[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=469423#p469423:1p3kk260 je napisao(la):
11030 » Pet Avg 04, 2017 5:28 pm[/url]":1p3kk260]
Verovatno bi bila dobra ideja da Žarkovo dobije nazad samostalnu opštinu.
Pa i ne bi. Onda bi od Cukarice ostalo samo Brdo, sto je premalo za opstinu. Cukaricu, Vozdovac, Palilulu bi valjalo podeliti na gradski i prigradski deo.
Opština Čukarica ima 180-190k stanovnika. Stara opština Žarkovo (od pre 1958. godine) bi sad imala 80-90k. Brdo sa Padinom oko 40k.
Ja mislim da ima prostora za 2, ako ne i 3 opštine. Bilo bi dobro da okolna sela postanu deo prigradske opštine (jer de facto to jesu). Npr. da pripadnu Barajevu (koje ima 27k ljudi).
A Novi Makiš malo Žarkovu malo Čukarici.
Inače, istorijski je napravljena velika nepravda Žarkovu kad je ukinuta opština (i bukvalno srušena zgrada). To je već daleka istorija, stari Žarkovci su time najviše izgubili.
U novijoj istoriji se vidi troklasni sistem u opštini. Ada, Brdo, Golf jedna klasa, Žarkovo, Cerak, Bele vode druga, a sve prigradsko treća klasa. Činjenica da je cela administracija locirana na samom kraju Brda, najdalje od ostatka opštine nikako ne pomaže. Meni najviše bode oči nedostatak tramvaja i pored započete infrastrukture. O uređenju samog centra Žarkova ne treba trošiti reči. To je jedna kasaba. A moglo je biti baš autentično i lepo.
Dodatno, ko je imao malo iskustva sa administracijom na Šumadijskom trgu zna da je za većinu njih sve iza trafostanice neka druga država. Najluđa je tu Poreska, mnogi njihovi inspektori ne idu van Brda, mrzi ih, a znaju da procene kvadrat na 2-3000 evra po m2 (iako se na katastru takve cene ne mogu naći).
Znači stanovnici Žarkova, Ceraka i Belih voda plaćaju porez kao da su u elitnom delu Brda, a nemaju ništa od benefita.