Šta je novo?

LUX51 Bežanijska kosa [Stambeno poslovni kompleks | 65 000 m²]

Da li neko od prijavljenih, a da su kupci stana u Lux51, želi da napravi Viber grupu?

Zgrada koristi tehnicke prikljucke na infrastrukturu. Da bi zgradu prikacili na infrastrukturu potrebno je da pribave sve saglasnosti i plate takse. Tek kad je zgrada vezana na infrastrukturu ide zahtev za tehnicki prijem objekta. Kada ispune sve uslove i dobiju tehnicki mogu da predaju stanove. U praksi cesto investitori predaju stanove i pre tehnickog da bi izbegli penale. Kada imaju tehnicki onda apliciraju za upotrebnu dozvolu i onda po automatizmu za 6 meseci uknjize objekat na sebe. Vama uknjizenje stana uradi notar ako je to placeno a ako ne onda vam treba advokat ili geodeta da podnese zahtev katastru jer katastar prima samo zahteve preko njih .
Penale mozete traziti i pre primopredaje stana ako ste ih ugovorili ali oni ne moraju da ih prihvate. Ako imate ugovoren rok i penale ipak ne moraju da ispostuju . Ako ih tuzite oni ce dokazivati da kasne zbog stvari na koje nisu mogli da uticu i onda nista. Ako je investitor renomiran svakakako ce ispostovati sve sto pise u ugovoru zbog reputacije . Kupovina stana nije samo das pare i cekas da ti daju kljuc kad su rekli majke mi. Ugovor je ozbiljna stvar i ako ste napravili dobar onda ste mirni. E zato treba strucna osoba( pravnik).
Ja nisam,stolar sam,ali sam se nagledo gluposti u zadnjih 10 godina xy. Na kraju se ipak uvek sve resi samo je bitno da se ne nervirate. Na vise "ozbiljnih" projekata ljudi zive vec godinama bez tehnickog prijema. Imate trzne centre sa skarabudzenim hibridnim resenjima pa i objekte otvorene na "majke mi sve ok".
Ima svasta ali LUX51 ne lici na to. Mozda ce kasniti i malo razvlaciti ali to je kod nas ocekivana situacija.
Bilo ko od Vas kupaca moze da napravi Viber grupu ako hoce. On se predstavi kao administrator i Vi mu posaljete brojeve da vas doda. Jedino sto covek treba biti dokon pa pratiti svaku komunikaciju koja ponekad nije smislena. Iz iskustva tek kad se uselite pravite viber grupu a dotad je i ovaj forum ok
Pitanje kanalizacije je ono koje će oboriti svaku tužbu za nadoknadu kašnjenja, jer kolektor na koji je trebala zgrada da se poveže je ucrtan ali ga fizički nema. Trbao je da se nalazi kod hotela Nacional.
To će investitor koristiti kao "višu silu" jer realno nije kriv što je Grad zeznuo stvar.
Samo ćete platiti sudske takse i troškove advokata ukoliko izgubite spor.

Ako želite, možete i vi da bidete administrator grupe, ili neko drugi, pa da vam putem direktne poruke pošaljemo brojeve mob. telefona.
Ako hoćete, mogu to i ja da uradim, za sve nas koji to želimo.
Super ako ste vi voljni. Onda svi koji žele da budu u grupi treba da vam na poruku pošalju broj telefona.

Pitanje kanalizacije je ono koje će oboriti svaku tužbu za nadoknadu kašnjenja, jer kolektor na koji je trebala zgrada da se poveže je ucrtan ali ga fizički nema. Trbao je da se nalazi kod hotela Nacional.
To će investitor koristiti kao "višu silu" jer realno nije kriv što je Grad zeznuo stvar.
Samo ćete platiti sudske takse i troškove advokata ukoliko izgubite spor.
Slazem se da taj kolektor može da obara tužbu. Samo što ima još jedan momenat, a to je da ni njihov gradjevinski deo nije završen, bar što se tiče lamele B.

Mracimo bez razloga. Pozitivno razmisljanje je lepse. Svakome je jasno da ce mozda kasniti. Kako ce se oni ponasati zavisi od njih samih i tu su kupci u podredjenom polozaju. Da ne komantarisem vise jer niti sam kupac, niti sam video ugovore. Ako vam treba dobar stolar i majstor za sve ostalo tu sam. Srecno i brzo useljenje🫡

pa ako pricamo o izdavanju stanova posto je to bila tema gore pale su cene dosta tj oko 30%-40% ( zavisi od dela grada) .Takodje predvidja se da ce se to desiti i sa prodajom iako trenutno tu jos nije zabelezen neki veliki pad kao sto je izdavanje
Uh, to je kompleksna tema za tako paušalne ocene, molba da budete oprezni sa konstatacijama, može neko da ih shvati ozbiljno.
Ovo što pišem ne odnosi se na ljude koji kupuju stan da u njemu žive, to je druga stvar, i izvinjavam im se što uzurpiram deo prostora na temi.
Kad pričamo o investicionim stanovima, za izdavanje (kao što je vaš slučaj), onda razlikujemo dve stvari. Kao i kod svake druge investicije, možete da nastupite kao špekulant ili kao dugoročni investitor.
Ako nastupate kao špekulant, naćićete stanare za 500eur. Onda će da se pojave Rusi i ponude 600eur - izbacićete stare stanare i uzeti taj veći novac. Kad se pojave drugi Rusi i ponude 700 - izbacićete ove prve i zaključiti kako je ovo super biznis, samo neka cena raste.
Onda će u jednom trenutku da nestane tih Rusa i shvatićete da sada više ne može ni za 500, nego ćete nekako nahvatati nekoga za 400. O, težak li je život stanodavca, evo suza mi sama kreće...
I u pravu ste, za takve stanodavce je pad 30-40% realna stvar.
Ako nastupate kao dugoročni investitor onda nađite nekog sigurnog i pouzdanog na duže staze. Ako je kirija za takav stan 600eur - dajte mu za 500 i imate stabilnu priču. Ne sekirate se kad odu Rusi, niti kad ovi prvi stanodavci zakukaju za svojih 30%. Takav čovek vas najčešće neće napustiti niti tražiti smanjenje ni kad u okolini padne na 400. Bili ste fer vi prema njemu, biće i on prema vama.
Za ovakve investitore nisu pale cene izdavanja.
2-3hiljade eur godišnje razlike u prihodu nisu vredne takvog rizika, na investiciju od 100+ hiljada eur, koliko koštaju najmanji stanovi u ovakvim kompleksima.
Ako su vam te 2-3 hiljade ipak bitne - onda najbolje odmah prodajte stan, ionako ste najavili da cene uskoro padaju, pa ćete tada kupiti jeftinije, a razlika vam ostaje kao zarada.
Izvinjavam se svima zbog dugog posta.

Vrh