Šta je novo?

Lokalni izbori 2008

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Aktuelni GGA je na listi DS-a za grad.odbornika, pa će verovatno biti postavljen

od strane novog Gradonačelnika novi GGA .... kako je po Statutu Bgd.

To sto je neko na odbornickoj listi ne znaci da ce to i biti. Na listi za narodne poslanike nalaze se i svi oni koji sebe vide za buduce ministre.

To sta mu odgovara znacemo posle izbora ;) Ja se iskreno nadam da ce ga zameniti neko sa malo vise entuzijazma, jer u suprotnom nam sleduje jos jedna tura vickastih crteza na blogu...

BGG":1hmih57t je napisao(la):
Glasanjem za DS na nivou grada glasa se i za ostanak aktuelnog gradskog arhitekte,so watch out... :p
Meni je zalije sto cu tim glasom ostaviti Stanojevica na mestu gradskog menadzera. Valjda ce biti pametni da posle ovih izbora rotiraju uloge, tj. na mesto gradskog arhitekte neko mladji, a na mesto gradskog menadzera neko iskusniji.

Чини ми се да је пре неког времена Станојевић најавио да ће се бавити консултантским бизнисом...

Nurko7000":gj6ch47b je napisao(la):
Чини ми се да је пре неког времена Станојевић најавио да ће се бавити консултантским бизнисом...
ma neka radi sta god hoce, samo vise da ga ne gledam.....velika je postenjacina taj stanojevic :grand:

Mrzim izbore,moj ranije dobar drug a sada samo drug glasa za radikale iz svojih cisto muljackih interesa i isprao je mozak svojoj sestri koja je dete od 14godina u 7mom razredu i ona kao papagaj ponavlja da je ovaj narkoman,ovaj je ruzan,ovaj je siptar,onaj je izdajica...

Gadili su mi se izbori,ali ovo je definitivno prevrsilo svaku meru.

Ne znam da li je moj utisak ili demokratski biraci ne ispiraju svojoj deci mozak politikom za razliku od nacionalista i legalista?

i jedna i druga strana ispire mozak svojim prijateljima, ukucanima a i okolini...samo sto radikali to rade mnogo extremnije i nekako neprimerno...eto taj tvoj drug koji koristi svoju sestru od 14god.sa takvim gadostima tj.pricama i on je pravi primer kako radikali to rade. Sve njihove pristalice su extremi (i nacionalisti), a sve sto je extremno nikako nije dobro...isto vazi i za nacionalizam a to nije patriotizam. oni cesto vole to da spajaju u jedno!

Pročitao sam jednom, u Tajmu mislim, kako u Americi deca republikanaca skoro uvek glasaju za republikance, a deca demokrata ne glasaju uvek za demokrate. Indoktrinacija? Nešto drugo? Može biti svašta, svakako vredno pažnje i istraživanja. Ako se dobro sećam Adornovo istraživanje o autoritarnim ličnostima je imalo zaniljive momente vezane za pripadnost republikancima/demokratama.

Sve što je "ekstremno" je loše? "Ekstremna dobrota", "ekstremno poštenje", "ekstremni profesionalizam"? itd.

Ovo mi se baš, baš, baš, baš sviđa:
4. maj 2008. | 16:00
Srbljanovićeva za gradsku policiju
563580928480c4ff4db5b3704883349_extreme.jpg

Kandidatkinja Liberalno-demokratske partije za gradonačelnicu Beograda Biljana Srbljanović rekla je da se ta stranka zalaže za vraćanje gradske policije.
Skupština grada bi birala šefa policije i imala ingerencije da ga smeni ako ne obavlja svoj posao efikasno i po zakonu, saopšteno je iz te stranke.

Prema njenim rečima, grad mora direktno da učestvuje i kontroliše rad policije, a gradonačelnik mora da preuzme deo odgovornosti za bezbednost svojih građana, jer je pitanje njihove bezbednosti u dvomilionskom gradu ključno pitanje za Beograđane.

"Gradska uprava u Beogradu, kao i u drugim gradovima u Srbiji, nema nikakav uticaj niti kontrolu nad radom policije", navedeno je u saopštenju LDP-a.

Srbljanovićeva je, kako se navodi u saopštenju, rekla da se decentralizacija vlasti odnosi i na policijsku upravu, jer se to direktno tiče bezbednosti građana, koja je u Beogradu "na jako lošem nivou".

U LDP-u navode da su se u Beogradu, posle policijske akcije "Sablja" i formiranja vlade Vojislava Koštunice, dogodila 84 ubistva od kojih je 70 odsto njih nerasvetljeno, da su ubijani zaštićeni svedoci.

U toj stranci podsećaju da su se dogodili napad na novinara Dejana Anastasijevića, upadi u stanove i stanice hitne pomoći, pljačke banaka, nasilja u školskim dvorištima, svakodnevne dojave o postavljenim bombama, što je, smatra LDP, Beograd ponovo pretvorilo u grad kriminala.
Izvor: B92
Link: http://www.b92.net/info/izbori2008/pokrajinski-lokalni.php?nav_id=296883

Sve što je "ekstremno" je loše? "Ekstremna dobrota", "ekstremno poštenje", "ekstremni profesionalizam"? itd.

EXACTLY. Najvise skodimo sebi pa onda drugima. :(

Smeshno je govoriti o dva ekstrema tamogde nema ravnoteze, jer ako je na jednom tasu vage 40kg nacionalistickog ekstremizma VS 5kg liberalnog ekstremizma sa druge str, onda se ne moze govoriti o ekstremima jer je jedan zadobivshi tako dominantnu "tezinu" izgubio pravo na status ekstrema.

te je za drustvo i zdravlje istog u datoj situaciji pozeljnije da se dve krajnosti svedu na priblizanu tezinu time sto ce ili jedna dobitri drasticno manju posrsku ili druga drasticno vecu.

Stavljanje znaka jednakosti u trenutnim okolnostima je nepravilno sagledavanje aktuelne sitacije i zmurenje na cinjenicu da je jedan tzv "ekstrem" u opasnoj poziciji da svojom tezinom na vagi narusi ravnotezi ne samo u odnosu na drugi "ekstrem" vec i u odnosu na onu lepezu razlicitih nijansi koja se nalazi izmedju te dve opcije. A pritom se takva opasnost uvek pravda ili amnestira pozivanjem na postojanje drugog "esktrme, iako ta slicnost, ako postoji moze biti samo kvalitativna, ali ne i kvantitativna, sto je u sistemu izborne demokratije ipak presudan faktor.

^^ Mislim da je u takvom vidjenju i glavni problem srpskog liberalizma - nemogucnost penetracije van jednog unutrasnjeg jezgra ljudi bez jakog sponzorstva drzave ili totalitarne ideologije.
Shvatanje necega na vagi levo-desno (lib-nac) kao ekstrema prejudicira ideju da je neka sredina normala, sto je vrlo relativna stvar - svi smo svesni da se politicka "umerenost" u EU dosta razlikuje od drzave do drzave.
Mislim da je vrlo vazno da shvatimo da vecina glasaca govori jedno, a radi drugo. Oni se izrazavaju politickim diskursom koji im je nametnut (Kosovo, Hag, pravda, istina...itd) da bi izrazili neke svoje zelje i potrebe.
U tom smislu razumem teznju LDP da promeni politicki diskurs koji se namece svojim pristupom i sa te strane mi je bliska sama ideja. Nazalost, cini mi se da se u toj samoj u promeni diskursa zaustavlja shvatanje politicke funkcije ove stranke - i to je ono sto me odbija kao biraca. Ukoliko ostavimo na stranu njihov veoma cudan marketinski pristup (koji je potreban da bi se ispravno ostvarila revolucionarna promena diskursa umesto uplivavanja u kolotecinu), ostaje nam pitanje zbog cega je njihova alternativa bolja u kvalitativnom smislu. Srpski biraci su konstantno izlozeni kritikama svetske liberale sa Zapada koja im dozvoljava da relativizuju sisteme, uredjenja i politicke ideologije. Stoga i shvatanje da se ono vaznije, licni zivot nece bitno promeniti pod jednim ili drugim, i projekcija nekih licnih potreba za oslobadjanjem od frustracije na nacionalni plan. Ono sto je potrebno da bi liberalna opcija stvarno uspela, je tretiranje biraca kao zrele osobe i zadobijanje njihovog postovanja. Ovo je tezak i mukotrpan proces, ali sa nepovratnim rezultatima. Potrebno je objasniti biracima konkretno zasto je liberalna opcija bolja od autoritativne ili oligarhne nacionalisticke, zasto demokratsko odlucivanje daje bolje rezultate, zasto je vazno otvoreno drustvo ili slobodna ekonomija, na kraju, sta to znaci konkretno za njihov licni zivot. To je ono sto LDP do sada nije uradila.

Kao sto smo videli na primeru grada, neke stvari jednostavno ne zavise od ideologije ili ubedjenja vec od operativnosti. Resenja kao sto su light rail ili metro imaju svoje prednosti i mane, kao i ideje o mostovima, saobr. prstenovima, razvoju delova grada, itd... Izjasnjavanje da "ce eksperti o tome odluciti" je takav BS da je to neverovatno uvredljivo - da bi gradjani mogli da biraju racionalno, a ne emocionalno, potrebno i im je pristupiti kao racionalnim bicima, i reci: "mi verujemo da je metro bolji od light rail-a za beograd zbog toga i toga, platili bi za njega tako i tako". Bilo sta drugo daje utisak neodgovornosti i odbija zrele birace van kruga dvojke od LDP.

DS i G17plus su mi dosli na vrata i doneli paket sa konkretnim idejama sta bi zeleli da urade u mojoj opstini. Nijedna druga stranka to nije ucinila, mada znam da radikali rade nesto slicno po drugim sredinama. U tome lezi uspeh ove dve opcije - u konkretnoj komunikaciji sa biracima, ili na grass-roots principu (SRS) ili modernim metodama marketinga (DS, G17+).
//moje 2 pare.

aha, i meni donesoshe na vrata papiric sa konkretnim stvarima.... ono bukvalno skoro da su naveli u kojoj ulici sta treba da se uradi.....

problem je sto u srbiji ne postoji tzv "bazni konsenzus", tj sto je vrednosni sistem neutemeljen. demokratija nacelno posatoji, ali su temelji na kojima pociva magloviti, i samim tim i slabi. zato dolazi do velikih ideoloskih diskusija koji nuzno vode demagogiji i koncentraciji na opste pojmove koji se razlicito mogu tumacit, tipa PRAVDA (za SRS je to jedno, a za LDP nesto drugo, isto vazi za istinu, slobodu, patriotizam.....) Sredina cesto prdstavlja i kompromis, odnosno polje gde mogu da se pomire odredjeni suprostavljeni stavovi. Ali sazrevanje ne treba samo da se dogodi u politickoj sferi, nego i onim segmentima koji tu sferu okruzuju, prvenstveno u civilnom drustvu.

ma sve je to u redu, ali vecinu ljudi pravda, istina i sloboda zanimaju samo posredno... njih zanima sigurnost, dobar ekonomski polozaj, prijatniji i lepsi zivot... problem je sto LDP ne dovodi ovo prvo u vezu sa ovim drugim dovoljno cesto. konkretno, mislim da je to zato sto dosta ljudi u samom LDP ne znaju bas da samima sebi objasne zasto je dobro to gradjansko drustvo... i za sta se bore - znaju sta im smeta, a nisu tako sigurni koja je alternativa i kako/zasto ta alternativa ima smisla ... nacionalizam je popularan u tranzitivnim drustvima jer je sveobuhvatna ideologija... i moze mu parirati samo neki drugi, bolji Weltanschauung ...

Stigao je program zes-a za zvezdaru.I ladno je na njemu moj profesor fizickog iz srednje(prosle godine sam zavrsio srednju).Ovo postaje zanimljivo :D

Apropos Bobića, video sam nešto na skyscrapercity danas, pa pokopah malo - izgleda da on neće biti u novoj garnituri:
Politika":eqzfgmwo je napisao(la):
Na listama odbornika od studenata do generala
...
Kako „Politika” nezvanično saznaje Đorđe Bobić, gradski arhitekta, čak i ako mu bude ponuđeno, neće prihvatiti da u još jednom mandatu obavlja isti posao, iako je na listi odbornika ove partije. Slično je i sa sadašnjim gradskim menadžerom Bojanom Stanojevićem koji je i ranije najavljivao da razmišlja o povlačenju iz politike.
...
Ceo članak: http://www.politika.co.yu/rubrike/Beograd/Na-listama-odbornika-od-studenata-do-generala.lt.html

jovanovm":2xm5vab0 je napisao(la):
Apropos Bobića, video sam nešto na skyscrapercity danas, pa pokopah malo - izgleda da on neće biti u novoj garnituri:
Politika":2xm5vab0 je napisao(la):
Na listama odbornika od studenata do generala
...
Kako „Politika” nezvanično saznaje Đorđe Bobić, gradski arhitekta, čak i ako mu bude ponuđeno, neće prihvatiti da u još jednom mandatu obavlja isti posao, iako je na listi odbornika ove partije. Slično je i sa sadašnjim gradskim menadžerom Bojanom Stanojevićem koji je i ranije najavljivao da razmišlja o povlačenju iz politike.
...
Ceo članak: http://www.politika.co.yu/rubrike/Beograd/Na-listama-odbornika-od-studenata-do-generala.lt.html
moje molitve su uslisene...verovatno ce gradski menadzer da bude trenutni predsenik opstine novi beograd, zeljko ozegovic, a za gradskog arhitektu stvarno ne znam na koga da tipujem....how about you guys?

p.s. gledao sam, juce ili prekjuce na pinku, film/reklamu sa djilasom i definitivno sam doneo odluku da cu da glasam za njega, na republickim za ldp, a na opstinskim pojma nemam za koga cu :kafa:

da ne bude da smo stalno ozbiljni, evo malo da se nasmejemo

dame u trci za gradonacelnika
dameutrcizagradonacelnika.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh