Šta je novo?

LUX51 Bežanijska kosa [Stambeno poslovni kompleks | 65 000 m²]

Izvolite, veseli se srpski rode. Koliko sam omanula sa ovim pa nemam reci, drze mi zarobljen novac skoro 1.5 dana jer sam dala 90posto u startu jer su bili zlatni i davali popust 5%. Ostalai je samo jos jedna rata a sigurna sam da nece nista resiti do kraja sledece godine. Pročitajte

Prilozi

• Dopis Lux 51 - oktobar 2025..pdf
    6,5 MB · Pregleda: 331
Jesu dok sistem funkcionise ali cim sistem zakaze onda covek moze posteno da se napati. Prvo oko popravke, drugo oko samog podesavanja sistema, a na kraju imate i redovno godisnje odrzavanje. Sve ima mane i prednosti, bitno je sta ko vise preferira.

@Skituljak
Zavisi ali mane su da imas sistem sa vodom, ne mozes da se grejes dok ne pcne grejna sezona, a znamo kako moze biti u tim prvim jesenjim danima. Placas gubitke nastale iz ko zna kojih razloga, imas fiksni deo koji placas cele godine, a grejanje po utrosku uvek poskupi nesto vise nego onima koji ga placaju cele godine.
S druge strane nemas redovno godisnje odrzavanje, vec po potrebi menjas ventile, ispiras radijatore i tome slicno, a to ti je jednom u 10-20god.

Poslednja izmena:
Jesu dok sistem funkcionise ali cim sistem zakaze onda covek moze posteno da se napati. Prvo oko popravke, drugo oko samog podesavanja sistema, a na kraju imate i redovno godisnje odrzavanje. Sve ima mane i prednosti, bitno je sta ko vise preferira.
Ovo pricas za plin ?

Nemam iskustva sa toplotnim pumpama, moze biti.
Koja vrsta toplotne pumpe, i klime su toplotne pumpe ?
Vazduh-voda ili voda-voda ?

Ovo pricas za plin ?
Tako je. Izdajem jedan stan gde je grejanje na gas. Za ceo blok postoji gasni kotao + svako ima u stanu gasni bojler. Sve super funkcionise dok se nesto ne desi, a onda sledi prica mog posta iznad. Ali da je lose nije, samo svaki sistem ima i svojih mana.

Tako je. Izdajem jedan stan gde je grejanje na gas. Za ceo blok postoji gasni kotao + svako ima u stanu gasni bojler. Sve super funkcionise dok se nesto ne desi, a onda sledi prica mog posta iznad. Ali da je lose nije, samo svaki sistem ima i svojih mana.
Imaju i stanovi gde svaki stan ima svoj kotao, kombinovani, grejanje i topla voda.
Uzmete neki kvalitetan, npr Vailant, i to je neunistivo. Ako i treba servis, majstora ima.

Eh da, setih se velike prednosti plina u odnosu na toplotne pumpe, to je topla voda, koju TP ne mogu da obezbede.
Takodje i za kuvanje.

Malo sam gledao na internetu, misljenja su podeljena, neki zameraju TP sto su mnogo veliki pocetni troskovi, i sto je sistem komplikovan za popravku ako se nesto desi, a neki opet dizu TP u nebesa.

Imaju i stanovi gde svaki stan ima svoj kotao, kombinovani, grejanje i topla voda.
Uzmete neki kvalitetan, npr Vailant, i to je neunistivo. Ako i treba servis, majstora ima.

Eh da, setih se velike prednosti plina u odnosu na toplotne pumpe, to je topla voda, koju TP ne mogu da obezbede.
Takodje i za kuvanje.

Malo sam gledao na internetu, misljenja su podeljena, neki zameraju TP sto su mnogo veliki pocetni troskovi, i sto je sistem komplikovan za popravku ako se nesto desi, a neki opet dizu TP u nebesa.
Mogu TP da obezbede toplu vodu, doda im se rezervoar koji moze sluziti kao izvor za ceo stan.
Kuvanje ne, to stoji.

Nova zgrada u komsiluku

Mogu TP da obezbede toplu vodu, doda im se rezervoar koji moze sluziti kao izvor za ceo stan.
Kuvanje ne, to stoji.
Nisam znao da to postoji, verovatno zagreva kao klasicni bojler na struju.
Ali...
Plin daje trenutnu toplotu, znaci mozes da se tusiras 2 dana ako hoces, beat that :)

Takodje i za kuvanje.

Toplotne pumpe, pored grejanja i hlađenja prostorija, služe i za pripremu tople vode i to dosta ljudi koristi. Za kuvanje mi nije jasno, u svakom slučaju se tu koristi najčešće ključala voda i to u malim količinama
Zašti misliš da je sistem komplikovan za popravku?

Tako sam procitao na internetu, kao glavnu manu, ali kazem ne razumem se.
Najbolje bi bilo da neko ko ima iskustva i sa plinom i sa TP presudi :)

Koliko znam ovo nije tacno. Pocece od 3.800 evra, za velike stanove. Ova cena mozda za prijatelje i familiju.
Jeste f&f, dobio sam brošuru pa ssm ssmo letimično pogledao.
5b0ed9b9a9e823eecbd2cc947fd7e652.jpg

Sent from my NX769J using Tapatalk

Pa i nisu neke posebne cene, lepo piše da je zvanično ~3000-3100 kad krene prodaja, što bi bilo očekivano, jer projekat nije ni počeo da se gradi.

šta mislite o tom projektu NEBESSA kvart kao i cenama za koje sada znamo kolike su?

Meni su u direktnom kontaktu sa prodajom koji je bio pre par dana nagovestene cene koje sam naveo. Minimalna 3.400 + PDV. To sam se raspitivao za vece stanove.

Sam projekat se oslanja na istu infrastrukturu kao i Lux51. Valjda ce sve to resiti?

Vrh