Šta je novo?

Linijski park od Beton hale do Pančevačkog mosta

dji_fly_20250614_125002_150_1749898211856_photo_optimized.jpg
dji_fly_20250614_124416_145_1749898234894_photo_optimized.jpg
dji_fly_20250614_124558_148_1749898215926_photo_optimized.jpg
dji_fly_20250614_124330_142_1749898248101_photo_optimized.jpg
dji_fly_20250614_124406_144_1749898239899_photo_optimized.jpg

Значи цео низ ових барака у Дунавској остаје и даље …

Ta strana gde su barake nema mesta za solitere i zgrade. To ceka drugu stranu ulice.

• Sviđa mi se
Reagovanja: h2o
Онда боље одмах све да сруше. Или ће бити крш-парк оивичен неугледним садржајима погодним за гомилање смећа по ободу.

Ja mislim da ce taj deo, pored ulice, gde su ove barake, moguce da potpadne pod prosirenje Dunavske, kad se ona vec bude dogodila.

Nije to moguće, već izvesno, sve je već ucrtano. Trotoar će biti odmah do parka, dve nove trake na mestu baraka. Mogli su odmah da ih sruše, ali koordinacija i eksproprijacija su nepoznanice za gradske vlasti poslednjih 80 godina.

Онда боље одмах све да сруше. Или ће бити крш-парк оивичен неугледним садржајима погодним за гомилање смећа по ободу.
Kao i sve, radi se na pola, gleda se drvo, a ne šuma. Urbanizam planira izghradnju parka, a to što je okolo recimo nehigejnsko naselje ili fabrika ili tako nesto to niej deo projekte i nije ni važno, ponašajmo se da ne postoji. Tako se nažalost sve radi.

Ja mislim da ce taj deo, pored ulice, gde su ove barake, moguce da potpadne pod prosirenje Dunavske, kad se ona vec bude dogodila.

Meni je to jedino logično. I kad pogledaš, tačno se uklapa ta širina da se to uradi.

Ako će se ovaj "linijski park" održavati kao ono parče od Brankovog mosta do ispod Beton hale mislim da je bolje da ne bacaju pare..
Mislim da njima uopste nije jasno da je za to potrebno svakodnevno odrzavanje, zalivanje, ciscenje staza, kosenje trave, zamena sezonskog cveca, odnosenje smeca, ... da bi to izgledalo lepo i trajalo. Ovako dzabe rade.

Mislim da njima uopste nije jasno da je za to potrebno svakodnevno odrzavanje, zalivanje, ciscenje staza, kosenje trave, zamena sezonskog cveca, odnosenje smeca, ... da bi to izgledalo lepo i trajalo. Ovako dzabe rade.
Pokazali su da znaju, da umeju i da mogu na Beogradu na vodi. Tamo se bas dobro održava sve i mnogo je lepo (barem nesto da je lepo tamo) ali sem BNV nigde se drugde nista ne održava

Pokazali su da znaju, da umeju i da mogu na Beogradu na vodi. Tamo se bas dobro održava sve i mnogo je lepo (barem nesto da je lepo tamo) ali sem BNV nigde se drugde nista ne održava
Zelenilo i parkovske povrsine u BnVu odrzava privatna firma Demetra, nemaju nikakve veze za gradskim sluzbama. Takodje individualno ciscenje povrsina i trotoara ne rade gradske sluzbe. Grad jedino kako doprinosi BnVu jeste tako sto su angazovane masine za ciscenje ulica i trotoara koje prolaze na dnevnom nivou. Sve ostalo rade privatne firme. Bas zbog toga je i problem kako svojim primerom pokazuju nesposobnost gradskih sluzbi.

To je ionako za jednokratnu upotrebu da podigne cenu kvadrata u brlogu zvanom Marina Dorcol.
Posle par godina nece se vise odrzavati.

2e je po kv u vecini tamosnjih zgrada. 3-4e u najskupljim

Čitav koncept privatnog održavanja zelenila je za naš sadašnji stepen razvoja neodrživ, ustvari čak neka vrsta prevare jer se kod kupaca stanova podstiču nerealna očekivanja. Investitoru stambenog bloka se isplati da on DODATNO održava čistoću i zelenilo sve dok ne proda većinu izgrađenog prostora jer to povećava cenu kvadrata, budući da to naivnim kupcima onda izgleda kao "elitni" blok sa visokim standardom života. Ali čim se izgrađeno proda, to više nije isplativo, pa prestaje da finansira zelenilo i čistoću. Onda to moraju da plaćaju stanari. Međutim prosečne finansijske mogućnosti stanara zavise od stepena razvoja države. Mi smo još siromašni, pa od toga nema ništa.

Ono što će se desiti je da će se napraviti stoga klasna segregacija prostora u gradu. Bogati, koji mogu da plaćaju ne samo svoj stan nego i dodatno održavanje čistoće i uređenosti čitavog bloka zgrada u kome žive, postepeno će se izdvojiti u MALE, dobro čuvane i ograđene zajednice. U ostatku novogradnji će se desiti da samo neki procenat stanara može sebi da priušti troškove održavanja čitavog bloka zgrada. Ali pošto je ostalima to skupo, a ne može samo deo stanara da plaća za sve, prestaće da plaćaju i oni koji sebi to mogu da priušte. Vremenom takav blok propada, bogati se iz njega sele da se pridruže drugim bogatim ljudima u njihovim MALIM blokovima, što onda ubrzava propadanje blokova iz kojih su se iselili jer se smanjuju prosečne finansijske mogućnosti stanara bloka. Vremenom velika naselja poput Beograda na vodi postaju prljavi geto i opšte ruglo, i zbog prevelike gustine naseljenosti, što zahteva posebno skupo održavanje, i zbog toga što kod nas još zadugo neće biti baš toliko imućnih osoba da bi, sem skupog stana, mogli da plaćaju i posebno kvaliteno održavanje čitavog spoljnog prostora u tako velikom bloku zgrada, sa puno onih koji prljaju i uništavaju, uprkos činjenici da stanara ima mnogo. To prosto nije naš nivo prosečnog bogatstva. Jedno što se u takvim uslovima može, je da država na sebe preuzme održavanje čistoće, zelenila i uređenosti, i da za to plaća onoliko kolike su trenutne finansijske mogućnosti grada. Dakle kao što je bilo i do sada. Ali to onda znači bitno niži nivo uređenosti, čistoće i održavanja zelenila u odnosu na ono što sada vidimo u novim blokovima.

Drugim rečima, ova divna, uređena, zelena i lepa nova naslje su prevara, Potemkinova sela. Nalik onim ogromnim nadrealnim posterima koji ograđuju gradilišta reklamirajući neki fantastični virtuelni svet porodične sreće i luksuza koji za ogromnu većinu ne postoji. Ti blokovi ni izbliza neće tako izgledati u budućnosti.

Poslednja izmena:
Ali čim se izgrađeno proda, to više nije isplativo, pa prestaje da finansira zelenilo i čistoću. Onda to moraju da plaćaju stanari.
Па и не финансира он него станари. Као што сви финансирамо комунална предузећа која не раде свој посао. Ако је ико преварен у тој причи онда су то људи који морају И да плаћају приватно И државно које не ради свој посао. Град никад прљавије и распалије није изгледао. То што постоје "богатији" делови који изгледају лепше јер тамо станари плаћају дупло и морају да се цимају са приватним фирмама за одржавање не значи да треба да им се упропасти крај и забрани да плаћају приватне фирме већ да треба комунална предузећа и јавни сектор генерално довети у ред. Ако то није могуће или одбијају онда их треба укинути јер ће епилог без њих бити исти као и сада - богати плаћају приватно да им крај изгледа лепо а сиромашни се сами труде и трпе што им комшилук изгледа лошије јер не могу да приуште приватно.

Невероватан је овај менталитет "оно што ради приватни сектор је боље од онога што ради јавни и због тога треба укинути приватни сектор како би све радио јавни, како би нам свима једнако било лоше"

Nigde ja nisam rekao da treba ukinuti privatni sektor održavanja ili da sami stanari ne smeju da plaćaju da im okolina bude lepša, ako mogu to sebi da priušte. Samo upozoravam na pogrešna očekivanja koji ljudi često imaju smatrajući da je početni izgled i uređenost novih prostora nešto što će tako izgledati i kasnije. To zavisi od našeg prosečnog standarda, a on još nije takav da ovako luksuzan, zelen i čist spoljnji izgled mnogih novih blokova bude održiv.

To zavisi od odgovornosti i kompetentnosti sluzbi, ne samo od para. Pogledaj neki dokumentarac iz Severne Koreje npr, nigde smeca, grafita, trava podsisana i sve se odrzava. Na stranu sto je distopija ali osporava tvoju poentu da je novac odlucujuci faktor.

Vrh