Šta je novo?

Marginalizovani Beograđani

sad sam nasla Press novine i imam da pisem njihovoj redakciji na email...STOP Romskim Makroima!! da od njih ne mozemo da zivimo, da nas spopadaju, da ljudi ne mogu kafu da popiju,saplicemo se o njih...sad sam se ozbiljno naostrila..ima da napisem lep gramaticki dobar text na srpskom a jos bolje na engl...imam svugde da postavim svoje pitanje, imam djilasovu kancelariju da izbombardujem emailovima itd..posto cu uskoro raditi u jednom nasem ministarstvu,imam i preko njih da saljem sta stignem o ovome, imam prijatelje u Mupu i njih cu da pitam jeli bre sto ne hapsite ove..pomozite mi!! moramo imati akciju kao za behaton. za nas grad. za nas. za bolji zivot roma. hahaha joj, smesna sam sama sebi aliiii morammm :grand: :gobb:

Meni je najzalije bilo drugarice koja u centru Praga daje nekom "ubogom" dekici pare da bi on posle nekih 5 minuta ustao sa svoje pozicije i otisao do audi A4, ulazi unutra i odvozi se. Od tad jednostavno ne verujem nikome i niko pare dobiti nece.

Prosjačenje je posao i to vrlo organizovan. Čik neka neko od vas pokuša da sedne negde gde je prometno (železnička/autobuska stanica, Nemanjina, Knez Mihajlova, ostatak centra...). Vrlo brzo bi stigli zanimljivi mladići i oterali vas (u najmanju ruku). Tačno se zna šta je čija teritorija (verovatno ima i bitaka oko toga).

Gnusno je što pojedini roditelji namerno sakate svoju decu dok su bebe kako bi bila "podobnija" za takvu vrstu posla.

Inace, u poslednje vreme grad je pun prosjaka-Cigana, koje sam ranije vidjao po Frankfurtu da prose... sada ih Nemci izbacili. To mi je bio jedan od prvih sokova u Frankfurtu, kada je u kaficu prisla Ciganka da prosi na nekom kobojagi nemackom, a nasa jedna zena joj samo odbrusila na srpskom, i Ciganka odmah otisla. Ima sad jedan u Bgdu stalno se mota iza oko Kosovske i Doma omladine... kaze ni manje ni vise: "gladan sam, hocu bureka da jedem".

A sto se tice trandzi Cigana... dok je radila Beogradjanka, stalno su okupljali u njenom ulazu.

A sto se tice preveranata, letos u Kotoru je proslila jedna sto u Beogradu stalno trazi pare za "slijepu sestru", a drugarica mi kaze da ju je videla i na Zlatiboru... sta ce zena... pravi je vagabund :)

Sto se Cigana inace tice, siguran sam da bi EZ/EU bila spremna da ulozi velike pare u njihovu integraciju. U moju i osnovnu i srednju skolu su isli Cigani - neki se nikada nisu privikli i videli su ossnovnu poslednji put u 2. razredu, a neki sada zavrsvaju faks, mada pricaju da su Brazilijanci :)

Drugari, priznajem da nisam procitao sve postove vezane za ovu temu - ima ih prosto previse. Ali bih voleo razlikujemo dve grupe Cigana, na sta sam jednom vec skrenuo paznju. U Beogradu Cigana ima valjda od kad ljudi pamte... Zovu se Jovan, Sladjana, Nikola... i mnogi od tih Cigana su vec na manje ili vise uspesan nacin integrisani. I kad zive u losim prilikama ne zive kao konzorcijumska horda, vec se ipak svaka porodica trudi da se skuci i obicno muz nadje kakav takav posao. Mislim da problem tih ljudi za oko 20 godina moga da bude resen.

Druga grupa Cigana su Cigani koji su pre 10 godina dosli sa Kosova i koji se zovu Mehmed, Sulejman isl. Oni su u svojoj predstavi o zivotu i svetu zadrzali sve ono najrudemntarnije sto su mogli da vide od puta iz Indije do Beograda, preko osmanskog carstva. Zive svi zajedno po svojim normama koje postuju, o nasim mnogo brigu ne vode. I dalje govore neki svoj pidzinski ciganski i cak nisu u stanju da izgovore sve glasove srpskog jezika. No najveci je problem sto imaju svoj svet pravila i organizacije i prakticno nas ne priznaju. NJima stvarno ne znam kako moze da se pomogne, a i da moze, nisam bas siguran da je to obaveza Beogradjana, jer su oni ovde prakticno na silu odlsi pre 10 godina. Imamo mi dovoljno i nasih CIgana-Beogradjana i o njima treba da se staramo; za druge pare nemamo. Oni su drzavni problem, a ne samo nas komunalno-gradski.

Naravno, da ima vise grupa Roma..i ja poznajem par njih koji su i fakultete zavrsili u Nisu itd..
evo npr.ova grupa Djogani i Funky G (oni su braca romi) ali su uspesni i radni, ja postujem ljude koji zele da rade i da posteno zive nevezano koja su rasa.
Ovi cigani sa Kosova koji su dosli pre deset godina u Beograd, pa evo ima ih pored same Delte-trznog centra i Belvilla ali to je veoma tesko da se primeti iz kola. Jednom sam tu prvi put pesacila i nisam mogla da verujem sta je moglo da se vidi. Cigani su setali ovce i jednog jarca. Stvar je u tome sto je naselje kao u maloj dolini pa se njihove 'kuce' i zivotinje,djubre i stari otpad kola i ne vidi! Onda produzite malo dalje i bum ona pijaca,buvljak sta vec..neke koske po trotoaru i mrtve ptice, cigani klinci, psi lutalice i sumnjivi tipovi tj.lopovi svi na istom mestu. Ja sam mislila za trenutak da sam u Kabulu!! prizor je bio i vise nego ocajan.
Znaci razlike ima ali tema je JASNA! Mi idemo tj.ja protiv Roma koji prose i samim tim maltretiraju gradjane u Beogradu, a ustvari oni su deo organizovanog kriminala. I jos nesto, nisu samo romi iako su oni tu vecina kao problem. Ima Srba koji se foliraju, kukaju, zapomazu a narod su opeljesili..i debele babe i navodno copavi muskarci koji mogu da rade umesto sto 'pljackaju' gradjane!
Ja zelim da nekako ovo pokrenem pa videcu gde cu stici. Vi ako mozete, pomozite. Jer ipak ovo sve radimo za nas i nas grad.

Lucifer":nrke1wu9 je napisao(la):
a neki sada zavrsvaju faks, mada pricaju da su Brazilijanci :)
Baš čudno.. Bože, zašto bi govorili da su "Brazilijanci"? Pa to nema amabaš nikakve logike.. Ivana-bg, da li molim te možeš to da mi objasniš? Stvarno ne razumem.

Pa lepo sto me ismevas sada :)
naso' mene da mu objasnim..kako da znam..he he Nisam romkinja. ne druzim se snjima. pitaj lucifera, oni ih zna. :)

Verovatno sto je sexipilnije reci da si iz brazila nego rom iz srbije... Brazil je egzotican, a portugalski zvuci kao mix spanskog i ruskog, pa moze da prodje i kao srpski. Ko zna, zna :cool:

@ Ivana,
Dok ima ovaca, bice i vune, tj. dok bude ljudi koji ce pomagati prosjake, i njihova ce delatnost opstajati. U tvojim postovima sam primetio mnogo gorcine, mozda ne bez razloga, ali svakome od nas se ponekad desi neka neprijatnost pa zbog toga ne treba postati toliko ogorcen na pojedine grupe ljudi. Ja bih pre bio ogorcen na ulicne prodavce nego na prosjake. Rasirili su svoje tezge od Albanije do Jug Bogdanove zauzimajuci 50% ulice pa se niko na njih ne zali, a oni i zaradjuju i podkradaju drzavu ne placajuci porez i ostalo. Prosjaci ne pljackaju Beogradjane, mozda su neki od njih napadni, ali nismo od secerne vune pa da se istopimo ukoliko nas dodirnu. Prosjaka je bilo i bice od kada je sveta i veka, i tu nema pomoci, nije to stvar emancipacije, integracije... Pominjala si u nekom postu ulicu u kojoj si sedela u nekom kaficu pa ti se desila neprijatnost ili si videla neku ruznu scenu. Ja sam u toj ulici rodjen, odrastao i proveo skoro ceo zivot, i mogu ti reci da su mi vise smetali svi ti dziberi po kaficima pod prozorom kojih ima na desetine na rastojanju od 50 metara, iz kojih tresti raznorazna muzika do pola noci, gde je bilo gomila incidenata nego svi Romi koji su prodefilovali izmedju stolova tih kafica trazeci koji dinar. Slazem se da je to organizovana banda, ali onda treba traziti koren toga a ne osuti odmah drvlje i kamenje po njima. Primetio sam da ti svi prosjaci smetaju, bez obzira na to jesu li napadni ili ne, ali opet, to je individualna stvar, i meni mnogo toga sto nije po zakonu smeta pa koliko god da se borim, nema rezultata. To po mom misljenju nije stvar za policiju jer nije resenje da oni prespavaju u pritvoru, pa sutra opet nanovo. Dakle cela ova prica oko prosjacenja ne moze biti zaokruzena na nacin na koji bi ti volela jer prosjacenja i ludaka ima svuda, po celom svetu i nigde nisu zakonom zabranjeni.

Goldstein-zao mi je da si tako protumacio moje postove. Nema tu nikakve gorcine, ja sam samo htela da dam neku akciju, energiju da pokrenem ovo a da mi vi pomognete.. (ista ta energija, ta udruzena akcija se videla vezana za behaton u centru..nista lepse nisam osetila..a osetila sam to jer kod nas se retko mladi ljudi, ili generalno ljudi udruze da naprave neke acije--ovo ne pricam za nesto veliko kao sto vidimo proteste i ostalo vec za male stvari se i nesto ne pomeramo a to je itekako vazno.., za svaku stvarcicu Ameri ginu i zato su i napravili tako jako zemlju..elem,ko shvata moju poetnu i ko je tamo ziveo,onda kapira sve..necu da se ponavljam).
Nikad nisam spominjala ime ulice za incident.
Ponovo pominjes zatvor i kao jovo nanovo da ne valja. Procitaj moje postove u pocetku vezano za to.
Neki su negativni ovde a najbolje da pustamo ma neka se desava, to nije moja stvar bla bla..umesto vi koji ste negativni da slavite da ima ljudi koji zele promenu ili cak da sebe cimaju da rade nesto sto ce svima koristiti.
Uvek kazem, ko zna zna ...ja idem dalje..ko zeli da me podrzi moze, ko ne kapira, ne mora da cita post ovde.
Nema ljutnje Goldstein nikakve.. ni gorcine, mozda zvuci jer ne cujes moj glas i intonaciju.
pozdrav

Jos nesto, prosjaka ima svugde ali tamo gde je uredjena zemlja... kad ti zasmetaju ili prete tvojim licnim prostorom da vidis kako te policija stiti u roku od sekunde jer IMA ZAKON!(samim tim oni i ne pokusavaju jer se i plase)
zemlje koje su siromasne i nema tih zakona, veruj da sam bila i nisam videla agresivnost prosjaka kao kod nas..hocu da znaju da nece biti tolerisani pa makar oni ostali zauvek na ulicama da prose. Ali mora da se zna neka granica postovanja. Da zna dokle sme da ide snekim ko ne zeli da mu da novac. Temu nisi ukapirao.

ovo je bilo cute, dok ima ovaca bice i vune..haha
dosta sa filozofiranjem, drzimo se teme. dajte vasa iskustva. hajde da ih bombardujemo sa emailovima sa razlicith email adresa..tako cemo uspeti.

ivana-bg":27sltt69 je napisao(la):
hajde da ih bombardujemo sa emailovima sa razlicith email adresa..tako cemo uspeti.
To se zove spamovanje i ljudi će uglavnom ignorisati to :)

Bolje napisati neki duži argumentovani tekst, proslediti odgovarajućim gradskim institucijama pošto je to njihov posao da socijalizuju marginalizovane grupe, a ne pressov, kurrirov itd...

Jesam ukapirao temu, ali nisam shvatio koji ti konkretan predlog dajes kao resenje. U skoro svakom postu pominjes policiju i hapsenje, a posle i sama kazes da nije to resenje. I ogranicila si se na Rome i prosjake pa vise ne mogu da razaznam da li tebi svi agresivci smetaju ili samo pojedine grupe, kao da vidis samo te agresivne prosjake i Rome. Licno nijednom nisam doziveo incident osim mozda da je neko bio dosadan, vukao za ruku ali to ne smatram povredom licnog prostora. Uostalom, misljenja sam da vecini ljudi prosjaci ni ne smetaju.
Takodje, verujem da ti moji komentari ne mogu pomoci u tvojoj borbi, tako da ih razumi kao moje licno misljenje koje nema nameru da bude shvaceno kao neko ubedjivanje ili argument.

Stevo, to nije SPAMOVANJE. spamovanje je sa iste adrese non stop slati neke reklamne gluposti ..i sta vec.
Ja pozivam sve VAS, znaci iskreno da se obratimo ali sa razlicitih adresa da bi oni ukapirali da nam je vise nas stalo do toga.
Ja su napisati ovih dana znaci jedan text argumentovan (potrudicu se) i poslati gradskim institucijama (prosledicu i nekima ovde koji zele isto to da posalju sa njihovih email adresa) a isto tako i novinama (mislim da apsolutno gresis sto se novina tice..tako je najbolje rasiriti nesto o cemu zelis da se zna..ako imas argumente i to je zaista problem grada ili drustva, sto da ne..novinari ce se zainteresovati a to je samo bonus jer se onda informacija siri veoma brzo. Pogledaj samo ove ljudi koji su imali probleme a sve inist.su ih ignorisale, pa su se obratili televiziji i novinama i kako su se onda nadlezni zainteresovali).

Goldstein, pa ne znam jos..zato sam se obratila prvo ovde jer verujem da clanovi do sada su davali dobre ideje i misljenja i da mogu da mi pomognu i da razmenimo iskustva..
Ok, ja cenim tvoje misljenje--ako nisi imao problema snjima, to je ok...meni vise trebaju ljudi ovde koji dele moje misljenje i spremni su nekako da pomognu. Necu da skrecete sa teme..u fazonu smetaju mi sto pustaju glasnu muziku u kaficima i ima dzibera a romi su mi ok---pa nisam ja Santa Claus pa da ispunjavam zelje..polako, jedno po jedno pa cemo stici i do njih. Ima da pustaju glasnu muziku do 10pm! :)
ALi moja tema je ..ah da se ne ponavaljam..
Ok, cekacu ..mozda se pojavi neko ko ima nesto na umu..Isto tako verujem da dosta ljudi posecuje ovaj sajt i citaju sve ovo i sigurno imaju neki komentar, ideju na moju i vase teme (ili podrzavaju) ali nisu registrovani i samim tim ne pisu, ne odgovaraju.. (znam kako je to, i mene mrzi da se registrujem na sajtovima..)

ivana-bg":1x4krxea je napisao(la):
Pa lepo sto me ismevas sada :)
naso' mene da mu objasnim..kako da znam..he he Nisam romkinja. ne druzim se snjima. pitaj lucifera, oni ih zna. :)

Verovatno sto je sexipilnije reci da si iz brazila nego rom iz srbije... Brazil je egzotican, a portugalski zvuci kao mix spanskog i ruskog, pa moze da prodje i kao srpski. Ko zna, zna :cool:
Ja te ne ismevam, samo postavljam jedno sasvim logično pitanje, na koje ti pružaš neartikulisani odgovor. Priznajući da ne znaš ništa o Romima ti daješ predlog rešenja "problema" koji je najobičnija margnialna manifestacija jednog mnogo većeg problema višestruke diskriminacije i unakažavanja jednog dela naših sugrađana i sugrađanki.

Prijateljski savet - nemoj trošiti reči na Press, imaš više šanse sa Pravdom.

Ambassadore,pravicu se da nisam procitala ovaj tvoj zadnji post...
Idemo dalje..
ps.prijateljski savet---naravno da ne pitas logicno pitanje, a ako smatras da ga pitas--pitaj lucifera..tvoju kevu,politicare,mozes i da odes do roma na zelenjaku i pitas njih itd..
E da, isto tako za ambs--JA NE DAJEM PREDLOGE KONKRETNIH RESENJA! ja dajem svoja iskustva, misljenje sta bi moglo ali to ne znaci da je pravi put..za to postoje ljudi koji bi tacno znali sta kako gde stim,a ja samo pitam vas sta vi mislite itd(zato smo i ovde)..Ja znam da tebi smetaju oni (prosjaci,ne romi) kao i meni i mnogima ovde ali je u srp.mentalitetu da se uvek tvrdi pazar i uvek da bude opozit od onog koji ima za nesto stav...
Prema tome, ja se trudim da pogledam primer zapada po tom pitanju i da pitam. A ti kao i jos neki koji ne znaju sta je odg, ili im ne smeta isti problem kao i meni, jednostavno ne moras na svaku temu da das odgovor..zaobildji je..move to the next.

Kada ti prosjaci ne bi uspeli da dobiju ni dinar nedeljama...da li bi pomrli od gladi??? Naravno da ne bi,morali bi da rade nesto drugo za zivot.

Eto resenja ne dajte im pare i gotovo :)

Miki00--slazem se. O tome sam i ja razmisljala. Ali, treba rasiriti tu pricu,mozda preko novina da bi ljudi i krenuli da razmisljaju o tome pre nego sto dodje do samog cina. Jer pazi, ljudi cesto vole da rade nesvesno sto i drugi. Cesto im dajemo jer se sazalimo (ali im cinimo tako medvedju uslugu sto nije dobro jer se vrti u zacaranom krugu), a cesto da bi nas i ostavili na miru ili iz straha (dala sam primer onog decka koji je uvek na zene nasrnjao za pare jer zna da su slabije od njega a zene mu daju jer znaju da je jaci od njih). Dokle god im mi dajemo, oni vide da to radi i nastavice. To je jedno od resenja.
Kao sto rekoh, ja cu poslati novinama i gradskoj upravi moj text i videcu odgovor. Ako nista, bar znam da sam ja dala sve od sebe da pokusam da resim ovaj problem i napravim nesto bolje. Na drzavi tj.gradu je da uradi svoje (Ja necu da idem sa ovim na drzavnom nivou, tj.da nesto pokusam sa odredjenim ministarstvima iako sam to mislila prvi put vezano za mistr.unutr.poslova i ministr.rada i socij.politike, zato sto znam da su ljudi perfidni i gledaju svoje stolice tj.pozicije a svesna sam da oni vec i znaju o svemu ovome i da smo tu gde smo)...ali cu se 'pozabaviti' ovim pitanjem na gradskom nivou i cekacu da vidim sta ce da se desi (mada to ce potrajati bas dosta ali nema veze, vazno je da bar neko pocne ..isto tako, mozda ima vec gradjana koji su se isto pitali ili radili na tome..saznacu :) ). Znaci, da ponovim--ovde nije rech samo o Romima vec o svim ljudima koji prose.
Kada dobijem odgovor od njih (grada), napisacu ga ovde.

Razmisljam bas sada malo, mimo ovih nasih pustih zelja i "neartikulisanih" predloga, da li je ikada u svetu negde uspesno sprovedena integracije neke getoizovane ili snazno marginalizovane zajednice. Mozda u Sovjetskom savezu i u Kini :)

Problem u pravnoj drzavi je sasvim prost a veliki - kako integrisati nase Cigane a ujedno im ne prikratiti sva ona divna prava i slobode koje su zagarantovana kao osnovna. Taj problem je narocito izrazen u nasem idiotskom ustavu koji je u skladu sa jugoslovenskom ustavnom tradicijom castio nacionalne manjine (a tu spadaju i etnicke zajednice danas) svakakvim "kolektivnim pravima" koja su u modernim drzavama sa modernim ustavima potpuno suvisna, jer je ljudsko dostojanstvo, pa i onaj njegov deo koji odnosi na nacionalnu pripadnost i etnicko organizovanje, zagarantovano svim gradjanima. Posebna prava nacionalnih manjina na nivou osnovnih prava imala su smisao samo dok svim gradjanima u jednoj drzavi nije bio zagarantovan veliki spektar osnovnih prava. I sad zbog toga imamo veliki problem, jer ako su osnovna prava nacionalnih manjina zagarantovana uz osnovna prava svih gradjana koja uzivaju i pripradnici nacionlnaih manjina i pripadnici vecinskog naroda, to onda nuzno znaci da su ta prava nacionalnih manjina nesto vise i posebno iako idejno-istorijski nije trebalo da bude tako. Na sve to dolazi i jedan idiotski previd naseg ustavotvorca. Ustavi socijalisticke Jugoslavije, npr. Ustav SFRJ iz 1974., sadrzali su dzinovske kataloge raznorodnih ljudskih, socijalnih, samoupravnih, radnickih, manjinskih prava. Ustav SFRJ iz 1974. bio je najduzi ustav na svetu. No, kvaka je bila u tome sto je vecina tih 'prava' imala programski karakter, a to znaci da nije postojala mogucnost da gradjanin, recimo iz Sombora, ode pred nadlezni sud i izbori se za svoje pravo u svakom konkretnom slucaju. Ustav Srbije medjutim, predvidja da odredjeno osnovno pravo stoji svakom subjektu kao utuzivo, a katolog tih osnovnih prava je i dalje ogoroman iako je u zemljama u kojima su osnovna prava utiziva katalog obicno vrlo koncizan i mudro napisan.

I evo sad mog cepidlackog pitanja, pa svako nek zdravorazumski razmisli:

Kako sprovesti integraciju Cigana a ne povrediti "fundamentalni" cl. 14 II Ustava:

Država jemči posebnu zaštitu nacionalnim manjinama radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta.

Pretpostavljam da niko ne dovodi ozbiljno u sumnju da je cergarski nacin zivota vrlo ozbiljan deo necijeg licnog i kolektivnog identiteta.

Ostaje kao izlaz jedino nespretno formulisan cl. 76 III:

Pripadnicima nacionalnih manjina jemči se ravnopravnost pred zakonom i jednaka zakonska zaštita.
Zabranjena je bilo kakva diskriminacija zbog pripadnosti nacionalnoj manjini.
Ne smatraju se diskriminacijom posebni propisi i privremene mere koje Republika Srbija može uvesti u ekonomskom, socijalnom, kulturnom i političkom životu, radi postizanja pune ravnopravnosti između pripadnika nacionalne manjine i građana koji pripadaju većini, ako su usmerene na uklanjanje izrazito nepovoljnih uslova života koji ih posebno pogađaju.

No i ovaj clan govori samo o diskriminaciji, a socijalizacija i integracija tesko moze biti podvedena pod pojam diskriminacije. Mi ne zelimo da pomognemo i socijalizujemo Cigane zato sto su Cigani, vec svakog pojedinca medju njima zato sto nije socijalizovan, ali onda se nuzno vracamo na kolektivnu zastitu koju daje cl. 14.

----------

A sto se tice Brazilaca (ili ti "Brazilijanaca"), to sam ja malo uopstio... imao sam jednog druga-Ciganina koji je tvrdio da nije Ciganin vec da mu je cale Brazilijanac. (i za tebe Ambasadore posbeno objascnjenje: i da zato ima taman ten).

miki00":wt3gayvd je napisao(la):
Kada ti prosjaci ne bi uspeli da dobiju ni dinar nedeljama...da li bi pomrli od gladi??? Naravno da ne bi,morali bi da rade nesto drugo za zivot.

Eto resenja ne dajte im pare i gotovo :)
Da, ali medju ljudima koji prose sigurno ima zaista ljudi koji nemaju nacina da se na drugi nacin prehrane, a nisu clanovi nekog zlocinackog udruzenja za izrabljivanje gradjana. Zato, prvo adekvatna socijalna zastita (smestajni domovi, ishrana koja ne zavisi od milosti donatora svakog meseca)... a onda cistka onih koji preostanu na ulicu i koji zaista verovatno rade za nekoga.

Mislim da su prosjaci sasvim marginalna tema u odnosu na problem Cigana o kome ovde razgovaramo... Najveci broj Cigana ne prosi, a broj prosjaka u Beogradu je ioanko relativno mali u poredjenju sa zapadnoevropskim gradovima.

Prosjaka ima, bilo ih je i bice ih dok je sveta i veka. Tacka. Tu se ne moze nista uciniti. Da li oni predstavljaju opasnost za Beogradjane? Ne, vec samo jos jednu od neugodnosti koje donosi zivot u velikom gradu... Ja zapravo nikada nisam ni video agresivnog prosjaka, niti su me napadali. Ponekad im dam, ali, uglavnom ne. Sto se divljih naselja tice, treba im uvesti sanitarne cvorove, i napraviti im barake/kontejnere gde bi imali barem osnovne uslove za zivot. Inace, velika vecina Roma pristiglih sa Kosova se bavi prikupljanjem sekundarnih sirovina, sto je visestruko korisno za grad.

Daj molim te, visestruko je korisno za grad da se prikupljanjem smeca bave preduzeca a ne Cigani i vrane... Kakva je korist od toga sto prodju, razbacaju smese dok preturaju u radijusu 20m oko kontejnera, odnesu karton i loze peci ispod Gazele... kakva je korist od toga sto kad ne nadju neki komad gvozdja ili bakra u kontejneru odu do prvog sponekika i marnu plocu ili skinu neku figuricu?

A sto se tice agresivnosti prosjaka... slazem se da generalno nisu agresivni, ali u leto 2003. godine, jednu moju drugaricu je prosjakinja pljunula u lice ispred crkve svetog Marka, tako da teza o prostom sazivotu nije tacna, ali se slazem da je prosjacenje nesto sa cime se suocava svaki veci grad i da je to pojava koja ne moze da se iskoreni, ali to ne znaci da je ne treba suzbijati.

Srbija ima najbolje integrisanu romsku manjinu u Evropi, to je stav Evropske Unije, ne mene ili nekog drugog... Bivsa devojka mi je radila u EK na integraciji Roma u evropska drustva, pa sam imao prilike da pogledam neke njihove interne izvestaje. Uopste shvata li neko da Roma ima blizu milion u Srbiji?

Znaci, Lucifer - cak i sa svojim koriscenjem termina koji mnogi smatraju uvredljivim - je pogodio jedan paradoks modernog drustva koje se trudi da zastiti manjine, ali takodje i da se reformise i modernizuje, sto je, sa sadasnjim metodama, inherentno standardizujuci (i asimilisticki) proces.

Mislim da resenje nije u prisilnoj "modernizaciji" radi modernizacije same, vec samo u staranju da postoji vladavina prava u svim zajednicama. Deca moraju da idu u skolu - ali ta skola moze biti romska. Romi mogu dobiti stipendije da studiraju na univerzitetu i da rade kao predavaci opet u tim skolama. Svako ima pravo na besplatnu zdravstvenu negu, ropstvo je zabranjeno u drzavi Srbiji. Mislim da dosledna primena samo tih principa bi vec dovela do ogromnog poboljsanja stanja u romskoj zajednici bez prisilne asimilacije.

Govoriti za nekog da je navikao na "cergarski nacin" zivota, a pod time podrazumevati nedostatak higijene, obrazovanja, ili vladavine zakona je po meni prikriveni rasizam. Apsolutno sam siguran da NIKO ne voli da zivi u prljavstini - ali drzava treba da pristupi tome na nacin koji je efektivan. Rasterivanje, hapsenje i bilo koje prisilno "kontrolisanje" populacije je samo kontraproduktivno. Romi u policijskim snagama, otvaranje zdravstvenih i obrazovnih centara, stipendije, projekti za odrzivi razvoj su sve efektivni nacini da se romskoj zajednici da zamajac da sama pocne da napreduje i podigne sopstveni standard zivota.

Sto se integracije manjina tice, uz sve njihove probleme, mislim da su Afroamerikanci prilicno dobro integrisani u americko drustvo (osim sadasnjeg politickog vodjstva, AA vec dugo velikim delom definisu kulturni zivot SAD). Da li to resenje treba preslikati, nisam siguran, ali ocigledno ima neke pozitivne efekte.

Vrh