležni", preko toga da jednostavno ne reaguju na pozive građana (da li je neko rekao Savamala?), pa do toga da javni funkcioneri kinje i javno prozivaju građanske aktiviste (evo, Vučko iz prve ruke može da kaže kako Stojčić komunicira sa građanima, a ko je gledao bilo koju Šapketovu konferenciju za medije zna kako on priča o ljudima koji se protive njegovim vizijama).

I kome se onda ljudi obraćaju? Pa, zovu N1! Možda mi nećete verovati, ali vi ne možete da zamislite šta sve toj redakciji stiže u poštansko sanduče - od ukazivanja na ozbiljne slučajeve pritisaka, nasilja i korupcije, do potpuno tričavih ličnih problema pojedinaca (razvodim se od žene, komšija pravi buku, kaplje mi tuđa klima na terasu, nije pokošena trava u parku itd). Ljudi jednostavno više ne znaju kome da se obrate :(

Istina je da N1 drži tvrdu kritičku uređivačku politiku, ali valja napomenuti da su vrata za njihove novinare čvrsto zatvorena u gotovo svim institucijama. Gradonačelnik se, primera radi, i hvali time što je njegova administracija prekinula svaku komunikaciju sa N1 i Novom. U takvim okolnostima, izveštavanje će neminovno na kraju delovati jednostrano, jer odgovor druge strane nije moguće dobiti. Ili ga dobijate na kvarne načine, tako što N1 emituje neku priču, a onda neki SNS potrčko brže bolje ode na neku od ovih Telekomovih para-televizija (K1, Euronews, NewsMax, Blic...) da tu priču opovrgne.

Ćuta je jednom rekao da je Gazela jedina institucija u Srbiji koja još funkcioniše. Ja bih dodao, uz Gazelu, i tu šaku slobodnih medija među kojima je i N1, gde ljudi putem neke vrste javnog pritiska pokušavaju nekako da reše probleme koji ih tište.

A što se tiče toga kako bi N1 da "zaradi", napomenuću smao da je investitor kompleksa Marina Dorćol češka kompanija SEBRE. Ta ista češka kompanija je i vlasnik Avala filma, a u tom istom Avala filmu su prostorije TV Nova i studio u kom se snimaju "Utisak nedelje" (TV Nova), "360 stepeni" (N1) ili Grand show (isto u vlasništvu United Media kao i Nova i N1).

I onda je od svega ovoga Sašici najveći problem što se 200 Dorčolaca pobunilo protiv izgradnje Marine Dorćol :rolleyes:

Vrh