Šta je novo?

Marginalizovani Beograđani

Lucifer":37o4ibvx je napisao(la):
Daj molim te, visestruko je korisno za grad da se prikupljanjem smeca bave preduzeca a ne Cigani i vrane... Kakva je korist od toga sto prodju, razbacaju smese dok preturaju u radijusu 20m oko kontejnera, odnesu karton i loze peci ispod Gazele... kakva je korist od toga sto kad ne nadju neki komad gvozdja ili bakra u kontejneru odu do prvog sponekika i marnu plocu ili skinu neku figuricu?

A sto se tice agresivnosti prosjaka... slazem se da generalno nisu agresivni, ali u leto 2003. godine, jednu moju drugaricu je prosjakinja pljunula u lice ispred crkve svetog Marka, tako da teza o prostom sazivotu nije tacna, ali se slazem da je prosjacenje nesto sa cime se suocava svaki veci grad i da je to pojava koja ne moze da se iskoreni, ali to ne znaci da je ne treba suzbijati.
Jeste, ali kod nas preduzeca se time ne bave. Stavise, ne postoji cak ni primarno sortiranje otpada (zasebni kontejneri), a o nekoj modernoj deponiji i da ne govorim. Znaci, bolje i Romi nego nista. Sto se prosjacenja tice, ima ga u celom svetu, ima ga i kod nas, ako se nekom ne svidja, nek' se preseli u neko mirno selo pored BG, gde se nece suocavati sa time. Sto se drugarice tice, da je mene pljunula, upamtila bi me prosjakinja do kraja zivota. :)

Ivana-bg, svakako da ne moraš da se praviš da nisi pročitala moj poslednji (sada već predposlednji) post, zaista nema potrebe.

ivana-bg":1ihuo1gl je napisao(la):
E da, isto tako za ambs--JA NE DAJEM PREDLOGE KONKRETNIH RESENJA! ja dajem svoja iskustva, misljenje sta bi moglo ali to ne znaci da je pravi put..
Ako to nije predlog, ne znam šta je. :/ Ali, nema veze, nije šija nego vrat..
Prema tome, ja se trudim da pogledam primer zapada po tom pitanju i da pitam. A ti kao i jos neki koji ne znaju sta je odg, ili im ne smeta isti problem kao i meni, jednostavno ne moras na svaku temu da das odgovor..zaobildji je..move to the next.
A ja ti kažem šta sigurno nije odgovor. Ja sam ovde (Njujork) u poslednja dva meseca bio na par tribina koje su se bavile različitim grupama beskućnicika, pričao sam sa nekim ljudima koji jesu beskućnici, ili su bili, takođe sam pričao sa raznim ljudima jer razmišljam da li da volontiram u nekom šelteru za homlese.
I sa apsolutnom sigurnošću mogu da tvrdim da je tvoje iskustvo i mišljenje da bi mogla policija zapravo najgori mogući put.

ALi stanite. Tema nije Integracija Roma u Srbiji vec agresivno prosjacenje ljudi u Bg (i srbaa ne samo roma--iako su romi vecina!) i kako doneti zakon protiv toga. Ako vam se to nije desilo,super za vas. Sl.put kad sedite u bastama kafica, obratite paznju oko sebe..zapravo, setajte se Terazijama pa cete videti. Mozda neki od vas ne zele to da vide, pa prolaze kao da su pali s'neba...ali necete me ubediti da toga nema. Bas mi sada prica drugarica kako je videla danas kola parkirana na sred ulice u Admirala G.i cekaju ispred crkve milion malih ROma koji su tamo ceo dan prosili..pa to je bas org.kriminal.
Sada zakon kad bi postojao, oni bi mogli da odu u zatvor na primer..a sta ce oni kad izadju dan nakon toga ili generalno raditi, to je posao za ministr.rada i socij.pol. da ih nauche ili integrisu. Mozda cak i izvuku neku pouku pa ne dozvole da ih hapse vec se okrenu necim boljim u zivotu..i korisnijim. Sta znate, mozda bi taj zakon doneo bas ono sto pokusavamo da ih nauchimo a to je da se integrisu. However, tema je o tom zakonu ne sta nakon..ne mozemo na sve strane da se fokusiramo.
(da se vratim na rome)--Zapravo, Rome koje sam ja upoznala i radila sa njima u Nisu i Bujanovcu su manje vise integrisani na jugu srbije tj.imaju svoje stanove, kola, prave poslove za zavrsenim fakultetom, deca im idu u skolu ....Romi u BG koji su pribegli sa Kosova su totalno neka druga prica.

Ambs--ne slazem se sa tvojim misljenjem. Ja sam godinama zivela u americi i evropi i videla kako se to tamo radi .....zato i dolazim do ovakvih ideja. Sa tobom i ne zelim mnogo da polemisem na ovu temu (druge teme moze) nakon cinicnih komentara i pitanja kao sto su bili o romima koji se predstavljaju kao braz.i da bolje pisem pravdi nego press-u. Ne cenim tu cinicnost, pogotovo kad se trudim da napravim nesto bolje.
Ali hvala ti sto iznosis i drugu stranu misljenja vezano za policiju...hehe mozda ja volim njihov rad i pristup (ne u svim slucajevima naravno jer ipak nisam robot ) jer.....hm ne smem ovde da kazem zasto.. :p

Da, prosjacke grupe jesu organizovane, i da, postoje slucajevi krsenja decjih prava, ali to su fenomeni koji se jednostavno ne mogu suzbiti. Prosili ispred crkve, jao strahote, jos mi samo reci da su bili naoruzani i da su drzali nozeve medju zubima... :p :lool:
Uostalom, sada je za'ladnelo pa svi sede u kaficima, a ne u bastama, pa mozemo reci da smo mirni u narednih nekoliko meseci. :kafa: :laugh:

Ambasadore, koje ja to cinjenice izbegavam? Nabroji mi ih pod brojem i ja cu na svaku odgovoriti.
Hvala ti.

Ivana, koliko mogu da primetim, tema se zove marginalizovani Beogradjani, tako da se moze sa vise aspekata raspravljati. Dakle, svako ima prava da kaze svoje misljenje a da ne bude omalovazen sa tvoje strane. Jeste da si ti postavila ovu temu, ali stvar ne funkcionise tako ukoliko na svako misljenje koje ti se ne svidja kazes nesto u fazonu: "Ne zanima me, nisam to mislila, idemo dalje, ne kapiras poentu, trebaju mi ljudi koji ce resiti moj problem". Iskreno, koliko sam primetio citajuci sve postove, ovo je izgleda tvoj licni problem proistekao iz odredjenih neprijatnosti koje su te zadesile. I ukoliko se ne slazes sa necijim misljenjem, ne moras uvek grubo i neprijatno odbrusiti. Forum i sluzi da bi se izneli razliciti stavovi, a ako zelis da guras samo svoje stavove, onda ti nece biti mnogo od pomoci misljenje drugih ljudi.

jovanovm":11js5hqy je napisao(la):
Srbija ima najbolje integrisanu romsku manjinu u Evropi, to je stav Evropske Unije, ne mene ili nekog drugog... Bivsa devojka mi je radila u EK na integraciji Roma u evropska drustva, pa sam imao prilike da pogledam neke njihove interne izvestaje. Uopste shvata li neko da Roma ima blizu milion u Srbiji?

Znaci, Lucifer - cak i sa svojim koriscenjem termina koji mnogi smatraju uvredljivim - je pogodio jedan paradoks modernog drustva koje se trudi da zastiti manjine, ali takodje i da se reformise i modernizuje, sto je, sa sadasnjim metodama, inherentno standardizujuci (i asimilisticki) proces.

Govoriti za nekog da je navikao na "cergarski nacin" zivota, a pod time podrazumevati nedostatak higijene, obrazovanja, ili vladavine zakona je po meni prikriveni rasizam. Apsolutno sam siguran da NIKO ne voli da zivi u prljavstini - ali drzava treba da pristupi tome na nacin koji je efektivan. Rasterivanje, hapsenje i bilo koje prisilno "kontrolisanje" populacije je samo kontraproduktivno. Romi u policijskim snagama, otvaranje zdravstvenih i obrazovnih centara, stipendije, projekti za odrzivi razvoj su sve efektivni nacini da se romskoj zajednici da zamajac da sama pocne da napreduje i podigne sopstveni standard zivota.
Ja sam napravio jasnu razliku, insistirajuci da postoje nasi beogradski Cigani koji zive upravo kao sto si ti rekao - nehigijenski, ali ipak gradski i da postoje Cigani koji su dosli sas Kosova koji smatrajus voj cergarski nacin zivota delom svog identiteta. Kako onda to moze da bude rasizam, kada se vec primafacije odnosi samo na jednu grupu Cigana?

To zaista jeste cergarski nacin zivota, bez ijednog kulturno negativnog prizvuka. I oni sami to ne spore. Zive u cergama i satorima i seljakaju se, idu od grada do grada, a sad se zadesilo da su ovde vec 10 godina jer ih Beogradjani tolerisu, sto mozda i nije lose u kontekstu integracije. Prema tome, JovanovM, ti si taj koji njih vredja ovde, jer pokusavas da negerias nesto sto je zaista deo njihove kulture. Druga je stvar sto postoje ozbiljni razlozi zbog kojih bi u danasnjim prilikama tu kulturu trebalo menjati.

A sto se tice izraza Ciganin, u Beogradu u kome sam ja odrastao to nikada nije bio po sebi uvredljiv izraz koji ne moze da se upotrebi bez negativne konotacije. To sto je moguce rec Ciganin upotrebiti u nekom metaforicnom smislu nikome ne moze da uskrati pravo da je koristi u neutralnom smislu. Isto vazi i za reci kao sto su Svaba npr. Osim toga, jos nisam naisao na neki pokret koji zabranjuje ljudima da Italijene (u Srbiji, ali i drugde) nazivaju Zabarima, Krusevljane Carapanima isl. Citava ta fama oko upotrebe rec Rom je samo jedna dzinovska manipulacija "romskom zajednicom" do koje nikada ne bi doslo da se na njihovom statusu stvarno nesto poradilo. Ovako smo dosli u apsurdnu situaciju da rec Rom pocinje da porpima upravo one konotacije koje je oduvek imala rec Ciganin. Hocemo sada da trazimo novu rec? Ili da poradimo malo na tome da takve konotacije postanu besmislene, odnosno izgube podlogu u realnosti.

Goldstein, naravno da ime ove teme asocira da se moze dosta stvari komentarisati ali ja sam se skoncentrisala na jednu i to jasno pise u pocetku. Stevo, da li moze da se zove tema "agresivno prosjacenje ili prosenje u beogradu"...
Ja sam u pravu da neki dolaze na ovu temu samo da kazu nesto da bi se reklo..u fazonu juuu bas su opasni, prosjaka ima svugde, sta cemo sad...pa ako ti je to stav, ne doprinosis nicemu ovoj temi a sto vec nismo znali...Ja sto puta citam sve i svasta ovde i nemam nista konkretno da kazem u vezi sa tim pa samim tim i ne kazem. Tako je nekad i bolje. veruj. Najvise mi smeta kad skrenete sa teme..kao ti i glasna muzika. So what. O tome trenutno ne pricam. Ne radi se uopste da li je moja tema, moze da bude i tvoja...samo ne zelim negativnost i u fazonu jao pa mi ne mozemo nista, to su vlasti ili gubis vreme ili prosjaka ima kao ovaca i vune ..mislim stvarno, tipican primer zasto nam ide ovako kako nam ide u zemlji. Samo zelim svest da probudim medju nama i onima koje posecuju sajt..a to je da moramo da radimo kao tim --naravno ako te interesuje tema (ocigledno to je nesto sto jako fali u srpskom mentalitetu posto svako gleda svoje d...). Ako mi se obracas cinicno, ocekuj isto tako zauzvrat. Ako nemas nista konkretno da kazes i skreces sa teme, ja cu tto i da napomenem. Zasto? zato sto zelim da iskoristim ovde vreme forumasa za nesto sto mi treba (nam treba)...i da nadjem ljude koje interesuje isto sto i mene a i samim tim mozemo da pomognemo jedni drugome. Za sada sam videla koliko nas ovo zanima, i to je ok. Nisam ocekivala da ce svi biti pozitivni. Nije u tome poenta. Ali bar sada znam kako neki Beogradjani vide ovu temu i to mi znaci da mogu bolje da se organizujem sta dalje.

meni se nisu nikakve neprijatnosti desile do te mere da ja odem na forum i placem. haha jednostavno zelim svoj grad da napravim sto boljim. a nervira me kad je neko napadan i agresivan da mu se nesto da i da te kinji zbog toga a to ne mogu da ne vidim jer se desava ispred mojih ociju..jednostavno osecam za druge ljude i nervira me takvo ponasanje tj.izivljavanje.
simple as that :)

Nema tu pomoci, u svim velikim gradovima ima prosjaka; sto se nedostatka manira tice, u nasim krajevima to nije ograniceno samo na njih, nazalost. :kafa:
Ukratko, jos jedna u nizu svakodnevnih stvarcica, poput saobracajnih guzvi, nedostatka parking prostora, prosjaka, neljubaznih prodavaca... Naviklo se.... :laugh:
http://www.youtube.com/watch?v=zHP6nOrFkNQ

ја контам да је проблем мало шири него што изгледа на први поглед. ако причамо о просјачењу, о нехигијени, о агресивности, то је све скупа, на жалост, слика читаве наше државе.
колико је само прогнаних из разних делова екс југославије нашло свој спас у србији, колико је само несретних судбина међу нама. шта се урадило по том питању, нису само роми са косова дошли у град... хоћу да кажем, страшне су се ствари догађале, страшне се ствари још увек догађају, али то није био разлог да држава годинама седи скрштених руку и гледа како се проблеми умножавају.
увек као пример дајемо онај отужни картон сити; какав је то диван пример!
с једне стране гламур и сјај делта ситија, а на километар даље имамо сву јад и беду картон ситија.

:gobb:
и све је то београд. београд је свет. :)
да не филозофирам много, и овај ће се проблем вући годинама, то питање интеграције тих људи ће још дуго остати нерешива енигма за све нас...
а сећам се како ми је сестра из словеније причала како се тамо код њих дигла кука и мотика кад су неке роме који су тамо бивали у неком селу, оптужили да су украли нешто, да ли су неког од њих ухватили на делу или шта већ, то је била читава револуција да их протерају оданде.

@Lucifer
Slazemo se mi u odredjenoj meri - ali mislim da gledas na stvari previse simplisticki. Mozda jednog dana sednemo na kafu pa i popricamo o tome, ali to sad cemo se previse rasplinuti...

Sto se prosjaka tice, samo bih hteo da pitam sve kojima smeta trenutno stanje - da li ste ikada bili u Njujorku pre 2001-2002 ili u Rimu dan-danas? To je hiljadama puta gore nego u BG.

Pa u NYC ima 7miliona ljudi pa samim tim je i logicno da ima puno beskucnika..za rim ne znam..ali ja ne merim ovde ko na svetu ima vise prosjaka a ko manje. Ajde da se skoncentrisemo na Beograd i resavamo nas problem pa da budemo u necemu bolji nego oni.
Mene niko u NYC nije 'cimao' od prosjaka kao ovde a i da jeste, ne brinem mnogo, znam da je policija uvek tu da me stiti...
I Kim je u pravu kad kaze da ima i gorih stvari i da smo se na sve to vec navikli (jer ja mislim da smo mi sebican narod i to se vidi u svakodnevnom ponasanju nasih ljudi na ulici..samo ja ja pa ja..gurni dete, zenu, coveka..ko ih j.....vazno je ja da stignem, da se smestim,da se parkiram pa ako nekome i smeta, pa sta..), ali ja Kim odbijam da se naviknem na TO,hocu da menjam..a da bi menjali moramo sto vise da pricamo i opominjemo i da ne pristajemo na tu nekulturu.
Vidimo se sutra.

Policija, stiti, prosjaci - Njujork? (19 miliona stanovnika, btw)

Ne znam u kom svetu zivis, ali nije bas da policija seta po svakom cosku, a njujorski prosjaci i vuku za rukav, i gadjaju metalnim objektima, i imaju nozeve, i prete ti ako im ne das nesto, kradu od tebe, i otimaju tasne... to mi se u Beogradu NIKAD nije desilo. Ne kazem da se ne desava, ali razlika je velika

Poenta je moje bila da su prosjaci u Rimu npr. mnogo agresivniji... Da Beograd uopste nije los sto se toga tice - apsolutno nikad nisam imao negativno iskustvo ... Mozda ti samo nemas srece?

NYC-uze jezgro (na to sam mislila) ima oko 7 ili 8 miliona i nesto a okolina 15 ili 19 koliko god... Nisam zivela u NYC ali sam posecivala i posto sam se bila zagubila u jednom losem kraju, jedan crnac mi trazio dolar i ja mu dala i to je to.
ELem,ne mozes ti da pored NYC u koje moze da stane 3 srbije i kako tamo kradu tasne i prete nozevima i Beograd. Naravno ima, ja ne poricem to ali ja se ovde borim za svoj grad i hocu da bude bolje i lepse. Pa po tvojoj logici ja mogu da pored i BG sa Afganistanom i Oaklandom i Juz.Afrikom a mogu i sa nekim manjim boljim mestima u Evropi. Daj nesto priblizno BG kao SF..nemoj odmah puf najjaci grad i najvecu najmocniju metroplu na svetu u poredjenju sa beogradicem. Nismo mi amerika ni zapadna evropa i nemamo toliko populaciju ali mozemo da se potrudimo da vise kontrolisemo i uradimo na nekim manjim stvarima o cemu moja tema i govori. Mozemo uzeti neke principe i primere od njih koji su se pokazali kao dobrim.
Malo pre sam citala u Blicu--'Bicemo najprivlacniji grad regiona' i intervju sa Jasnom Dimitrijevic, Direktorkom Turisticke orgz.Beograda.
Tu govori kako Beogradjani mogu da pomognu..npr.cistiji grad, da ne bacaju svugde smece itd..
zatim o mukama za strance..itd..
Njoj cu poslati svoj text o ovome pa ako zeli da doprinesem i napisem sta mislimo da fali Beogradu, onda cu to i uraditi..Naravno odg.od njih kacim ovde.
Isto tako, u istom Blicu na drugoj str.sam nasla mali clanak o romskoj zajednici u srbiji (iako ovo nije ovde tema ali ipak se pricalo o tome jer je dosta povezano za temu tj.vezano za policiju i prosjake). Naslov clanka je : " Romi nemaju poverenja u policiju"...Ja mislim da bi se moglo i na ovim poraditi..da se naprave neke zajednicki casovi upoznavanja gradjana kao sto su Romi sa policijom, da mogu da steknu poverenje u njih. Znam da zvuci naivno ali sve treba probati ..mozda donekle stignemo..nikad se ne zna.
I ll keep you updated. :)
ps.nisam imala nikakve neprijatnosti sa njima..ili kako ti kazes bas ja nemam srece sa prosjacima.. Tesko da mene moze neko puno da cima..

Пребукирано уточиште за особе без адресе
Чак 122 бескућника тренутно борави у Прихватилишту за одрасла и стара лица у Кумодрашкој улици. – На пролеће почињу радови на проширењу објекта чији је тренутни капацитет само 104 места
2vcfexl.jpg

Када ниске температуре окују град, а кошава „одува” престоничко небо – њихов несуђени кров над главом, бег у Прихватилиште за одрасла и стара лица у Кумодрашкој улици једини је спас. Зато је и ове зиме уточиште у јединој установи у нашој земљи у којој могу да преспавају, окупају се, поједу кувани оброк и добију лекарску помоћ, пронашло чак 122 бескућника. Због пребукираности Прихватилишта, које броји само 104 места, многи од њих спавају на душецима дуж ходника, трпезарије или чекаонице, свесни да је и то далеко боље од хладних београдских плочника. Наде да ће се овај вишегодишњи проблем коначно решити, како је објаснио Првослав Николић, заменик директора ове установе, ипак има, јер се са првим пролећним данима очекује проширењe Прихватилишта.

– Добили смо сагласност градског Секретаријата за урбанизам и грађевинарство да објекат, са садашњих 940, проширимо на 3.300 квадратних метара. Тиме би његов капацитет био већи чак два пута, што је довољно да задовољи потребе корисника у наредних 20 година – рекао је Николић.

Да би радови заиста били извесни, неопходно је да градски парламент усвоји решење о проширењу, што се, према речима Николића, очекује на наредној седници. Ако тако и буде, Прихватилиште би ново рухо требало да добије до краја следеће године.

– Још 2004. обезбеђене су паре за реновирање али се чекао урбанистички план за насеље Кумодраж који је коначно завршен. Када се посао приведе крају корисници ће спавати у собама са мањим бројем кревета што ће им пружити већи комфор и приватност него до сада. Такође, биће саграђено и више дневних боравака који ће се користити за оно што су, по природи, и намењени а не за спавање, што је тренутно случај – најавио је заменик директора ове установе и додао да је упркос потпуној пребукираности, стање у Прихватилишту редовно. Хране и потрошног материјала има довољно, а тиме и наде да ће људи без адресе зиму провести на топлом.

– Уопште не знамо где да сместимо све који код нас дођу, али спремни смо да им помогнемо. Прошле зиме смо неговали 155 бескућника, али ако је потребно ове ћемо примити и њих 200 – објаснио је Николић и нагласио да се не зна колико тачно оваквих особа има у престоници, јер многи, на жалост живе у подрумима, напуштеним зградама, шахтовима и парковима, али да је њихов број, у односу на оне који су евидентирани у Прихватилишту, далеко већи.

Ј. Цветковић
[објављено: 22/12/2008]
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Prebukirano-utochishte-za-osobe-bez-adrese.sr.html

Деца из Свратишта без крштенице
Жељни безбрижног детињства, малишани које у најрањивијим годинама васпитава улица на којој живе и зарађују без крова над главом и по цичи зими, из свих делова града јављају се на једну, звездарску адресу. „Свратиште” у Крфској улици број 7а њихово је заједничко одредиште, а база података ове установе броји 350 деце до 18 година.

„Добар дан, опрао сам руке”, прво је што деца кажу и треба да ураде када кроче кроз улазна врата. У дневној соби ове куће, после 14.30 сати могу да гледају телевизију, јер запосленима у суду и Центру за социјални рад, који се налазе у непосредној близини, смета бука. Соба за креативан рад увек је на располагању малишанима, и у њој, судећи по цртежима на паноу и кредом исписаној школској табли, најрадије проводе време. У току једног дана око 30 деце посети ову кућу, најчешће да се загреју, окупају, пресвуку, обедују или затраже медицинску помоћ. Топлину празнично окићеног дома али не и грејања, могли су да осете сви који су се јуче окупили на овом месту.

– Напољу минус, клима не ради, радијатори млакушни. Посмрзаваћемо се. Мора да су се опет запушили вентили – објашњава чика Крша, за кога деца кажу да им је као отац.

Највише корисника „Свратишта” обично дође у време ручка. Кувана јела увек су на менију а деца се, више него чоколади, обрадују чорбастом пасуљу, пиреу са ћуфтама у сосу и паприкашу. Једно од правила куће налаже да после јела треба суђе прати и сто расклонити а новим штићеницима старији другари на то скрећу пажњу. Редовни посетиоци доводе нову децу у овај дом и прво их представе васпитачима који процењују да ли новајлије могу да се придруже осталима.

– Готово 80 одсто деце не зна када је рођено, нити иде у школу, а оној која живе са родитељима и не раде на улици саветујемо да овамо не долазе – каже чика Крша.

То су она дечурлија коју суграђани свакодневно срећу како чим засија црвено светло семафора на раскрсницама иду од возила до возила бришући шофершајбне. На прометним шеталиштима ови клинци неретко чисте обућу пролазника или, како кажу, раде ноћне смене у појединим фабрикама и носе кофе на градилиштима. Многи мисле да са мраком и клинци одлазе кућама, међутим, они спавају у шахтовима топловода, напуштеним вагонима, оронулим кућама, хаусторима зграда или испод мостова.

Највећи проблем је то што немају матични број, па ни здравствено осигурање, социјалну заштиту нити могућност да похађају школу.

– Ако би неко од ове деце био жртва трговине људима нико, осим њихових другара, то не би знао, јер они којих нема у матичној књизи, за друштво су невидљиви – каже Марија Вучинић, васпитач у „Свратишту” и истиче да је према истраживањима ове установе, број малишана који повремено долазе много мањи од броја деце бескућника на улицама.

Слушајући о томе пре неколико дана, суграђанин Милан Ђокић, инжењер у пензији, одлучио је да зимску гардеробу, ћебад и јоргане које више не употребљава донесе деци „Свратишта”.

– Плакао сам када сам сазнао за ово место зато што сам се као дете радом супротстављао немаштини. Звао сам информације, 988 не зна да постојите, нисам видео адресу ни у именику града али сам вас пронашао и доћи ћу опет са новим даровима – обећао је Ђокић деци, којој је, као и њему, тескобан живот „украо” детињство.
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Deca-iz-Svratishta-bez-krshtenice.sr.html

Izgleda ima bar malog pomaka:

Novi Sad: Osuđeni zbog prosjačenja
Autor: Beta | 05.02.2009. - 21:59
Novosadska policija saopštila je danas da je uhapsila dve osobe zbog prosjačenja na parking prostoru na Bulevaru Mihajla Pupina.

Kako se navodi u saopštenju, uhapšeni su Novosadjani Amet Š. (27) i Dragiša R. (20), zbog osnovane sumnje da su remetili javni red i bavili se prosjačenjem na parking prostoru na Bulevaru Mihajla Pupina.
Opštinski organ za prekršaje doneo je rešenje kojim je Amet Š. kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 15 dana, a Dragiša R. kaznom zatvora u trajanju od 27 dana.

Blic
http://www.blic.rs/hronika.php?id=77648

:kk:
Ipak se Srbija menja...pocece od NS-a, BG-a a sirice se i na druge gradove u Srbiji. Bravo.
Ja sam poslala u decembru pismo ovima iz gradske uprave, ali naravno nista mi nisu odgovorili.... Tema je komplikovana i ide u vise pravaca...
Tesko je skoncentrisati se na jedan pravac ali evo bar NS nesto radi... :) ako ne bg...
U poslednja tri meseca sam isto tako vidjala dosta primera koja bi dobro dosla ovde kao price sta se desava u nasem gradu vezano za postavljenu temu (i nisu bili romi vec muskarci od 30 god. koji su prosili od jadnih zena...a potom prebrojavali pare izmedju sebe...strasno, treba ih naterati da njivu obradjuju, bas su jadni) ..ali nisam nista pisala jer sam videla da price ne bi nicemu vodile ovde....
Hvala ti CSI za post.

Dokumentarac o beogradskim Romima i automobilu koji je silom prilika postao njihov omiljeni model.

Pretty Dyana (Lepa Dijana)

It seems that many in the city of Belgrade, Yugoslavia, have fallen in love with 'Dyana'. But this Dyana is a bit in need of a makeover. While to some, she is still the stuff of dreams, the rest of the world knows Dyana by another name: the Citroen 2CV, an iconic French car designed "to carry two people and fifty kilos of potatoes at 60km/h". It is, in the words of its inventors, "easy to maintain, and able to drive over a ploughed field carrying a basket of eggs without breaking a single one". To the dispossessed gypsies (Roma) living in squatter camps around Belgrade, she has her uses: Dyanas are cannibalized until they resemble apocalyptic workhorses from a science fiction film, and even the car batteries are used as power generators in order to get some light, watch TV and recharge mobiles - practically an alchemist's dream come true! But the gypsies' love affair with their 2CVs is deeply practical. Unfortunately, Belgrade police and residents do not hold the same high regard for these handy vehicles as their refugee neighbors. Boris Mitic's film, Pretty Dyana, is an intimate, humorous look at the marriage of the 2CV and the Roma people of Belgrade.

Winner of 12 international awards Filmed, edited, written and directed by Boris Mitić 45 minutes, Serbo-Croatian audio with English hard-coded subtitles, 2003
http://docuwiki.net/index.php?title=Pretty_Dyana_(Lepa_Dijana)
http://forums.mvgroup.org/index.php?showtopic=25344

Interesantno zaista.Baš sam ga gledao pre neki dan i odličan je.

Da,taj film je zasita genijalan! Ja sam ga gledao dva puta, jednom kad je bio na B92, mislim, a drugi put na faksu, krus je bio mislim Tradicionalno i moderno u kulturi...

Vrh