Cena minibus prevoza od centra grada do aerodroma (Linija A1 Slavija - Aerodrom) iznenada je povećana pre nekoliko dana. Nova cena od 300 dinara nije najavljena nijednim zvaničnim saopštenjem gradske uprave koja je zadužena za njeno formiranje...
Ranko Kovačević, direktor grupe nam je potvrdio da je došlo do korekcije cene prevoza do aerodroma sa 250 na 300 dinara na osnovu načelne (usmene) saglasnoti Gradskog veća, odnosno Direkcije za javni prevoz...
"Cena od 250 dinara je nerentabilna sa ovim brojem putnika. Kada smo se dogovarali sa aerodromom ("Nikola Tesla") i sa Direkcijom (za javni prevoz) procene su bile znatno drugačije, a cena od 250 dinara je bila dogovorena samo u probnom periodu. Sadašnji broj putnika je veoma mali, pa čak i sa povećanjem cene na 300 dinara zarade verovatno ne bi bilo", rekao nam je Kovačević.
U Direkciji za javni prevoz su nam odgovorili da je zahtev za povećanjem cene prevoza u proceduri. Pošto je prevoznik samostalno podigao cenu karata pre odobrenja zahteva jutros mu je naloženo da cenu vrati na 250 dinara dok se ne završi neophodna procedura i ne izda odobrenje.
Prevoznik smatra da je ova linija neophodna gradu, aerodromu i putnicima, tako da se nada da neće doći do njenog gašenja, ali je dodao i da ne isključuje mogućnost gašenja linije ukoliko se sitacija ne promeni.
...dnevno se proda oko 400 karata na oko 90 polazaka, što znači da nema čak ni četiri putnika po polasku...
U "Grupi privatni autoprevoznici" su nam rekli da će oni dati inicijativu Direkciji za javni prevoz da se izvrši korekcija postojeće linije tako što bi se dodalo još neko stajalište (na primer kod hotela Hyatt) i što bi se početna stanica u gradu pomerila sa Slavije ili kod crkve Svetog Marka ili na Trg Republike. Oni smatraju da bi korekcija linije značajno doprinela povećanju njene popularnosti i da bi i njima bilo lakše da je održavaju kada bi imali više putnika.
mekbejn":t6jzid3w je napisao(la):Iskustvo iz Stokholma:
Od aerodroma Arlanda do centra grada ima preko 40km.
Načini da se stigne do centra (i nazad)
1. superbrzi voz izgradjen u javno privatnom partnerstvu, ide na 20 minuta, i vožnja traje 20 minuta. Cena: jezivih 25 evra po osobi.
2. Shuttle busevi. Ima javnih, ima privatnih. Idu vrlo često, a vreme do centra grada je oko 45 min. Cena: oko 15 evra po osobi.
3. Javni prevoz, kombinacija lokalnog busa i gradskog voza. Ide se 15ak minuta do mesta Marsta, usklađeno je sa vozom, voz putuje oko 35 minuta do centra. Dakle ukupno oko sat vremena, za cenu oko 12 (dnevna karta koja važi za ceo dan (za sve zone)).
Polasci na 15 minuta.
E sad zamislimo jednu liniju Surčin - Aerodorm - Autoput - Obilaznica - Batajnica (stanica BG:Voza).
Dužina oko 20 km. Da ide na 15 minuta, ili čak pola sata, i vozi do BG:Voza.
Znam, već postoji 72 koji vozi do stanice T. Bunar, ali ako se ne varam, ne postoji veza Surčina i Bataje, preko aerodroma. A taman koristimo i obilaznicu za JGP. Win win
kopmania":1nr6wqfr je napisao(la):Baš sada gledam red vožnje za ovu liniju i 72.
Let će da mi bude u 6:00, kako da dodjem na aerodrom oko 4:00-4:30 (moraš biti 1.30-2 h pre poletanja) ako je prvi polazak A1 u 4:20, a 72 prvi polazak je u 4:40.
A recimo nemam auto, a ne daje mi se 1000-2000 za taksi
kopmania":30ocqdwl je napisao(la):Baš sada gledam red vožnje za ovu liniju i 72.
Let će da mi bude u 6:00, kako da dodjem na aerodrom oko 4:00-4:30 (moraš biti 1.30-2 h pre poletanja) ako je prvi polazak A1 u 4:20, a 72 prvi polazak je u 4:40.
A recimo nemam auto, a ne daje mi se 1000-2000 za taksi