Gostujući u Nacionalnom dnevniku na TV Pink-u, Predsednik Liberalno demokratske partije potvrdio je da LDP neće ulaziti u Vladu sa SPS-om, ali da će kao konstruktivna opozicija podržati svaki proevrospki zakon i predlog vlade DS i SPS-a.
"Bićemo istovremeno i podrška, ali i korektiv svakom skretanju sa evropskog puta te Vlade, ukoliko se ona formira, u čemu ćemo pomoći DS-u" izjavio je Jovanović.
Najvažnije je da u ovom trenutku treba povesti računa o onome što zaista žele građani, mislim da se to polako gubi iz vida pred svim ovim što svakodnevno gledamo suočeni sa tim međustranačkim razgovorima. Naravno da mi razgovaramo, da postoje kontakti, jasno je s kim možemo da razgovaramo, ne zbog toga što mislimo da nemamo pravo da uvažimo mišljenje druge strane, nego zbog toga što nas obavezuju glasovi građana i poslovi koje u Srbiji želimo da uradimo.
Mislim da su na izborima, i to je svako valjda jasno, građani glasali za demokratske promene, da su dali onu snagu koja je potrebna toj evropskoj opciji u Srbiji. Jasno je da DS i LDP govore o istom cilju - o evropskoj Srbiji, da razllike koje među nama postoje pre svega proizilaze iz različitih pogleda na brzinu i način kojim ćemo doći do tog cilja, a svakako ne iz nekih međusobnih nesuglasica oko toga šta je budućnost Srbije.
U ovom trenutku ne postoji mnogo opcija na stolu, a ono što se desilo nakon izbora zapravo je izraz onoga o čemu smo govorili tokom cele izborne kampanje, da postoje čvrsti dogovori Radikala i DSS-a. Oni su na tim izborima zajedno osvoijili 107, a evropska politika DS i LDP 115 mandata.
Danas je između nas SPS koja će, to je tačno, opredeliti budućnost te vlade. Vladu će formirati parlamentrarna većina. Mi činimo sve kako bi omogućili Demokratskoj stranci koja danas pravi te dogovore sa SPS-om, da osigura evropsku budućnost zemlje, mi činimo sve kako bi na svoj način doprineli jednom takvom epilogu. Loše je vratiti zemlju unazad, danas se praktično trasira budućnost našeg društva i mi tome dajemo svoj doprinos u meri u kojoj je to moguće i na nivou Republike i na nivou grada i brojnih opština po Srbiji.
Ono što moramo razumeti jeste činjenica da će vladu formirati parlamentarna većina, da ta parlamentarna većina zaista proizilazi iz glasova koje su stranke i njihove liste dobile na ovim izborima, da se ne sme gurnuti u stranu to ipak većinsko opredeljenje, atmosfera koja je stvorena u zemlji. Srbija je glasala protiv politike Koštunice i samim tim je osudila i SRS, to su dve stranke koje su pretrpele neuspeh uprkos nastojanju da nakon izbora kroz međusobne dogovore sa socijalistima tako nešto isprave.
SPS će odlučiti u skladu sa svojim interesima i ono što LDP u ovom trenutku može da uradi zapravo jeste i ono što mi činimo, pokušavamo da damo svoj doprinos zajedno sa DS ostvarenju tog ideala našeg društva i osiguranju puta ka Evropi, na način na koji to sada možemo da uradimo. Jasno je da postoje velike razlike između onoga što želi da uradi LDP i onoga što je do sada radio i radi SPS, ali je isto tako jasno da ne postoji puno prostora za drugačiji put od onog kom bi se ta evropska politika suočila i sa SPS i to je tako između Koštunice i SPS-a.
Naravno da mi želimo da pomognemo DS kako bi ona formirala vladu sa SPS. Naš osnovni cilj na ovim izborima je bio obezbedjivanje evropskog pita Srbije kroz smenu Koštunice sa mesta predsednika vlade i sprečavanje dolaska Radikala na vlast. Tako se ponašamo i u ovom trenutku uz obavezu da i mi, kao i DS naravno, doprinesemo ostvarenju tog osnovnog cilja a to je stvaranje modernog društva kroz obavljanje svih onih evropskih poslova koje godinama ostaju nezavršeni ovde.
Postoje prepreke na putu i one nisu tu zato što mi imamo neke hirove, prosto mi znamo šta predstavlja SPS, bez njih ne može biti formirana vlada koja bi makar delimično ostvarila želje građana ispoljene na ovim izborima. Bilo bi bolje da je drugačije, ljudi su glasali na izborima i sada u granicama realnog mi moramo naći adekvatne odgovore.
Ono što je važno je da će LDP u svakom trenutku pružiti podršku svim evropskim nastojanjima u zemlji. Mi smo toliko puta do sada rekli da ćemo podržati i Koštunicu u situaciji u kojoj on želi da uradi u društvu ono što smatramo i želimo da uradimo i mi sami. Smatram da je tako nešto normalno i mislim da to razumeju ljudi koji su za nas glasali.
S druge strane mi nećemo pristati na banalizovanje tih izbora i nećemo dozvoliti ponavljanje onog scenarija koji praktično nedelju dana posle predsedničkih izbora u drugi plan gurnu ono za šta su ljudi glasali stvarajuci novi haos u zemlji.
Parlamentarna većina donosi sve odluke i bilo bi besmisleno organizovati izbore u Srbiji ukoliko nismo spremni da poštujemo volju građana. S druge strane mi ne mislimo da osporavamo nekom pravo da donese odluke u parlamentu i kroz podršku da formira svoju vladu. Isto tako nama niko ne može oduzeti pravo da mi javno zastupamo interese građana koji su za nas glasali i mislim da će realizacija one politike koja je ovu zemlju i distancirala od Evrope biti istovremeno znak za nas i za one koji su zajedno s nama tražili podršku građana za evropsku politiku da adekvatno na to odgovorimo i da aktivno delujemo.
Ja sam uveren da će i druge stranke imati razumevanja za tu politiku, to svakako ne znači uvod u neke sukobe, u nasilne demonstracije, ali mislim da se moramo služiti oniim metodama koje su prisutne u savremenim demokratijama. Ako Srbija dobije antievropsku vladu mi smo dužni da formiramo paralelnu evropsku koja bi vršila, kroz svoje predstavnike u parlamentu, konstantni pritisak na tu vlast i sa druge strane svojim inicijativama širila uticaj u našem društvu koji će pre ili kasnije morati opet da izađe na izbore i na tim izborima pruži podršku koja nam je neophodna za jednu jasnu evropsku politiku.