Šta je novo?

Marina "Dorćol" - (Stambeni kompleks)

Не могу да се отмем утиску да појединци не могу да поднесу сваку промену, сваки већи пројекат.
Mislim da je u pitanju klasičan "ne sviđa mi se jer nemam nikakvu vajdu od toga, da imam sviđalo bi mi se" način percepcije stvari.

Gotovo sam siguran da ljudi koji kritikuju, bilo ovaj, bilo neki drugi projekat, bi ga na sasvim drugi način posmatrali da imaju neke konkretne, hajde tako da kažem, vajde od njega. Bilo da su finansijski na nivou da mogu da priušte nekretninu, bilo da mogu da ostvare neki benefit kroz posao koji je vezan za ljude koji mogu da priušte nekretnine tamo (na primer enterijeristi, prodavci nameštaja, majstori raznih profila, uslužne delatnosti poput održavanja stanova, čuvanja dece...) bilo kroz poslovne mogućnosti koje će se otvoriti izgradnjom ove lokacije (vlasnici restorana, kafića, drugih delatnosti koje bi mogle da budu otvorene u kompleksu i okolini).

A verujem da i jedan procanat komšija/starosedeoca na Donjem Dorćolu koji nemaju konkretne vajde takođe su zadovoljni što će njihov kraj biti modernizovan izgradnjom ovakvog high class kompleksa (ali iskreno neverujem da će starosedeoci koji su zadovoljni pričati okolo o tome, jer to nije popularno mišljenje) zato što igrom slučaja žive tu, i što će sa novim naseljem moći da gustiraju nove sadržaje i zato što će dobiti moderan produžetak postojećeg šetališta.

Ali mogu da zamislim ljude koji u Marini Dorćol vide poslovnu priliku a starosedeoci su u ovom delu Dorćola, nevezano da li je to neko ko planira da otvori kafić/restoran/teretanu, ili planira da se bavi nekom drugom uslužnom delatnošću i da cilj profil stanara ovako skupih stambenih zgrada (na primer za poslovne kućne pomoćnice, čuvanja dece, šetanja kućnih ljubimaca, uslužno odvoženje/dovoženje automobila iz autoperionica...) da mu je verovatno drago što će mu se takva poslovna prilika otvoriti u komšiluku.

pravis stereotipe da kritikuju samo siromasni

sta ako sada dovedem 3 osobe koje imaju para vise nego sto ces ti ikada imati i kazu da je sranje? e onda se menja percepcija
isto kao kada bih ja rekao da ovi koji imaju para nemaju ukusa

da se ne lažemo, ovome kad se završi ništa u bg neće moći da prismrdi...jednostavno previše superiorno izgleda za sve što smo do sad u beogradu videli...još na samom početku kad se zavrtela priča oko ovog projekta govorio sam kako ovde treba tražiti priliku za investiranje ako se ima viška para. danas, uz hotel jugoslaviju i delta district i dalje stojim pri tome.

sta ako sada dovedem 3 osobe koje imaju para vise nego sto ces ti ikada imati i kazu da je sranje?
Previše visoko ciljaš. Znači da bi morao da nađeš ljude kojima biznis ima promet od 9 cifara (USD) na godišnjem nivou (obzirom da ja ove godine gađam 8 cifara prometa, 9 cifara jeste, ruku na srce, nešto što uopšte ni ciljam, ne pravim biznis te veličine, nemam cilj da zapošljavam 1000+ ljudi) da kažu da je ovaj projekat sranje. Čak i kad bi se to hipotetiĉki desilo, za šta mislim da je mala šansa (al ostaviću rezervu za to), razlog tome verovatno može biti lična preferenca da se umesto stana u stambenom kompleksu ovog tipa bira luksuzna kuća ili stan u zgradi sa malim brojem stambenih jedinica, poput Puškinova residence zgrade koji je isti ovaj investitor već sagradio na Dedinju, koja cilja na ljude koji žele da kupe stanove od najmanje 1M eur, obzirom da u Puškinova residence stanovi od 200+ m2 i imaš ukupno 10 stanova u zgradi, tako da cilja, može se reći, na potpuno drugi tip ljudi/porodica u odnosu na tip zgrada poput Marine Dorćol, Delta Distrikta ili Ritz Calrton/Jugoslavije

pravis stereotipe da kritikuju samo siromasni
Nisi razumeo dobar komentar, pre svega su kritičari oni koji nemaju vajde od projekta, a oni uopšte nisu nužno siromašni, mogu biti i vrlo bogati ali nemaju nikakvu ličnu korist od projekta te ga kritikuju jer je popularno kritikovati i u većini su, time signaliziraju sopstvenu vrlinu.

Zašto je neko frustriran, zlurad, ima psihičke probleme i slabosti, ITD, ako kaže da mu se ne sviða gradnja XXI veka na uličnoj matrici iz XIX i prvoj polovini XX veka? I uz to više puta obrazloženo zašto tako misli.​

Nisi razumeo dobar komentar, pre svega su kritičari oni koji nemaju vajde od projekta, a oni uopšte nisu nužno siromašni, mogu biti i vrlo bogati ali nemaju nikakvu ličnu korist od projekta te ga kritikuju jer je popularno kritikovati i u većini su, time signaliziraju sopstvenu vrlinu.​
Pa evo ja recimo to da kritikuju većinski oni koji nemaju vajde od projekta vidim kao stereotip koji se provlači kroz forum podjednako kao i neke druge stvari.​

Nisi razumeo dobar komentar, pre svega su kritičari oni koji nemaju vajde od projekta, a oni uopšte nisu nužno siromašni, mogu biti i vrlo bogati ali nemaju nikakvu ličnu korist od projekta te ga kritikuju jer je popularno kritikovati i u većini su, time signaliziraju sopstvenu vrlinu.

razumeo sam ja dobro, samo je upakovano kroz vremenski kontekst.
karaburma izbija

naravno da ce vecina kritikovati koji nema vajde od toga, statistika je ultra prosta tako da ne bi trebalo da se cudis

Najčešće se radi o prostom signaliziranju vrline (npr. pokazivanjem kako autori projekta nemaju komentatorovo raskošno poznavanje istorije i arhitekture Beograda, kao i potreba modernog čoveka).
99% projekata se besomučno kritikuje kako su krajnje nehumani, krajnje neukusni, itd... i to ne samo svi savremeni projekti već i svi drugi projekti, npr. SFRJ projekat Novog Beograda. Ako je taj stav (da 99% stvari ne valja) zdrav, onda ok...

Mislim da je u pitanju klasičan "ne sviđa mi se jer nemam nikakvu vajdu od toga, da imam sviđalo bi mi se" način percepcije stvari.

Gotovo sam siguran da ljudi koji kritikuju, bilo ovaj, bilo neki drugi projekat, bi ga na sasvim drugi način posmatrali da imaju neke konkretne, hajde tako da kažem, vajde od njega. Bilo da su finansijski na nivou da mogu da priušte nekretninu, bilo da mogu da ostvare neki benefit kroz posao koji je vezan za ljude koji mogu da priušte nekretnine tamo (na primer enterijeristi, prodavci nameštaja, majstori raznih profila, uslužne delatnosti poput održavanja stanova, čuvanja dece...) bilo kroz poslovne mogućnosti koje će se otvoriti izgradnjom ove lokacije (vlasnici restorana, kafića, drugih delatnosti koje bi mogle da budu otvorene u kompleksu i okolini).

A verujem da i jedan procanat komšija/starosedeoca na Donjem Dorćolu koji nemaju konkretne vajde takođe su zadovoljni što će njihov kraj biti modernizovan izgradnjom ovakvog high class kompleksa (ali iskreno neverujem da će starosedeoci koji su zadovoljni pričati okolo o tome, jer to nije popularno mišljenje) zato što igrom slučaja žive tu, i što će sa novim naseljem moći da gustiraju nove sadržaje i zato što će dobiti moderan produžetak postojećeg šetališta.

Ali mogu da zamislim ljude koji u Marini Dorćol vide poslovnu priliku a starosedeoci su u ovom delu Dorćola, nevezano da li je to neko ko planira da otvori kafić/restoran/teretanu, ili planira da se bavi nekom drugom uslužnom delatnošću i da cilj profil stanara ovako skupih stambenih zgrada (na primer za poslovne kućne pomoćnice, čuvanja dece, šetanja kućnih ljubimaca, uslužno odvoženje/dovoženje automobila iz autoperionica...) da mu je verovatno drago što će mu se takva poslovna prilika otvoriti u komšiluku.

Doći će i taj dan kad ćeš prestati da psihoanaliziraš korisnike foruma i možda zapravo probaš da uđeš u koštac sa napisanim argumentima umesto da zamišljaš da je u pitanju neka ljubomorna sirotinja.

Ovo je za mene vid trolovanja, samo perfidno upakovanog.

Колико се сећам, овај форум није замишљен као некакво место где причамо о куповини станова. Овде смо због урбанизма и архитектуре Београда.

Прво, то да ли ja могу да купим стан негде или не могу, није примарна тема форума. На пример, свиђају ми се зграде између два рата у центру града. Те зграде имају своју естетику и урбанистичку вредност, без обзира на то да ли имам новца да купим стан у њима.

Друго, исто тако, не могу да купим ливаду на Калемегдану и да ту изградим кућу, али сви знамо да је Калемегдан јавно и културно благо овог града. Место које има огроман значај за све нас.

Дакле, причамо о вредностима и значају јавних и архитектонских простора у Београду, а не о личним или финансијским користима. Овај форум је ту да разматрамо те теме, а не ко шта може да приушти.

Hoces da kazes da nema sagovornika na ovom forumu na cije misljenje ne utice to sto imaju (ili nemaju) licnu ili finansijsku korist? Da su svi apsolutno objektivni i nepristrasni?

Vrh